Johan Norman och Per Bjuhr

Johan Norman och Per Bjuhr

Ny strategi satte rekordfart på affärer för gasellvinnaren Teamtech

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP När IT-konsultföretaget Teamtech Sverige skiftade strategi kom också den snabba utvecklingen. 2015 - 2018 ökade tillväxten med 783 procent vilket gör företaget till gasellvinnare i Västerbotten. "Det känns otroligt roligt och spännande för oss, och utmärkelsen kommer säkert att få betydelse", säger vd:n och delägaren Per Bjuhr.

Teamtech bildades i Storuman 1998 av Johan Norman som i dag är hälftenägare i bolaget. Redan då var den nuvarande andre hälftenägaren Per Bjuhr med i bilden, men som anställd.

– Vi är barndomskamrater och känner varandra väl. Efter ett tag som anställd bytte jag arbetsgivare, men fortsatte ha bra kontakt med Johan. 2015 var tiden mogen att slå våra påsar ihop igen, men då som kompanjoner med delat ägande i Teamtech, berättar Per Bjuhr.

För att sätta fart på affärerna som fram till dess varit stabila men relativt blygsamma, utarbetades en ny strategi.

– Vi skruvade rejält på vårt arbetssätt och det har gett snabba resultat, konstaterar Per Bjuhr.

Teamtech som i grund och botten är ett traditionellt IT-konsultföretag inriktat på systemutveckling, projektledning och teknisk infrastruktur bestämde sig för att börja sticka ut i branschen.

– Konkurrensen är stenhård och det var viktigt för oss att hitta något som verkligen ger kunderna mervärde. Vi började då som ett första steg bygga en egen företagskultur där vi internt och aktivt arbetar med kunskaps- och erfarenhetsutbyte. Det skapar en utvecklande miljö som också är attraktiv för många konsulter, säger Per Bjuhr.

– Det viktigaste är dock en egen modell vi har för att kunna använda erfarenheter från olika uppdrag i liknande uppdrag hos nya kunder. Det handlar förstås om generell kunskap inom processtyrning och vissa tekniska lösningar, och aldrig något kundspecifikt, berättar Per Bjuhr.

Följden har enligt honom blivit att kunderna kan känna det eftersträvade mervärdet i samarbetet och framgångarna har inte låtit vänta på sig. Teamtech har sin administrativa del kvar i Storuman. Med kontor i Stockholm, Örebro och Umeå riktar företaget in sig på kunder i både offentlig sektor och det privata näringslivet.

– Vår senaste kontorsetablering var i Umeå och kom sig av att vår kund IBM hade spännande projekt där och föreslog att vi också skulle öppna kontor. Vi utesluter inte att vi dyker upp på fler orter i landet, säger Per Bjuhr som heller inte fruktar en kommande lågkonjunktur.

– Åtstramningar börjar märkas, men vi är trygga i att en majoritet av våra kunder är mindre konjunkturkänsliga samt att vi med tiden blivit duktiga på att hålla ihop våra affärer och inte spreta åt alla håll.

Den största utmaningen för Teamtech är att lyckas med rekryteringar i en bransch där kampen om kompetens är knivskarp. Och där medger Per Bjuhr att Teamtech hittills haft ett handikapp.

– Det har inte lönat sig för oss att platsannonsera eftersom vi ärligt talat varit ett anonymt företag utan starkt varumärke. Vi har istället tagit personlig kontakt med konsulter vi varit intresserade av och rekryterat den vägen. Säkert kan framgången med gasellvinsten göra att vi syns mer och får ett starkare varumärke vilket vi behöver.

FAKTA GASELLVINNARE VÄSTERBOTTEN (siffror från bokslut 2018):

Teamtech Sverige AB

Ort: Storuman

Oms: 2018: 39 Mkr

Tillväxt 2015-18: 783 procent

Antal anställda: 39

Ägare: Johan Norman och Per Bjuhr

Topp 10 - Gasellista Västerbotten 2019
  1. Teamtech Sverige, Storuman
  2. Jo Kommunikation, Umeå
  3. JZ Elteknik, Umeå
  4. Personalkollen Sverige, Umeå
  5. Ruskträsk Entreprenad, Lycksele
  6. AC Nordtak, Bygdeå
  7. Professionals Nord Rekrytering, Umeå
  8. Food, Skellefteå
  9. Aleva Sverige, Umeå
  10. Svevind Solutions, Umeå

Gaselltävlingen som utser de snabbast växande företagen genomförs av tidningen Dagens Industri.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Västerbottniskt företag hjälper vården med skyddsvisir

CORONAKRISEN Byggkonsultföretaget TM Konsult med säte i Lycksele har börjat tillverka skyddsvisir till kommunerna. "Vår 3D-skrivare går på högvarv och om allt flyter på som det ska hinner vi tillverka mellan 15 och 20 skyddsvisir per dygn tillsammans med andra företag i Lycksele", säger Anders Franklin.
NYHET Publicerad:

Kraftfullt agerande av flera kommuner i Västerbotten

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb. "Flera av förslagen vi nu ser i kommunerna sänker företagens kostnader, minskar intäktsbortfallet och ökar möjligheten att överleva krisen", säger Mats Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Västerbotten.
NYHET Publicerad:

UF i Västerbotten kör mässan digitalt

UNG FÖRETAGSAMHETUF Då den stora UF-mässan Entreprenörskap på riktigt, som skulle engagera mer än 500 personer, inte går att genomföra fysiskt så kommer den att ställas om till ett digitalt event för Västerbottens UF-företag.
NYHET Publicerad:

Ytterligare kommuner i länet underlättar för företagen

CORONAKRISEN Lycksele, Skellefteå och Dorotea är tre ytterligare kommuner i Västerbotten som vidtar åtgärder för att underlätta för företagen som drabbats av effekterna av Corona.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Robertsfors underlättar för företagen i krisen

CORONA Robertsfors kommun har vidtagit åtgärder till stöd för de lokala företag som drabbats hårt i Corona-krisen. Kommunen ger företag inom vissa branscher möjlighet till förlängd betalningstid på fakturor för att underlätta likviditeten.
NYHET Publicerad:

Förslag till kommuner, regionen och länsstyrelsen i Västerbotten

CORONA I vår Företagarpanel ser vi att det under den senaste veckan fått allt mer omgående konsekvenser i en stor andel av företagen. Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant. Vi har skickat ut information till samtliga kommuner i Västerbotten, samt regionen och länsstyrelsen med förslag på åtgärder som kan vidtas för att mildra effekter på företagen av Corona/Covid-19.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Företag upplever konkurrens från Skellefteå kommun

OSUND KONKURRENS Skellefteå kommuns bolag Solkraft har anmälts till Konkurrensverket för att det säljer ved till underpris. Detta dumpar priserna och bidrar till en osund konkurrens, vilket slår särskilt hårt mot mindre företag. "Solkraft säljer ved till ett pris som vi inte kan matcha, då det ligger under marknadsvärdet", säger Kenneth Söderström, vd på Qvarnsjö Skogstjänster AB.
NYHET Publicerad:

Det är svårt att göra gröna val

FÖRETAGARKRÖNIKA "Som företagare har jag en möjlighet att bidra till en bättre miljö, genom val av material och arbetssätt. Men den oförutsägbarhet som präglar miljöpolitiken och de höga kostnader miljömässiga val medför gör det svårt", skriver Fredrik Gustafsson, vd Grubbe Ventilation, i en krönika.
NYHET Publicerad:

Ny strategi ska lyfta företagsklimatet i Vilhelmina

FÖRETAGSKLIMAT Vilhelmina är en liten kommun i fjällvärden. Ett förbättrat företagsklimat innebär utmaningar. Kommunstyrelsens ordförande Annika Andersson (C) och utvecklingschef Ulrica Burman har diskuterat en ny näringslivsstrategi med kommunens företagare.
NYHET Publicerad:

”Slår hårdast mot de mindre privata skogsägarna”

SKOGSNÄRINGEN Från årsskiftet krävs en ansökan till Trafikverket och avgift om 2 900 kronor för att få göra ett virkesupplag vid väg, oavsett storlek på virkesupplag och väg. Detta blir en ytterligare börda för redan tyngda skogsbrukare.
NYHET Publicerad:

Robertsfors vill klättra långsamt

FÖRETAGSKLIMAT Ett långsiktigt förtroende mellan företagare och kommuntjänstemän är målet för Robertsfors kommun. "Vi ser på de enskilda värdena att vi förbättrar oss. Vi känner oss trygga med att näringslivets aktörer ser förändringen över tid och vet att vi ständigt jobbar med frågan", säger Patrik Nilsson (S).
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Långa handläggningstider – ökar kostnaderna för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Långa beslutstider och lång ärendehantering på länsstyrelsen, skapar problem för företagare som är beroende av myndighetens tjänster och bedömningar. Det visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort bland företagare i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Nu är enkäten om företagsklimatet ute

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

Lycksele öppnar för konkurrens – ett led i arbetet med företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT I december fattar Lycksele kommun beslut om att konkurrensutsätta kommunalt drivna verksamheter. Det är Alliansen som drivit fram förändringen som ska bidra till att förbättra villkoren för företagare i kommunen. Företagare som Svenskt Näringsliv pratat med är positiva, och Lycksele hade redan innan beskedet klättrat 32 placeringar i rankingen av företagsklimat.
NYHET Publicerad:

God Jul & Gott Nytt År!

JULHÄLSNING Svenskt Näringsliv Västerbotten vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett företagsamt gott nytt år.
NYHET Publicerad:

Skellefteå gasar med batterilyftet – men företagsklimatet allt sämre

FÖRETAGSKLIMAT Företagen går bra, arbetslösheten är låg och snart öppnar Northvolts omtalade batterifabrik. Ändå backar Skellefteå kommun 42 placeringar i rankingen av företagsklimatet. Ett påbörjat arbete för förbättrad konkurrens och nya upphandlingsrutiner ska vända trenden, hoppas näringslivschef Bengt Ivansson.