NYHET19 november 2020

”Det går inte att lägga sig ner och dö” 

Runt om i Sverige går nu restauranger på knäna i pandemins spår. Peter Eriksson och Linnéa Liljedahls restaurang Linnea&Peter i centrala Örnsköldsvik, med knappt tio anställda och öppet kvällstid för middag, är en av dessa. Och de ser inte någon ljusning. 

Linnéa Liljedahl och Peter Eriksson öppnade restaurangen Linnéa&Peter i Örnsköldsvik för åtta år sedan.
Foto: Linnéa och Peter

– Ingen i vår bransch vill bidra till smittspridning och vi är så många som gjort allt vi kan för att minska den. Men det känns som om vi får utstå någon form av medial skamvrå, säger Peter Eriksson. 

På Linnéa&Peter har ägarna sedan i våras minskat sin matsal med en tredjedel för att ha luftigare bland borden. Efter alkoholbeslutet är också den andra sittningen borta vilket innebär 50 procent färre gäster. Peter Eriksson menar att han inte hört någon säga att det sker en stor smittspridning inom restaurangbranschen ändå är det en bransch som får ta dubbla smällar. Från regeringen och från media. 

– När vår statsminister står på presskonferensen och säger till svenska folket ”Stanna hemma, gå inte ut, träffa ingen” då kommer avbokningarna som ett brev på posten. När dessutom media utvecklar rekommendationerna och skapar sensationsnyheter, vågar inte våra gäster boka bord. Detta trots alla ansträngningar vi gjort, säger han.

Strunta i de små specifika besluten, ta bort arbetsgivaravgifterna, förenkla stödpaketen och ta hand om sjuklönen.
Peter Eriksson

Våren blev en svart månad för många i branschen och Linnéa&Peter är inget undantag. De lider fortfarande av vårens restriktioner men hösten kom ändå med viss ljusning. 

– Vi trodde att vi kanske skulle få ihop året om vi kämpade, höll nere personalkostnaderna och jobbade fullt i produktionen själva. Nu ser vi att det inte kommer att ske, säger Peter Eriksson. 

Restaurangägare som Peter och Linnéa sitter i en rävsax. Deras gäster uppmanas att inte besöka dem. Samtidigt som de inte kan stänga sin restaurang i väntan på bättre tider. Hyran ska betalas, likaså amorteringar på lån, moms och löner.  

– Det går inte att lägga sig ner och dö, vi måste fortsätta kämpa och som företagsledare måste vi orka gå först. Vi måste peppa, komma med nya idéer och inspel samtidigt som vi, för att klara likviditeten, måste ägna all tid vi kan i produktion. Vi behöver hjälp nu! Slopa arbetsgivaravgifterna och ta hand om sjuklönen så att vi små företagare har lite mer att spela med, säger Peter Eriksson. 

Stödpaketen välkomnas av Peter Eriksson men de medför krav. Det gäller att ha en person som har tid att ta reda på fakta, vilka möjligheter som gäller just mig, skicka in scheman och löneunderlag. Att saker ska gå rätt till är självklart men han har inte personal och ork att administrera stödpaketen. Det måste vara enklare.  

– Strunta i de små specifika besluten, ta bort arbetsgivaravgifterna, förenkla stödpaketen och ta hand om sjuklönen. Det skulle få mig att se en liten ljusning i den här mörka tunneln, säger han.

Det var åtta år sedan som Peter Eriksson och hans sambo Linnéa Liljedahl öppnade sin restaurang Linnéa&Peter i Örnsköldsvik. Linnéa som är hemvändare hade då lockat med sig Peter som kommer från Grisslehamn. 

– Vi upplever att Örnsköldsvik har en stark framtidstro, det syns på alla bostadsprojekt i stan och på människors attityder. Vi har känt oss väldigt välkomna till stan och vår restaurang har mottagits med öppna armar. Den enda utmaningen är kompetensförsörjningsfrågan, men det är nästa puck, först måste vi ta oss igenom pandemin, säger Peter och Linnéa. 

Corona
Skriven avRedaktionen
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist