Hög tid att prata klartext om jobbpolitiken

NYHET Publicerad

KRÖNIKA Högst upp på företagens önskelista står att de vill ha stabila förutsättningar och långsiktiga spelregler. Det betyder att de vill veta vilka kostnader, lagar och regler de ska utgå ifrån när de driver sina verksamheter och när de planerar för sin framtid. Och det är ju inte konstigt. Man behöver inte gå längre än till sig själv för att förstå.

Anna Hedensjö Johansson

Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland

Det är nog många av oss som redan nu börjat drömma om nästa sommars semester. Det tar emot att boka den där resan till Italien om vi inte vet hur mycket lön vi kommer att få, hur stora räkningarna kommer att bli och om vi får vara lediga. Risken blir för stor att vi står där med en resa som vi inte har råd med eller som vi helt enkelt inte kan åka på.

På samma sätt är det för företagare. De behöver veta vilka kostnader, regler och lagar som gäller. Annars tar det emot att fatta de där avgörande besluten om att utveckla, att investera och att anställa. Risken blir för stor.

Fundera en stund på det politiska läget i Sverige just nu. Vilka besked får företagen? Jag tror inte att någon kan anklaga regeringen för att vara tydlig. Tvärtom! Det känns omöjligt att få fram en bild av vad företagen har att förhålla sig till framöver. Låt mig ge några exempel:

Välfärdssektorn

Regeringen säger att vi måste öka kvalitén i skolan, vården och omsorgen. Samtidigt säger de att det inte går att mäta kvalitet och att vi inte kan styra verksamheterna med kvalitetskrav. Hur går det ihop? Ur välfärdsföretagens perspektiv är kvalitet den självklara utgångspunkten och drivkraften.

Regeringen säger sig vilja ha valfrihet och privata huvudmän inom skola, vård och omsorg. Men, de ska inte få driva sina verksamheter med överskott. Trots att alla vet att det är omöjligt att driva en verksamhet (som levererar kvalitet, tar ansvar för sina anställda och som överlever över tid) om man inte får samla pengar på hög när det går bra. Det står till och med i SKL:s (Sveriges Kommuner och Landstings) egna ekonomiska handbok att vinst och buffert är nödvändigt för en verksamhet.

Signalerna från regeringen har varierat. Stundtals är det hätska toner mot våra välfärdsföretagare. I nästa stund får de höra att de är viktiga. Regeringen aviserar att de ska driva igenom Reepalus förslag för hela välfärdssektorn, men ibland kommer signaler att det bara ska gälla för vissa sektorer. I dagarna har V och S gått ut med besked om att de har ett gemensamt förslag som utgår från Reepalus förslag och som ska läggas fram som proposition i mars. Samtidigt har alliansen och SD gått ut och sagt att de inte tänker rösta igenom ett sådant förslag. Det betyder att V och S inte har majoritet för sitt förslag, men de ska ändå lägga fram förslaget.

Ja, du hör själv. Det är långt ifrån tydligt och vettigt. Och det får konsekvenser. Vi kan redan nu se att företag inom välfärdssektorn håller tillbaka. De vågar inte investera eller expandera. Kraft som borde läggas på att utveckla verksamheterna måste läggas på att förstå och försöka förutspå vad det är som händer. Det är illa och det är allvarligt.

Skatter

Regeringen säger att den vill skapa goda förutsättningar för landets företag och företagare. För det är där jobben och tillväxten skapas. Det är i stort sett alla överens om. Men, samtidigt har regeringen sedan den tillträdde aviserat en mängd försämringar för företagen. Man ställer sig frågan – Hur tänker ni och vad vill ni egentligen?

Regeringen har höjt arbetsgivaravgiften för unga, försämrat ROT- och RUT-avdragen, ökat marginalskatten. Företagen har varit tydliga. Det här är försämringar för dem. Det medför att de har svårare att utveckla sina företag och att skapa arbetstillfällen.

Regeringen har föreslagit en kilometerskatt, en flygskatt och förändringar av entreprenörsskatten (3:12 reglerna). Företagen har varit på gränsen till övertydliga. Bara aviseringen om förändringen av 3:12 reglerna har varit skadlig. Flera företag vittnar om att de inte kommer investera innan de vet vad som gäller.

I ena stunden känns det som om politikerna har lyssnat och förstått. Förslaget om kilometerskatten drogs tillbaka. Men, i nästa stund aviserar regeringen att ett nytt förslag ska komma som utgår från det tidigare. Flygskatten och entreprenörsskatten säger regeringen att de ska lägga in i höstens budget. Ibland nås vi av signaler om att de ska dras tillbaka.

Det är inte lätt för företagare att veta vad som gäller och vad som kommer att hända framöver.

Regeringens budget för 2018

Idag, torsdag 24 augusti 2017, samlas regeringen på Harpsund. Finansminister Magdalena Andersson ska redogöra för det ekonomiska läget och förutsättningarna för 2018 års budget.

Menar regeringen allvar med att de vill skapa riktigt bra förutsättningar för företagen? Vill de att jobb ska växa till, att fler ska komma in på arbetsmarknaden, att vi ska ha en tillväxt i ekonomin, ett ökat välstånd, mer pengar till välfärden, fler företag som investerar i nya och hållbara innovationer, produkter och tjänster? Ja, då måste de skapa rätt och tydliga förutsättningar!

Så, Löfven och Andersson - sluta slira och börja prata klartext!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Förtroendet för kommunala upphandlingar har aldrig varit lägre

UPPHANDLING Svenskt Näringsliv mäter varje år företagsklimatet i kommunerna. Bland annat hur företagen upplever att upphandlingarna fungerar i kommunerna. Resultatet i år var nedslående - betyget har aldrig varit lägre, 2,63 på en 6-gradig skala. 
NYHET Publicerad:

Hallå där Per Nylén, kommunalråd i Örnsköldsvik ...

FÖRETAGSKLIMAT "Jag träffar gärna ännu fler företagare, även de som anser att företagsklimatet är dåligt, för att resonera om hur vi tillsammans kan utveckla företagsklimatet, och hela kommunen, tillsammans", säger Per Nylén.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen synliggör skatteproblem

SKATTER Coronapandemin har ställt hela vår tillvaro på ända. Sedan mitten av mars har många företag och i vissa fall hela branscher befunnit sig i fritt fall. Andra företag har drabbats genom brutna leveranskedjor, handelshinder och arbetskraft som stoppats vid gränsen. Ingen har lämnats oberörd. 
NYHET Publicerad:

Sollefteås kraftsamling ger resultat

FÖRETAGSKLIMAT "Nyckeln tror jag ligger i ett oavbrutet och målinriktat arbete för att förbättra företagsklimatet på riktigt och att politiken och tjänstemännen går hand i hand", säger Johan Andersson, kommunalråd (C) i Sollefteå.
NYHET Publicerad:

Hur löser vi ett mer än dubbelt så stort elbehov?

SOMMARKRÖNIKA "I Sverige har vi ett av världens mest fossilfria elsystem. Ungefär 98 procent av elen vi använder produceras utan koldioxidutsläpp. Dessutom sker produktionen till en låg kostnad vilket har inneburit en viktig konkurrensfördel för svensk industri. Det är ingen överdrift att säga att låga och stabila elpriser har varit en grundförutsättning för vårt välstånd". Lina Håkansson, Svenskt Näringsliv, lyfter i denna krönika frågan om hur vi ska lösa vårt framtida elbehov.
NYHET Publicerad:

Kubal vill se rättvis tolkning av reglerna

KONKURRENS "En ökad vindkraftsutbyggnad ställer större krav på ett stabilt och jämnt flöde av el, att det finns stabilisatorer som kan säkerställa jämna flöden. Kubal är en av få aktörer i denna del av landet som har möjlighet att bidra med detta", säger André Machado på Kubal.
NYHET Publicerad:

Timrå kommun – Norrlands Gnosjö?

FÖRETAGSKLIMAT "Genom ett långsiktigt, hårt och medvetet arbete har vi kommit dit vi är idag. Och i detta sammanhang vill jag säga att jag är oerhört stolt över alla medarbetare", säger Stefan Dalin (S), kommunstyrelsens ordförande i Timrå.
NYHET Publicerad:

En julidag från hemmakontoret 

KRÖNIKA Börjar dagen med att läsa av hur coronapandemin påverkar jobben och företagen. Ser att siffran för antal korttidspermitterade i Västernorrlands län ökat och berör 8 228 människor. Antal inskrivna arbetslösa ligger på 21 procent över fjolårets siffra vid samma tid och uppgår till 11 100 personer samtidigt som 425 personer är varslade. Det råder ingen tvekan om att coronapandemin fått märkbara effekter för företagen. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Mycket bra har gjorts i krisen, men det finns mer att göra ...

CORONAKRISEN Mycket bra har gjorts i krisen, men det finns fortfarande mycket att göra om vi ska kunna återstarta Västernorrlands län. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

"Att driva företag är ingen lek …"

UNG FÖRETAGSAMHET Sara Wexén från Hedbergska gymnasiet i Sundsvall har tilldelats SM-guld i “Årets säljare” som utses av Ung Företagsamhet. Sara har precis tagit studenten och blivit erbjuden jobb som säljare när vi talar med henne.  
NYHET Publicerad:

Tillförsikt i besöksnäringen efter slopade reserestriktioner

CORONAKRISEN Reserestriktionerna hävs och från och med den 13 juni bedöms symptomfria personer kunna resa i hela Sverige. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff den fjärde juni. Ett besked som välkomnas av flera företagare i besöksnäringen.
NYHET Publicerad:

Högt tryck på omställning hos TRR

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Charlotta Öberg, regionchef för omställningsorganisationen TRR i Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbottens län berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Permittering men ändå utveckling på Knaust

KOMPETENSSÄKRING Det har under coronakrisen öppnats möjligheter för företag att kompetensutveckla permitterad personal. På Elite Hotel Knaust i Sundsvall använder man detta för att i större utsträckning kunna jobba över avdelningsgränserna. 
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2020 med coronafilter 

FÖRETAGSKLIMAT "Detta är en svår tid för såväl företag som kommuner där både liv och livsverk står på spel. Det är en tid när kommunernas inställning och välvilja att hjälpa och underlätta för företag har fått prövas på ett helt unikt sätt. Aldrig tidigare har kommunernas vilja och förmåga att göra vad de kan för att rädda sitt lokala näringsliv visat sig så tydligt i praktiken", skriver Anna Hedensjö Johansson.
NYHET Publicerad:

Dom till äganderättens favör

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt. "Vi får hoppas nu att efter många år och många långa påfrestande juridiska processer, så ges den grundlagsskyddade äganderätten den respekt den förtjänar och blir det självklara skydd som den syftar till att vara", säger skogsägaren Arvid Callans.
NYHET Publicerad:

Orosmoln för svensk bärnäring 

ÖVERLEVNAD Den svenska bärnäringens framtid ser mörk ut. Nu är det inte bara hot om nya skatteregler som riskerar att resultera i att bären blir kvar i skogen, utan också coronakrisen.
NYHET Publicerad:

Allvarlig situation för företag i Västernorrland

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att 28 procent av företagen har lägre antal anställda än för sex månader sedan. Hela 39 procent tror att antalet kommer att vara ännu färre om ytterligare sex månader. "Siffrorna för Västernorrlands län är dramatiska. För att vi ska kunna undvika en massarbetslöshet är det av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats", säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Svar från länets riksdagspolitiker (S): Om stödpaketet

REPLIK "Hej Pär Melin och tack för ditt inlägg och din uppmaning till oss som riksdagsledamöter. Det är bra och vi välkomnar alltid en levande dialog mellan näringslivet och politiken. Vi hoppas att den ska finnas och fungera även i mer normala tider också." Så inleder länets socialdemokratiska riksdagsledamöter sitt svar på det öppna brevet från Pär Melin.
NYHET Publicerad:

”Stor vilja hos alla att komma tillbaka till normalläge”

FRIHANDEL Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen.
NYHET Publicerad:

Företagsakut snabbt på plats för att hjälpa företagen

KRISSTÖD Näringslivsenheten i Härnösand får denna vår många kontakter med företagare som mår psykiskt dåligt eller är förtvivlade över sin situation. Lösningen är två nya tjänster där upphandlade konsulter ger stöd till företagarna.