Mobilapp får fler elever att äta lunch

NYHET Publicerad

INNOVATION I VÄLFÄRDEN Sedan företaget Mitt Gastronomi inte längre lagar skolmat i blindo har svinnet halverats och kvaliteten på skolmaten ökat. Bakom succén finns en mobilapp där eleverna förbeställer sin lunch. Nu äter fler elever lunch och presterar därmed bättre i skolan.

Mitt käk

För Mikael Elias gymnasium i Sundsvall har Mitt käk-appen varit ett stort lyft. Eleverna är piggare, gladare och når högre, enligt skolan.

Sofia Nordell, Mitt Gastronomi

"Miljönyttan med det minskade svinnet är enorm", säger Sofia Nordell på Mitt Gastronomi som står bakom appen.

För fem år sedan köpte Sofia Nordell och en kompis företaget Mitt Gastronomi som levererar mat till skolor i Sundsvall. Ganska snart insåg de att det var tuffare än de trodde att klara det ekonomiskt.

– Vi var inte beredda på att det var så få elever som åt lunch. Av 600 elever kanske det bara var 400.

De kunde bara ta betalt för antalet elever som åt lunch men var samtidigt tvungna att laga mat så att det räckte till alla, tre olika rätter varje dag. Efter många besök i skolorna för att ta reda på hur det egentligen fungerade fick hon en idé.

– Plötsligt blev det så uppenbart för mig att min målgrupp är digitala användare. Vi måste tänka om!

Det ledde fram till mobilappen Mitt käk som används av 600 elever på tre skolor, och ytterligare 1300 elever väntas under året. På måndagar släpps menyn för nästkommande vecka i appen, och senast torsdag ska eleverna ha lagt in sina beställningar. Därefter handlar Sofia Nordell varorna som behövs.

– Då vet jag hur mycket mat som ska lagas kommande vecka. Förut visste jag varken hur många som skulle komma eller vilken rätt de skulle välja.

Tack vare appen har företaget kommit på fötter igen. Bara under det första halvåret steg antalet elever som åt i skolan med elva procent. Svinnet, all mat som lagas men som inte äts upp, har mer än halverats och sopkostnader har gått ner med 20 procent.

Dessutom går det att planera tiden effektivare. Förut lagade kockarna först maten och sedan fick de ägna tid åt att ta hand om all mat som kom tillbaka, och som sällan kunde återanvändas.

– Nu kommer nästan ingenting tillbaka, och när kockarna bara lagar mat som kommer att ätas upp har de en massa tid över till annat. Miljönyttan med det minskade svinnet är enorm.

Med enklare planering har Mitt Gastronomi kunnat utöka antalet rätter att välja mellan varje dag från tre till åtta, utan att höjda lönekostnader. Och när eleverna får välja fritt visar det sig att intresset för vegetariska rätter är stort.

– De är mycket mer miljömedvetna än tidigare generationer. De vill inte enbart vill äta vegetariskt men de vill ändå ha större tillgång till det eftersom de vet att det är bra för miljön.

Men så fungerar det sällan idag, påpekar hon. Antingen är man vegetarian eller inte. Den som inte är det får inte ens smaka för då tar det slut.

–Det är ganska omodernt. Vem ska då uppmuntra till att minska den animaliska kosten? Här har skolan ett stort ansvar.

Diskussioner om skolmat handlar ofta om att trånga ekonomiska ramar tvingar fram kompromisser med kvaliteten, men det stämmer inte, betonar Sofia Nordell.

– Sedan vi började med appen har vi höjt kvaliteten samtidigt som jag har fått pengar över. Det gör både att företaget går bättre och att jag kan skicka med en frukt eller en efterrätt extra ibland, och använda ännu bättre råvaror. 

Mikael Elias gymnasium i Sundsvall var först ut med att använda appen och enligt elevvårdaren Anneli Holmlund är skolan mycket nöjd. Eleverna tycker att det är fantastiskt att ha åtta rätter att välja mellan, berättar hon.

Förutom att även skolans sopkostnader har minskat ger det ytterligare en dimension till skolans arbete inriktat mot global hållbarhet. Men den allra största vinsten är att besökarna i matsalen är fler och att de äter mer, konstaterar hon.

– Det är viktigt att eleverna äter en bra skollunch för att orka prestera. Vi ser en stark koppling däremellan – det har varit ett stort lyft för oss. De är piggare, gladare och når högre.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Effektivisering handlar inte om att springa fortare

KOMMENTAR Kommunsektorns kris kan undvikas, visar en ny rapport från Svensk Näringsliv. Lösningen är inte att springa fortare utan att lära av de mest framgångsrika kommunerna och tillämpa ny teknik. Mjuka faktorer som ledning, styrning, uppföljning och upphandling är avgörande för effektiviteten i en kommun, skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

Krisande kommuner kan vända negativ trend

KOMMUNKRISEN Ekonomin är ansträngd i många kommuner. Diskussioner om sparpaket och skattehöjningar avlöser varandra. Ett sätt att råda bot på problemen är att effektivisera verksamheten. Besparingspotentialen är 30-40 miljarder kronor, enligt två studier.
NYHET Publicerad:

Nya listan: Sveriges effektivaste kommuner

KOMMUNKRISEN Ödeshög och Ydre är landets två effektivaste kommuner. De kombinerar låga kostnader med hög kvalitet, enligt en undersökning som Svenskt Näringsliv har gjort.
NYHET Publicerad:

Operationsstatistik höjer vårdkvalitén

VÄLFÄRD Brittiska erfarenheter av att göra information om vården tillgänglig för patienter diskuterades vid ett seminarium. Hjärtkirurgen sir Bruce Keogh anser att statistiken tjänar kvalitetsutvecklingen i vården och patienterna väl.
NYHET Publicerad:

Valfriheten inom välfärden är åter hotad

KOMMENTAR Att ge regioner och kommuner rätt att reservera LOV-system för idéburna utförare är detsamma som att ge dem rätt att utesluta vinstdrivande företag från valfrihetssystemen. Det vore mycket olyckligt för valfriheten i välfärden, skriver Anders Morin, Svenskt Näringsliv och Christina Cedergren, Cedergruppen.
NYHET Publicerad:

Skattemedel i miljardklassen klantas bort

OFFENTLIG UPPHANDLING Miljarder slarvas bort i samband med offentlig upphandling. Usla inköp, dålig kontroll och uppföljning samt bristfällig konkurrens innebär att det saknas 70-100 miljarder kronor, enligt en ny kartläggning.
NYHET Publicerad:

Så vänder vi den negativa trenden i skolan

DEBATT Sverige måste vara ledande när det gäller kunskapsintensiv produktion av varor och tjänster, annars blir vi omsprungna av andra länder. Därför behöver vi en ny kurs för skolan – med reformer som är baserade på forskning, skriver Caroline af Ugglas, Anders Morin och Karin Rebas och presenterar fem reformförslag.
NYHET Publicerad:

Tjörnbolag växte snabbt med Lov

HEMTJÄNST Under flera år drev Margreth Andersson ett hemtjänstföretag på Tjörn. Hon beskriver kontakten med de äldre som underbar men konstaterar också att livet som småföretagare är tufft.
NYHET Publicerad:

Succé för industrigymnasiet i Södertälje

UTBILDNING Snart är det sju år sedan Scania och Astrazeneca startade ett industrigymnasium i Södertälje. Söktrycket till skolan är idag högst av alla gymnasier i hela Stockholmsregionen och utbildningen ger ett tillskott på hett efterfrågad kompetens i regionen.
NYHET Publicerad:

Nyköpingsskola prisas för kvalitetsarbete

YRKESUTBILDNING Målen är tydliga. Varje lärare och elev vet vad som gäller för att uppnå bästa resultat. Arbetet har gett Nyköping Strand Utbildningscentrum utmärkelsen Bättre skola 2018.
NYHET Publicerad:

Här uppmuntras äldre att leva livet

HEMTJÄNST Att ge äldre möjligheten att leva sitt liv fullt ut. Det är hemtjänstföretaget Alevas främsta mål. Framgångarna bygger på ett tydligt fokus på att individens behov tillgodoses, och att medarbetarna får stort handlingsutrymme att fatta beslut i vardagen.
NYHET Publicerad:

Politiskt trängd skolföretagare sålde verksamheten

VÄLFÄRD Politisk osäkerhet fick Skolhoppet, som driver en montessoriskola, att sälja till ett större bolag. Därmed är skolans framtid tryggad. "Som liten friskola är det ganska tufft och skakigt idag", säger grundaren Maria Jacky.
NYHET Publicerad:

En myt att mer resurser löser välfärdens problem

KOMMENTAR Mer resurser löser inte välfärdens problem, utan leder till följdproblem. Den enda lösning som är förenlig med förbättrad välfärd är att öka användningen av modern teknik i kommunsektorn, skriver Bettina Kashefi, chefekonom och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

I Böle har skolan blivit byns mötesplats

SKOLA När den kommunala skolan i Böle lades ner 2003, gick föräldrarna ihop för att rädda den. De startade en ideell förening som idag äger skolan, en restaurang och ett fastighetsbolag. All vinst återinvesteras, bland annat i hög personaltäthet och näringsrik mat lagad från grunden.
NYHET Publicerad:

Dialys på export stärker svensk välfärd

VÅRD Sedan det svenska dialysföretaget Diaverum köptes av ett riskkapitalbolag för elva år sedan har expansionen varit rekordartad. Företaget finns idag i uppåt 20 länder och en av framgångsfaktorerna är det systematiska kvalitetsarbetet som ständigt förbättrar för patienterna.
NYHET Publicerad:

Nöjda lärare ger nöjda barn och föräldrar

FÖRSKOLA Med sin profil för bra mat, miljö och hälsa har Trädets förskola växt och frodats sedan starten. ”Ofta är det bemötandet och hur vi jobbar med barnen som uppskattas”, säger grundaren Erica Rautila. Snart är det dags att ta nästa steg och öppna förskola nummer två.
NYHET Publicerad:

Politiker vallfärdar till fristående skola

GRUNDSKOLA När Jessica och Fredrik Påhlsson startade sin första skola var målet att bli bäst. Idag vallfärdar politiker och andra dit för att förstå hur de får ihop ekvationen med mindre klasser och högre lärartäthet med samma budget som kommunens skolor.
NYHET Publicerad:

Små förskolor får nytt liv med gemensamma processer

VALFRIHET Nya regler och myndighetskrav gör det allt krångligare att driva små förskolor. För att fler små förskolor ska överleva stöttar Tivoliförskolor dem med administrationen. ”Enda möjligheten att klara det på sikt är att samla många under samma paraply”, säger Anders Grahn, verksamhetschef.
NYHET Publicerad:

Familjär hemtjänst lockar både personal och äldre

OMSORG Hemtjänstföretaget Allas vård och omsorg i Enköping växer så att det knakar. Antalet anställda har ökat från 6 till 40 sedan starten för två år sedan. Enligt vd:n Elvir Blazevic ligger företagets familjära känsla bakom en stor del av framgångarna.
NYHET Publicerad:

Kommunerna måste bli effektivare – nu!

DEBATT Bristen på arbetskraft hotar den svenska välfärden. Om inget görs snarast kommer hela ökningen av sysselsättningen fram till år 2025 behöva ske i kommunsektorn. Ett sådant scenario vore förödande för Sverige, skriver Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.