Årets klättrare tar nya tag

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT I Storuman smider man medan järnet är varmt. Företagsklimat är ju också en färskvara med kort bästföredatum. Efter det stora lyftet förbi 48 kommuner i Svenskt Näringslivs senaste rankning så bjuder man direkt in till framtidsdiskussioner redan den 16 oktober. Ett avstamp mot ytterligare förbättringar samtidigt som man satsar brett i tidigare hjulspår men mot tydligare mål.

Hela kommunförvaltningen ska utbildas i hur man jobbar ännu bättre med attityder och service. Dessutom ska kommunen ordna mingelkvällar med företagare inom olika branscher för att de i mindre grupper ska kunna ta upp gemensamma företagsfrågor.

Målsättningen är tydlig. Plats 121 i år bland landets 290 kommuner ska vara åtminstone plats 75 inom tre år. Och där vill man etablera sig.

Johan Duvdahl, näringslivschef Storumans kommun

Johan Duvdahl

– Visst, det blir en stor utmaning för kommunen och näringslivet tillsammans och det krävs samverkan för att nå målet, poängterar näringslivschefen Johan Duvdahl.

– Vi har sneglat på Timrå som från en rätt dålig position successivt förbättrat företagsklimatet till Norrlands bästa under flera år.

Kommunalrådet Tomas Mörtsell (C) understryker att målet inte primärt varit att rusa uppåt i rankinglistan.

Tomas Mörtsell, kso Storumans kommun

Tomas Mörtsell

– För oss handlar det om ständiga förbättringar och att med dialoger, information och kommunikation kommer fram till vad som kan bli bättre.

– Numera får vi positivare feedback och flera uppskattande kommentarer till vad vi gör. Men det är också viktigt att vi har haft företag som till stor del klarat konjunktursvackor och varit väl rustade när det vänt uppåt igen.

– Däremot är kompetensförsörjningen ett problem samtidigt som allmänhetens attityder till företagande kunde vara bättre. Det kan hänga samman med att vi inte har samma småföretagartradition som exempelvis Småland.

Viktigt att vårda sina framgångar

För några år sedan fanns Storuman ständigt bland landets tio allra sämsta kommuner i rankingen, men senaste åren har det skett en successiv positiv förbättring.

– Samtidigt kan framgången kännas lite skrämmande. Höga lyft kan även leda till bakslag om man inte vårdar det man uppnått, säger Johan Duvdahl.

– Kommunpolitikers och tjänstemäns attityder till företagande bedöms som klart bättre under senare år. Det beror nog också på att företagare nu upplever bättre ordning och reda och stabilitet i kommunen med en ekonomi i balans.

Peter Persson har varit kommunchef under hela den senaste uppgången då tjänstemännens attityder till företagande successivt förbättrats.

Peter Persson, kommunchef Storuman

Peter Persson

– Vi har pratat ihop oss mer internt om företagens stora betydelse för kommunens utveckling. Att de är kvar eller etablerar sig här är helt avgörande för framtiden. Viktiga faktorer är bättre kommunikation och service med snabbare hanteringar. Ett byggärende hanteras numera på bara någon månad. Träget och långsiktigt jobb är nog förklaringen till att det blivit bättre.

Karin Malmfjord

Karin Malmfjord

– Dialogen mellan företagare och politiker är bättre, känner oppositionsrådet Karn Malmfjord (S).

– Extra viktigt är det att vi kortat ned handläggningstider och inte minst fått snurr på byggärenden.

Dragkamp har bytts mot förståelse

Storuman är en vidsträckt kommun. Det har funnits en viss dragkamp mellan kommundelar, främst mellan Tärna och centralorten.

– Vid kommunsammanslagningen var det två kulturer som slogs ihop. Olika syn på vissa frågor levde också kvar en tid. Ett tag åkte vi nio ledamöter från Tärna i en minibuss till fullmäktige. Ibland gjorde vi upp över partigränserna i bussen. Lite föraktfullt talade man då om oss som Tärnapartiet…

– I dag sägs mer allmänt att det som är bra för Tärna är bra för Storuman och tvärtom”, säger Karin Malmfjord.

Johan Duvdahl håller med.

– I dag är det bättre dialog och kommunikation mellan kommundelarna. Det är inte vi och dom som gäller utan snarare vi och vi!

Tomas Mörtsell pekar även på skillnaderna i näringslivet.

– I Tärna och Hemavan är ju besöksnäringen nu en särskild industri och jag upplever inte längre några direkta motsättningar mellan de olika kommundelarna.

Bosse Östman

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tacobuffé – inte nog för serveringstillstånd i Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT När Hotell Forsen i Vindeln skulle arrangera pubkväll och servera tacos gällde plötsligt inte serveringstillståndet längre. Anledningen? Kommunen tyckte inte att en tacobuffé var ”tillräckligt varierande”. 
NYHET Publicerad:

Stockholms företagsklimat rasar: "Det är en kollaps"

FÖRETAGSKLIMAT På tre år har Stockholms företagsklimat rasat 101 placeringar på Svenskt Näringslivs ranking. Trafikkaos och dålig service är bidragande faktorer, vittnar företagare om. ”Man blir behandlad som om man är kriminell”, sa Johannes Cullberg, grundare av matvarukedjan Paradiset.
NYHET Publicerad:

Bemanningsföretag: Vi gjorde arbetsförmedlingens jobb

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Bemanningsföretaget Kornboden i Örnsköldsvik kostar på utbildningar för industri- och verkstadsarbetare för att lösa akuta problem hos kunder. Vd Malin Vedman är kritisk mot Arbetsförmedlingen som hon tycker skulle sköta den biten bättre. "Med små medel skulle Arbetsförmedlingen kunna vara ett starkt stöd för industriföretag och verkstadsföretag, men jag tycker inte de har lyssnat på marknaden", säger hon.
NYHET Publicerad:

Bättre bemötande med bra vi-känsla

FÖRETAGSKLIMAT Under en period slutade det en person i månaden på Samhällsbyggnadskontoret i Oskarshamn. Men nu har arbetsron och glädjen kommit tillbaka. Det märker ledningen och personalen såväl som kunderna, alltså företagen och övriga invånare.
NYHET Publicerad:

”Vi måste avdramatisera myndighetsutövandet”

FÖRETAGSKLIMAT Nye näringslivschefen i Sölvesborg siktar högt och lovar stärkta insatser för bättre företagsklimat. Samverkan och transparens är nyckelorden.
NYHET Publicerad:

Långsamma kvarnar hot vid Kiruna-omvandling

FÖRETAGSKLIMAT ”Ur företagsperspektiv ser jag klara risker med omvandlingen av Kiruna. De kommunala kvarnarna maler väldigt långsamt och det kan därför bli svårt för mindre företag att våga satsa samtidigt som man säger att staden ska expandera. De stora klara sig alltid. Men man får inte glömma bort att det behövs kringbyggnader också för att få ihop helheten, inte bara stora klossar!” Det säger Stefan Puonu, Malmfältets Entreprenadbyrå.
NYHET Publicerad:

Garanterat svar inom 24 timmar, en del i Ystads framgång

FÖRETAGSKLIMAT Ystads kommun har de senaste två åren klättrat rejält i Svenskt Näringslivs årliga ranking över företagsklimat. Från plats 107 år 2015 till plats 25 i år. ”Det handlar om ett nära och tätt samarbete mellan kommun och näringsliv, jobbar vi ihop så når vi mycket längre”, säger Rebecka Spånberg, vd på BLS Industries.
NYHET Publicerad:

”Vi dokumenterar ihjäl oss!”

FÖRETAGSBESÖK Företagen drunknar i pappersarbete och riskerar tappa betydande investeringar på grund av segdragna myndighetsprocesser. "Mängden dokumentation är kopiös" säger Johan Larsson, fabrikschef på Lyckeby Starch i Mjällby vid ett företagsbesök nyligen.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv möter – Marianne Sjöö

SVENSKT NÄRINGSLIV MÖTER Tidningen Entreprenör rankande nyligen Marianne Sjöö på plats 29 över Sveriges största kvinnliga företagare. Marianne är ICA-handlare i Ale kommun och vi har träffat henne för en intervju.
NYHET Publicerad:

Personalbrist bromsar Boden-utbyggnaden

KOMPETENSFÖRSÖRJNING ”Här söker vi nya medarbetare ganska ofta. Vi har ett 15-tal anställda, men faktiskt ständiga behov av nytt folk. Men det känns trögt. Det går att skylla på att branschen är speciell och att det finns behov av särskilda kunskaper. Men vill man bara så kan man också lära sig det som behövs!” Det säger Ulf Gustafsson som tillsammans med sin bror Patrik Gustafsson äger Bodensläp AB.
NYHET Publicerad:

Engagemanget är avgörande

FÖRETAGSBESÖK De är två helt olika företag, men båda satsar på nya och spännande idéer för att kunna växa i framtiden. Vi tog med riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S) på företagsbesök till Johannishus Godsförvaltning i Ronneby och Contura Steel i Mörrum.
NYHET Publicerad:

Värna om företagen innan det är för sent

FÖRETAGSKLIMAT En av Europas modernaste spackelfabriker håller på att ta form i Simrishamn. Det är företaget SimFAS Sweden AB som flyttar och bygger ut sin produktion. Men att få alla tillstånd har inte varit enkelt, och fortfarande finns flera frågetecken. Vd Sten Christiansson efterlyser en bättre dialog mellan kommunen och företagarna.
NYHET Publicerad:

Regional samverkan inom Teknikcollege löser kompetensförsörjningen

GÄSTKRÖNIKA "Kompetensförsörjningen är en av de största utmaningarna för svensk industri och ett hinder för många företag att växa. Teknikcollege har gett oss verktyg och en struktur för att ta tag i detta. Genom regional samverkan och utbildningar utformade efter näringslivets behov stärks svenska företags konkurrenskraft vilket i sin tur ger förutsättningar för jobb och välfärd." Det skriver Adis Martinovic, processledare på Teknikcollege Mälardalen, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Klubb för företagare succé i Storfors

FÖRETAGSKLIMAT En klubb där företag träffas för att diskutera näringslivsfrågor visade sig vara ett lyckat initiativ från Storfors kommun. ”Vi går från att känna till varandra till att känna och hjälpa varandra”, säger företagaren Daniel Sköld. Klubben är en av 60 aktiviteter som kommunen jobbar med för att lyfta företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Regionalt samarbete ska lyfta företagsklimat

GÖTEBORG Anna-Lena Johansson, Business Region Göteborg, har satt snurr på näringslivsfrågorna i tretton kommuner. ”Vi har som mål att ha det bästa företagsklimatet bland storstadsregionerna.”
NYHET Publicerad:

Inspirationsdag över hela landet

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat äger rum vid fyra tillfällen nästa år. Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv, hoppas på fler deltagare 2018 när man sprider dagen geografiskt.
NYHET Publicerad:

Han ska få snurr på näringslivsarbetet i Karlshamn

FÖRETAGSKLIMAT Om ett år ska lotsfunktionen vara tillbaka, samarbetet med företagen stärkt och näringslivsenheten utökad med ytterligare en näringslivsutvecklare. Det är målet för Karlshamns nye näringslivschef Mathias Wijk.
NYHET Publicerad:

Göteborg och de kommunala bolagen

FREDAGSKRÖNIKA Nej, det är varken ett kopplingsschema för ett kretskort eller ett tunnelbanesystem. Det är koncernstrukturen över Göteborg stads kommunala bolag. Tidigare under veckan annonserade vi en tävling på vår facebooksida där våra följare fick gissa mellan dessa tre alternativ. Tanken var att på ett lite humoristiskt sätt gestalta hur komplex och omfattande verksamheten är, men den förtjänar också en allvarligare diskussion.  Göteborg behöver reda upp i djungeln av kommunala bolag, inte minst för sin egen skull.
NYHET Publicerad:

Kommunerna handlar för 642 miljarder

UPPHANDLING Det är landets kommuner som köper mest. Och det är stora summor det handlar om. Värdet på den offentliga upphandlingen i Sverige är svindlande 642 miljarder.
NYHET Publicerad:

Livsmedelsverkets nya betalningar välkomnas av restaurangägare

REGLER Nu vänder Livsmedelsverket helt om och efterfrågar att kommunerna enbart tar betalt efter utförd livsmedelskontroll istället för i förskott, som idag. "Det låter jättebra. I dag tvingas vi betala en avgift varje år, oavsett om det kommer hit någon eller inte", säger företagaren Jeanette Bohman, som hyllar initiativet.