Årets klättrare tar nya tag

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT I Storuman smider man medan järnet är varmt. Företagsklimat är ju också en färskvara med kort bästföredatum. Efter det stora lyftet förbi 48 kommuner i Svenskt Näringslivs senaste rankning så bjuder man direkt in till framtidsdiskussioner redan den 16 oktober. Ett avstamp mot ytterligare förbättringar samtidigt som man satsar brett i tidigare hjulspår men mot tydligare mål.

Hela kommunförvaltningen ska utbildas i hur man jobbar ännu bättre med attityder och service. Dessutom ska kommunen ordna mingelkvällar med företagare inom olika branscher för att de i mindre grupper ska kunna ta upp gemensamma företagsfrågor.

Målsättningen är tydlig. Plats 121 i år bland landets 290 kommuner ska vara åtminstone plats 75 inom tre år. Och där vill man etablera sig.

Johan Duvdahl, näringslivschef Storumans kommun

Johan Duvdahl

– Visst, det blir en stor utmaning för kommunen och näringslivet tillsammans och det krävs samverkan för att nå målet, poängterar näringslivschefen Johan Duvdahl.

– Vi har sneglat på Timrå som från en rätt dålig position successivt förbättrat företagsklimatet till Norrlands bästa under flera år.

Kommunalrådet Tomas Mörtsell (C) understryker att målet inte primärt varit att rusa uppåt i rankinglistan.

Tomas Mörtsell, kso Storumans kommun

Tomas Mörtsell

– För oss handlar det om ständiga förbättringar och att med dialoger, information och kommunikation kommer fram till vad som kan bli bättre.

– Numera får vi positivare feedback och flera uppskattande kommentarer till vad vi gör. Men det är också viktigt att vi har haft företag som till stor del klarat konjunktursvackor och varit väl rustade när det vänt uppåt igen.

– Däremot är kompetensförsörjningen ett problem samtidigt som allmänhetens attityder till företagande kunde vara bättre. Det kan hänga samman med att vi inte har samma småföretagartradition som exempelvis Småland.

Viktigt att vårda sina framgångar

För några år sedan fanns Storuman ständigt bland landets tio allra sämsta kommuner i rankingen, men senaste åren har det skett en successiv positiv förbättring.

– Samtidigt kan framgången kännas lite skrämmande. Höga lyft kan även leda till bakslag om man inte vårdar det man uppnått, säger Johan Duvdahl.

– Kommunpolitikers och tjänstemäns attityder till företagande bedöms som klart bättre under senare år. Det beror nog också på att företagare nu upplever bättre ordning och reda och stabilitet i kommunen med en ekonomi i balans.

Peter Persson har varit kommunchef under hela den senaste uppgången då tjänstemännens attityder till företagande successivt förbättrats.

Peter Persson, kommunchef Storuman

Peter Persson

– Vi har pratat ihop oss mer internt om företagens stora betydelse för kommunens utveckling. Att de är kvar eller etablerar sig här är helt avgörande för framtiden. Viktiga faktorer är bättre kommunikation och service med snabbare hanteringar. Ett byggärende hanteras numera på bara någon månad. Träget och långsiktigt jobb är nog förklaringen till att det blivit bättre.

Karin Malmfjord

Karin Malmfjord

– Dialogen mellan företagare och politiker är bättre, känner oppositionsrådet Karn Malmfjord (S).

– Extra viktigt är det att vi kortat ned handläggningstider och inte minst fått snurr på byggärenden.

Dragkamp har bytts mot förståelse

Storuman är en vidsträckt kommun. Det har funnits en viss dragkamp mellan kommundelar, främst mellan Tärna och centralorten.

– Vid kommunsammanslagningen var det två kulturer som slogs ihop. Olika syn på vissa frågor levde också kvar en tid. Ett tag åkte vi nio ledamöter från Tärna i en minibuss till fullmäktige. Ibland gjorde vi upp över partigränserna i bussen. Lite föraktfullt talade man då om oss som Tärnapartiet…

– I dag sägs mer allmänt att det som är bra för Tärna är bra för Storuman och tvärtom”, säger Karin Malmfjord.

Johan Duvdahl håller med.

– I dag är det bättre dialog och kommunikation mellan kommundelarna. Det är inte vi och dom som gäller utan snarare vi och vi!

Tomas Mörtsell pekar även på skillnaderna i näringslivet.

– I Tärna och Hemavan är ju besöksnäringen nu en särskild industri och jag upplever inte längre några direkta motsättningar mellan de olika kommundelarna.

Bosse Östman

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Sundsvallsbutik bepansrar skyltfönstret och låser dörren

BROTTSLIGHET Att jobba i klädbutik har blivit ett högriskyrke. Företagaren Per-Erik Christensen i Sundsvall har fått nog. Nu har han satt fjärrlås på butiksdörren och installerat pansarglas i skyltfönstret för att undvika inbrott.
NYHET Publicerad:

Bättre flyg i Växjö

INFRASTRUKTUR Näringslivet har under en längre tid önskat att få förbindelse i Växjö med en stor internationell flygplats. Nu är det på gång.
NYHET Publicerad:

Sundsvalls framtid är digital

FÖRETAGSKLIMAT Sundsvalls kommunalråd Peder Björk gläds åt kommunens framgångar som IT-kluster, och tror på fler digitala etableringar. Oppositionsrådet Jörgen Berglund efterlyser dock bättre attityder gentemot företagen från kommunens sida.
NYHET Publicerad:

Ökade ansökningar till yrkesprogrammen i Falkenberg

SKOLA NÄRINGSLIV. Intresset för yrkesprogrammen på gymnasiet är på uppgång i Falkenbergs kommun. För tredje året i rad ökar sökande till yrkesprogrammen avseende förstahandsval. ”2015 var en bottennotering för oss, men nu är vi uppe på samma nivåer som för fem-sex år sedan. Det känns jätteroligt.”, säger Ulf Olsson, ansvarig gymnasieskolan Falkenbergs kommun.
NYHET Publicerad:

Fler elever ska lockas till företagande

UNG FÖRETAGSAMHET Möjligheten att få driva företag på gymnasiet kan locka fler elever. Det tror Maria Block, näringslivsutvecklare i Bromölla kommun som nu vill satsa mer på Ung Företagsamhet (UF).
NYHET Publicerad:

Vågar ni starta i Nybro?

FÖRETAGSBESÖK Ja, det var den frågan som dök upp när Lisa Ammert och Nina Albrektsson beslutat sig för att öppna sin restaurang Café Hos Oss, i gamla Pukebergs Glasbruks utställningshall.
NYHET Publicerad:

”Viktigt att företagen får goda förutsättningar för att lyckas med sin verksamhet.”

FÖRETAGSKLIMAT ”Jag vill inte att kommunen ska hålla en i handen, men det är viktigt att företagen får goda förutsättningar för att lyckas med sin verksamhet. Svenskt Näringslivs enkät om företagsklimatet är en måttstock på hur företagare anser att klimatet ser ut. Därför hoppas jag att många företagare svarar på enkäten”, säger Alvar Kårfors, VD för Orto Novo AB och verksam i Ekerö kommun.
NYHET Publicerad:

Jan vill hjälpa svensk industri att stärka sin konkurrenskraft

ENTREPRENÖRSKAP Hur kan en effektiv verksamhet fortgå i en del av en byggnad samtidigt som det pågår omfattande byggnation i en annan del? Hur effektiviseras materialflödena i ett stort tillverkningsföretag på bästa sätt? Dessa frågor arbetar Jan Elgstrand, VD för Servisitik Group, med dagligen.
NYHET Publicerad:

Personalbrist och full orderbok tvingar Byggtec att bromsa

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Byggtec har just nu 70 anställda, men för att klara alla inneliggande beställningar behöver man ytterligare 15 medarbetare framåt våren. "Vi har exceptionellt mycket att göra. "Så här hög beläggning har företaget inte haft någon gång sedan starten 2006. Orderboken är redan fulltecknad för hela 2018 och vi måste avstå från att räkna på nya jobb", konstaterar Jan-Erik Silfverberg, vd på Byggtec Gävleborg AB i Gävle. 
NYHET Publicerad:

Fokus på svagheter ska stärka Hyltes företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT. 2018 års upplaga av Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av Lokalt Företagsklimat har nu skickats ut och finns ute fram till mars. Därför har vi pratat med regionens näringslivschefer om vilka områden de vill förbättra baserat på förra årets resultat. Nu har turen kommit till Hylte.
NYHET Publicerad:

Regeringen slår mot småföretagare inom byggindustrin

ENTREPRENÖRSANSVAR Regeringens förslag att ge företag inom byggindustrin ett ökat ansvar för sina underleverantörer får skarp kritik från såväl branschen som Svenskt Näringslivs expert. "Förslaget riskerar att slå mot små företag, på väg att etablera sig på marknaden", säger arbetsmarknadsexpert Ola Brinnen.
NYHET Publicerad:

Skinnskatteberg tänker klättra tio placeringar i år

FÖRETAGSKLIMAT Varje år gör Svenskt Näringsliv en kommunranking över det lokala företagsklimatet. 2016 hamnade Skinnskatteberg sist, förra året klättrade kommunen nio placeringar, till plats 281. Men på kommunen har man betydligt högre ambitioner än så. "I år ska vi klättra högre upp på listan", säger Therese Kihlander, samordnare turism och näringsliv.
NYHET Publicerad:

Miljarder försvinner i fusk

KOMMENTAR 100 miljarder kronor fuskas bort i offentliga upphandlingar. Varje år! Det berättade Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket på ett seminarium om brottslighet i Ystad i början av februari.
NYHET Publicerad:

77 luncher för ett bättre företagsklimat

HALLÅ DÄR Reidar Svedahl, Kommunalrådet (L) i Norrköping som via sin facebooksida bjuder in företagare till lunchsamtal under våren. Hela 77 företagare vill han träffa.
NYHET Publicerad:

Habo satsar på topplacering

FÖRETAGSKLIMAT. Nu är det dags igen för Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av Lokalt Företagsklimat som kommer ligga ut från januari till mars i år. Därför har vi pratat med regionens näringslivsansvariga om hur de arbetat baserat på förra årets resultat och vad de har för målsättningar för 2018 års enkät. Först ur är Habo kommun.
NYHET Publicerad:

10 000 nya jobb i samband med Landvetter Airports expansion

TILLVÄXT. Göteborg Landvetter Airport har haft en stadig tillväxt av flygresenärer de senaste 20 åren och en kraftig ökning på senare tid. Fortsatt ökat behov från näringslivet och privatresenärer gör att Landvetter flygplats nu gör en miljardsatsning för att utöka kapaciteten.
NYHET Publicerad:

Företagarfrågor lyfts till högsta nivå i Halmstad

FÖRETAGSKLIMAT. 2018 års upplaga av Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av Lokalt Företagsklimat har nu skickats ut och finns ute fram till mars. Därför har vi pratat med regionens näringslivschefer om vilka områden de vill förbättra baserat på förra årets resultat. Näst på tur är Halmstad.
NYHET Publicerad:

Företagen får betala när staden tar oljan

KONKURRENS Kommunens beslut att ta över hanteringen av överbliven olja från restaurangerna i Stockholm möts av hård kritik från branschen. "De bryter upp en väl fungerande kedja mellan restauranger och duktiga entreprenörer", säger Stefan Lundin, chefsjurist Visita.
NYHET Publicerad:

Nybro: Utvecklingsprogrammet kom som en sen julklapp

SAMARBETE Ett bättre företagsklimat är målet när fem kommuner inleder ett samarbete med Svenskt Näringsliv. ”Vi vill verkligen jobba med dessa frågor långsiktigt och strategiskt”, säger Christina Davidson, kommunstyrelsens ordförande i Nybro.
NYHET Publicerad:

Ny turné för Uppsalas ”bygglovsbil”

SERVICE Idén med mobil handläggning i Uppsalas mindre tätorter gick hem hos företagare. Nu vill kommunen nå ännu fler med sin "bygglovsbil". ”Vi vill bli den bästa landsbygdskommunen”, säger byggchef Christian Blomberg.