Lycksele rivstartar 2019

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Under 48 år har Socialdemokraterna haft egen majoritet i Lyckseles kommunfullmäktige. Efter valet 2018 är epoken över och Alliansen har getts förtroendet att styra. Redan under första halvåret väntar förändring av näringslivskontoret.

Christer Rönnlund
Foto: Rakel Sikström

Vid årsskiftet tog Christer Rönnlund (M) över som kommunstyrelsens ordförande. Det som bäddade för Alliansens seger var främst Kristdemokraterna som ökat mest sedan det förra valet, hela 7,5 procent fler röster gjorde att KD landade på 17,7 procent och blev kommunens tredje största parti efter Socialdemokraterna och Moderaterna. Alliansen gavs därmed egen majoritet i fullmäktige.

– Det är en tidsepok som går i graven. Det känns så efterlängtat, vi har länge jobbat för den här dagen så det är både spännande och ansvarsfullt. Jag har ju varit med i politiken ett tag och har erfarenhet av den andra sidan och hur det är att jobba i opposition. Nu kan vi faktiskt rösta igenom de förslag vi lägger eftersom vi har majoritet, säger Christer.

Det råder inget tvivel om att Alliansen har ett gediget arbete framför sig när det kommer till att vända på näringslivsskutan som enligt företagarna länge stävat mot fel mål. Lycksele har aldrig varit bättre än på plats 213 i Svenskt Näringslivs kommunranking – senaste undersökningen om företagsklimatet gav företagarna tummen ner och Lycksele stannade på plats 261 av 290.

Ett tydligt svar på att det behövs förändring.

Vad blir första steget för Lycksele?

– Det blir att skapa en så kallad eningångslösning och stärka upp Näringslivskontoret för att koppla det ännu närmare näringslivet. Det är prio ett att företagarna bara ska behöva ha ett nummer att ringa för att få svar eller snabb återkoppling. Vi har länge stått och stampat över plats 200 i rankingen och det har rört på sig väldigt lite, här har vi mycket att ta tag i. Man kan säga att arbetet redan har påbörjats på tjänstemannasidan och jobbet med att skapa ett attraktivt Lycksele och det goda värdskapet är något som genomsyrar alla verksamheter internt i kommunen, säger Christer Rönnlund.

Vad får du höra i dina kontakter med näringslivet?

– Många efterlyser enkelheten, som företagare vill man snabbt komma i kontakt med kommunen och få hjälp med frågor. En hel del nämner praktiska exempel som tillstånd och ansökningar som behöver bli bättre. Men jag kan lova att det kommer märkas förändring redan efter ett halvår. Det blir en extra injektion att vi jobbar med rätt saker – nu är det bara att öka tempot.

Lycksele Näringslivskontor har tidigare varit sammankopplat med Fritidsavdelningen men det kommer nu att splittras upp.

– Att Näringslivskontoret blir en egen avdelning har det pratats om men aldrig blivit verkstad av. Vi gör det för att fokusera på näringslivsfrågorna och skapa den här arenan så att näringslivet känner att kommunen är på tå och verkligen vill samarbeta.

Vilka näringslivsmål har ni för den här mandatperioden?

– Kartan är inte färdigritad ännu men vi har förstått att vi måste styra upp det här ännu mera tydligt. Företagsbesöken är en konkret sak som vi ska avsätta tid för i kalendern varje vecka. Det är en prioriteringsfråga som vi får se till att det finns utrymme för. När Näringslivskontoret blir en egen enhet i början av 2019 kommer de att få körorder och möjligheter att fokusera ännu mer på näringslivet, understryker Christer.

Han nämner också några viktiga sakfrågor som han menar kommer att påverka företagsklimatet i rätt riktning. Alliansen röstade igenom i fullmäktige att det skall göras en utredning för att konkurrensutsätta delar av Gatu- och parkavdelningen, samt att ”Loven” (Lagen om valfrihetssystem) ska genomföras inom hemtjänsten vid årsskiftet 2019/2020.

– Det är två viktiga beslut som bland annat kommer att betyda nyetableringar i Lycksele. Vi vill också få ut att kommunen kan erbjuda lokaler eller byggbar mark som det faktiskt finns en del av. Det andra benet inom näringslivet är den lokala handeln – där vill vi stärka upp med all tänkbar hjälp, menar Christer.

Centrumhandeln har dragits med stora problem i Lycksele vilket lett till ett antal stängda affärer – desperata handlare har skickat nödrop till politikerna för att göra något.

– Tyvärr så har klockan klämtat ett tag nu, men alla förstår allvaret och nu får vi kavla upp ärmarna.

Vad kan företagen i Lycksele göra om de vill bidra till förbättringen av företagsklimatet?

– Jag tycker nog att företagen bidrar med sitt, det är inte frågan om det, det handlar mer om att vi ska prata med varandra och inte om varandra. Vid de kommande företagsbesöken så har vi skapat en direktdialog och det tror jag blir riktigt värdefullt, säger Christer.

Dialogen kan bli bättre

Just företagsbesöken och dialogen med företagarna kan bara bli bättre, menar Elisabeth Nordström, vd på Lycksele Plåtprodukter AB.

Elisabeth Nordström, Lycksele Plåtprodukter

– Många företagare upplever att intresset för företagen är lågt. Näringslivskontoret har varit väldigt anonymt. Vi har haft många samlingar med politiker och tjänstemän där goda idéer kommit fram men aldrig sjösatts. Varför inte en paneldebatt där vi får grilla politikerna med lite frågor, säger Elisabeth.

Samtidigt så upplever hon två sidor av myntet och har lite svårt att se hur Lyckseles ranking varit så svag genom alla år.

– Det som rör mig och vårt företag har fungerat rätt bra när vi haft att göra med tjänstemännen. Det har gällt bygglov där vi fick snabb hjälp. Däremot har många ifrågasatt varför kommunen måste ha så stor offentlig verksamhet och inte lägger ut mer på lokala näringslivet och det kan jag förstå, säger Elisabeth.

Lycksele kommuns delmål:
  • Företagsklimatet ska vara minst fyra i Svenskt Näringslivs enkät 2020
  • Fler nystartade företag
  • Ökad tillväxt och sysselsättning hos befintliga företag
  • Likvärdiga villkor för företagande utifrån ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv.
  • Bättre matchning mellan utbildningsutbudet och näringslivets behov.
  • Lokala företag ska delta i kommunens upphandlingar
  • Fler lokala företag ska vinna upphandlingar
  • Fler företagsetableringar

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nu är enkäten om företagsklimatet ute

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

Lycksele öppnar för konkurrens – ett led i arbetet med företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT I december fattar Lycksele kommun beslut om att konkurrensutsätta kommunalt drivna verksamheter. Det är Alliansen som drivit fram förändringen som ska bidra till att förbättra villkoren för företagare i kommunen. Företagare som Svenskt Näringsliv pratat med är positiva, och Lycksele hade redan innan beskedet klättrat 32 placeringar i rankingen av företagsklimat.
NYHET Publicerad:

God Jul & Gott Nytt År!

JULHÄLSNING Svenskt Näringsliv Västerbotten vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett företagsamt gott nytt år.
NYHET Publicerad:

Skellefteå gasar med batterilyftet – men företagsklimatet allt sämre

FÖRETAGSKLIMAT Företagen går bra, arbetslösheten är låg och snart öppnar Northvolts omtalade batterifabrik. Ändå backar Skellefteå kommun 42 placeringar i rankingen av företagsklimatet. Ett påbörjat arbete för förbättrad konkurrens och nya upphandlingsrutiner ska vända trenden, hoppas näringslivschef Bengt Ivansson.
NYHET Publicerad:

Efter kritik och sämre ranking: Umeå satsar på bättre dialog

FÖRETAGSKLIMAT Umeå kommun backar nio placeringar i rankingen av det lokala företagsklimatet och hamnar på plats 194 av 290 kommuner. Näringslivschef Peter Juneblad berättar att kommunen arbetar på flera nivåer för att förbättra dialogen med sina företagare, bland annat för att undvika nya ärenden kring osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen – gör istället er hemläxa!

UPPHANDLING Det pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras. Det påstås bland annat att det är lagens fel att upphandlande myndigheter måste köpa till ”lägsta pris”, att lagen förhindrar upphandlare att tala med leverantörer och att det enligt lagen inte får ställas krav på referenser. Inget kunde vara mer fel. Självklart får man beakta kvalitet i upphandlingen, tala med varandra och ställa krav på referensobjekt eller referenser.
NYHET Publicerad:

Ny strategi satte rekordfart på affärer för gasellvinnaren Teamtech

ENTREPRENÖRSKAP När IT-konsultföretaget Teamtech Sverige skiftade strategi kom också den snabba utvecklingen. 2015 - 2018 ökade tillväxten med 783 procent vilket gör företaget till gasellvinnare i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Entreprenören som vill se andra människor växa

DRIVKRAFT Att bygga upp företag, identifiera sina medarbetares styrkor och bjuda in till delägarskap för att sedan själv backa. Det är en väg som genom åren varit idén för Erik Fahlgren, ägare av Teamx i Skellefteå.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina satsar för bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Under en längre tid har Vilhelmina kommun hamnat i bottenskiktet av Sveriges kommuner på Svensk Näringslivs ranking. Men nu har kommunen tagit ett nytt grepp för att satsa på utbildning i resan mot ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Sorsele fortsatt i topp

RANKING 2019 Sorsele kommun har bäst företagsklimat i Västerbottens län enligt företagen. Det framgår när Svenskt Näringsliv i dag släpper sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

"Vi norrlänningar måste synas mer"

NY SME-LEDAMOT Den engagerade företagaren Anders Franklin från Lycksele tar plats i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. I bagaget har han med sig erfarenheter som han vill dela med sig av när han arbetar för att förbättra företagsklimatet, inte minst i Norrland.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Kemikalieskatten på elektronik bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men miljönyttan är tveksam, samtidigt är de negativa effekterna, i form av ökad administration och försämrad konkurrenskraft, uppenbara för svenska företag, skriver skatteexpert Robert Lönn.
NYHET Publicerad:

Företag ratar skattkista för affärer

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har under våren undersökt varför företag avstår från att medverka i offentlig upphandling – trots att de egentligen är intresserade av att vara med. Svaret var att administrationen är för omfattande, upphandlingarna har för stort fokus på låga priser och kravspecifikationerna är för krångliga. Ett förbättrat upphandlingsklimat i kommunerna skulle ge skattebetalarna mer pang för pengarna, skriver Birgitta Laurent expert på offentlig upphandling.
NYHET Publicerad:

Västerbotten bland de bästa i Sverige på patent

IMMATERIALRÄTT Antalet nationella patentansökningar från Västerbotten har stigit mellan 2017 och 2018. Det gör att Västerbotten tillhör de absolut bästa regionerna i Sverige när det gäller antal patent i relation till antalet invånare.
NYHET Publicerad:

Dialog är nyckel till framgång

SOMMARKRÖNIKA Vad har hänt i Västerbotten utöver det klassiska midsommarfirandet och att sommarängarna nu står i blom? Det frågar sig Mats Andersson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Antonio Wänstedt

STUDENTMEDARBETARE Antonio Wänstedt jobbar som skolnätverksansvarig på Svenskt Näringsliv i Västerbotten. Vi bad honom svara på några snabba frågor för att lära känna honom bättre.
NYHET Publicerad:

Reformer för en bättre svensk skola

UTBILDNING Med en relativt låg arbetslöshet på 5,7 procent är det stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Västerbottens län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

Lyckade rekryteringar skapar integration hos Norrgross

INTEGRATION Erik Svärd och Ayad Abid Ali driver tillsammans grossisten Norrgross i Skellefteå. De levererar mat till Norr- och Västerbottens restauranger. För två och ett halvt år sedan tog de över verksamheten. Då var de tre, idag är de sju och bland dem återfinns fyra olika nationaliteter.
NYHET Publicerad:

Tre kommuner i länet får toppbetyg av företagen

FÖRETAGSKLIMAT De som tog täten i fjol, det vill säga Nordmaling, Bjurholm och Sorsele, fortsätter få toppbetyg i Svenskt Näringslivs årliga undersökning om företagsklimatet. De tre Västerbotten kommunerna tillhör nu den exklusiva skaran i 4.0 gruppen.
NYHET Publicerad:

Den företagsamma resan

FÖRETAGSKLIMAT Det är de svenska företagen som lägger grunden till att vi kan bygga svensk välfärd. Svenskt Näringsliv bjöd in företagare, politiker och tjänstemän för att öka förståelsen för hur företagsklimatet kan förbättras i Umeå kommun och hur det påverkar näringslivet. Ett initiativ som blev väldigt uppskattat.