Idag släpper Svenskt Näringsliv den årliga rankingen av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner, där 32 124 företagare, varav 1 427 i Värmland, fått betygsätta hur det är att driva företag i sin kommun.
Grums kommun har återtagit topplaceringen när det gäller lokalt företagsklimat i Värmland. Kommunen klättrar i år nio placeringar, från plats 33 till 24. Säffle (36) tappar nitton placeringar och halkar ned på tredjeplats i länet, medan Munkfors (32) återtar andraplatsen. I Värmland har just dessa kommuner legat i toppskiktet sedan flera år tillbaka.
- Några av våra kommuner är sedan länge riktigt framstående och återfinns i toppskiktet i Värmland. Det visar sig vara framgångsrikt att ha ett långsiktigt och uthålligt arbete i frågorna. I år har vi fem kommuner som tillhör de 50 främsta i landet, vilket är riktigt positivt säger Anna Hedberg, regionchef Svenskt Näringsliv Värmland.
I Värmland ser vi några kommuner som gjort imponerande förbättringar av företagsklimatet. På kort sikt görs den största upphämtningen i länet, och i hela Sverige, av Sunne kommun (45) som klättrar hela 121 placeringar från föregående år. Sunne lägger sig därmed på fjärdeplats i länet tätt följt av Torsby (49).
- Sunne gör det största rankingklivet i hela riket i år – hela 121 placeringar upp till plats 45. Det visar hur viktig dialogen mellan kommun och näringsliv är och en av frågorna som verkligen stötts och blötts i Sunne är upphandling. Att Torsby tappar några få placeringar är givetvis dystert, men kommunen har ett grundmurat gott företagsklimat som bland annat består av god myndighetsutövning, säger Anna Hedberg, Regionchef Svenskt Näringsliv Värmland.
Långsiktigt är Hagfors (64) den kommun som gjort den största förbättringen på både fem och tio år. Arvika klättrar från en låg placering till plats 278 och det kan konstateras att insatserna för att förbättra företagsklimatet börjar ge resultat. Sett över hela Värmland har mer än hälften av kommunerna stigit på rankinglistan.
- Det går att förbättra företagsklimatet och i årets ranking finns det ganska många värmländska exempel på det. Genom att lyssna till och samverka med näringslivet och genomföra åtgärder i kombination med god myndighetsutövning kan företagsklimatet förändras och möjligheterna till företags framtida jobbtillväxt stärkas. För det behövs också ett stabilt politiskt ledarskap, avslutar Anna Hedberg.
Bäst företagsklimat i Sverige har Vårgårda kommun i Västra Götaland, som för det fjärde året i rad toppar rankinglistan. På andra plats kommer Trosa i Södermanland, följt av Burlöv i Skåne.
Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv årligen Lokalt företagsklimat där det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner rankas. Syftet med rankingen är att visa vilken kommun som lyckas skapa bäst förutsättningar för att starta och driva företag. 2024 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 32 124 företagare, och till en tredjedel av statistiska faktorer från SCB och UC. Se årets rankinglista och utvecklingen över tid på www.foretagsklimat.se.