Johan Norman och Per Bjuhr

Johan Norman och Per Bjuhr

Ny strategi satte rekordfart på affärer för gasellvinnaren Teamtech

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP När IT-konsultföretaget Teamtech Sverige skiftade strategi kom också den snabba utvecklingen. 2015 - 2018 ökade tillväxten med 783 procent vilket gör företaget till gasellvinnare i Västerbotten. "Det känns otroligt roligt och spännande för oss, och utmärkelsen kommer säkert att få betydelse", säger vd:n och delägaren Per Bjuhr.

Teamtech bildades i Storuman 1998 av Johan Norman som i dag är hälftenägare i bolaget. Redan då var den nuvarande andre hälftenägaren Per Bjuhr med i bilden, men som anställd.

– Vi är barndomskamrater och känner varandra väl. Efter ett tag som anställd bytte jag arbetsgivare, men fortsatte ha bra kontakt med Johan. 2015 var tiden mogen att slå våra påsar ihop igen, men då som kompanjoner med delat ägande i Teamtech, berättar Per Bjuhr.

För att sätta fart på affärerna som fram till dess varit stabila men relativt blygsamma, utarbetades en ny strategi.

– Vi skruvade rejält på vårt arbetssätt och det har gett snabba resultat, konstaterar Per Bjuhr.

Teamtech som i grund och botten är ett traditionellt IT-konsultföretag inriktat på systemutveckling, projektledning och teknisk infrastruktur bestämde sig för att börja sticka ut i branschen.

– Konkurrensen är stenhård och det var viktigt för oss att hitta något som verkligen ger kunderna mervärde. Vi började då som ett första steg bygga en egen företagskultur där vi internt och aktivt arbetar med kunskaps- och erfarenhetsutbyte. Det skapar en utvecklande miljö som också är attraktiv för många konsulter, säger Per Bjuhr.

– Det viktigaste är dock en egen modell vi har för att kunna använda erfarenheter från olika uppdrag i liknande uppdrag hos nya kunder. Det handlar förstås om generell kunskap inom processtyrning och vissa tekniska lösningar, och aldrig något kundspecifikt, berättar Per Bjuhr.

Följden har enligt honom blivit att kunderna kan känna det eftersträvade mervärdet i samarbetet och framgångarna har inte låtit vänta på sig. Teamtech har sin administrativa del kvar i Storuman. Med kontor i Stockholm, Örebro och Umeå riktar företaget in sig på kunder i både offentlig sektor och det privata näringslivet.

– Vår senaste kontorsetablering var i Umeå och kom sig av att vår kund IBM hade spännande projekt där och föreslog att vi också skulle öppna kontor. Vi utesluter inte att vi dyker upp på fler orter i landet, säger Per Bjuhr som heller inte fruktar en kommande lågkonjunktur.

– Åtstramningar börjar märkas, men vi är trygga i att en majoritet av våra kunder är mindre konjunkturkänsliga samt att vi med tiden blivit duktiga på att hålla ihop våra affärer och inte spreta åt alla håll.

Den största utmaningen för Teamtech är att lyckas med rekryteringar i en bransch där kampen om kompetens är knivskarp. Och där medger Per Bjuhr att Teamtech hittills haft ett handikapp.

– Det har inte lönat sig för oss att platsannonsera eftersom vi ärligt talat varit ett anonymt företag utan starkt varumärke. Vi har istället tagit personlig kontakt med konsulter vi varit intresserade av och rekryterat den vägen. Säkert kan framgången med gasellvinsten göra att vi syns mer och får ett starkare varumärke vilket vi behöver.

FAKTA GASELLVINNARE VÄSTERBOTTEN (siffror från bokslut 2018):

Teamtech Sverige AB

Ort: Storuman

Oms: 2018: 39 Mkr

Tillväxt 2015-18: 783 procent

Antal anställda: 39

Ägare: Johan Norman och Per Bjuhr

Topp 10 - Gasellista Västerbotten 2019
  1. Teamtech Sverige, Storuman
  2. Jo Kommunikation, Umeå
  3. JZ Elteknik, Umeå
  4. Personalkollen Sverige, Umeå
  5. Ruskträsk Entreprenad, Lycksele
  6. AC Nordtak, Bygdeå
  7. Professionals Nord Rekrytering, Umeå
  8. Food, Skellefteå
  9. Aleva Sverige, Umeå
  10. Svevind Solutions, Umeå

Gaselltävlingen som utser de snabbast växande företagen genomförs av tidningen Dagens Industri.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Robertsfors vill klättra långsamt

FÖRETAGSKLIMAT Ett långsiktigt förtroende mellan företagare och kommuntjänstemän är målet för Robertsfors kommun. "Vi ser på de enskilda värdena att vi förbättrar oss. Vi känner oss trygga med att näringslivets aktörer ser förändringen över tid och vet att vi ständigt jobbar med frågan", säger Patrik Nilsson (S).
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Långa handläggningstider – ökar kostnaderna för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Långa beslutstider och lång ärendehantering på länsstyrelsen, skapar problem för företagare som är beroende av myndighetens tjänster och bedömningar. Det visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort bland företagare i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Nu är enkäten om företagsklimatet ute

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

Lycksele öppnar för konkurrens – ett led i arbetet med företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT I december fattar Lycksele kommun beslut om att konkurrensutsätta kommunalt drivna verksamheter. Det är Alliansen som drivit fram förändringen som ska bidra till att förbättra villkoren för företagare i kommunen. Företagare som Svenskt Näringsliv pratat med är positiva, och Lycksele hade redan innan beskedet klättrat 32 placeringar i rankingen av företagsklimat.
NYHET Publicerad:

God Jul & Gott Nytt År!

JULHÄLSNING Svenskt Näringsliv Västerbotten vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett företagsamt gott nytt år.
NYHET Publicerad:

Skellefteå gasar med batterilyftet – men företagsklimatet allt sämre

FÖRETAGSKLIMAT Företagen går bra, arbetslösheten är låg och snart öppnar Northvolts omtalade batterifabrik. Ändå backar Skellefteå kommun 42 placeringar i rankingen av företagsklimatet. Ett påbörjat arbete för förbättrad konkurrens och nya upphandlingsrutiner ska vända trenden, hoppas näringslivschef Bengt Ivansson.
NYHET Publicerad:

Efter kritik och sämre ranking: Umeå satsar på bättre dialog

FÖRETAGSKLIMAT Umeå kommun backar nio placeringar i rankingen av det lokala företagsklimatet och hamnar på plats 194 av 290 kommuner. Näringslivschef Peter Juneblad berättar att kommunen arbetar på flera nivåer för att förbättra dialogen med sina företagare, bland annat för att undvika nya ärenden kring osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen – gör istället er hemläxa!

UPPHANDLING Det pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras. Det påstås bland annat att det är lagens fel att upphandlande myndigheter måste köpa till ”lägsta pris”, att lagen förhindrar upphandlare att tala med leverantörer och att det enligt lagen inte får ställas krav på referenser. Inget kunde vara mer fel. Självklart får man beakta kvalitet i upphandlingen, tala med varandra och ställa krav på referensobjekt eller referenser.
NYHET Publicerad:

Ny strategi satte rekordfart på affärer för gasellvinnaren Teamtech

ENTREPRENÖRSKAP När IT-konsultföretaget Teamtech Sverige skiftade strategi kom också den snabba utvecklingen. 2015 - 2018 ökade tillväxten med 783 procent vilket gör företaget till gasellvinnare i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Entreprenören som vill se andra människor växa

DRIVKRAFT Att bygga upp företag, identifiera sina medarbetares styrkor och bjuda in till delägarskap för att sedan själv backa. Det är en väg som genom åren varit idén för Erik Fahlgren, ägare av Teamx i Skellefteå.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina satsar för bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Under en längre tid har Vilhelmina kommun hamnat i bottenskiktet av Sveriges kommuner på Svensk Näringslivs ranking. Men nu har kommunen tagit ett nytt grepp för att satsa på utbildning i resan mot ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Sorsele fortsatt i topp

RANKING 2019 Sorsele kommun har bäst företagsklimat i Västerbottens län enligt företagen. Det framgår när Svenskt Näringsliv i dag släpper sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

"Vi norrlänningar måste synas mer"

NY SME-LEDAMOT Den engagerade företagaren Anders Franklin från Lycksele tar plats i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. I bagaget har han med sig erfarenheter som han vill dela med sig av när han arbetar för att förbättra företagsklimatet, inte minst i Norrland.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Kemikalieskatten på elektronik bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men miljönyttan är tveksam, samtidigt är de negativa effekterna, i form av ökad administration och försämrad konkurrenskraft, uppenbara för svenska företag, skriver skatteexpert Robert Lönn.
NYHET Publicerad:

Företag ratar skattkista för affärer

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har under våren undersökt varför företag avstår från att medverka i offentlig upphandling – trots att de egentligen är intresserade av att vara med. Svaret var att administrationen är för omfattande, upphandlingarna har för stort fokus på låga priser och kravspecifikationerna är för krångliga. Ett förbättrat upphandlingsklimat i kommunerna skulle ge skattebetalarna mer pang för pengarna, skriver Birgitta Laurent expert på offentlig upphandling.
NYHET Publicerad:

Västerbotten bland de bästa i Sverige på patent

IMMATERIALRÄTT Antalet nationella patentansökningar från Västerbotten har stigit mellan 2017 och 2018. Det gör att Västerbotten tillhör de absolut bästa regionerna i Sverige när det gäller antal patent i relation till antalet invånare.
NYHET Publicerad:

Dialog är nyckel till framgång

SOMMARKRÖNIKA Vad har hänt i Västerbotten utöver det klassiska midsommarfirandet och att sommarängarna nu står i blom? Det frågar sig Mats Andersson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Antonio Wänstedt

STUDENTMEDARBETARE Antonio Wänstedt jobbar som skolnätverksansvarig på Svenskt Näringsliv i Västerbotten. Vi bad honom svara på några snabba frågor för att lära känna honom bättre.
NYHET Publicerad:

Reformer för en bättre svensk skola

UTBILDNING Med en relativt låg arbetslöshet på 5,7 procent är det stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Västerbottens län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.