Husbilslandet sett ovanifrån

Goda relationer viktiga i den byråkratiska djungeln

NYHET Publicerad

REGELKRÅNGEL Dagligen möter svenska företagare en tjock regelbok vilken kan ta både tid och energi som annars kunnat läggas på att expandera verksamheten. Ett företag som trots detta lyckats väl i den byråkratiska djungeln är Husbilslandet som växt från att sälja 30 begagnade husbilar till att idag sälja 550 per år.

Sedan slutet av 80-talet har Husbilslandet haft en trygg punkt på Bäckhems gård utanför Kristinehamn. Nils-Olof Pettersson är idag vd och berättar om hur hans pappa, Ingvar Pettersson, startade företaget med visionen att etablera sig som ledande aktör på en marknad vilken började se dagens ljus. Verksamheten startade i liten skala men har idag växt till att man de senaste åren både kunnat investera i en ny visningshall samt en serviceverkstad på 2500 kvadratmeter.

— 1988, när pappa startade företaget, var marknaden ganska ny. Idag är det fler och fler som ser husbilen som ett smidigt sätt att upptäcka världen, förklarar Nils-Olof och tillägger att företaget växt till att idag ha cirka 30 anställda.

Men att växa och nyanställa är sällan enkelt, särskilt med tanke på det komplexa regelverk som omger dagens företagare. Detta gäller alla företag från små familjeföretag till stora koncerner. En undersökning från Svenskt Näringsliv gjord år 2017 visade att 40 procent av företagen upplevde en stor eller en mycket stor regelbörda och 60 procent trodde att de skulle kunna spara mer än 6 timmar i månaden om reglerna blev enklare. För företag som expanderar likt Husbilslandet är det extra stor risk att fastna i den byråkratiska regeldjungeln.

I detta är det viktigt att ha en god relation till ansvariga myndigheter, vilket för Husbilslandet har varit kommunen. Niklas Olsson är delägare och till vardags verkstadschef. Han har också haft huvudansvaret för dialogen med kommunen, vilken i huvudsak kretsat kring frågor om bygglov och miljöhänsyn. Ord likt dessa kan få den mest erfarne av företagare att gråna, inte för att frågor om miljön och liknande inte är viktiga, utan för att man lätt fastnar i den komplicerade myndighetsprocessen där även den med goda avsikter lätt kan snava fel. Men för Husbilslandet har processen varit relativt smidig, mycket tack vare en god dialog och relation med lokala politiker och tjänstemän.

— Dialogen de sista åren har fungerat mycket bra, de har varit väldigt intresserade av vår verksamhet och även besökt oss en del, berättar Niklas.

Det lokala perspektivet är centralt när vi pratar om regelfrågor. I rapporten ”Lättare regelbörda för näringslivet – en förnyad politisk beslutsprocess” som Svenskt Näringsliv släppte 2017 konstateras bland annat vilken central roll kommunerna har. Att den kommunala implementeringen fungerar är lika viktig som att det finns ett nationellt, företagsvänligt regelsystem. Kombinera detta och man kan som i fallet med Husbilslandet få en regelbok vilken inte hindrar expansion och tillväxt.

Text: Simon Sjögren

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Regionen hjälper företagen att navigera rätt

STÖD I spåren av coronavirusets framfart är Region Värmland en av många aktörer som försöker tänka nytt när det kommer till att kroka arm med näringslivet.
NYHET Publicerad:

”Brott mot företag måste få fortsatt fokus”

FÖRETAGSKLIMAT ”Näringslivets problem med otrygghet och utsatthet för brott behöver få ytterligare fokus”, anser Anna Hedberg, regionchef Svenskt Näringsliv i Värmland.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Ny satsning lockar kvinnor till industrin

UTBILDNING I Värmland görs en storsatsning på industrirelaterad vuxenutbildning för att försöka komma till rätta med kompetensbristen. Mikaela Larsson utbildar sig till cnc-operatör i Karlstad och känner att hon har hamnat rätt. ”Det är ju det här jag ska göra”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Kommunen som går utanför ramarna i coronatider

CORONAKRISEN De flesta av landets kommuner har satt ihop olika åtgärdspaket för att stödja det lokala näringslivet i spåren av coronaviruset. Munkfors går dock steget längre för att tillsammans med näringslivet rida ut stormen.
NYHET Publicerad:

Så påverkas företagen i Värmland av brott och otrygghet

BROTTSLIGHET Otrygghet och brottslighet är ett allt större problem för många företag i Värmland. Det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv med 1556 företag.
NYHET Publicerad:

Högt tryck på omställning – så stöttar TRR företagen

OMSTÄLLNING Jonas Björkman, regionchef för TRR i Värmland, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Värmland

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatiskt läge och dyster framtidstro bland företagen

DET EKONOMISKA LÄGET Läget är fortfarande mycket allvarligt och framtiden ter sig dyster för företagen i både Sverige och Värmland, det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Mitt i katastrofen sitter alla i samma båt

CORONAKRISEN Rädsla, envishet, gemenskap och en vilja att ta sig igenom krisen är alla ord som kan beskriva de senaste veckornas vardag på Swenströmskas Stenungsbageri i Karlstad.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen tär på den värmländska industrin

CORONAKRISEN Coronakrisen drabbade i början främst besöksnäringen. Nu drabbas dock även allt fler industriföretag, inte minst i Värmlands län. I alla kommuner i länet utom tre är industriföretag största privata arbetsgivare.
NYHET Publicerad:

Hög andel permitterade i Värmland

CORONAKRISEN Sedan den 7 april har det inkommit 941 ansökningar om korttidspermittering till Tillväxtverket från företagen i Värmland och 621 av dessa har hittills beviljats. Totalt innebär det att 5035 eller 7,1 procent av de anställda inom näringslivet i länet nu är korttidspermitterade.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Värmland

DEBATT Att rädda företagen handlar också om välfärdens finansiering. Utan företag och jobb finns inga skatteintäkter att fördela.
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera kommuner i Värmland

CORONAKRISEN "Flera av förslagen vi nu ser i kommunerna sänker företagens kostnader och ökar möjligheten att överleva krisen. Kommunerna visar på handlingskraft och stor förståelse för det akuta läge företagen befinner sig i."
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.