Kommunen som går utanför ramarna i coronatider

NYHET Publicerad

CORONAKRISEN De flesta av landets kommuner har satt ihop olika åtgärdspaket för att stödja det lokala näringslivet i spåren av coronaviruset. På den punkten är Munkfors kommun inget undantag. Skillnaden består i att man också gått den extra milen för att man ska kunna rida ut stormen tillsammans.

Birgitta Svensson

Birgitta Svensson, turism- och näringslivschef i Munkfors kommun

Trots att Munkfors ligger halvt dolt i hjärtat av de värmländska skogarna har detta inte hindrat coronavirusets effekter från att nå även dit. Birgitta Svensson är turism- och näringslivschef och menar att man vidtagit många av de åtgärder som under de senaste månaderna blivit ett signum för kommunernas respons. Anstånd med betalningar av hyra och andra kommunala avgifter, uppskjutandet av icke kritiska tillsynsbesök och att kommunen är snabbare med sina egna betalningar är exempel på dessa.

— Vi vet att vissa delar av näringslivet är hårt pressat och därför har vi vidtagit flera av de åtgärder du även hittar i andra kommuner. Vi har även kommunicerat ut detta på olika sätt till företagarna så att de vet om vilket stöd som finns, förklarar Birgitta.

Men om man i kommunen gjort saker som liknar andra kommuners åtgärdspaket finns det även saker som går utanför standardstödet. Birgitta nämner att man exempelvis har producerat filmer och i dessa lyfter olika företag som man sedan marknadsför på sociala medier.

Detta för att för att uppmärksamma de många besöksmål som finns på orten.

— I början av pandemin trodde jag att det skulle finnas en större efterfrågan på konkret hjälp. Men, vad vi ser är ändå att vi har kreativa företagare som försöker anpassa sina verksamheter till rådande omständigheter och nå kunderna på ett säkert sätt. Det gäller att tänka långsiktigt och i den mån vi kan försöker vi se till att kommunen kan bistå i denna tillfälliga svacka.

Men det finns även saker som enligt Birgitta är positiva vilka man förhoppningsvis kan bygga vidare på i framtiden. Om hon ska lyfta något lyser viljan från kommuninvånarna att stötta sina lokala handlare och entreprenörer som den klarast lysande stjärnan. Detta märks bland annat genom Facebookgruppen Köptrogen i Munkfors och Ransäter men också tävlingen Mest köptrogen i Munkfors och Ransäter som kommunen stöttar. I tävlingensamlar invånarna på kvitton från lokala inköp och prissumman för den som vinner första pris är på 20 000 kronor i presentkort hos de lokala företagen. Dessutom får andra och tredjepristagarna presentkort på 10 000 kronor vardera. Men kanske döljer sig något mer under ytan?

— Det visar sig att människor är mer trogna sin bygd än vad man innan kunde tro. Det finns en vilja till att stötta orten och fler inser hur viktigt det är att vi får ha kvar våra lokala entreprenörer, menar Birgitta.

Text: Simon Sjögren

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Regionen hjälper företagen att navigera rätt

STÖD I spåren av coronavirusets framfart är Region Värmland en av många aktörer som försöker tänka nytt när det kommer till att kroka arm med näringslivet.
NYHET Publicerad:

”Brott mot företag måste få fortsatt fokus”

FÖRETAGSKLIMAT ”Näringslivets problem med otrygghet och utsatthet för brott behöver få ytterligare fokus”, anser Anna Hedberg, regionchef Svenskt Näringsliv i Värmland.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Ny satsning lockar kvinnor till industrin

UTBILDNING I Värmland görs en storsatsning på industrirelaterad vuxenutbildning för att försöka komma till rätta med kompetensbristen. Mikaela Larsson utbildar sig till cnc-operatör i Karlstad och känner att hon har hamnat rätt. ”Det är ju det här jag ska göra”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Kommunen som går utanför ramarna i coronatider

CORONAKRISEN De flesta av landets kommuner har satt ihop olika åtgärdspaket för att stödja det lokala näringslivet i spåren av coronaviruset. Munkfors går dock steget längre för att tillsammans med näringslivet rida ut stormen.
NYHET Publicerad:

Så påverkas företagen i Värmland av brott och otrygghet

BROTTSLIGHET Otrygghet och brottslighet är ett allt större problem för många företag i Värmland. Det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv med 1556 företag.
NYHET Publicerad:

Högt tryck på omställning – så stöttar TRR företagen

OMSTÄLLNING Jonas Björkman, regionchef för TRR i Värmland, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Värmland

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatiskt läge och dyster framtidstro bland företagen

DET EKONOMISKA LÄGET Läget är fortfarande mycket allvarligt och framtiden ter sig dyster för företagen i både Sverige och Värmland, det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Mitt i katastrofen sitter alla i samma båt

CORONAKRISEN Rädsla, envishet, gemenskap och en vilja att ta sig igenom krisen är alla ord som kan beskriva de senaste veckornas vardag på Swenströmskas Stenungsbageri i Karlstad.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen tär på den värmländska industrin

CORONAKRISEN Coronakrisen drabbade i början främst besöksnäringen. Nu drabbas dock även allt fler industriföretag, inte minst i Värmlands län. I alla kommuner i länet utom tre är industriföretag största privata arbetsgivare.
NYHET Publicerad:

Hög andel permitterade i Värmland

CORONAKRISEN Sedan den 7 april har det inkommit 941 ansökningar om korttidspermittering till Tillväxtverket från företagen i Värmland och 621 av dessa har hittills beviljats. Totalt innebär det att 5035 eller 7,1 procent av de anställda inom näringslivet i länet nu är korttidspermitterade.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Värmland

DEBATT Att rädda företagen handlar också om välfärdens finansiering. Utan företag och jobb finns inga skatteintäkter att fördela.
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera kommuner i Värmland

CORONAKRISEN "Flera av förslagen vi nu ser i kommunerna sänker företagens kostnader och ökar möjligheten att överleva krisen. Kommunerna visar på handlingskraft och stor förståelse för det akuta läge företagen befinner sig i."
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.