Ninetech (2).jpg

Nya medarbetare viktiga i expansiv fas

NYHET Publicerad

JOBBSKAPARNA Ninetech är ett värmländskt företag som sedan starten 1993 har haft sitt säte i Karlstad. Företaget, som har en nordisk kundkrets, är mitt i en stark expansionsfas och möjligheten att hitta nya medarbetare är därför extra viktig. Särskilt betydelsefullt i arbetet med att hitta rätt kompetens är samverkan med det offentliga, däribland Karlstads universitet.

Helena Bornstedt, projektledare och teamchef på Ninetechs huvudkontor i centrala Karlstad, förklarar betydelsen av att hitta rätt medarbetare. Även om Ninetech fokuserar på digital transformation med stora företag som huvudsakliga kunder är det inte endast IT-kunskap man är i behov av. Ledarskap, förmågan att arbeta med projekt och kundfokus är lika viktigt. Som företag menar Helena att man har ett eget ansvar att också hitta dessa egenskaper.

— För ett tag sedan hade vi en pubkväll och dit kom över 60 intresserade potentiella medarbetare. Och det var i de samtalen som vi kunde hitta människor med de egenskaper vi söker efter. Vårt företag är i lika stort behov av IT-kunskap som förståelsen av hur våra kunders kunder upplever de tjänster vi utvecklar.

Ninetech är ett av många företag som deltar på Karlstads universitets årliga jobbmässa, HotSpot. Mässan samlar uppskattningsvis runt 100 utställare och upp till 6000 studenter besöker den. Varför är det då viktigt för just Ninetech att gång på gång vara med på mässan? Helena menar att det är viktigt att vara på de platser där studenter och framtida medarbetare rör sig oavsett om det är på en jobbmässa eller en pubkväll. Samverkan med det offentliga är för Ninetech a och o då de arbetar med sin kompetensförsörjning.

— Det är en viktig möjlighet för oss att få vara på HotSpot mässan då det är en så pass stor arena där studenter rör sig. Denna form av samverkan mellan universitetet och det lokala näringslivet är avgörande för oss då studenter ofta funderar kring hur deras framtida arbetsliv kan se ut. Då är det viktigt att vi och universitetet tillsammans hittar en plats där vi kan svara på de frågorna och visa på möjligheterna.

Företag har i stor utsträckning svårt att rekrytera nya medarbetare. I Svenskt Näringslivs senaste rekryteringsenkät uppgav 72 procent att det varit ganska eller mycket svårt att rekrytera. Dessutom angav 40 procent av företagen att de fått minskad försäljning eller tvingats tacka nej till uppdrag till följd av svårigheter att hitta medarbetare. Än så länge har Ninetech inte haft större problem med kompetensförsörjningen. Det är för att man också löpande arbetar med att locka till sig nya kollegor och behålla dem man redan hittat. Eftersom många av arbetsuppgifterna på företaget kräver någon form av akademisk utbildning förklarar Helena vikten av att ta emot studenter på genomtänkta praktikperioder och även möjliggöra för examensarbeten. Återigen är detta ett område där en god dialog mellan universitetet och det lokala näringslivet är avgörande.

— Vi vill inte stå där en dag och behöva säga nej till en kund för att vi saknar personal. Särskilt inte då vi är inne i en expansiv period och nyanställer. Som företag är det viktigt att inte bara skapa en rolig och utmanade arbetsplats så att de som arbetar vill stanna kvar. Vi måste även vara på fronten och tillsammans med bland annat universitetet möta morgondagens arbetskraft där de finns, förklarar Helena.

Text: Simon Sjögren

Lokalt Företagsklimat

I Svenskt Näringsliv senaste enkätundersökning om lokalt företagsklimat fick Karlstads kommun betyget 2.9 på skalan 1-6 på frågan: ”Hur är tillgången på arbetskraft med relevant kompetens?”

Betyg sätts på en skala mellan 1 = dåligt och 6 = utmärkt. Positiv andel är betyg 4 (bra) eller högre. Sedan 2015 har utvecklingen i denna kategori varit negativ enligt de svarande företagarna i kommunen. Samtliga resultat hittar du på www.foretagsklimat.se

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Värmland

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatiskt läge och dyster framtidstro bland företagen

DET EKONOMISKA LÄGET Läget är fortfarande mycket allvarligt och framtiden ter sig dyster för företagen i både Sverige och Värmland, det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Mitt i katastrofen sitter alla i samma båt

CORONAKRISEN Rädsla, envishet, gemenskap och en vilja att ta sig igenom krisen är alla ord som kan beskriva de senaste veckornas vardag på Swenströmskas Stenungsbageri i Karlstad.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen tär på den värmländska industrin

CORONAKRISEN Coronakrisen drabbade i början främst besöksnäringen. Nu drabbas dock även allt fler industriföretag, inte minst i Värmlands län. I alla kommuner i länet utom tre är industriföretag största privata arbetsgivare.
NYHET Publicerad:

Hög andel permitterade i Värmland

CORONAKRISEN Sedan den 7 april har det inkommit 941 ansökningar om korttidspermittering till Tillväxtverket från företagen i Värmland och 621 av dessa har hittills beviljats. Totalt innebär det att 5035 eller 7,1 procent av de anställda inom näringslivet i länet nu är korttidspermitterade.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Värmland

DEBATT Att rädda företagen handlar också om välfärdens finansiering. Utan företag och jobb finns inga skatteintäkter att fördela.
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera kommuner i Värmland

CORONAKRISEN "Flera av förslagen vi nu ser i kommunerna sänker företagens kostnader och ökar möjligheten att överleva krisen. Kommunerna visar på handlingskraft och stor förståelse för det akuta läge företagen befinner sig i."
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Prövande tider för företagen

KRÖNIKA Det är prövande tider vi befinner oss i. Ingen är oberörd av den framfart som coronaviruset har, vare sig på det personliga planet eller i företagens verksamhet. För många av oss har hjulen saktat ned för att slutligen mer eller mindre stanna av.
NYHET Publicerad:

Näringslivets röst i Europa 

EU Trots att Storbritannien nu lämnat EU går det enligt chefen för Svenskt Näringslivs EU-kontor, Anders Edholm, inte att sitta still i båten. Med frågor så som klimatomställningen, sociala pelaren, industristrategi och geopolitiska utmaningar knackar framtiden på dörren.
NYHET Publicerad:

Teknisk innovation för en levande landsbygd

DIGITALISERING Rikard Ohlin är ICA-handlaren och entreprenören med många bollar i luften. Butiken han driver tillsammans med sin personal tar nu nästa steg i utvecklingen och under en testperiod erbjuder man dramatiskt förbättrade öppettider. 
NYHET Publicerad:

Energifylld och idérik mässa

UF-MÄSSA Så var det då äntligen dags för årets mässa för Entreprenörskap på riktigt, i folkmun även kallad UF-mässan. 270 värmländska UF-företag ställde ut och visade upp vad de presterat hittills under läsåret och det var verkligen imponerade. 
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjning kräver aktivt engagemang

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Negativa konsekvenser i form av uteblivna expansioner och missade arbetstillfällen på grund av misslyckade rekryteringar är kännbara. På Munkfors Sawmill Support arbetar man aktivt med att locka ungdomar till industrin och satsar på att lära upp på plats. Men, för att lyckas krävs också vilja från skolan och lokala politiker. 
NYHET Publicerad:

Anna Hedberg – Ny regionchef för Svenskt Näringsliv i Värmland

NY REGIONCHEF Den 1 mars tillträder Anna Hedberg tjänsten som regionchef för Svenskt Näringsliv Värmland. Vem är Anna, hur ser hon på Värmland utifrån ett näringslivsperspektiv och vad hoppas hon uppnå i sin nya roll?
NYHET Publicerad:

Laddat inför inspirerande UF-mässa

UF Den som är i Karlstad den 19/2 gör bäst i att inte missa den regionala UF-mässan som i år samlar imponerande 280 utställande UF-företagare. Ung Företagsamhet (UF) är en viktig del av många värmländska gymnasieungdomars skoltid och för vissa en början på karriären som entreprenör och företagare.