Samverkan ger nyanlända jobb i Sunne 

NYHET Publicerad

INTEGRATION Sunne är den kommun som är näst bäst i landet på att få nyanlända i arbete. Bakom framgången ligger ett bra företagsklimat, nära samverkan mellan kommun, arbetsförmedling och näringsliv, och att företagare vill och vågar ta in personer som inte kan perfekt svenska.

Johan Wendelstam och Nael Kabbany, Meridix
Foto: Linn Malmén/TT

Perfect match. Johan Wendelstam har anställt Nael Kabbany från Syrien till sitt företag Meridix. "Han har hade precis den kompetens vi behövde, och som dessutom är svår att hitta, så det passade väldigt bra".

Johan Wendelstam, delägare Meridix

"Fantastiskt att hitta någon på orten som passar", säger Meridix delägare Johan Wendelstam.

Foto: Linn Malmén/TT
Nael Kabban, systemtekniker Meridix

Systemteknikern Nael Kabbany från Syrien fick jobb direkt efter Arbetsförmedlingens etableringsfas.

Foto: Linn Malmén/TT
Anna-Karin Sandell, Sunne kommun

"Det finns en öppenhet i bygden som gör att företagarna inte är rädda att prova det okända" säger Anna-Karin Sundell, Sunne kommun.

Förra året fick hela 64 procent av de nyanlända i Sunne som gått igenom Arbetsförmedlingens etableringsfas på två år jobb. Det gör Sunne till näst bästa kommunen i Sverige.

Nyckeln till att Sunne lyckats så bra är en nära samverkan mellan kommun och företag, enligt Anna-Karin Sandell på arbetsmarknadsenheten i Sunne.

– Vi vill att det ska vara smidigt att driva företag här och har en upparbetad struktur för hur vi jobbar med näringslivet. Alla hjälps åt för att ge snabb och bra hjälp till företagen.

I Sunne som de senaste tio åren legat runt plats 20-30 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat spirar företagsamheten, förklarar hon.

– Näringslivsklimatet är bra och det är många som vågar starta eget. Överlag finns det en öppenhet i bygden som gör att företagarna inte är rädda att prova det okända.

Företagens stora engagemang betyder mycket för att de nyanlända ska kunna komma ut på arbetsmarknaden.

– Jag märker att det finns en enorm vilja att hjälpa till och det betyder jättemycket att företagen under en period vågar testa att ta in personer som inte kan svenska så bra.

Kommunen kartlägger tidigt de nyanländas arbetslivserfarenheter och utbildningar och försöker matcha med företagens behov. Frågan om möjligheten att ta emot en praktikant finns alltid med på agendan när näringslivsenheten är ute och träffar företagen.

– Att ta emot en praktikant kan leda till att företagen når nya kundgrupper. I en matvaruaffär kanske en person med utländsk bakgrund kommunicerar bättre med kunder från samma region och kan hjälpa till att utöka sortimentet.

För att underlätta för de nyanlända har Sunne också startat ett mentorskapsprogram för de som redan har en tydlig yrkesidentitet från hemlandet. Till exempel kan en nyanländ byggnadsingenjör tidigt få kontakt med en svensk byggnadsingenjör som kan stötta med sin kunskap om nätverk, branschorganisationer och sociala koder på svenska arbetsplatser.

– Tillsammans kan de titta på vad som vore bra att komplettera med när det gäller utbildning, lagar och regler, branschspråk. Det ger den nyanlända en ingång och en tydlig riktning framåt, säger Anna-Karin Sandell.

När it-företaget Meridix Systems förra sommaren hade brådskande behov av kompetens vände sig delägaren Johan Wendelstam till näringslivsutvecklaren Kristina Lundberg i Sunne.

– Hon tipsade om att det fanns många nyanlända med god kompetens, och vi kände att det vore fantastiskt att hitta någon på orten som passar.

Bland de cv:n som näringslivsutvecklaren presenterade fanns en person som var mycket nära den Meridix sökte: Nael Kabbany, systemtekniker från Syrien som kom till Sverige som flykting 2014.

– Han hade precis den kompetens vi behövde, och som dessutom är svår att hitta, så det passade väldigt bra. Det var också tydligt att han är väldigt ambitiös och det är viktigt för oss.

Meridix jobbar mycket internationellt vilket innebär att det ofta är engelska som gäller.

– Vi har kunder över hela världen som vi pratar engelska med så språket är inget större hinder för oss.

Företaget fick ett visst ekonomiskt stöd från Arbetsförmedlingen men det var inget som var avgörande för beslutet, berättar Johan Wendelstam.

– Det gjorde det lättare att våga chansa på någon som inte har språket fullt ut, men att anställa är alltid en chansning med den typen av arbete vi gör, oavsett om det är en nyanländ eller inte. Vi kan få tag på personer som har 50 procent av kompetensen vi behöver, men resten måste de lära sig på plats.

Vid årsskiftet gick Nael Kabbany provanställning över i en fast anställning och från och med den 1 maj ska han jobba på företagets huvudkontor i Västerås. Då kommer också hans syriska fru till Sverige.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Livsmedelskontroll debiteras i efterhand

FÖRETAGSKLIMAT Företag som berörs av kommunal livsmedelskontroll kan glädjas. Regeringen vill införa obligatorisk efterhandsdebitering, framgår av en lagrådsremiss.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Kommuner som satsar på hyresrabatter

CORONAKRISEN Många företag har svårt att betala hyran. Utsatta branscher kan ta del av ett särskilt hyresstöd. Kiruna och Örnsköldsvik hjälper kämpande företag genom att vara generösa med hyran i de kommunala bostadsbolagen.
NYHET Publicerad:

Så kan fler kommunala åtgärder rädda företagen

CORONAKRISEN Idag har nio av tio kommuner vidtagit någon form av åtgärd för att stödja det lokala näringslivet. I ett andra stödpaket från Svenskt Näringsliv ligger fokus på företagens kostnader och den kommunala ekonomin.
NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Vill bredda ungas syn på arbetslivet

SYV I mitten av februari öppnar storsatsningen Jobblabb – Arbetets museums nya utställning, som ska nå alla elever i årskurs 5 i Östergötland. Då möter experimentverkstad studie- och yrkesvägledning.
NYHET Publicerad:

Företagarenkäten uppdateras

FÖRETAGSKLIMAT Årets företagarenkät innehåller nya frågor och sakområden. Björn Lindgren, ansvarig för lokalt företagsklimat, hoppas att uppdateringarna bättre ska spegla vad företagarna tycker om företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Här är landets första krångelombudsman

FÖRETAGSKLIMATET Malin Johnsson är landets första krångelombudsman. Kommunalrådet Peter Danielsson (M) jobbar hårt för att minska regelkrånglet men anser att kommunen har hamnat i en återvändsgränd och vill därför testa något nytt.
NYHET Publicerad:

Så blev kommunen kvitt förlorarstämpeln

FÖRETAGSKLIMATET 195 platser uppåt i kommunrankingen på tre år. Det är effekten av att Kungsör lägger sig nära företagarnas hållning. ”Vi satte oss ner och började prata med varandra, inte om varandra. Det hade ingen gjort tidigare, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Sjudande näringsliv hos årets klättrare

RANKING 2019 Dalakommunen klättrar 158 placeringar, från plats 256 till 98 i årets undersökning. ”Det har aldrig varit roligare att vara företagare i Malung-Sälen”, säger Leif Nilsson.
NYHET Publicerad:

Här trivs företagen bäst – och sämst

RANKING 2019 Tydlig, tillgänglig och professionell. Så vill många företag att deras hemkommun ska vara. Och alla dessa egenskaper hittar vi hos – just det – Solna. Kommunen är bäst på företagande för tolfte gången i rad, enligt en färsk näringslivsranking.
NYHET Publicerad:

Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

RANKING 2019 Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer. ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.
NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Nyanlända lyfte arbetsmoralen på Bröderna Jansson

INTEGRATION Efter några veckors praktik erbjöd Bröderna Jansson-Nissavarvet två nyanlända svetsare från Syrien anställning. Det är ett lyft för kulturen och arbetsmoralen, enligt vd:n Christin Jansson.