Ulf Steringer som äger restaurang Grankotten i Sundsvall berättar att det är tidigare goda år som gjort att de har lyckats överleva krisen. Nu är han orolig för vad som händer om smittspridningen tar fart på nytt.
På restaurang Grankotten är flera personer redan igång med att producera julmaten. ”Det är mycket som ska förberedas inför julborden”, säger Ulf Steringer.
Han berättar att restaurangen jobbar efter Visitas koncept ”safe to visit”, detta för att gästerna ska kunna känna att restaurangbesöket kan gå till på ett säkert sätt. Julbord är en tillställning då det brukar kunna bli mycket spring i restaurangerna, men det har Grankotten tagit fram rutiner för att undvika.
– Vi har spridit ankomsttiderna, minskat antalet gäster vid varje sittning och kommer att hänvisa gästerna till bordet där det finns färdiga tallrikar med fisk och kallskuret. Vi har bordsvärdar som kommer att se till att endast ett sällskap hämtar mat i taget. Att vi dessutom har fem matsalar gör att vi känner oss trygga med att julborden kommer att fortlöpa på ett bra sätt, både för personalen och gästerna, säger Ulf Steringer.
Restaurangen har också anpassat sina avbokningsregler, så att det inte ska vara någon tveksamhet att avboka ifall någon av gästerna känner några symtom.
– Detta gör naturligtvis att vi riskerar att stå med överbliven mat och personal som ska arbeta, men det är en risk vi får ta. Det viktiga är att det går till på ett säkert sätt, vilket vi försöker bidra till, säger han.
Ulf Steringer berättar att han är lättad över att de nya rekommendationer som presenterats i huvudsak är regionalt anpassade.
– Om Sverige ska kunna leva måste vi kunna leva i de områden som har smittspridningen under kontroll.
Han säger dock att han vill vädja till landets HR-chefer.
– Jag har full respekt för att man ställer in ett julbord i en region där smittspridningen ökar. Det betyder dock inte att man måste ställa in julbord i de regioner som faktiskt inte har problem med detta i nuläget. Här tycker jag att många HR-chefer bör inspireras av regeringens regionala bestämmelser, säger han.
Han är tydlig med att nya stödpaket måste till ifall regeringen inför restriktioner som tvingar restaurangerna att stänga.
– Om vi ska få se en upprepning av i våras är det helt avgörande med nya stöd. Men de måste också vara utformade för att faktiskt ersätta den förlust som har drabbat företaget.
Ulf Steringer berättar att restaurangen bara har fått ersättning för en mindre del av sina förluster.
– Vi har tappat miljontals kronor under denna period, men bara fått cirka 150 000 kr i ersättning. Det har att göra med hur regeringen valt att sätta upp premisserna för omställningsstödet, vilket tyvärr landar i att många verksamheter och även vår restaurang erhållit mindre stöd än de borde.
– Utan besparingar och tidigare goda år hade vi inte klarat det här tappet. Men besparingarna går åt och vi kommer inte att klara oss hur länge som helst om detta scenario återupprepas, avslutar han.
Corona