I Svenskt Näringslivs årliga undersökning av det lokala företagsklimatet får Västerbotten 3,5 i sammanfattande omdöme. Länet som helhet är tillbaka på samma nivå som 2021, vilket var det högsta sammanfattande omdömet på mer än tio år.
Malå och Lycksele får betyget 4,0 i sammanfattande omdöme, vilket är den nivå räknas som bra. Den kommun som får det högsta betyget i det sammanfattande omdömet är Bjurholm som landar på 4,2.
– Att det sammanfattande omdömet hamnar över betyget 4 är ett bevis på att man som kommun är på rätt väg. Men det betyder inte att man kan slappna av, utan det finns fortfarande mycket som kan bli bättre, säger Mats Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Västerbotten.
Åtta kommuner får högre betyg i det sammanfattande omdömet än föregående år, fyra lägre och tre har samma betyg. Den största förbättringen står Vindeln för, som förbättrar sitt betyg i det sammanfattande omdömet med 0,4. Nordmaling tappar 0,3 och Skellefteå 0,2.
– Det är positivt att det är en majoritet av kommunerna som får ett högre betyg, men det finns många förbättringsområden. För att bara nämna några når ingen av kommunerna upp till 4,0 i frågor som rör exempelvis tillgång till arbetskraft, upphandling eller dialog mellan företag och kommunens beslutsfattare, fortsätter Mats Andersson.
När företagen får rangordna vilka frågor som är högst prioriterade för att skapa ett bättre företagsklimat är listan följande: 1) Fler bostäder, 2) bättre dialog mellan kommunen och företagen, 3) bättre förståelse för företagande hos kommunens beslutsfattare, 4) förbättra det lokala vägnätet och 5) fler som går en yrkesutbildning.
– 52 procent av de svarande företagen uppger dessutom att kompetensförsörjningen fungerar dåligt eller inte helt godtagbart. Detta blir också tydligt i relation till prioriteringarna om fler bostäder och att fler bör studera en yrkesutbildning. Här har kommunerna stora uppgifter framför sig att lösa. Vad som är enklare och borde börja redan i morgon är arbetet för att bygga bättre relationer mellan företagen och kommunerna. Det kostar ingenting mer än välvilja och den potentiella vinsten för kommunen är stor, avslutar Mats Andersson.
Läs mer på www.foretagsklimat.se