Chips för integration

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Kan chips öka acceptansen för ett mångkulturellt samhälle? Ja, det kan i alla fall ge ett bidrag, och inspirera till att uppskatta andra kulturer. Så resonerar UF-företaget Kulturchips som är ett av företagen som deltar i Ung Företagsamhet mässa "Entreprenörskap på riktigt 2018" i Umeå.

För första gången någonsin kommer UF-mässan i Västerbotten att ta plats ”ute på stan”. Lördag 17 mars visar över 100 företag, drivna av gymnasieelever från hela länet, upp sig med sina varor och tjänster i galleriorna MVG och Utopia.

Frida Stighäll, Ung Företagsamhet Västerbotten

Frida Stighäll

– Det känns fantastiskt att Ung företagsamhet får förgylla centrum med massor av energi och ett kreativt utbud med allt från återvunna stearinljus till personliga träningspass, säger Frida Stighäll, regionchef Ung Företagsamhet Västerbotten.

– Jag hoppas och tror att det centrala läget kan ge eleverna fler säljmöjligheter och ökad uppmärksamhet för det fantastiska arbete de genomför.

Kulturchips för ökad acceptans

Ett av alla företag på mässan är Kulturchips UF som drivs av fyra elever som går programmet ekonomi på Minervaskolan i Umeå. Med intresse för entreprenörskap och bokföring var det självklart att prova på att driva företag. Och att de testat företagande tror de också är en fördel i arbetslivet framöver.

Kulturchips UF, Västerbotten

Kulturchips UF, från vänster till höger: Elin Öberg, VD och Ekonomiansvarig, Ruth Workney, Marknadsföringsansvarig och Josefine Johansson, Försäljningschef. (Frånvarande är Helmer Agestedt, produktionschef). 

Men hur kom ni på idén om Kulturchips?

– När vi bestämde oss för att tillverka och sälja chips ville vi hitta en egen nisch så att vår produkt skulle sticka ut på marknaden. Det finns en enorm variation då det gäller smaker på chips men vi insåg att det var en sak som saknades, det fanns nämligen nästintill ingen variation på råvaran. Därför säljer vi chips på ovanliga potatisar, däribland blue kongo.

– Namnet Kulturchips kommer från det att vi erbjuder smaker från andra kulturer då våra råvaror är vanligare i regioner som Nordamerika och Afrika. Vi vill se en större acceptans i samhället och ett litet första steg in i det tänker vi kan vara en enkel influens från något så simpelt som chips. 

– Att uppskatta och acceptera andra kulturer är speciellt viktigt i Sverige nu med så många olika ursprung hos invånarna, men även i Umeå som var kulturhuvudstad 2014.

Något speciellt ni lärt är under UF-året?

– Vi skulle säga ansvar. Att driva ett företag på det här sättet ställer stort krav på individen; att kunna ta eget ansvar men samtidigt att vara en ledare. Vi har utvecklats och insett hur vi agerar i pressade situationer och vilken roll vi tar i ett sånt här samarbete.

– Sen har vi lärt oss mycket om att skapa relationer i arbetslivet, att etablera sig på marknaden och vad som krävs för att skapa och driva ett framgångsrikt företag på liten skala.

Vad tror ni om framtiden, funderar ni på att bli företagare senare i livet?

– Den här otroliga chansen och upplevelse med att driva företag som har absolut påverkat oss i vår syn på framtiden. Att driva eget företag är mycket arbete men också en väldigt givande erfarenhet som utvecklat oss alla. 

– Genom att utsättas för stora utmaningar och krav att lösa problem finner man sig själv som person. Att bli egenföretagare är därför något vi funderar i framtiden.

Till sist: hur känner ni inför mässan mitt ute bland lördagsshoppande umeåbor?

– Det känns nervöst men även spännande. Vår marknadsföringsstrategi har baserats mycket på personliga kundrelationer och därför ser vi fram emot utmaningen att nå ut till kunder i en stor folkmassa. Vi hoppas såklart på att sälja mycket och pressa våra gränser.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Lyfter blicken och lär av framgångskommun

FÖRETAGSKLIMAT När Lycksele kommun tillsammans med näringslivet arrangerade näringslivsgalan Guldkalaset var det inte bara kommunens egna goda exempel som hyllades. Lycksele lyfte blicken och bjöd in rankingraketen Nordmaling och kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson, (C) som fick berätta om succéresan från botten till toppen i rankingen av företagsklimatet. "Det känns givet att titta på en kommun som Nordmaling som redan gjort resan och lyckats, säger Christer Rönnlund (M)", tillträdande ordförande av kommunstyrelsen.
NYHET Publicerad:

Umeå vill skrota LOV – pressar omsorgsföretag

WEBB-TV Umeå kommun överväger att skrota valfriheten inom hemtjänsten. Brukare och företagare försöker vinna stöd för friheten att välja.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

Maskinförarna intog centrum

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Att vara maskinförare är att ha ett spännande framtidsyrke där du får jobba med den allra senaste tekniken i en bransch i stark utveckling. Det stod klart när bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna i Skellefteå höll öppet hus på Möjligheternas torg i lördags för alla ungdomar som står inför sitt gymnasieval. "Vi vill sopa undan fördomarna kring yrket och visa vilken kvalitativ utbildning man får om man väljer att utbilda sig till maskinförare på ME-skolan", säger Anita Ifrig, regionchef för ME Nord.
NYHET Publicerad:

Jämställt på verkstadsgolvet

ARBETSMILJÖ På monteringen gäller varannan damernas. Det är lika självklart att en man vabbar som en kvinna och dessutom är personalen friskare. Knepet är att integrera jämställdhetsarbetet i vardagen, enligt Indexators hr-chef Linda Lönnerskog.
NYHET Publicerad:

Taxiförarlegitimation: Individuell prövning avgör hur snabbt det går

REPLIK I en artikel kritiserar Patric Gustafsson, vd för Sorsele Buss och Taxi, Transportstyrelsen för långa handläggningstider i samband med förarlegitimationer för taxi. Här svarar myndigheten på kritiken.
NYHET Publicerad:

Väntan på godkänt körkort sätter käppar i hjulen

REGELKRÅNGEL Bristen på taxichaufförer blir inte hjälpt av att Transportstyrelsens handläggning är långdragen. Patric Gustafsson, vd för Sorsele Buss och Taxi, fick lägga om sin verksamhet för att myndighetens pappersjobb drog ut på tiden.
NYHET Publicerad:

Ring din arbetsgivarorganisation!

Hur ska du som arbetsgivare agera om en medarbetare som behöver körkort förlorar det? Har du alltid ett ansvar att omplacera? Eller beror det på? Arbetsgivardagen i Umeå inleddes med en interaktiv övning där deltagarna fick vara med och tycka till om hur situationen skulle lösas. Slutsatsen av övningen, om du är osäker ring din arbetsgivarorganisation för råd.
NYHET Publicerad:

Andra Gasellen på raken

GASELLVINNARE Personalkollen AB är årets Gasellvinnare i Västerbotten 2018. Den minnesgode kanske känner igen sig. Det är faktiskt företagets andra raka Gaselltriumf i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Sorsele har Norrlands bästa företagsklimat

KRÖNIKA I snart 20 år har Svenskt Näringsliv undersökt företagsklimatet i Sverige. Med ett bra företagsklimat blir det lättare att starta och utveckla framgångsrika företag. Nyckeln till att fler människor kan erbjudas jobb och skatteintäkterna ökar. Med andra ord samhällets nyckel till framgång om vi ska fortsätta att bygga vår fantastiska välfärd.
NYHET Publicerad:

Lottas Omsorg expanderar till Örnsköldsvik

VALFRIHET Hemtjänstföretaget Lottas Omsorg har expanderat rekordsnabbt i Umeå. Nu inleder företaget en ny satsning på sydligare breddgrader. Med 20 anställda direkt från start är grundare, vd och delägare Lotta Lundsten förväntansfull, "Ingen kan säga vart det tar vägen men vi ser fram emot att erbjuda våra tjänster inom personlig assistans, städning och hushållsnära tjänster nu även till boende i Örnsköldsviks kommun".
NYHET Publicerad:

Boliden rekryterar på bred front

KOMPETENS Smältverket Boliden Rönnskär i Skelleftehamn står inför en stor utmaning. De närmaste åren går var fjärde medarbetare i pension, och det har fått företaget att tänka om och bredda sin rekrytering. Fokus ligger på cheferna.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver ett ledarskap som prioriterar företagen

VALET 2018 Som ny regionchef har jag lagt tid på att följa den politiska debatten och föga är man förvånad över att det lovas vitt och brett i valtider från de olika partierna. Men eftersmaken biter sig kvar, hur blir det egentligen efter valet?
NYHET Publicerad:

Flygskatten slår hårt mot norrlandsort

TRANSPORTER Flygbolaget BRA drar ner verksamheten i Umeå och minskar flygandet till Stockholm med 40 procent. 15 personer blir arbetslösa och miljövänliga flygplan byts mot äldre jetmaskiner. Boven är den omdiskuterade flygskatten.
NYHET Publicerad:

Företagarupprop: Bärplockarskatt hotar jobben

ÖPPET BREV TILL REGERINGEN Regeringens förslag att beskatta bärplockare hotar svenska jobb inom livsmedelsindustrin, som i sin tur leder till lägre skatteintäkter och minskade exportintäkter. Vi begär att regeringen omgående stoppar förslaget, skriver 13 företagare i ett öppet brev till regeringen.
NYHET Publicerad:

”Fler måste komma i riktiga arbeten”

VALET 2018 Bengt Nises, vd för Fastighetssnabben, ger sin syn på vad han som företagare tycker är viktigt och förväntar sig av politiker inför kommande mandatperiod.
NYHET Publicerad:

Ny regionchef i Västerbotten

NY PÅ JOBBET Den 13 augusti tillträdde Mats Andersson tjänsten som regionchef på Svenskt Näringsliv Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Välfärden säkras genom effektivitet och ny teknik

VALET 2018 Välfärden står inför stora utmaningar. Bristen på arbetskraft, fler som blir äldre och en ökad försörjningsbörda. Situationen kräver ett trendbrott. Sverige behöver ta ett nytt välfärdskliv och det finns lösningar därute. Lösningar för förbättrad effektivitet och lösningar genom ny teknik. Kan vi genomföra lösningarna kan vi också i framtiden få en välfärd i världsklass. Det skriver Matilda Henningsson, Svenskt Näringsliv i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Västerbotten behöver en kompetensförsörjning i världsklass

REKRYTERING Kompetensförsörjningen är en av de största utmaningarna för företagen. Många har svårt att rekrytera och Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät visar på att ett av fyra rekryteringsförsök misslyckas. Bristen finns i nästan alla branscher och yrken.
NYHET Publicerad:

ROT och RUT skapar jobb

VALET 2018 Över 30 000 nya arbetstillfällen har skapats genom RUT under reformens första 10 år konstaterar Almega. Av dessa jobb har 23 000 gått till människor som har stått utanför arbetsmarknaden. Den sänkta skatten på hushållsnära tjänster har visat sig vara en framgångsrik jobbskapare.