Johan Norman och Per Bjuhr

Johan Norman och Per Bjuhr

Ny strategi satte rekordfart på affärer för gasellvinnaren Teamtech

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP När IT-konsultföretaget Teamtech Sverige skiftade strategi kom också den snabba utvecklingen. 2015 - 2018 ökade tillväxten med 783 procent vilket gör företaget till gasellvinnare i Västerbotten. "Det känns otroligt roligt och spännande för oss, och utmärkelsen kommer säkert att få betydelse", säger vd:n och delägaren Per Bjuhr.

Teamtech bildades i Storuman 1998 av Johan Norman som i dag är hälftenägare i bolaget. Redan då var den nuvarande andre hälftenägaren Per Bjuhr med i bilden, men som anställd.

– Vi är barndomskamrater och känner varandra väl. Efter ett tag som anställd bytte jag arbetsgivare, men fortsatte ha bra kontakt med Johan. 2015 var tiden mogen att slå våra påsar ihop igen, men då som kompanjoner med delat ägande i Teamtech, berättar Per Bjuhr.

För att sätta fart på affärerna som fram till dess varit stabila men relativt blygsamma, utarbetades en ny strategi.

– Vi skruvade rejält på vårt arbetssätt och det har gett snabba resultat, konstaterar Per Bjuhr.

Teamtech som i grund och botten är ett traditionellt IT-konsultföretag inriktat på systemutveckling, projektledning och teknisk infrastruktur bestämde sig för att börja sticka ut i branschen.

– Konkurrensen är stenhård och det var viktigt för oss att hitta något som verkligen ger kunderna mervärde. Vi började då som ett första steg bygga en egen företagskultur där vi internt och aktivt arbetar med kunskaps- och erfarenhetsutbyte. Det skapar en utvecklande miljö som också är attraktiv för många konsulter, säger Per Bjuhr.

– Det viktigaste är dock en egen modell vi har för att kunna använda erfarenheter från olika uppdrag i liknande uppdrag hos nya kunder. Det handlar förstås om generell kunskap inom processtyrning och vissa tekniska lösningar, och aldrig något kundspecifikt, berättar Per Bjuhr.

Följden har enligt honom blivit att kunderna kan känna det eftersträvade mervärdet i samarbetet och framgångarna har inte låtit vänta på sig. Teamtech har sin administrativa del kvar i Storuman. Med kontor i Stockholm, Örebro och Umeå riktar företaget in sig på kunder i både offentlig sektor och det privata näringslivet.

– Vår senaste kontorsetablering var i Umeå och kom sig av att vår kund IBM hade spännande projekt där och föreslog att vi också skulle öppna kontor. Vi utesluter inte att vi dyker upp på fler orter i landet, säger Per Bjuhr som heller inte fruktar en kommande lågkonjunktur.

– Åtstramningar börjar märkas, men vi är trygga i att en majoritet av våra kunder är mindre konjunkturkänsliga samt att vi med tiden blivit duktiga på att hålla ihop våra affärer och inte spreta åt alla håll.

Den största utmaningen för Teamtech är att lyckas med rekryteringar i en bransch där kampen om kompetens är knivskarp. Och där medger Per Bjuhr att Teamtech hittills haft ett handikapp.

– Det har inte lönat sig för oss att platsannonsera eftersom vi ärligt talat varit ett anonymt företag utan starkt varumärke. Vi har istället tagit personlig kontakt med konsulter vi varit intresserade av och rekryterat den vägen. Säkert kan framgången med gasellvinsten göra att vi syns mer och får ett starkare varumärke vilket vi behöver.

FAKTA GASELLVINNARE VÄSTERBOTTEN (siffror från bokslut 2018):

Teamtech Sverige AB

Ort: Storuman

Oms: 2018: 39 Mkr

Tillväxt 2015-18: 783 procent

Antal anställda: 39

Ägare: Johan Norman och Per Bjuhr

Topp 10 - Gasellista Västerbotten 2019
  1. Teamtech Sverige, Storuman
  2. Jo Kommunikation, Umeå
  3. JZ Elteknik, Umeå
  4. Personalkollen Sverige, Umeå
  5. Ruskträsk Entreprenad, Lycksele
  6. AC Nordtak, Bygdeå
  7. Professionals Nord Rekrytering, Umeå
  8. Food, Skellefteå
  9. Aleva Sverige, Umeå
  10. Svevind Solutions, Umeå

Gaselltävlingen som utser de snabbast växande företagen genomförs av tidningen Dagens Industri.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Efter kritik och sämre ranking: Umeå satsar på bättre dialog

FÖRETAGSKLIMAT Umeå kommun backar nio placeringar i rankingen av det lokala företagsklimatet och hamnar på plats 194 av 290 kommuner. Näringslivschef Peter Juneblad berättar att kommunen arbetar på flera nivåer för att förbättra dialogen med sina företagare, bland annat för att undvika nya ärenden kring osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen – gör istället er hemläxa!

UPPHANDLING Det pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras. Det påstås bland annat att det är lagens fel att upphandlande myndigheter måste köpa till ”lägsta pris”, att lagen förhindrar upphandlare att tala med leverantörer och att det enligt lagen inte får ställas krav på referenser. Inget kunde vara mer fel. Självklart får man beakta kvalitet i upphandlingen, tala med varandra och ställa krav på referensobjekt eller referenser.
NYHET Publicerad:

Ny strategi satte rekordfart på affärer för gasellvinnaren Teamtech

ENTREPRENÖRSKAP När IT-konsultföretaget Teamtech Sverige skiftade strategi kom också den snabba utvecklingen. 2015 - 2018 ökade tillväxten med 783 procent vilket gör företaget till gasellvinnare i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Entreprenören som vill se andra människor växa

DRIVKRAFT Att bygga upp företag, identifiera sina medarbetares styrkor och bjuda in till delägarskap för att sedan själv backa. Det är en väg som genom åren varit idén för Erik Fahlgren, ägare av Teamx i Skellefteå.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina satsar för bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Under en längre tid har Vilhelmina kommun hamnat i bottenskiktet av Sveriges kommuner på Svensk Näringslivs ranking. Men nu har kommunen tagit ett nytt grepp för att satsa på utbildning i resan mot ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Sorsele fortsatt i topp

RANKING 2019 Sorsele kommun har bäst företagsklimat i Västerbottens län enligt företagen. Det framgår när Svenskt Näringsliv i dag släpper sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

"Vi norrlänningar måste synas mer"

NY SME-LEDAMOT Den engagerade företagaren Anders Franklin från Lycksele tar plats i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. I bagaget har han med sig erfarenheter som han vill dela med sig av när han arbetar för att förbättra företagsklimatet, inte minst i Norrland.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Kemikalieskatten på elektronik bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men miljönyttan är tveksam, samtidigt är de negativa effekterna, i form av ökad administration och försämrad konkurrenskraft, uppenbara för svenska företag, skriver skatteexpert Robert Lönn.
NYHET Publicerad:

Företag ratar skattkista för affärer

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har under våren undersökt varför företag avstår från att medverka i offentlig upphandling – trots att de egentligen är intresserade av att vara med. Svaret var att administrationen är för omfattande, upphandlingarna har för stort fokus på låga priser och kravspecifikationerna är för krångliga. Ett förbättrat upphandlingsklimat i kommunerna skulle ge skattebetalarna mer pang för pengarna, skriver Birgitta Laurent expert på offentlig upphandling.
NYHET Publicerad:

Västerbotten bland de bästa i Sverige på patent

IMMATERIALRÄTT Antalet nationella patentansökningar från Västerbotten har stigit mellan 2017 och 2018. Det gör att Västerbotten tillhör de absolut bästa regionerna i Sverige när det gäller antal patent i relation till antalet invånare.
NYHET Publicerad:

Dialog är nyckel till framgång

SOMMARKRÖNIKA Vad har hänt i Västerbotten utöver det klassiska midsommarfirandet och att sommarängarna nu står i blom? Det frågar sig Mats Andersson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Antonio Wänstedt

STUDENTMEDARBETARE Antonio Wänstedt jobbar som skolnätverksansvarig på Svenskt Näringsliv i Västerbotten. Vi bad honom svara på några snabba frågor för att lära känna honom bättre.
NYHET Publicerad:

Reformer för en bättre svensk skola

UTBILDNING Med en relativt låg arbetslöshet på 5,7 procent är det stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Västerbottens län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

Lyckade rekryteringar skapar integration hos Norrgross

INTEGRATION Erik Svärd och Ayad Abid Ali driver tillsammans grossisten Norrgross i Skellefteå. De levererar mat till Norr- och Västerbottens restauranger. För två och ett halvt år sedan tog de över verksamheten. Då var de tre, idag är de sju och bland dem återfinns fyra olika nationaliteter.
NYHET Publicerad:

Tre kommuner i länet får toppbetyg av företagen

FÖRETAGSKLIMAT De som tog täten i fjol, det vill säga Nordmaling, Bjurholm och Sorsele, fortsätter få toppbetyg i Svenskt Näringslivs årliga undersökning om företagsklimatet. De tre Västerbotten kommunerna tillhör nu den exklusiva skaran i 4.0 gruppen.
NYHET Publicerad:

Den företagsamma resan

FÖRETAGSKLIMAT Det är de svenska företagen som lägger grunden till att vi kan bygga svensk välfärd. Svenskt Näringsliv bjöd in företagare, politiker och tjänstemän för att öka förståelsen för hur företagsklimatet kan förbättras i Umeå kommun och hur det påverkar näringslivet. Ett initiativ som blev väldigt uppskattat.
NYHET Publicerad:

Skattesmäll för gruvorna

SKATTER Klas Nilsson, kommunikationsdirektör Boliden, är allt annat än nöjd med regeringens nya förslag om höjd skatt på diesel som används i gruvfordon. Något som slår väldigt hårt mot norra Sverige.
NYHET Publicerad:

Stärker konkurrenskraften för svenskt näringsliv

TRANSPORTER Nya bärighetsklassen BK4 tillåter transporter med bruttovikter upp till 74 ton, vilket öppnar upp för effektivare godstransporter. Något som Norra Skogsägarna välkomnar. "Det är positivt på många sätt. Man hade bara önskat att det inte tog så lång tid att införa", säger Patrik Jonsson, marknadschef, Norra Skogsägarna
NYHET Publicerad:

Avmattning i konjunkturen men optimism i Västerbotten

KONJUNKTUR Avmattningen i konjunkturen syns inte lika väl bland företagen i Västerbotten som i flera övriga regioner i Sverige. Flera av länets företag har fortsatt anställa och ökats sina produktions- och försäljningsvolymer under det senaste halvåret. Många av regionens företag planerar för fortsatta investeringar och fler anställda det kommande sex månaderna. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för det andra kvartalet i år.
NYHET Publicerad:

Professionals Nord skapar välfärd som motsvarar 126 förskoleplatser

VÄLFÄRDSSKAPARNA Sedan starten 2015 har Professionals Nord med grundaren Mattias Mattsson i spetsen hjälpt över 1600 människor till jobb i Norrland. Utöver det bidrar företaget varje år med skatteintäkter som motsvarar 126 förskoleplatser. "Otroligt kul att känna att vi gör skillnad! Det känns viktigt att medvetandegöra det, dels för mig själv men också för de anställda", säger Mattias Mattsson.