Vilhelmina har siktet inställt

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT En klättring på hundra placeringar krävs för att nå målet. Vilhelmina har siktat in sig på att hamna bland Sveriges 150 bästa kommuner när det gäller företagsklimatet. "Det är ett långsiktigt arbete som redan påbörjats," säger Annika Andersson, (C), kommunstyrelsens ordförande.

Annika Andersson
Foto: Grafiska verkstan

Annika Andersson, (C), är kommunstyrelseordförande och jobbar långsiktigt för att stärka företagsklimatet i Vilhelmina.

För några år sedan lade SCA ner sågen i samhället, vilket orsakade något av en pyspunka känslomässigt. Många upplevde en uppgivenhet och en mental dipp uppstod.

Annika Andersson menar att inställningen ändå har vänt.

– Vi har ingen industrikultur här längre utan har andra former av näringsidkare. Det största företaget i kommunen är ICA Tallen. En viktig sak som näringslivskontoret gjort för att skapa en positiv känsla är att bjuda in ensamma företagare till träffar.

Att bli sedd är centralt menar hon. Det och att hålla kommunikationen igång mellan entreprenörer, politiker och kommuntjänstepersoner.

– Näringslivskontoret har varit och är väldigt aktivt i att besöka företagare som kanske aldrig haft kontakt med dem förut. De kan få hjälp exempelvis med att söka stöd som finns att få. Det hålls också öppna seminarier kring marknadsföring och ekonomihantering och så har vi frukostträffar.

Anledningen till det högt satta målet med att klättra hundra placeringar på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet är just på grund av det väl fungerande näringslivskontoret.

– Vi som politiker sätter målbilden, men sedan behövs hjälp av tjänstemännen.

Att hjälpa småföretagare som har en anställd att kunna anställa ytterligare en person ser Annika Andersson som prioriterat.

– Det skulle stärka kulturen väldigt bra. En tydlig vi-känsla inom hela kommunen och att företagarna har ett förtroende för oss politiker är väldigt viktigt. Vi behöver fortsätta ha en bra kommunikation med näringslivet.

De fem partier som utgör majoritet är överens om att fortsätta jobba för att stärka näringslivet menar Annika Andersson.

Branschträffar efterfrågas

Nicklas Björnvind driver företaget Inpipe Sweden AB och tycker att de träffar som kommunen ordnar, i form av frukostmöten och liknande, är väldigt bra.

– Jag brukar vara med på dem. Det är ett sätt att få en inblick i vad som händer i kommunen och hos andra företagare. Att ordna speciella branschträffar är nästan ännu bättre. För oss som är inom tillverkande industri är det i princip bara produkten som skiljer oss åt. Frågor som rör organisation eller projektledning är desamma.

Han menar att branschträffar även är bra för att få lite koll på kompetens som finns runtom en.

– Andra kanske har personal som kan bygga en hemsida. Det är bra att veta, för då kan vi ta hjälp av varandra.

Enligt Nicklas Björnvind är kommunen väldigt bra på att hjälpa till vid behov av speciella tillstånd och liknande. Det han saknar är mer vardaglig kontakt.

– Ett allmänt nyhetsbrev om vad som är på gång på företagssidan vore bra. Och att de kommer förbi och frågar hur det går, och tar en kopp kaffe, vore trevligt.

Han konstaterar att företagsklimatet blivit bättre än vad det varit, främst tack vare en större öppenhet och delaktighet från kommunens sida.

– Men jag tror att alla skulle må bra av att sätta konkreta mål. Vart vill vi nå, och var har vi de största flaskhalsarna?

Vilhelmina kommuns mål för mandatperioden

  • Fortsätta med personliga besök hos företagarna.
  •  
  • Ha en bra dialog och kommunikation.
  •  
  • Hjälp och stötta företag som vill anställa personal.
  •  
  • Få företagarna att känna sig sedda.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ny strategi ska lyfta företagsklimatet i Vilhelmina

FÖRETAGSKLIMAT Som en liten kommun med två djupa fjälldalar har Vilhelmina kommun extra utmaningar för sitt företagsklimat. Kommunstyrelsens ordförande Annika Andersson (C) och utvecklingschef Ulrica Burman har nyligen genomfört en dialogrunda om den nya näringslivsstrategin bland kommunens företagare.
NYHET Publicerad:

”Slår hårdast mot de mindre privata skogsägarna”

SKOGSNÄRINGEN Från årsskiftet krävs en ansökan till Trafikverket och avgift om 2 900 kronor för att få göra ett virkesupplag vid väg, oavsett storlek på virkesupplag och väg. Detta blir en ytterligare börda för redan tyngda skogsbrukare.
NYHET Publicerad:

Robertsfors vill klättra långsamt

FÖRETAGSKLIMAT Ett långsiktigt förtroende mellan företagare och kommuntjänstemän är målet för Robertsfors kommun. "Vi ser på de enskilda värdena att vi förbättrar oss. Vi känner oss trygga med att näringslivets aktörer ser förändringen över tid och vet att vi ständigt jobbar med frågan", säger Patrik Nilsson (S).
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Långa handläggningstider – ökar kostnaderna för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Långa beslutstider och lång ärendehantering på länsstyrelsen, skapar problem för företagare som är beroende av myndighetens tjänster och bedömningar. Det visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort bland företagare i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Nu är enkäten om företagsklimatet ute

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

Lycksele öppnar för konkurrens – ett led i arbetet med företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT I december fattar Lycksele kommun beslut om att konkurrensutsätta kommunalt drivna verksamheter. Det är Alliansen som drivit fram förändringen som ska bidra till att förbättra villkoren för företagare i kommunen. Företagare som Svenskt Näringsliv pratat med är positiva, och Lycksele hade redan innan beskedet klättrat 32 placeringar i rankingen av företagsklimat.
NYHET Publicerad:

God Jul & Gott Nytt År!

JULHÄLSNING Svenskt Näringsliv Västerbotten vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett företagsamt gott nytt år.
NYHET Publicerad:

Skellefteå gasar med batterilyftet – men företagsklimatet allt sämre

FÖRETAGSKLIMAT Företagen går bra, arbetslösheten är låg och snart öppnar Northvolts omtalade batterifabrik. Ändå backar Skellefteå kommun 42 placeringar i rankingen av företagsklimatet. Ett påbörjat arbete för förbättrad konkurrens och nya upphandlingsrutiner ska vända trenden, hoppas näringslivschef Bengt Ivansson.
NYHET Publicerad:

Efter kritik och sämre ranking: Umeå satsar på bättre dialog

FÖRETAGSKLIMAT Umeå kommun backar nio placeringar i rankingen av det lokala företagsklimatet och hamnar på plats 194 av 290 kommuner. Näringslivschef Peter Juneblad berättar att kommunen arbetar på flera nivåer för att förbättra dialogen med sina företagare, bland annat för att undvika nya ärenden kring osund konkurrens.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen – gör istället er hemläxa!

UPPHANDLING Det pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras. Det påstås bland annat att det är lagens fel att upphandlande myndigheter måste köpa till ”lägsta pris”, att lagen förhindrar upphandlare att tala med leverantörer och att det enligt lagen inte får ställas krav på referenser. Inget kunde vara mer fel. Självklart får man beakta kvalitet i upphandlingen, tala med varandra och ställa krav på referensobjekt eller referenser.
NYHET Publicerad:

Ny strategi satte rekordfart på affärer för gasellvinnaren Teamtech

ENTREPRENÖRSKAP När IT-konsultföretaget Teamtech Sverige skiftade strategi kom också den snabba utvecklingen. 2015 - 2018 ökade tillväxten med 783 procent vilket gör företaget till gasellvinnare i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

Entreprenören som vill se andra människor växa

DRIVKRAFT Att bygga upp företag, identifiera sina medarbetares styrkor och bjuda in till delägarskap för att sedan själv backa. Det är en väg som genom åren varit idén för Erik Fahlgren, ägare av Teamx i Skellefteå.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina satsar för bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Under en längre tid har Vilhelmina kommun hamnat i bottenskiktet av Sveriges kommuner på Svensk Näringslivs ranking. Men nu har kommunen tagit ett nytt grepp för att satsa på utbildning i resan mot ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Sorsele fortsatt i topp

RANKING 2019 Sorsele kommun har bäst företagsklimat i Västerbottens län enligt företagen. Det framgår när Svenskt Näringsliv i dag släpper sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

"Vi norrlänningar måste synas mer"

NY SME-LEDAMOT Den engagerade företagaren Anders Franklin från Lycksele tar plats i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. I bagaget har han med sig erfarenheter som han vill dela med sig av när han arbetar för att förbättra företagsklimatet, inte minst i Norrland.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Kemikalieskatten på elektronik bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men miljönyttan är tveksam, samtidigt är de negativa effekterna, i form av ökad administration och försämrad konkurrenskraft, uppenbara för svenska företag, skriver skatteexpert Robert Lönn.
NYHET Publicerad:

Företag ratar skattkista för affärer

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har under våren undersökt varför företag avstår från att medverka i offentlig upphandling – trots att de egentligen är intresserade av att vara med. Svaret var att administrationen är för omfattande, upphandlingarna har för stort fokus på låga priser och kravspecifikationerna är för krångliga. Ett förbättrat upphandlingsklimat i kommunerna skulle ge skattebetalarna mer pang för pengarna, skriver Birgitta Laurent expert på offentlig upphandling.
NYHET Publicerad:

Västerbotten bland de bästa i Sverige på patent

IMMATERIALRÄTT Antalet nationella patentansökningar från Västerbotten har stigit mellan 2017 och 2018. Det gör att Västerbotten tillhör de absolut bästa regionerna i Sverige när det gäller antal patent i relation till antalet invånare.
NYHET Publicerad:

Dialog är nyckel till framgång

SOMMARKRÖNIKA Vad har hänt i Västerbotten utöver det klassiska midsommarfirandet och att sommarängarna nu står i blom? Det frågar sig Mats Andersson i sin krönika.