Företagsakut snabbt på plats för att hjälpa företagen

NYHET Publicerad

KRISSTÖD Näringslivsenheten i Härnösand får denna vår många kontakter med företagare som mår psykiskt dåligt eller är förtvivlade över sin situation. Lösningen är två nya tjänster där upphandlade konsulter ger stöd till företagarna.

Jonas Wessling

Jonas Wessling

Jonas Wessling är näringslivsutvecklare i Härnösands kommun och har tillsammans med sina kollegor sett hur coronapandemin förändrat tillvaron för många företagare.

– Många fler kontaktar oss nu och många har det riktigt jobbigt. Det är allt från rent ekonomiska bekymmer till att man upplever ett stort mörker och mår psykiskt dåligt. Tyvärr är det inte helt oväntat att vi ser det här, eftersom erfarenheter från tidigare kriser och lågkonjunkturer visar att psykisk ohälsa följer med, säger Jonas Wessling.

Näringslivsenheten satte snabbt igång att hitta verktyg för att hjälpa företagarna. En snabb upphandling bland Härnösands revision- och redovisningsbyråer gjorde att det nu finns ett nätverk av fem byråer som kan ge ekonomisk rådgivning i coronakrisen.

Tjänsten är kostnadsfri för företagen och består av två timmars snabb ekonomisk genomlysning av nuläget.

Johan Lindström, ägare Revecon

Johan Lindström

– Det känns bra att kunna bidra med råd och stöd. Generellt kan jag säga att det finns flera bra tillgängliga stöd som staten skjutit till och som går att använda. Dessa kan företagarna hitta själva, men många kan uppleva en trygghet att vi gör en plan tillsammans. Vi kan med vår erfarenhet också hjälpa till att titta på en budget för framtiden och ta hänsyn till olika regelverk, säger Johan Lindström, ägare av revisionsbyrån Revecon som är ett av de upphandlade bolagen som kan ge stöd.

Ett annat verktyg som nu erbjuds är rådgivning av psykoterapeuter eller krisstödjare, även det kostnadsfritt.

– Det kan vara företagsledare som upplever att de står helt ensamma i krisen och ska hantera uppsägningar och en ekonomi som rasat ihop både för företaget och privat. Det är helt oväntade händelser och kan upplevas som en chock, säger Jonas Wessling.

En konsult som ingår i det professionella nätverket i denna tjänst är Johan Mast, tidigare generalsekreterare för Läkare utan gränsers svenska gren, nu bosatt i Härnösand och egenföretagare med krisfokus.  

Johan Mast

Johan Mast

Foto: Terese Perman

– För småföretagare som drivs av passion och som hela tiden försöker utveckla sin verksamhet kan det som pågår just nu helt klart leda till en djup kris. Jag tror det är viktigt att bland annat titta på vilka värderingar som i grund och botten betyder något för en person, säger Johan Mast.

– Rent allmänt är det alltid nyttigt att öppna upp, söka stöd och få andra personers perspektiv på saker och ting när det känns jobbigt. Om man i de här tiderna är en ledare med många svåra beslut att fatta så kan det vara helt nödvändigt att ta hjälp, säger han vidare.

Särskilt noterbart med dessa tjänster, som går under namnet Företagsakuten på Härnösands kommuns hemsida, är att upphandlingen av leverantörerna gjordes så snabbt att allt var igång inom en månad efter att idén kläcktes.

– Det är en efterfrågad tjänst och vi är flera som lagt stort jobb på att få igång det när behovet är som störst. Jag vet att vi redan har 40 ärenden i Företagsakuten. Det vi gjort är inget märkvärdigt i sig. Vi har hållit oss till en direktupphandling och vi vänder oss till alla som har den kompetens vi efterfrågat och är kända av oss. Det är ett fast timpris och därför har granskningen varit enkel och snabb för vår del, därmed har vi kunnat starta tjänsterna snabbt, förklarar Jonas Wessling.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Katastrofen är undanröjd

CORONAKRISEN Reserestriktionerna hävs och från och med den 13 juni bedöms symptomfria personer kunna resa i hela Sverige. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff den fjärde juni. Ett besked som välkomnas av flera företagare i besöksnäringen i länet.
NYHET Publicerad:

Högt tryck på omställning hos TRR

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Charlotta Öberg, regionchef för omställningsorganisationen TRR i Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbottens län berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Permittering men ändå utveckling på Knaust

KOMPETENSSÄKRING Det har under coronakrisen öppnats möjligheter för företag att kompetensutveckla permitterad personal. På Elite Hotel Knaust i Sundsvall använder man detta för att i större utsträckning kunna jobba över avdelningsgränserna. 
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2020 med coronafilter 

FÖRETAGSKLIMAT "Detta är en svår tid för såväl företag som kommuner där både liv och livsverk står på spel. Det är en tid när kommunernas inställning och välvilja att hjälpa och underlätta för företag har fått prövas på ett helt unikt sätt. Aldrig tidigare har kommunernas vilja och förmåga att göra vad de kan för att rädda sitt lokala näringsliv visat sig så tydligt i praktiken", skriver Anna Hedensjö Johansson.
NYHET Publicerad:

Dom till äganderättens favör

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt. "Vi får hoppas nu att efter många år och många långa påfrestande juridiska processer, så ges den grundlagsskyddade äganderätten den respekt den förtjänar och blir det självklara skydd som den syftar till att vara", säger skogsägaren Arvid Callans.
NYHET Publicerad:

Orosmoln för svensk bärnäring 

ÖVERLEVNAD Den svenska bärnäringens framtid ser mörk ut. Nu är det inte bara hot om nya skatteregler som riskerar att resultera i att bären blir kvar i skogen, utan också coronakrisen.
NYHET Publicerad:

Allvarlig situation för företag i Västernorrland

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att 28 procent av företagen har lägre antal anställda än för sex månader sedan. Hela 39 procent tror att antalet kommer att vara ännu färre om ytterligare sex månader. "Siffrorna för Västernorrlands län är dramatiska. För att vi ska kunna undvika en massarbetslöshet är det av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats", säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Svar från länets riksdagspolitiker (S): Om stödpaketet

REPLIK "Hej Pär Melin och tack för ditt inlägg och din uppmaning till oss som riksdagsledamöter. Det är bra och vi välkomnar alltid en levande dialog mellan näringslivet och politiken. Vi hoppas att den ska finnas och fungera även i mer normala tider också." Så inleder länets socialdemokratiska riksdagsledamöter sitt svar på det öppna brevet från Pär Melin.
NYHET Publicerad:

”Stor vilja hos alla att komma tillbaka till normalläge”

FRIHANDEL Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen.
NYHET Publicerad:

Företagsakut snabbt på plats för att hjälpa företagen

KRISSTÖD Näringslivsenheten i Härnösand får denna vår många kontakter med företagare som mår psykiskt dåligt eller är förtvivlade över sin situation. Lösningen är två nya tjänster där upphandlade konsulter ger stöd till företagarna.
NYHET Publicerad:

Till våra riksdagspolitiker: Glöm inte bort industrin

ÖPPET BREV Pär Melin, vd Pichano Holding AB, skriver i ett öppet brev till riksdagspolitikerna och efterlyser mer konkret stöd för att rädda företagen i den pågående krisen.
NYHET Publicerad:

Omsättningsstöd ger hotellägare nytt hopp

CORONAKRISEN Hotellgruppen Sleepingfox har tappat 90 procent i omsättning under coronakrisen. Huvudägaren Lars-Jerker Molin pustar ut efter regeringens beslut om omställningsstöd. "Mycket bra, men jag räknar kallt med att det förlängs annars är vi snart lika illa ute igen", säger han.
NYHET Publicerad:

”Det är total tvärnit”

CORONAKRISEN ”Man tror man är med i någon film, det går inte att föreställa sig.” Så beskriver bussföraren och företagaren Micke Östberg den situation som han och hans företag har hamnat i.
NYHET Publicerad:

Kommunikation räddar bokhandlaren i kristid

CORONAKRISEN De fysiska bokhandlarna är en utsatt kategori företag under coronakrisen. Lennart Bergström som äger Vängåvans bokhandel i Sundsvall kan hittills stå emot nedgången och har recept på hur den kan pareras.
NYHET Publicerad:

Att överleva nu med hopp om framtiden

CORONAKRISEN Mats Löfroth, som är ägare och vd för Hotell Höga Kusten och Björkuddens Hotell & Restaurang i Kramfors, berättar att coronakrisen har slagit skoningslöst mot hans verksamheter.
NYHET Publicerad:

Regional omställningsakut ska rädda företag i kris

CORONAKRISEN Satsningen på Omställningsakuten har fått klartecken av Tillväxtverket och görs tillsammans med Region Västernorrland och länets kommuners näringslivskontor. Regina Duymaz och Matts Nyman från BizMaker står redo att tillsammans med sina affärscoacher stötta företag som går in i en omställningsfas.
NYHET Publicerad:

Hur resonerar länets kommunalråd i coronakrisen?

CORONAKRISEN Staten meddelade i början av april att 15 miljarder ytterligare öronmärks till kommunerna runt om i landet varav 245 miljoner fördelas i Västernorrlands kommuner. Vad kommer miljonerna att användas till? Hur ser kommunalråden på de åtgärder som är genomförda på kommunal nivå för företagen?
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Carin Edholm på Trygghetsfonden TSL i Region Norr.
NYHET Publicerad:

Företagsledarens bästa tips i kristid

LEDARSKAP I KRIS I kristider ställs företagsledaren på utmaningar utöver det vanliga. Ann-Christine Lundqvist, ägare och vd för Nylands Städ med 20 anställda ger här sina bästa tips på hur oro inom företaget kan hanteras.
NYHET Publicerad:

Så kan fler kommunala åtgärder rädda företagen

CORONAKRISEN Idag har nio av tio kommuner vidtagit någon form av åtgärd för att stödja det lokala näringslivet. I ett andra stödpaket från Svenskt Näringsliv ligger fokus på företagens kostnader och den kommunala ekonomin.