Swenströmskas (1).jpg

Ronnie och Lotta Dyhr-Nielsen på Swenstömskas Stenungsbageri.

Familjärt bageri med kundrelationen i fokus

NYHET Publicerad

REGELKRÅNGEL Sedan snart ett år tillbaka är Ronnie och Lotta Dyhr-Nielsen ägare av Swenströmskas Stenugnsbageri, ett lokalt bageri beläget i centrala Karlstad där bakverk tillagas från grunden med råvaror framtagna med noggrann omsorg. Ett år som företagare har gått fort med saker som både överraskat och oroat.

En normal arbetsdag på ett bageri kan variera kraftigt inte bara beroende på vilken roll man har utan även vilken tid på året det är. Vissa högtidsdagar arbetar arbetsstyrkan under något som kan beskrivas som ordnat kaos och man måste enligt Ronnie, som själv har lång erfarenhet i branschen, vara något av en nörd. Han menar att bagaryrket är något att vara vara stolt över och därför finns det även ett rikt engagemang i det som Swenströmskas serverar sina gäster. Lotta tillägger att detta gäller för all personal.

- Såklart måste det finns ett engagemang och driv i våra bagare för det de gör är verkligen ett hantverk. Samtidigt måste samma engagemang och driv finnas hos de som står i kassan och möter kunderna, förklarar Lotta när hon beskriver deras medarbetare på företagets bageri och café beläget på Östra Torggatan och dess filial i Galleria Duvan.

Att beskriva en typisk kund för bageriet görs inte utan vidare. På filialen stannar många förbi för att köpa sig en macka eller ett bakverk under en stressig promenad hem efter jobbet. Men lika ofta kommer tyska, amerikanska och danska turister förbi bageriet för att insupa den hemmavänliga atmosfären samtidigt som de upplever svensk fika.

- Eftersom vi gör allting ifrån grunden har vi inget lager av bullar eller frallor i frysen som vi kan tina ifall något tar slut. Har det tagit slut så är det så. Och med de kunderna som återkommande kommer hit för att fika eller köpa nybakat bröd till lördagsfrukosten etableras en särskild relation där de fäster värde vid vårt sätt att baka, säger Ronnie som slår sig ner bredvid Lotta och tar en paus från bakningen.

Lotta menar att det oftast finns en anledning till att fika. Vill människor fira något fikar man likväl som om när man sörjer så är fika ett vanligt inslag. Har människor extra pengar över unnar man sig en bakelse medan en bakelse kanske är det enda lilla extra man köper om det är en snålare månad. Ronnie instämmer i Lottas beskrivning.

- Det finns alltid en anledning att fika och folk ser ett mervärde i att handla sina bakverk och sitt bröd från ett ställe som oss. Typkunden idag fäster allt större vikt vid en ansvarsfull produktion, bra arbetsmiljö och att det finns ett mervärde i det vi konsumerar. Om det gäller de kläder vi köper gäller det i minst lika hög grad de bullar och matbröd vi äter, poängterar Ronnie och lyfter att man försöker bruka ekologiska råvaror och i den mån det går köper in från lokala producenter så som Björkaholm Qvarn i Lysvik.

Men året som företagare har inte bara varit en dans på rosor. Relationen med Karlstad kommun har varit långt ifrån den bästa och Ronnie säger samma sak nu som han sa då de hade besök från ledande politiker.

- Jag var ärlig då och är ärlig nu, det känns som vi ibland blir motarbetade och servicetänket lyser från tid till en annan med sin frånvaro. Exempelvis fick vi efter en inspektion en faktura som bestod av ett vitt papper och en summa vi skulle betala, helt utan specifikation vad som ingick. Ytterst få företag skulle acceptera en sådan innehållslös faktura för hur ska vi veta vad vi faktiskt betalar för? Fler företagare skulle behöva ifrågasätta och våga vara kritiska, och känna en uppbackning från näringslivet, säger Ronnie.

Trots denna kritik är både Lotta och Ronnie noga med att poängtera att det finns saker som kommunen sköter bra. Båda drar sig till minne ett tillstånd de sökte med förväntan om beslut långt fram i tiden när det bara tog fyra snabba dagar. Problemet verkar snarare vara en avsaknad av en kommungenomgripande servicepolicy gentemot de lokala företagarna.

- Mycket fungerar bra, men inte hela vägen. Servicetanken måste finnas på samtliga nivåer och om det gjorde det skulle det göra stor skillnad. Tänk om kommunen kunde se och värdesätta oss som kunder och få en liknande relation som vi har med våra återkommande gäster, säger Lotta som efterfrågar en vi-känsla som kan binda samman kommunen och företagarna.

Text: Simon Sjögren

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Regionen hjälper företagen att navigera rätt

STÖD I spåren av coronavirusets framfart är Region Värmland en av många aktörer som försöker tänka nytt när det kommer till att kroka arm med näringslivet.
NYHET Publicerad:

”Brott mot företag måste få fortsatt fokus”

FÖRETAGSKLIMAT ”Näringslivets problem med otrygghet och utsatthet för brott behöver få ytterligare fokus”, anser Anna Hedberg, regionchef Svenskt Näringsliv i Värmland.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Ny satsning lockar kvinnor till industrin

UTBILDNING I Värmland görs en storsatsning på industrirelaterad vuxenutbildning för att försöka komma till rätta med kompetensbristen. Mikaela Larsson utbildar sig till cnc-operatör i Karlstad och känner att hon har hamnat rätt. ”Det är ju det här jag ska göra”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Kommunen som går utanför ramarna i coronatider

CORONAKRISEN De flesta av landets kommuner har satt ihop olika åtgärdspaket för att stödja det lokala näringslivet i spåren av coronaviruset. Munkfors går dock steget längre för att tillsammans med näringslivet rida ut stormen.
NYHET Publicerad:

Så påverkas företagen i Värmland av brott och otrygghet

BROTTSLIGHET Otrygghet och brottslighet är ett allt större problem för många företag i Värmland. Det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv med 1556 företag.
NYHET Publicerad:

Högt tryck på omställning – så stöttar TRR företagen

OMSTÄLLNING Jonas Björkman, regionchef för TRR i Värmland, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Värmland

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatiskt läge och dyster framtidstro bland företagen

DET EKONOMISKA LÄGET Läget är fortfarande mycket allvarligt och framtiden ter sig dyster för företagen i både Sverige och Värmland, det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Mitt i katastrofen sitter alla i samma båt

CORONAKRISEN Rädsla, envishet, gemenskap och en vilja att ta sig igenom krisen är alla ord som kan beskriva de senaste veckornas vardag på Swenströmskas Stenungsbageri i Karlstad.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen tär på den värmländska industrin

CORONAKRISEN Coronakrisen drabbade i början främst besöksnäringen. Nu drabbas dock även allt fler industriföretag, inte minst i Värmlands län. I alla kommuner i länet utom tre är industriföretag största privata arbetsgivare.
NYHET Publicerad:

Hög andel permitterade i Värmland

CORONAKRISEN Sedan den 7 april har det inkommit 941 ansökningar om korttidspermittering till Tillväxtverket från företagen i Värmland och 621 av dessa har hittills beviljats. Totalt innebär det att 5035 eller 7,1 procent av de anställda inom näringslivet i länet nu är korttidspermitterade.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Värmland

DEBATT Att rädda företagen handlar också om välfärdens finansiering. Utan företag och jobb finns inga skatteintäkter att fördela.
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera kommuner i Värmland

CORONAKRISEN "Flera av förslagen vi nu ser i kommunerna sänker företagens kostnader och ökar möjligheten att överleva krisen. Kommunerna visar på handlingskraft och stor förståelse för det akuta läge företagen befinner sig i."
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.