Malå sneglar på Sorsele

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT ”Här i Malå finns alla förutsättningar för ett bättre företagsklimat än en bottenplats i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Se på grannkommunen Sorsele som tillhör de allra bästa i landet. Hur kan man vara så mycket bättre där?”, säger nya kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).

Lennart Gustavsson

”Malå borde vara en blomstrande kommun, men det har nog varit för lite tydlig styrning och även för dålig koll på ekonomin under några år", säger Lennart Gustavsson

Efter en smått fantastisk valframgång tog Lennart Gustavsson (V) över som nytt kommunalråd i Malå kommun efter Mikael Abrahamsson (S). Vänsterpartiet ökade med 19 procent till 32 procent, fick fem nya mandat och Lennart Gustavsson som återvänt efter bland annat två riksdagsperioder hade 42 procent personkryss. Det talades om en ”Lennart-effekt” och att partiets framgång hade mer med person än politik att göra.

– Rankingen visar att det funnits någon form av missnöje bland företagare i Malå. Det måste vi ta på stort allvar. Attityder handlar om att uppträda trevlig och korrekt, visa öppenhet och ha ett samtalsklimat som visar att man litar på och respekterar varandra. Även om man inte alltid är överens. Man återfår inte tappat förtroende i en handvändning. Det krävs ett målinriktat och omfattande arbete. ”Gustavssons metod” är att träffas och prata, vara öppna och ärliga”, säger Lennart Gustavsson.

Tomas Linder är ordförande i företaget OTR Reconstruction i Malå. Han hoppas att Lennart Gustavsson nu går in i en tydlig ledarroll så att invånare och näringslivet känner en klar färdriktning.

– Företagsklimatet i Malå är en pågående debatt både offentligt och i media. Vi bland företagarna har känt att vi haft en bra dialog med kommunen, men det har inte räckt. Den borde ha lett till andra resultat än dem vi nu ser i rankingen. Vi hoppas och tror att vår röst nu ska få en större betydelse, säger Tomas Linder.

Under de senaste fem åren har Malå legat i botten av rankinglistan med plats 286 av 290 kommuner som sämst i år. Efter ett tillfälligt hyfsat år i fjol är det ras över nästan hela linjen. Tjänstemännens attityd till företagare har sjunkit med 90 placeringar, politikernas med 70, servicen till företagen med 63, hur lagar och regler följs med 52 platser… Allra allvarligast är väl att skolans attityder betraktas som nästan allra sämst i hela landet. Bara Höör i Skåne och Pajala i Norrbotten får sämre resultat.

– Det är en notering som överraskar mig. Skolan har öppnat upp sig och i Malå har vi fördelen av att finnas nära varandra. Försämringen under senaste mandatperioden måste tas på stort allvar och tillhör förstår det som vi måste titta närmare på för att få en förklaring och bidra till en förbättring. Vi tar ju de här mätningarna på stort allvar, understryker Lennart Gustavsson.

Medias attityder till företagande anses också i Malå tillhöra de sämsta i landet, men det är anmärkningsvärt att så många försämringar skett under de fem senaste åren. Det kan alltså inte förklaras med dagsformen hos de 53 procent (normalt resultat) som svarat på enkäten utan är återkommande år efter år. Kommunen hade ett lokalt parti i valet 2014, Malålistan, med 28 procent av väljarna bakom sig, men det var även då Vänsterpartiet och Socialdemokraterna som styrde.

– Det finns en misstro mot politiker här, vi har haft några så kallade affärer som tärt på förtroendet och som kan ha bidragit till minskat förtroende överlag. Men nu är målet att vi ska stiga i rankingen. Vi ska föra en dialog som gör att företagare upptäcker att de är sedda och att vi bryr oss om dem och deras utveckling. Det är ett arbete som vi redan har inlett med annorlunda företagsfrukostar direkt ute på företag för att få en rakare och mer nära dialog, avslutar Lennart Gustavsson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Dialog är nyckel till framgång

SOMMARKRÖNIKA Vad har hänt i Västerbotten utöver det klassiska midsommarfirandet och att sommarängarna nu står i blom? Det frågar sig Mats Andersson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Antonio Wänstedt

STUDENTMEDARBETARE Antonio Wänstedt jobbar som skolnätverksansvarig på Svenskt Näringsliv i Västerbotten. Vi bad honom svara på några snabba frågor för att lära känna honom bättre.
NYHET Publicerad:

Reformer för en bättre svensk skola

UTBILDNING Med en relativt låg arbetslöshet på 5,7 procent är det stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Västerbottens län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

Lyckade rekryteringar skapar integration hos Norrgross

INTEGRATION Erik Svärd och Ayad Abid Ali driver tillsammans grossisten Norrgross i Skellefteå. De levererar mat till Norr- och Västerbottens restauranger. För två och ett halvt år sedan tog de över verksamheten. Då var de tre, idag är de sju och bland dem återfinns fyra olika nationaliteter.
NYHET Publicerad:

Tre kommuner i länet får toppbetyg av företagen

FÖRETAGSKLIMAT De som tog täten i fjol, det vill säga Nordmaling, Bjurholm och Sorsele, fortsätter få toppbetyg i Svenskt Näringslivs årliga undersökning om företagsklimatet. De tre Västerbotten kommunerna tillhör nu den exklusiva skaran i 4.0 gruppen.
NYHET Publicerad:

Den företagsamma resan

FÖRETAGSKLIMAT Det är de svenska företagen som lägger grunden till att vi kan bygga svensk välfärd. Svenskt Näringsliv bjöd in företagare, politiker och tjänstemän för att öka förståelsen för hur företagsklimatet kan förbättras i Umeå kommun och hur det påverkar näringslivet. Ett initiativ som blev väldigt uppskattat.
NYHET Publicerad:

Skattesmäll för gruvorna

SKATTER Klas Nilsson, kommunikationsdirektör Boliden, är allt annat än nöjd med regeringens nya förslag om höjd skatt på diesel som används i gruvfordon. Något som slår väldigt hårt mot norra Sverige.
NYHET Publicerad:

Stärker konkurrenskraften för svenskt näringsliv

TRANSPORTER Nya bärighetsklassen BK4 tillåter transporter med bruttovikter upp till 74 ton, vilket öppnar upp för effektivare godstransporter. Något som Norra Skogsägarna välkomnar. "Det är positivt på många sätt. Man hade bara önskat att det inte tog så lång tid att införa", säger Patrik Jonsson, marknadschef, Norra Skogsägarna
NYHET Publicerad:

Avmattning i konjunkturen men optimism i Västerbotten

KONJUNKTUR Avmattningen i konjunkturen syns inte lika väl bland företagen i Västerbotten som i flera övriga regioner i Sverige. Flera av länets företag har fortsatt anställa och ökats sina produktions- och försäljningsvolymer under det senaste halvåret. Många av regionens företag planerar för fortsatta investeringar och fler anställda det kommande sex månaderna. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för det andra kvartalet i år.
NYHET Publicerad:

Professionals Nord skapar välfärd som motsvarar 126 förskoleplatser

VÄLFÄRDSSKAPARNA Sedan starten 2015 har Professionals Nord med grundaren Mattias Mattsson i spetsen hjälpt över 1600 människor till jobb i Norrland. Utöver det bidrar företaget varje år med skatteintäkter som motsvarar 126 förskoleplatser. "Otroligt kul att känna att vi gör skillnad! Det känns viktigt att medvetandegöra det, dels för mig själv men också för de anställda", säger Mattias Mattsson.
NYHET Publicerad:

Robertsfors klarade omställningen

FÖRETAGSKLIMAT Katastrofen var nära, men nedläggningen av Element Six blev istället en vändpunkt för Robertsfors. En näringslivsstrateg anställdes, företagare såg om sitt hus och började nyanställa, berättar Patrik Nilsson (S) kommunalråd.
NYHET Publicerad:

”Städer med växtvärk tappar”

FÖRETAGSKLIMAT Trots att Umeå kommuns företagsklimat försämrats de senaste fyra åren, enligt Svenskt Näringslivs ranking, har inte Hans Lindberg några nya konkreta åtgärder i sikte. "Det är inte bara upp till kommunen", säger han.
NYHET Publicerad:

Litet familjeföretag sätter kompetensen i centrum

KOMPETENS Att utbilda personalen är självklart för familjeföretaget Gustafssons rör. Målet är välutbildade medarbetare som är trygga i sina yrkesroller. Utmaningen är att hitta lokala utbildningsmöjligheter.
NYHET Publicerad:

Förslag om höjd skatt dras tillbaka

SKATTER Beskedet om att förslaget om en momshöjning för naturguider dras tillbaka tas emot med glädje hos länets turistföretagare. ”Det är bra att regeringen förstår hur viktigt det är för oss småföretag i glesbygden att momsen är skälig. Jag tycker man redan betalar för mycket skatt och jag förstår inte var förslaget kom ifrån från början,” säger Peter Schmitt som driver Ammarnäs Guidecenter.
NYHET Publicerad:

”Det ska vara enkelt att starta företag”

FÖRETAGSKLIMAT Med en ny fabrik och stärkt infrastruktur är det dags för Skellefteå att hoppa på tåget mot framtiden. "Det är all time high för företagsetableringar just nu", säger kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman, (S).
NYHET Publicerad:

Världsnaturfondens rekommendationer sågas av Norrlands fiskeföretag

MILJÖ Fiskeföretag i Norrland är kritiska till Världsnaturfonden som rödlistat den svenska öringen och rödingen till förmån för odlad öring och röding från Island och Österrike. "Det visar på ren okunskap från Världsnaturfonden som har gjort fel i sin analys. Svensk vildfångad öring och röding är inte utrotningshotad. Våra sjöar behöver fiskas för att hålla kvalitet i fiskstammen," säger Anders Skum, ägare till Fjällvilt i Ammarnäs och pekar på att de felaktiga rekommendationerna får konsekvenser för försäljningen av svensk fjällfisk.
NYHET Publicerad:

Skärpning, Arbetsförmedlingen!

DEBATT Arbetsförmedlingen väljer att lägga ner kontor på landsbygden. Det drabbar bland annat Nordmalings kommun, skriver kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson (C). Hon skulle hellre se att myndigheten bland annat inväntade besked från regeringen.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina har siktet inställt

FÖRETAGSKLIMAT En klättring på hundra placeringar krävs för att nå målet. Vilhelmina har siktat in sig på att hamna bland Sveriges 150 bästa kommuner när det gäller företagsklimatet. "Det är ett långsiktigt arbete som redan påbörjats," säger Annika Andersson, (C), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Lycksele rivstartar 2019

FÖRETAGSKLIMAT Under 48 år har Socialdemokraterna haft egen majoritet i Lyckseles kommunfullmäktige. Efter valet 2018 är epoken över och Alliansen har getts förtroendet att styra. "Vi vill stärka samarbetet mellan kommunen och våra näringsidkare", säger kommunalrådet Christer Rönnlund (M).
NYHET Publicerad:

Umeå synliggör osund konkurrens

FÖRETAGSKLIMAT Umeå kommun marknadsför en digitial tjänst, där det privata näringslivet kan anmäla misstänkt osund konkurrens.