Året går mot sitt slut och det är hög tid att stanna upp och reflektera. Tiderna är fortsatt utmanande. Lågkonjunkturen biter sig fast, klimatförändringarna drabbar oss alla och osäkerheten i omvärlden är större än på mycket länge. En besegrad inflation och stigande optimism hos hushållen kan nämnas bland ljusglimtarna.
I Västernorrland brottas vi också med mer nära problem. Befolkningskurvorna pekar nedåt och företagen har svårt att hitta den kompetens de behöver. I den andra vågskålen ligger möjligheten i att utifrån vår regions goda tillgång till bland annat fossilfri el attrahera gröna industrisatsningar och nya länsinvånare. Företagens bidrag till omställningen till ett fossilfritt samhälle, byggnation av bostäder och infrastruktur, skapande av arbetstillfällen och finansiering av vår gemensamma välfärd kan inte nog understrykas.
Betydelsen av ett livskraftigt näringsliv kan tyckas vara en självklarhet, men i företagarens vardag finns fortfarande många hinder att ta sig över. Regelkrångel, långa handläggningstider, bristande förståelse för företagande hos beslutsfattare och brott mot företag som inte prioriteras av rättsväsendet är bara några exempel.
Vårt arbete med lokalt företagsklimat, där företagen bidrar med sina åsikter i vår årliga undersökning, syftar till att minska dessa hinder. I begreppet företagsklimat ryms flera områden och det är ett omfattande och långsiktigt arbete i kommunerna. De kommuner som lyckas bäst jobbar kontinuerligt med att förbättra sig, träffar näringslivet lite oftare och agerar på den feedback de får. Högst upp på de västernorrländska företagens önskelista för ett bättre företagsklimat står en bättre infrastruktur, en bättre dialog mellan kommunen och företagen och en bättre förståelse för företagande. Låt oss hoppas att det infrias kommande år.
Kompetensförsörjning är annars det enskilt största tillväxthindret för såväl företagen i Västernorrland som i riket i stort. Tillsammans med våra medlemsorganisationer jobbar vi för att den nya lagen om planering och dimensionering av gymnasieskola & Komvux ska få genomslag i länet. I korthet handlar det om utbildningsutbudet bättre ska matcha arbetsmarknadens behov och att branscherna involveras så att utbildningarna är uppdaterade och relevanta. För att öka söktrycket på de utbildningar som behövs är det såklart också viktigt att företagen marknadsför vilka yrken som finns och erbjuder prao och praktikplatser.
Insikten om företagens betydelse och bidrag till välfärden försöker jag förmedla till länets beslutsfattare, oavsett om det gäller kommuner, regionen, riksdagsbänken eller länsstyrelsen. Ju fler politiker och tjänstepersoner som förstår hur deras beslut och arbetssätt påverkar företagens möjlighet att lyckas, desto större blir förståelsen för behovet av ett gott företagsklimat.
Jag vill önska en riktig god jul till alla företagare, politiker och tjänstepersoner – och ett extra stort tack till alla som tar sig tid och hjälper oss i vårt arbete.
Eva Nordlander
Regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland