NYHET17 april 2020

Att överleva nu med hopp om framtiden

Mats Löfroth, som är ägare och vd för Hotell Höga Kusten och Björkuddens Hotell & Restaurang i Kramfors, berättar att coronakrisen har slagit skoningslöst mot hans verksamheter.

Mats Löfroth har bland annat varit tvungen att säga upp samtliga provanställda och timtidsanställda samt korttidspermittera en hel del av personalen.

– I princip samtliga kunder från privatpersoner till företag, konferensbokningar och affärsresenärer har helt ställt in sina besök hos oss. Vi har tappat en otrolig mängd bokningar på väldigt kort tid. Vi har sedan tidigare byggt upp en kriskassa, men den räcker inte hur länge som helst i detta exceptionella läge. Det är en väldigt svår situation, säger han.

Mats Löfroth menar att regeringens insatser har varit bra men inte tillräckligt kraftfulla. Han tycker att regeringen borde inrätta ett system där företag kan ansöka om direktstöd för att täcka de fasta kostnader som företaget har i förhållande till det intäktsbortfall man haft. Han menar att det stödet verkligen träffar rätt och kan göra att många fler företag kan överleva.

– På Björkuddens Hotell & Restaurang har vi tappat samtliga kunder som en följd av krisen, men står fortfarande med fasta kostnader och löner som ska betalas. Det har gjort att vi tyvärr har varit tvungna att stänga verksamheten och helt fokusera på att driva Hotell Höga Kusten.

Han är dock positiv till hur konstruktivt samarbetet har varit mellan fackföreningar, arbetsgivarorganisationer och Tillväxtverket som godkänner ansökningar om korttidspermittering.

– Jag hoppas att denna konstruktiva anda håller i sig också efter krisen. Tack vare ett gott samarbete med omsorg för personalen, lyckades vi ha en godkänd ansökan redan efter tre dagar, säger Mats Löfroth.

Möjligheten till korttidspermittering har varit till nytta för Mats Löfroth, men han använder också denna tid för att satsa på framtiden. Det minskade trycket från gästerna gör att personalen har tidsutrymme för vidareutbildning och att det ger möjlighet att göra vissa renoveringar på fastigheterna.

– Exempelvis har jag just nu kockar som målar och tapetserar. Jag vill verkligen behålla min duktiga personal och därför gäller det att vara kreativ och ta vara på den personalstyrka som jag har. Vi har också anpassat verksamheten och kör ut matkassar till våra kunder. Förutom att överleva denna tid är det viktigaste jag kan göra att fokusera på tiden efter krisen, när verksamheten förhoppningsvis kan återgå till det normala, avslutar Mats Löfroth.

CoronaSvenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist