Mobilapp får fler elever att äta lunch

NYHET Publicerad

INNOVATION I VÄLFÄRDEN Sedan företaget Mitt Gastronomi inte längre lagar skolmat i blindo har svinnet halverats och kvaliteten på skolmaten ökat. Bakom succén finns en mobilapp där eleverna förbeställer sin lunch. Nu äter fler elever lunch och presterar därmed bättre i skolan.

Mitt käk

För Mikael Elias gymnasium i Sundsvall har Mitt käk-appen varit ett stort lyft. Eleverna är piggare, gladare och når högre, enligt skolan.

Sofia Nordell, Mitt Gastronomi

"Miljönyttan med det minskade svinnet är enorm", säger Sofia Nordell på Mitt Gastronomi som står bakom appen.

För fem år sedan köpte Sofia Nordell och en kompis företaget Mitt Gastronomi som levererar mat till skolor i Sundsvall. Ganska snart insåg de att det var tuffare än de trodde att klara det ekonomiskt.

– Vi var inte beredda på att det var så få elever som åt lunch. Av 600 elever kanske det bara var 400.

De kunde bara ta betalt för antalet elever som åt lunch men var samtidigt tvungna att laga mat så att det räckte till alla, tre olika rätter varje dag. Efter många besök i skolorna för att ta reda på hur det egentligen fungerade fick hon en idé.

– Plötsligt blev det så uppenbart för mig att min målgrupp är digitala användare. Vi måste tänka om!

Det ledde fram till mobilappen Mitt käk som används av 600 elever på tre skolor, och ytterligare 1300 elever väntas under året. På måndagar släpps menyn för nästkommande vecka i appen, och senast torsdag ska eleverna ha lagt in sina beställningar. Därefter handlar Sofia Nordell varorna som behövs.

– Då vet jag hur mycket mat som ska lagas kommande vecka. Förut visste jag varken hur många som skulle komma eller vilken rätt de skulle välja.

Tack vare appen har företaget kommit på fötter igen. Bara under det första halvåret steg antalet elever som åt i skolan med elva procent. Svinnet, all mat som lagas men som inte äts upp, har mer än halverats och sopkostnader har gått ner med 20 procent.

Dessutom går det att planera tiden effektivare. Förut lagade kockarna först maten och sedan fick de ägna tid åt att ta hand om all mat som kom tillbaka, och som sällan kunde återanvändas.

– Nu kommer nästan ingenting tillbaka, och när kockarna bara lagar mat som kommer att ätas upp har de en massa tid över till annat. Miljönyttan med det minskade svinnet är enorm.

Med enklare planering har Mitt Gastronomi kunnat utöka antalet rätter att välja mellan varje dag från tre till åtta, utan att höjda lönekostnader. Och när eleverna får välja fritt visar det sig att intresset för vegetariska rätter är stort.

– De är mycket mer miljömedvetna än tidigare generationer. De vill inte enbart vill äta vegetariskt men de vill ändå ha större tillgång till det eftersom de vet att det är bra för miljön.

Men så fungerar det sällan idag, påpekar hon. Antingen är man vegetarian eller inte. Den som inte är det får inte ens smaka för då tar det slut.

–Det är ganska omodernt. Vem ska då uppmuntra till att minska den animaliska kosten? Här har skolan ett stort ansvar.

Diskussioner om skolmat handlar ofta om att trånga ekonomiska ramar tvingar fram kompromisser med kvaliteten, men det stämmer inte, betonar Sofia Nordell.

– Sedan vi började med appen har vi höjt kvaliteten samtidigt som jag har fått pengar över. Det gör både att företaget går bättre och att jag kan skicka med en frukt eller en efterrätt extra ibland, och använda ännu bättre råvaror. 

Mikael Elias gymnasium i Sundsvall var först ut med att använda appen och enligt elevvårdaren Anneli Holmlund är skolan mycket nöjd. Eleverna tycker att det är fantastiskt att ha åtta rätter att välja mellan, berättar hon.

Förutom att även skolans sopkostnader har minskat ger det ytterligare en dimension till skolans arbete inriktat mot global hållbarhet. Men den allra största vinsten är att besökarna i matsalen är fler och att de äter mer, konstaterar hon.

– Det är viktigt att eleverna äter en bra skollunch för att orka prestera. Vi ser en stark koppling däremellan – det har varit ett stort lyft för oss. De är piggare, gladare och når högre.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kommunerna måste bli effektivare – nu!

DEBATT Bristen på arbetskraft hotar den svenska välfärden. Om inget görs snarast kommer hela ökningen av sysselsättningen fram till år 2025 behöva ske i kommunsektorn. Ett sådant scenario vore förödande för Sverige, skriver Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

"Vi måste använda skattekronorna mer effektivt"

VÄLFÄRD Välfärden står inför enorma utmaningar. Men det finns utrymme för effektivisering, menar Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. "Egentligen behöver vi inte mer pengar till välfärden. Vi måste bara bli mer effektiva", sa hon under ett seminarium.
NYHET Publicerad:

På Förskolan Viljan får barnen styra

VÄLFÄRD På Förskolan Viljan styrs verksamheten mycket av barnens nyfikenhet och kreativitet. Det kräver att det finns struktur och tydlighet i grunden, enligt grundaren Vesna Birkedahl. ”Att vi är så tydliga med hur vi vill jobba är en av våra absoluta framgångsfaktorer”.
NYHET Publicerad:

Barn och äldre umgås i vardagen med nytt koncept

OMSORG Kontakten mellan barn och äldre i samhället är inte lika självklar som förr. Det vill omsorgsjätten Norlandia ändra på. Från och med nu börjar företaget att bygga sina verksamheter med förskola och äldreboende i samma hus, med gemensamma lokaler och mötesplatser.
NYHET Publicerad:

Larmet: Miljarder saknas i välfärden

VÄLFÄRD Välfärdssektorn står inför stora finansiella utmaningar de närmaste åren, visar beräkningar från Finansdepartementet. För att möta behoven krävs det att både offentliga och privata aktörer samarbetar och att skattepengarna används mer effektivt, menar representanter från näringslivet.
NYHET Publicerad:

Politikerna om välfärdens utmaningar

VÄLFÄRDEN En åldrande befolkning, kompetensbrist och ett svagt förtroende för politikernas förmåga att rädda välfärden. Det är en del av utmaningarna för framtidens välfärd. Så hur vill politikerna lösa utmaningarna?
NYHET Publicerad:

Pedagoghund får oroliga elever att slappna av

NYTÄNKANDE En dag i veckan följer pedagoghunden Stella med matte, specialpedagogen Marie Drugge, till jobbet på Klaragymnasiet i Karlstad. Med en hund i rummet blir samtalen med eleverna bättre – lugnare, roligare och bättre. ”En hund når fram på ett helt annat sätt”, säger Marie Drugge.
NYHET Publicerad:

På Villa Arelid är det gästerna som styr

VÄLFÄRD De som bor på korttidsboendet Villa Arelid kallas för gäster och här är det deras behov som styr. ”Vi är till för dem – de är inte till för oss. Det är vi som ska ge dem stöd i livet och då är det viktigt att ha rätt perspektiv”, säger grundaren Elisabeth Mila.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare vill samarbeta mer

HEMTJÄNST Bra hemtjänst handlar om personalens och ledningens inställning, anser Anette Andersson. När hon inte längre stod ut med kommunens tröghet och ineffektivitet startade hon hemtjänstföretaget Primula på Gotland. Nu brottas hon med synen på välfärdsföretagare.
NYHET Publicerad:

Mobilapp får fler elever att äta lunch

INNOVATION I VÄLFÄRDEN Sedan företaget Mitt Gastronomi inte längre lagar skolmat i blindo har svinnet halverats och kvaliteten på skolmaten ökat. Bakom succén finns en mobilapp där eleverna förbeställer sin lunch. Nu äter fler elever lunch och presterar därmed bättre i skolan.
NYHET Publicerad:

Humana: Vi har sparat nästan en miljard åt skattebetalarna 2017

VÄLFÄRDEN Närmare en miljard kronor räknar företaget Humana AB med att ha sparat skattebetalarna år 2017 genom att erbjuda bättre och billigare vård och omsorg i förhållande till offentliga alternativ. De stora besparingarna sker inom personlig assistans.
NYHET Publicerad:

"Företagande kan ge jättelyft för välfärden"

OMSORG Många välfärdsföretag drivs av engagerade kvinnor. Om de i stället för att tryckas ner av vinstdebatten fick bättre förutsättningar, så skulle branschen lyfta, anser hemtjänstföretagaren Ulrika Odh.
NYHET Publicerad:

Elever får bättre fokus med en kvarts läsning

KVALITET Att inleda varje lektion med en stunds läsning har gett eleverna på Procivitas skola i Lund ett bättre ordförråd och ökad koncentrationsförmåga. Nyckeln till att skolan är bra på att tänka i nya banor tror rektorn Camilla Lind är att alla som anställs bör ha jobbat med något utanför skolans värld.
NYHET Publicerad:

Lemne: "Lösningen i välfärden är mångfald, inte monopolkaos"

VÄLFÄRD Nu lägger regeringen och Vänsterpartiet sitt skarpa lagförslag om vinster i välfärden på riksdagens bord. Det skriver Ardalan Shekarabi (S) och Ulla Andersson (V) i en debattartikel. "Lösningen i välfärden är mångfald, inte en återgång till gamla tiders monopolkaos", säger Carola Lemne, vd.
NYHET Publicerad:

Ett unikt skolsystem behöver inte vara dåligt

VÄLFÄRD Att Sveriges skolsystem är unikt är inte något negativt. Vi borde vara stolta över att alla elever har möjlighet att välja skola på lika villkor, tycker Robert Thorburn, som utvecklar tanken i sin senaste film.
NYHET Publicerad:

Friskoleforskare lyfter den svenska skolan

KVALITET För att ligga i framkant och inte stagnera drivs Fridaskolornas kvalitetsutveckling via ett eget bolag, Didaktikcentrum. Det ska skapa en positiv oro som genererar utveckling, enligt koncernchefen Malin Johansson. Nu ska även den externa verksamheten stärkas.
NYHET Publicerad:

Äldre friskare med bättre läkemedelskoll

OMSORG Äldreboendet Vardaga Österbo ersätter läkemedel mot oro och ångest med pratstunder, promenader och musik. "För många patienter hände ingenting när vi plockade bort läkemedlen. Det var verkligen en onödig behandling", säger sjuksköterskan Elin Nilsson.
NYHET Publicerad:

Kommunslarv sätter friskolor i kläm – ”Skrämmande”

KONKURRENS Sex av tio av kommuner gjorde fel när de beslutade om friskolors skolpeng för förra året. Det visar en undersökning från Friskolornas riksförbund. Många kommuner riktar inte beslutet till den berörda skolan och i flera fall fattas inte något beslut över huvud taget.
NYHET Publicerad:

"Landstingen svälter ut privata vårdalternativ"

LOV I 19 av 21 landsting går den offentligt drivna primärvården med underskott. För att hantera situationen måste pengar skjutas till, vilket gör att privata vårdgivare missgynnas. ”I debatten talas det väldigt mycket om vinster i välfärden, men alldeles för lite om förluster i välfärden”, säger Karin Liljeblad, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna.
NYHET Publicerad:

Högtryck för hälso- och sjukvårdsgalleria

VÄLFÄRD Läkare, fysio- och psykoterapeuter, sjuksköterskor, undersköterskor, ekonomer och labbpersonal är under samma tak i Hermelinen i Luleå. Ett nära samarbete mellan yrkesgrupper leder till att patienten får komma till samma personal i stället för att träffa nya vid varje besök.