Malå sneglar på Sorsele

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT ”Här i Malå finns alla förutsättningar för ett bättre företagsklimat än en bottenplats i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Se på grannkommunen Sorsele som tillhör de allra bästa i landet. Hur kan man vara så mycket bättre där?”, säger nya kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).

Lennart Gustavsson

”Malå borde vara en blomstrande kommun, men det har nog varit för lite tydlig styrning och även för dålig koll på ekonomin under några år", säger Lennart Gustavsson

Efter en smått fantastisk valframgång tog Lennart Gustavsson (V) över som nytt kommunalråd i Malå kommun efter Mikael Abrahamsson (S). Vänsterpartiet ökade med 19 procent till 32 procent, fick fem nya mandat och Lennart Gustavsson som återvänt efter bland annat två riksdagsperioder hade 42 procent personkryss. Det talades om en ”Lennart-effekt” och att partiets framgång hade mer med person än politik att göra.

– Rankingen visar att det funnits någon form av missnöje bland företagare i Malå. Det måste vi ta på stort allvar. Attityder handlar om att uppträda trevlig och korrekt, visa öppenhet och ha ett samtalsklimat som visar att man litar på och respekterar varandra. Även om man inte alltid är överens. Man återfår inte tappat förtroende i en handvändning. Det krävs ett målinriktat och omfattande arbete. ”Gustavssons metod” är att träffas och prata, vara öppna och ärliga”, säger Lennart Gustavsson.

Tomas Linder är ordförande i företaget OTR Reconstruction i Malå. Han hoppas att Lennart Gustavsson nu går in i en tydlig ledarroll så att invånare och näringslivet känner en klar färdriktning.

– Företagsklimatet i Malå är en pågående debatt både offentligt och i media. Vi bland företagarna har känt att vi haft en bra dialog med kommunen, men det har inte räckt. Den borde ha lett till andra resultat än dem vi nu ser i rankingen. Vi hoppas och tror att vår röst nu ska få en större betydelse, säger Tomas Linder.

Under de senaste fem åren har Malå legat i botten av rankinglistan med plats 286 av 290 kommuner som sämst i år. Efter ett tillfälligt hyfsat år i fjol är det ras över nästan hela linjen. Tjänstemännens attityd till företagare har sjunkit med 90 placeringar, politikernas med 70, servicen till företagen med 63, hur lagar och regler följs med 52 platser… Allra allvarligast är väl att skolans attityder betraktas som nästan allra sämst i hela landet. Bara Höör i Skåne och Pajala i Norrbotten får sämre resultat.

– Det är en notering som överraskar mig. Skolan har öppnat upp sig och i Malå har vi fördelen av att finnas nära varandra. Försämringen under senaste mandatperioden måste tas på stort allvar och tillhör förstår det som vi måste titta närmare på för att få en förklaring och bidra till en förbättring. Vi tar ju de här mätningarna på stort allvar, understryker Lennart Gustavsson.

Medias attityder till företagande anses också i Malå tillhöra de sämsta i landet, men det är anmärkningsvärt att så många försämringar skett under de fem senaste åren. Det kan alltså inte förklaras med dagsformen hos de 53 procent (normalt resultat) som svarat på enkäten utan är återkommande år efter år. Kommunen hade ett lokalt parti i valet 2014, Malålistan, med 28 procent av väljarna bakom sig, men det var även då Vänsterpartiet och Socialdemokraterna som styrde.

– Det finns en misstro mot politiker här, vi har haft några så kallade affärer som tärt på förtroendet och som kan ha bidragit till minskat förtroende överlag. Men nu är målet att vi ska stiga i rankingen. Vi ska föra en dialog som gör att företagare upptäcker att de är sedda och att vi bryr oss om dem och deras utveckling. Det är ett arbete som vi redan har inlett med annorlunda företagsfrukostar direkt ute på företag för att få en rakare och mer nära dialog, avslutar Lennart Gustavsson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Topp-100 är målet på sikt för Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Vindeln rankas inom den sämre tredjedelen av Sveriges kommuner. Men målsättningen är att hamna bland de 100 bästa. ”Vi måste hitta flera arenor för samtal med näringslivet och tillsammans bestämma oss för vad som vi i första hand måste prioritera i framtiden”, säger kommunalrådet Mathias Haglund.
NYHET Publicerad:

Kommunikation är nyckeln för att bli bättre

FÖRETAGSKLIMAT Trots en stor förbättring av företagsklimatet i Storuman finns fortfarande saker att jobba på. Tomas Mörtsell (C), kommunstyrelseordförande, anser att kommunikationen mellan näringslivet och kommunorganisationen är ett viktigt område i det arbetet.
NYHET Publicerad:

Nytt varsel slår mot hamnen i Holmsund

HAMNKONFLIKTEN Hamnarbetarkonflikten trappas upp, nytt varsel lagt som slår mot hamnföretagen i Holmsund. Svenskt Näringsliv vill se ny lagstiftning på plats snarast för att förhindra den här typen av konflikter.
NYHET Publicerad:

Han lovar ökad dialog med näringslivet

FÖRETAGSKLIMAT ”Nu ska vi ha igång en dialog, ordna olika företagsluncher som inte funnits. Vi måste sätta ner foten och ta oss ut och för att träffa företagare i deras miljöer och prata om deras önskemål”. Det lovar Greger Lindqvist (S), som har återkommit som kommunalråd i Dorotea.
NYHET Publicerad:

Bjurholm är minst men fortsatt stark

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm fortsätter att driva ett långsiktigt och framgångsrikt företagsklimat – år efter år har Sveriges minsta kommun legat runt topp 50. "Det är en nödvändighet att fortsätta jobba för en bra dialog med företagen om man snabbt ska fånga upp vad som händer", säger Christina Lidström (M), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Ny vd på besök i expansiv region

VINDELN Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke är ute på turné för att träffa företagare och regionkontor runt om i landet. Nyligen besöktes Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Här är gymnasieutbildningarna som ger högst lön

GYMNASIEVALET Så undviker du arbetslöshet efter avslutade gymnasiestudier
NYHET Publicerad:

Malå sneglar på Sorsele

FÖRETAGSKLIMAT ”Här i Malå finns alla förutsättningar för ett bättre företagsklimat än en bottenplats i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Se på grannkommunen Sorsele som tillhör de allra bästa i landet. Hur kan man vara så mycket bättre där?”, säger nya kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).
NYHET Publicerad:

Mjölkbonden har gett Sorsele lyftet

FÖRETAGSKLIMAT ”Topplatsen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ser jag mest som grädde på moset. Viktigast är ändå hur vi jobbar för företagens bästa och utveckling. Det är ju där jobben skapas vilket kan leda till nödvändiga befolkningsökningar", säger Kjell Öjeryd, kommunalråd i Sorsele och även mjölkbonde med 70-talet kor.
NYHET Publicerad:

Klappar, löften och ett spännande 2019

JULHÄLSNING Jul- och nyårsafton är för många främst klapparnas och löftens högtidsdagar, men de är också dagar då vi börjar blicka framåt mot ljusare och förhoppningsvis ännu bättre tider. Vi har kanske drömt om en lyckad satsning eller en omstart som vi känner att vi efter årsskiftet äntligen ska försöka förverkliga, idéer som kan plockas fram igen efter att ha gömt sig själva i novembermörkret.
NYHET Publicerad:

God jul & Gott nytt år!

JULHÄLSNING 2018 lider mot sitt slut och vi vill passa på och önska er trevliga helger!
NYHET Publicerad:

Här uppmuntras äldre att leva livet

HEMTJÄNST Att ge äldre möjligheten att leva sitt liv fullt ut. Det är hemtjänstföretaget Alevas främsta mål. Framgångarna bygger på ett tydligt fokus på att individens behov tillgodoses, och att medarbetarna får stort handlingsutrymme att fatta beslut i vardagen.
NYHET Publicerad:

”Höjd moms slår hårt mot hela glesbygder”

SKATTER ”Det är inte genomtänkt att höja momsen för naturguider från sex till 25 procent. Prishöjningen slår mycket bredare än mot själva guideningen som är en viktig del för dem som söker sig till våra trakter. Det gör man ju inte för att ligga på sängen och läsa deckare precis utan man vill ha olika aktiviteter att ägna sig åt när man kommer hit.” Det säger Stig Strand, ägare och VD på  Trolltunet i Hemavan.
NYHET Publicerad:

Slopad flygskatt bra men höjd moms drabbar små

SKATTER ”Man sänker elpriset genom att i stort sett ta bort skatten för dataföretags högenergislukande serverhallar för att klara hem etableringar i konkurrensen mot Finland. Därför känns det väldigt konstigt att man nu höjer skatten med 19 procent, från sex till 25 procent, för många mindre företag inom besöksnäringen. Det gynnar förstås i hög grad konkurrenter i våra konkurrentländer.” Det säger Jalle Svanberg som är ordförande i den regionala turistorganisationen Swedish Lapland efter beslutet att höja momsen för naturguidning.
NYHET Publicerad:

Lyfter blicken och lär av framgångskommun

FÖRETAGSKLIMAT När Lycksele kommun tillsammans med näringslivet arrangerade näringslivsgalan Guldkalaset var det inte bara kommunens egna goda exempel som hyllades. Lycksele lyfte blicken och bjöd in rankingraketen Nordmaling och kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson, (C) som fick berätta om succéresan från botten till toppen i rankingen av företagsklimatet. "Det känns givet att titta på en kommun som Nordmaling som redan gjort resan och lyckats, säger Christer Rönnlund (M)", tillträdande ordförande av kommunstyrelsen.
NYHET Publicerad:

Umeå vill skrota LOV – pressar omsorgsföretag

WEBB-TV Umeå kommun överväger att skrota valfriheten inom hemtjänsten. Brukare och företagare försöker vinna stöd för friheten att välja.
NYHET Publicerad:

Den dolda skatten på arbete

SKATTER Arbetsgivare är ofta kritiska till arbetsgivaravgifterna, inte för förmånerna de bekostar utan för att en stor del av avgifterna är ren skatt.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

Maskinförarna intog centrum

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Att vara maskinförare är att ha ett spännande framtidsyrke där du får jobba med den allra senaste tekniken i en bransch i stark utveckling. Det stod klart när bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna i Skellefteå höll öppet hus på Möjligheternas torg i lördags för alla ungdomar som står inför sitt gymnasieval. "Vi vill sopa undan fördomarna kring yrket och visa vilken kvalitativ utbildning man får om man väljer att utbilda sig till maskinförare på ME-skolan", säger Anita Ifrig, regionchef för ME Nord.
NYHET Publicerad:

Jämställt på verkstadsgolvet

ARBETSMILJÖ På monteringen gäller varannan damernas. Det är lika självklart att en man vabbar som en kvinna och dessutom är personalen friskare. Knepet är att integrera jämställdhetsarbetet i vardagen, enligt Indexators hr-chef Linda Lönnerskog.