Tänk om ingen kommer att vilja anställa mig?

NYHET Publicerad

KRÖNIKA Vi befann oss relativt högt upp och utsikten var makalös. Mitt bland träden på Mt. Rwenzoris sluttningar i Uganda – där stod jag tillsammans med en entreprenör, en kaffeodlare. De grönklädda bergsluttningarna vi såg där borta, det var Kongo. Det här måste vara en av de vackraste platserna jag varit på, tänkte jag.

Hanna Fjellström

Hanna Fjellström

Det var en regnig dag i januari när jag klev in på Svenskt Näringslivs kontor i Malmö för en intervju. Inte kunde jag ana att jag nästan två år senare skulle befinna mig i Uganda och prata svenskt kaffe och entreprenörskap med kaffeodlare. Löfbergs har tillsammans med flera andra familjeägda kaffeföretag i Europa startat International Coffee Partners (ICP). Tillsammans jobbar de med utvecklingsprojekt som ska ge ökad produktion, högre kvalitet och bättre levnadsstandard för kaffeodlarna. Ett projekt är aktivt i Uganda och jag fick äran att besöka vissa av kaffeodlare som ingår i projektet när jag var i krokarna för mina studiers räkning. Utan tvekan det bästa företagsbesöket jag gjort under min tid på Svenskt Näringsliv.

Min fältstudie i Uganda är avslutad. Alla kurser på Masterprogrammet i globala studier är avslutade. Min uppsats är skriven. Jag är klar. Vad ska jag göra nu? Dags att söka jobb. Det är dags att möta arbetsmarknaden. Efter lite googlande inser jag snabbt att det ändå är en del som inte får ett kvalificerat jobb efter examen. Jag har oroat mig för just detta under studietiden. Tänk om jag kommer vara en av dem?

Jag blev inte sjuksköterska, socionom eller ingenjör. Tänk om ingen kommer att vilja anställa mig? Enligt SCBs långsiktiga prognos om utbildning och arbetsmarknad råder det överskott på arbetsmarknaden på utbildade inom det samhällsvetenskapliga området. Enligt samma prognos från SCB är efterfrågan på personal inom vård och omsorg stor och den kommer att öka. Jag borde såklart ha blivit sjuksköterska. Då finns det jobb. Jag har läst nationalekonomi och globala studier. Vad blir man ens då för något egentligen?

Jag har dock fått lära mig att de som jobbet under studietiden och fått en fot in på arbetsmarknaden, har en fördel efter examen. Vilken tur att jag är en av dem. För vissa jobb krävs det såklart att man har en viss examen. Men för min del så har jag mina extrajobb att tacka för att jag faktiskt till slut hade flera erbjudanden att överväga nu när jag var klar. Jag vet inte heller vad man blir när man läser globala studier men jag vet att det är lättare att få jobb efter studierna om man redan har en fot in på arbetsmarknaden.

Svenskt Näringsliv började som en praktikplats, blev mitt första relevanta sommarjobb efter kandidatexamen och ett extraarbete under masterstudierna i Göteborg. Det började med en intervju i Malmö. Det slutar med en krönika från Uganda. Mitt nästa steg blir ett fellowship på UNICEF i New York. Jag börjar där och sen får vi se. Jag är i alla fall inte särskilt orolig längre.

Hanna Fjellström, före detta studentmedarbetare, Svenskt Näringsliv område Väst (Västra Götaland, Värmland, Jönköping och Halland)

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Regionen hjälper företagen att navigera rätt

STÖD I spåren av coronavirusets framfart är Region Värmland en av många aktörer som försöker tänka nytt när det kommer till att kroka arm med näringslivet.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

”Brott mot företag måste få fortsatt fokus”

FÖRETAGSKLIMAT ”Näringslivets problem med otrygghet och utsatthet för brott behöver få ytterligare fokus”, anser Anna Hedberg, regionchef Svenskt Näringsliv i Värmland.
NYHET Publicerad:

Ny satsning lockar kvinnor till industrin

UTBILDNING I Värmland görs en storsatsning på industrirelaterad vuxenutbildning för att försöka komma till rätta med kompetensbristen. Mikaela Larsson utbildar sig till cnc-operatör i Karlstad och känner att hon har hamnat rätt. ”Det är ju det här jag ska göra”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Kommunen som går utanför ramarna i coronatider

CORONAKRISEN De flesta av landets kommuner har satt ihop olika åtgärdspaket för att stödja det lokala näringslivet i spåren av coronaviruset. Munkfors går dock steget längre för att tillsammans med näringslivet rida ut stormen.
NYHET Publicerad:

Så påverkas företagen i Värmland av brott och otrygghet

BROTTSLIGHET Otrygghet och brottslighet är ett allt större problem för många företag i Värmland. Det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv med 1556 företag.
NYHET Publicerad:

Högt tryck på omställning – så stöttar TRR företagen

OMSTÄLLNING Jonas Björkman, regionchef för TRR i Värmland, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Värmland

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatiskt läge och dyster framtidstro bland företagen

DET EKONOMISKA LÄGET Läget är fortfarande mycket allvarligt och framtiden ter sig dyster för företagen i både Sverige och Värmland, det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Mitt i katastrofen sitter alla i samma båt

CORONAKRISEN Rädsla, envishet, gemenskap och en vilja att ta sig igenom krisen är alla ord som kan beskriva de senaste veckornas vardag på Swenströmskas Stenungsbageri i Karlstad.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen tär på den värmländska industrin

CORONAKRISEN Coronakrisen drabbade i början främst besöksnäringen. Nu drabbas dock även allt fler industriföretag, inte minst i Värmlands län. I alla kommuner i länet utom tre är industriföretag största privata arbetsgivare.
NYHET Publicerad:

Hög andel permitterade i Värmland

CORONAKRISEN Sedan den 7 april har det inkommit 941 ansökningar om korttidspermittering till Tillväxtverket från företagen i Värmland och 621 av dessa har hittills beviljats. Totalt innebär det att 5035 eller 7,1 procent av de anställda inom näringslivet i länet nu är korttidspermitterade.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Värmland

DEBATT Att rädda företagen handlar också om välfärdens finansiering. Utan företag och jobb finns inga skatteintäkter att fördela.
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera kommuner i Värmland

CORONAKRISEN "Flera av förslagen vi nu ser i kommunerna sänker företagens kostnader och ökar möjligheten att överleva krisen. Kommunerna visar på handlingskraft och stor förståelse för det akuta läge företagen befinner sig i."
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.