Årets klättrare tar nya tag

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT I Storuman smider man medan järnet är varmt. Företagsklimat är ju också en färskvara med kort bästföredatum. Efter det stora lyftet förbi 48 kommuner i Svenskt Näringslivs senaste rankning så bjuder man direkt in till framtidsdiskussioner redan den 16 oktober. Ett avstamp mot ytterligare förbättringar samtidigt som man satsar brett i tidigare hjulspår men mot tydligare mål.

Hela kommunförvaltningen ska utbildas i hur man jobbar ännu bättre med attityder och service. Dessutom ska kommunen ordna mingelkvällar med företagare inom olika branscher för att de i mindre grupper ska kunna ta upp gemensamma företagsfrågor.

Målsättningen är tydlig. Plats 121 i år bland landets 290 kommuner ska vara åtminstone plats 75 inom tre år. Och där vill man etablera sig.

Johan Duvdahl, näringslivschef Storumans kommun

Johan Duvdahl

– Visst, det blir en stor utmaning för kommunen och näringslivet tillsammans och det krävs samverkan för att nå målet, poängterar näringslivschefen Johan Duvdahl.

– Vi har sneglat på Timrå som från en rätt dålig position successivt förbättrat företagsklimatet till Norrlands bästa under flera år.

Kommunalrådet Tomas Mörtsell (C) understryker att målet inte primärt varit att rusa uppåt i rankinglistan.

Tomas Mörtsell, kso Storumans kommun

Tomas Mörtsell

– För oss handlar det om ständiga förbättringar och att med dialoger, information och kommunikation kommer fram till vad som kan bli bättre.

– Numera får vi positivare feedback och flera uppskattande kommentarer till vad vi gör. Men det är också viktigt att vi har haft företag som till stor del klarat konjunktursvackor och varit väl rustade när det vänt uppåt igen.

– Däremot är kompetensförsörjningen ett problem samtidigt som allmänhetens attityder till företagande kunde vara bättre. Det kan hänga samman med att vi inte har samma småföretagartradition som exempelvis Småland.

Viktigt att vårda sina framgångar

För några år sedan fanns Storuman ständigt bland landets tio allra sämsta kommuner i rankingen, men senaste åren har det skett en successiv positiv förbättring.

– Samtidigt kan framgången kännas lite skrämmande. Höga lyft kan även leda till bakslag om man inte vårdar det man uppnått, säger Johan Duvdahl.

– Kommunpolitikers och tjänstemäns attityder till företagande bedöms som klart bättre under senare år. Det beror nog också på att företagare nu upplever bättre ordning och reda och stabilitet i kommunen med en ekonomi i balans.

Peter Persson har varit kommunchef under hela den senaste uppgången då tjänstemännens attityder till företagande successivt förbättrats.

Peter Persson, kommunchef Storuman

Peter Persson

– Vi har pratat ihop oss mer internt om företagens stora betydelse för kommunens utveckling. Att de är kvar eller etablerar sig här är helt avgörande för framtiden. Viktiga faktorer är bättre kommunikation och service med snabbare hanteringar. Ett byggärende hanteras numera på bara någon månad. Träget och långsiktigt jobb är nog förklaringen till att det blivit bättre.

Karin Malmfjord

Karin Malmfjord

– Dialogen mellan företagare och politiker är bättre, känner oppositionsrådet Karn Malmfjord (S).

– Extra viktigt är det att vi kortat ned handläggningstider och inte minst fått snurr på byggärenden.

Dragkamp har bytts mot förståelse

Storuman är en vidsträckt kommun. Det har funnits en viss dragkamp mellan kommundelar, främst mellan Tärna och centralorten.

– Vid kommunsammanslagningen var det två kulturer som slogs ihop. Olika syn på vissa frågor levde också kvar en tid. Ett tag åkte vi nio ledamöter från Tärna i en minibuss till fullmäktige. Ibland gjorde vi upp över partigränserna i bussen. Lite föraktfullt talade man då om oss som Tärnapartiet…

– I dag sägs mer allmänt att det som är bra för Tärna är bra för Storuman och tvärtom”, säger Karin Malmfjord.

Johan Duvdahl håller med.

– I dag är det bättre dialog och kommunikation mellan kommundelarna. Det är inte vi och dom som gäller utan snarare vi och vi!

Tomas Mörtsell pekar även på skillnaderna i näringslivet.

– I Tärna och Hemavan är ju besöksnäringen nu en särskild industri och jag upplever inte längre några direkta motsättningar mellan de olika kommundelarna.

Bosse Östman

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Korta vägar mellan kommun och näringsliv i Hofors

FÖRETAGSKLIMAT Resultatet i årets enkät om det lokala företagsklimatet vittnar om att samarbetsandan mellan näringsliv och kommun i Hofors är bra, något som bekräftas av företagaren Johanna Grönlund och kommunstyrelsens ordförande Linda-Marie Anttila, S.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjningen ett växande problem

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Med ett medelvärde på 2,71 hamnar frågan om tillgång på medarbetare med relevant kompetens längst ned i årets enkät om det lokala företagklimatet. "Det är stora utmaningar att få tag i rätt kompetens", säger Johan Olsson på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kommuner driver verksamheter som företag kan göra

KONKURRENS Nästan 20 procent av företagen svarar ja i årets enkät på frågan om de upplever att kommunen eller kommunens företag driver verksamhet som de själva skulle kunna driva i sitt eget bolag. Samtidigt finns det mycket att göra för att upphandlingsförfarandet ska fungera bättre. "Lösningen är en god dialog", anser Birgitta Laurent på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Rättviks kommun förstår företagen

ENKÄT Rättvik får högst betyg av alla kommuner på frågan om vägledning vid tillstånd, tillsyn och kontroll. Det är ingen överraskning för företagaren Linda Thorslund Leandersson. "Jag är inte alls förvånad. Kommunen har varit jättestöttande i vårt projekt", säger hon.
NYHET Publicerad:

Munkfors bäst på företagande

ENKÄT Med 4,6 i medelbetyg hamnar Munkfors högst upp i det sammanfattande omdömet om företagsklimatet. "Alla känner att kommunen bryr sig och uppmärksammar företagen", säger Pernilla Melén, vd på Munkforssågar, ett av ortens större företag.
NYHET Publicerad:

Kommuner måste lyssna på lokala företagare

KOMMENTAR Trenden är tydlig. Det lokala företagsklimatet blir bättre. ”Vårt bästa råd till kommuner som vill fortsätta att utvecklas är att lyssna på företagen och låta sig inspireras av de kommuner som presterar bättre", skriver Christer Öhlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Allt bättre företagsklimat

ENKÄT Det lokala företagsklimatet fortsätter att förbättras. I år får rekordmånga kommuner betyget ”bra” i sammanfattande omdöme.  Allra högst betyg får Munkfors i Värmland. "Vi har sett en positiv utveckling under de senaste åren", säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Gilla Jobbskaparna bjöd på företagssafari

FÖRETAGSSAFARI Under april har kampanjen "Gilla Jobbskaparna" drivits av Svenskt Näringsliv runt om i landet. I Lekebergs kommun, Närke, arrangerades företagssafari och flera av kommunens företagare fick chans att visa vad de gör.
NYHET Publicerad:

Företagen står för hälften av Älvdalens intäkter – politiker ser inte sambandet

VÄLFÄRDSAVTRYCK Ett 40-tal företag arbetar gemensamt för att få kommunens politiker att förstå hur viktiga företagen är för Älvdalens välfärd. "Det är frustrerande att de inte förstår, säger Johanna Petersson", initiativtagare och ägare till Backlunds Skor på orten.
NYHET Publicerad:

HD-dom ger utländska studenter upprättelse

KOMMENTAR HD:s dom ger den amerikanska studenten Connie Dickinson pengarna tillbaka för en utbildning som inte höll måttet. En välkommen upprättelse, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Dags att ta temperaturen på företagsklimatet

KOMMUNRANKNING "Företagsklimatet blir gradvis bättre. Vi vill tro att det bland annat är för att Svenskt Näringsliv för upp frågan på den kommunala agendan. Många kommuner sitter på helspänn och inväntar resultatet, säger Annie Widerberg, projektledare.
NYHET Publicerad:

Öppnar ungas ögon för ingenjörsyrket

TEKNIK Under veckan har Högskolan i Skövdes ingenjörsstudenter träffat 1200 åttondeklassare från hela Skaraborg. Möjligheternas Värld har arrangerats för femte året i rad.
NYHET Publicerad:

Brott mot butik var 15:e sekund – Nu ska alla anmälas

BROTT Fyra stölder i minuten. Sex miljarder kronor. För landets handlare har brott blivit vardagsmat – och bara två procent av brotten polisanmäls. Nu uppmanas handlare att anmäla brott under en vecka i april. ”Brottsligheten har ökat och det har blivit ett tuffare klimat”, säger Ica-handlaren Andreas Bylger.
NYHET Publicerad:

"Myndighetsutövningen behöver bli mer rådgivande"

REGELKRÅNGEL ”Om vi vill att fler ska starta verksamheter i Sverige så måste vi göra regelverken mer användarvänliga. Att fortsätta producera blanketter som ska fyllas i kommer inte att ge högre tillväxt”. Det säger Markus Svensson och Martin Clarstedt från Tillväxt & Tillsyn.
NYHET Publicerad:

Digitalisering nödvändig för att klara välfärden

FÖRETAGSKLIMAT ”Ta ett aktivt beslut och gör en tidsplan för hur ni i kommunerna ska digitalisera ert arbete. Då frigör ni resurser och klarar välfärden." Det är Per Mossebys, expert på digitaliseringsfrågor, råd till kommunala politiker och tjänstemän som vill förbättra företagsklimatet för offentlig sektor.
NYHET Publicerad:

Munkfors hyllat för sitt samarbete med företag

UTMÄRKELSE Munkfors kommun mottog priset Årets Inspiration under Svenskt Näringslivs inspirationsdag i Göteborg. "Det här är ett bevis på att vi jobbar på rätt sätt och har en god samverkan med våra företag", säger Birgitta Svensson, turism- och näringslivschef i kommunen.
NYHET Publicerad:

Att hjälpa företagen ledde till stor succé

FÖRETAGSKLIMAT Det blev stora rubriker när Rättviks kommun slutade ta betalt av företagen för tillsyn som aldrig gjordes. Samtidigt började kommunen skifta fokus, från att enbart bestraffa företag som gör fel till att försöka hjälpa till. ”Företag i dag vill göra rätt”, sade Markus Svensson, hållbarhetsstrateg på Rättviks kommun. Han var en av föreläsarna på Svenskt Näringslivs inspirationsdag i Hässleholm, där ett 80-tal politiker och tjänstemän samlades för att lära sig mer om hur man kan skapa bättre förutsättningar för företagande.
NYHET Publicerad:

En Motalafrukost utan gränser

INTEGRATION Det bjuds på frukost i Motala en solig tisdag i mars och det är inte vilken tisdagsfrukost som helst – det är Gränslös Frukost. Kompetenssökande företag och nyanlända med spetskompetens samlades för en morgon fylld med kontaktskapande och match-making.
NYHET Publicerad:

Samarbete högt på kommunernas agenda

FÖRETAGSKLIMAT När Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett förbättrat företagsklimat hölls i Umeå var det fullsatt med inbjudna politiker och tjänstemän. Föreläsningar och workshops stod på programmet. ”Under 2017 började vi arbeta med företagsklimatet på ett annat sätt i Åsele. Nu är det mer tydligt att vi gör det här tillsammans”, säger Linnea Lindberg, kommunalråd Åsele kommun.
NYHET Publicerad:

Förenkla regelverket och turismsatsningar

FÖRETAGSKLIMAT För att små företag ska ha en rimlig chans att leverera till det offentliga måste det till förenklingar i upphandlingarna. Det var en av de frågeställningar som företagare i Ronneby framförde när de på ett 9-möte mötte politikerna i dialog om den lokala näringslivsutvecklingen.