Chips för integration

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Kan chips öka acceptansen för ett mångkulturellt samhälle? Ja, det kan i alla fall ge ett bidrag, och inspirera till att uppskatta andra kulturer. Så resonerar UF-företaget Kulturchips som är ett av företagen som deltar i Ung Företagsamhet mässa "Entreprenörskap på riktigt 2018" i Umeå.

För första gången någonsin kommer UF-mässan i Västerbotten att ta plats ”ute på stan”. Lördag 17 mars visar över 100 företag, drivna av gymnasieelever från hela länet, upp sig med sina varor och tjänster i galleriorna MVG och Utopia.

Frida Stighäll, Ung Företagsamhet Västerbotten

Frida Stighäll

– Det känns fantastiskt att Ung företagsamhet får förgylla centrum med massor av energi och ett kreativt utbud med allt från återvunna stearinljus till personliga träningspass, säger Frida Stighäll, regionchef Ung Företagsamhet Västerbotten.

– Jag hoppas och tror att det centrala läget kan ge eleverna fler säljmöjligheter och ökad uppmärksamhet för det fantastiska arbete de genomför.

Kulturchips för ökad acceptans

Ett av alla företag på mässan är Kulturchips UF som drivs av fyra elever som går programmet ekonomi på Minervaskolan i Umeå. Med intresse för entreprenörskap och bokföring var det självklart att prova på att driva företag. Och att de testat företagande tror de också är en fördel i arbetslivet framöver.

Kulturchips UF, från vänster till höger: Elin Öberg, VD och Ekonomiansvarig
Ruth Workney, Marknadsföringsansvarig
Josefine Johansson, Försäljningschef
(Frånvarande Helmer Agestedt, produktionschef) 

Kulturchips UF, från vänster till höger: Elin Öberg, VD och Ekonomiansvarig, Ruth Workney, Marknadsföringsansvarig och Josefine Johansson, Försäljningschef. (Frånvarande är Helmer Agestedt, produktionschef). 

Men hur kom ni på idén om Kulturchips?

– När vi bestämde oss för att tillverka och sälja chips ville vi hitta en egen nisch så att vår produkt skulle sticka ut på marknaden. Det finns en enorm variation då det gäller smaker på chips men vi insåg att det var en sak som saknades, det fanns nämligen nästintill ingen variation på råvaran. Därför säljer vi chips på ovanliga potatisar, däribland blue kongo.

– Namnet Kulturchips kommer från det att vi erbjuder smaker från andra kulturer då våra råvaror är vanligare i regioner som Nordamerika och Afrika. Vi vill se en större acceptans i samhället och ett litet första steg in i det tänker vi kan vara en enkel influens från något så simpelt som chips. 

– Att uppskatta och acceptera andra kulturer är speciellt viktigt i Sverige nu med så många olika ursprung hos invånarna, men även i Umeå som var kulturhuvudstad 2014.

Något speciellt ni lärt är under UF-året?

– Vi skulle säga ansvar. Att driva ett företag på det här sättet ställer stort krav på individen; att kunna ta eget ansvar men samtidigt att vara en ledare. Vi har utvecklats och insett hur vi agerar i pressade situationer och vilken roll vi tar i ett sånt här samarbete.

– Sen har vi lärt oss mycket om att skapa relationer i arbetslivet, att etablera sig på marknaden och vad som krävs för att skapa och driva ett framgångsrikt företag på liten skala.

Vad tror ni om framtiden, funderar ni på att bli företagare senare i livet?

– Den här otroliga chansen och upplevelse med att driva företag som har absolut påverkat oss i vår syn på framtiden. Att driva eget företag är mycket arbete men också en väldigt givande erfarenhet som utvecklat oss alla. 

– Genom att utsättas för stora utmaningar och krav att lösa problem finner man sig själv som person. Att bli egenföretagare är därför något vi funderar i framtiden.

Till sist: hur känner ni inför mässan mitt ute bland lördagsshoppande umeåbor?

– Det känns nervöst men även spännande. Vår marknadsföringsstrategi har baserats mycket på personliga kundrelationer och därför ser vi fram emot utmaningen att nå ut till kunder i en stor folkmassa. Vi hoppas såklart på att sälja mycket och pressa våra gränser.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken – äganderätten hotas

ÄGANDET Privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud. Nu har en kritikstorm blåst upp. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Chips för integration

ENTREPRENÖRSKAP Kan chips öka acceptansen för ett mångkulturellt samhälle? Ja, det kan i alla fall ge ett bidrag, och inspirera till att uppskatta andra kulturer. Så resonerar UF-företaget Kulturchips som är ett av företagen som deltar i Ung Företagsamhet mässa "Entreprenörskap på riktigt 2018" i Umeå.
NYHET Publicerad:

Ett högst barnvänligt företagande

ENTREPRENÖRSKAP Varför ska det som kvinna vara en motsättning i att skaffa barn och driva eget företag samtidigt? Jenny Berg har under de senaste fem åren byggt upp Norrlands enda chokladfabrik samtidigt som hon fött två barn, och aldrig haft en tanke på att det ena skulle hindra det andra.
NYHET Publicerad:

Välfärdssektorn viktigast för kvinnors företagsamhet

FÖRETAGSAMMA KVINNOR Antalet företagsamma kvinnor ökar i Västerbotten och når en ny toppnivå. En bidragande orsak är kvinnors företagande inom vård, skola och omsorg. Det visar en sammanställning som Svenskt Näringsliv gjort. "Politikerna efterlyser fler kvinnor som företagare men menar man allvar med det, så måste man släppa fram entreprenörerna inom traditionell kommunal verksamhet", kommenterar Karina Folkesson, regionchef i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Arbetsförmedlingen inget för Advect

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Företaget Advect, utanför Umeå,står inför expansion. På tre år ska omsättningen dubbleras och fler ska anställas. Men att anlita Arbetsförmedlingen är inte ens ett alternativ.
NYHET Publicerad:

Baracker som bygger välfärd

VÄLFÄRDSAVTRYCK Tillsammans med sina 70 anställda så bidrar företaget Maxmoduler i Lycksele med 16 000 000 kronor i skatt varje år. Översatt i välfärd motsvarar det 667 hjärtinfarktsoperationer, 164 grundskoleplatser eller löner till 28 barnmorskor.
NYHET Publicerad:

Drömmen framåt går uppåt

KONKURRENS Drömtrappor i Norsjö går starkt trots yttre motståndare. Företaget brottas med konkurrenter i låglöneländer, uteblivet transportstöd och rekryteringsutmaningar.
NYHET Publicerad:

Döden för kvinnors företag

KRÖNIKA Varför får inte Ann, Lotta och Delia samma chans som Anders, Peter och Mats? Varför ska inte företag i kvinnodominerade branscher få gå bra och bli stabila företag? Regeringens förslag att reglera vinsten i företag i välfärdsbranscherna blir dödsstöten för många kvinnors företag om det blir verklighet.
NYHET Publicerad:

Engelska skolan har fördubblat elevantal

UTBILDNING Internationella Engelska Skolan, IES, har funnits i Umeå sedan hösten 2015 och redan har de fått motta priser för sin kvalitet. "Vi har barn som står i kö för att få börja hos oss och vi undersöker just nu möjligheten att expandera", säger Robb Cayford, rektor på skolan.
NYHET Publicerad:

Personalvården blomstrar hos Blomstra

PERSONALVÅRD Blomstra har satsat hårt på personalvård och det har gett resultat. Företaget har rekordlåga sjukskrivningstal och hyllas för det av Försäkringskassan. "Effekter av ett målmedvetet personalarbete," berättar ägare Delia Zadius.
NYHET Publicerad:

"Vi tänker långsiktigt kring utbildning"

GÄSTKRÖNIKA Vinster i välfärden är en fråga om att ha möjlighet att bygga och utveckla välmående och trygga skolor med fokus på eleverna, precis som vi gjort i snart två decennier, skriver gästkrönikören Raja Thorén.
NYHET Publicerad:

"En personlig tragedi om avverkningen stoppas"

FÖRETAGSKLIMAT Ideella organisationer ska kunna överklaga avverkningsbeslut i fjällnära skog. Det förslaget ligger på landsbygdsministerns bord. Skogsentreprenören Ida Oderstål menar att ett sådant förslag kväver skogsföretagandet i Norrlands inland.
NYHET Publicerad:

Finskt besök i Nordmaling

FÖRETAGSKLIMAT Nordmalings framgångsrika arbete för ett bra företagsklimat uppmärksammas också utanför Sverige. Nyligen besökte en delegation från Finland Nordmaling för att få inspiration. Vi ringde upp Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande och bad henne berätta om besöket.
NYHET Publicerad:

Öppenhet behövs i kompetensbristens Västerbotten

KRÖNIKA Hälften av företagen i Västerbotten uppger att de har svårt att rekrytera med medarbetare. Följden blir att de tvingas tacka nej till order. Det saknas såväl kockar, byggnadsarbetare, ingenjörer, maskinförare, plantörer, skogsarbetare som IT-tekniker mm. Kompetensbristen är utbredd.
NYHET Publicerad:

Omprövningar av gamla inställningar gör Umeå gott

DEBATT Hurra för Umeå! Vilket bra år 2017 var. Stan bara växer och växer. Men Umeå vill mer. Därför har vi några – låt oss kalla det justeringar – vi behöver göra i år för att göra Umeå ännu bättre. Och vi måste tuffa till oss i debatten. Det kommer också att bidra till att vi placerar Umeå ännu mer på kartan. Karina Folkesson, regionchef för Svenskt näringsliv i Västerbotten, skriver det tal åt Umeås ledning hon menar är nödvändigt.
NYHET Publicerad:

”Få undersökningar med sånt genomslag”

FÖRETAGSKLIMAT Hur är företagsklimatet i Lycksele? Umeå? Ja, alla länets kommuner. I dagarna får över 3000 företagare i Västerbotten svara på frågor om företagsklimatet i sin egen kommun. Syftet med Svenskt Näringslivs undersökning är att belysa företagens synpunkter och skapa ett diskussionsunderlag i mötet mellan företagen och kommunen. I år innehåller enkäten några nyheter.
NYHET Publicerad:

God jul och gott nytt år!

JULHÄLSNING Året lider mot sitt slut och vi passar på att summera ett händelserikt år. Vi kan konstatera att ert engagemang gör skillnad och att vi tillsammans kan påverka näringslivspolitiken till det bättre. Men vi har många utmaningar framför oss. Vi tackar för ert engagemang under året som gått med ett par tillbakablickar i bildspelet nedan. Och hoppas på ett snart återseende under 2018!
NYHET Publicerad:

Tacobuffé – inte nog för serveringstillstånd i Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT När Hotell Forsen i Vindeln skulle arrangera pubkväll och servera tacos gällde plötsligt inte serveringstillståndet längre. Anledningen? Kommunen tyckte inte att en tacobuffé var ”tillräckligt varierande”. 
NYHET Publicerad:

Mer pang för pengarna?

VÄLFÄRD Hur ska vi klara utmaningarna i välfärden med bland annat en växande grupp äldre? Är lösningen att ständigt höja skatten? Eller går det att effektivisera mera? Umeå är en av kommunerna som ingår i en ny undersökning där kommuner jämförs utifrån hög kvalité till låg kostnad.
NYHET Publicerad:

Fortsatt uppgång gör rekryteringen ännu svårare

KONJUNKTURLÄGET Det fortsätter uppåt för konjunkturen och företagen i Västerbotten. Det visar svaren från Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel där hela sextio procent av företagen i Västerbotten tror på högre försäljning och produktion in på 2018. Bara åtta procent spår en nedgång.