Regina Duymaz och Matts Nyman
Foto: Katarina Lövgren

Regina Duymaz och Matts Nyman från BizMaker står redo att tillsammans med sina affärscoacher stötta företag som går in i en omställningsfas.

Regional omställningsakut ska rädda företag i kris

NYHET Publicerad

CORONAKRISEN Företag i alla branscher är starkt hotade när coronakrisen sprider sig. Detta har näringslivskontoren i Västernorrlands kommuner märkt av tydligt.

– Jag har blivit uppringd av flera näringslivschefer som känner stor oro för vad som är på väg att hända med det lokala näringslivet. Företagen ropar helt enkelt på hjälp och då gick frågan till oss om vi kunde stötta, berättar BizMakers vd Matts Nyman.

Därför breddar nu BizMakers regionala inkubator sin verksamhet och vänder sig till alla företag i Västernorrland, inte bara startups.

Det som erbjuds är åtta timmars kostnadsfri affärscoachning.

– Vi kan inte förändra världen, men tack vare vår spetskompetens kan vi hjälpa till att hitta nya sätt att tänka. För oss som jobbar med innovation är omställning inget nytt. Vi är experter på att hitta nya affärsmodeller och marknader, säger vd Matts Nyman.

Satsningen på Omställningsakuten har fått klartecken av Tillväxtverket och görs tillsammans med Region Västernorrland och länets kommuners näringslivskontor.

Företag med akut kris kontaktar BizMaker och det görs en bedömning om affärscoachning ska sättas in.

– Företagen kan inte vara konkursmässiga, det måste finnas en likviditet som möjliggör ett omställningsarbete. Och så måste det finns en vilja och förmåga till förändring av befintlig affärsidé, säger BizMakers inkubatorchef Regina Duymaz.

Efter några dagars drift av den nya verksamheten har ett tiotal företag tagit kontakt. Det är hittills främst lite mindre företag, men från alla delar av länet och i olika branscher. En övervikt syns dock av företag inom handel- och besöksnäring.

– Flera rådgivningar är redan igång och vi ser att vår kompetens kommer till nytta. I starten har det främst varit de lite mindre företagen som kontaktat oss, men vi finns till även för större bolag, säger Regina Duymaz.

Tina Wilhelmsson
Foto: Maja Öberg

"För mig var det en lättnad bara att få bolla nuläget med en rådgivare, och jag tänker redan nytt". Det säger företagaren Tina Wilhelmsson som tar hjälp av nya Omställningsakuten som drivs av BizMaker i syfte att stötta alla företag i Västernorrland.

En företagare som direkt tog kontakt med Omställningsakuten är kulturarbetaren och artisten Tina Wilhelmsson i Ånge som 2018 var mottagare av Region Västernorrlands stipendium inom kulturella och kreativa näringar.

– Mitt arbete går ut på att samla folk till konserter och det varken vill eller kan jag nu. Den 8 mars i samband med internationella kvinnodagen hade jag det sista jobbet, sedan dess har det varit helt tomt i kalendern. Det är naturligtvis tufft, jag hade många bokningar under våren och sommaren som nu är borta, berättar hon.

När hon ringde facket för att diskutera situationen fick hon rådet att lägga företaget på is och gå på a-kassa i stället.

– Det var det sista jag ville höra, det är inte mitt sätt att tänka. Jag blev så förbannad att jag i ren ilska köpte en ny utrustning till hemmastudion och spelade in en låt. I Omställningsakuten fick jag helt annan hjälp, fick ny energi och blev lättad av att bara diskutera nya möjligheter, säger Tina Wilhelmsson.

Hon har haft det första av fem coachsamtal, som sker digitalt, och börjar förbereda sig på hur hennes företag kan förändras.

– Mitt artisteri måste jag förstås dra ner på tills samhället återgår till det normala igen, men det finns annat jag kan utveckla. Jag är redan igång med kläder i webbutik samt ett spår inom besöksnäring som kan ta fart, säger Tina Wilhelmsson som rekommenderar andra i utsatt läge att göra som hon gjort.

– Jätteskönt att bara få förklara sin situation för någon som förstår och som har förmågan att tänka utanför boxen. Vi kom gemensamt fram till direkta åtgärder och jag känner mig lugnare.

Omställningsakuten kommer att vara öppen så länge behovet finns. Du kan läsa mer och få kontakt på https://bizmaker.se/omstallning 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Katastrofen är undanröjd

CORONAKRISEN Reserestriktionerna hävs och från och med den 13 juni bedöms symptomfria personer kunna resa i hela Sverige. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff den fjärde juni. Ett besked som välkomnas av flera företagare i besöksnäringen i länet.
NYHET Publicerad:

Högt tryck på omställning hos TRR

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Charlotta Öberg, regionchef för omställningsorganisationen TRR i Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbottens län berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Permittering men ändå utveckling på Knaust

KOMPETENSSÄKRING Det har under coronakrisen öppnats möjligheter för företag att kompetensutveckla permitterad personal. På Elite Hotel Knaust i Sundsvall använder man detta för att i större utsträckning kunna jobba över avdelningsgränserna. 
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2020 med coronafilter 

FÖRETAGSKLIMAT "Detta är en svår tid för såväl företag som kommuner där både liv och livsverk står på spel. Det är en tid när kommunernas inställning och välvilja att hjälpa och underlätta för företag har fått prövas på ett helt unikt sätt. Aldrig tidigare har kommunernas vilja och förmåga att göra vad de kan för att rädda sitt lokala näringsliv visat sig så tydligt i praktiken", skriver Anna Hedensjö Johansson.
NYHET Publicerad:

Dom till äganderättens favör

ÄGANDERÄTTEN När staten fattar beslut om att skydda skog blir den obrukbar för ägaren. Sedan 2016 har Skogsstyrelsen stoppat utbetalningar av ersättning för sådan skog, men nu slår alltså mark- och miljööverdomstolen fast att de skogsägare som drabbas ska ersättas ekonomiskt. "Vi får hoppas nu att efter många år och många långa påfrestande juridiska processer, så ges den grundlagsskyddade äganderätten den respekt den förtjänar och blir det självklara skydd som den syftar till att vara", säger skogsägaren Arvid Callans.
NYHET Publicerad:

Orosmoln för svensk bärnäring 

ÖVERLEVNAD Den svenska bärnäringens framtid ser mörk ut. Nu är det inte bara hot om nya skatteregler som riskerar att resultera i att bären blir kvar i skogen, utan också coronakrisen.
NYHET Publicerad:

Allvarlig situation för företag i Västernorrland

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att 28 procent av företagen har lägre antal anställda än för sex månader sedan. Hela 39 procent tror att antalet kommer att vara ännu färre om ytterligare sex månader. "Siffrorna för Västernorrlands län är dramatiska. För att vi ska kunna undvika en massarbetslöshet är det av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats", säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Svar från länets riksdagspolitiker (S): Om stödpaketet

REPLIK "Hej Pär Melin och tack för ditt inlägg och din uppmaning till oss som riksdagsledamöter. Det är bra och vi välkomnar alltid en levande dialog mellan näringslivet och politiken. Vi hoppas att den ska finnas och fungera även i mer normala tider också." Så inleder länets socialdemokratiska riksdagsledamöter sitt svar på det öppna brevet från Pär Melin.
NYHET Publicerad:

”Stor vilja hos alla att komma tillbaka till normalläge”

FRIHANDEL Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen.
NYHET Publicerad:

Företagsakut snabbt på plats för att hjälpa företagen

KRISSTÖD Näringslivsenheten i Härnösand får denna vår många kontakter med företagare som mår psykiskt dåligt eller är förtvivlade över sin situation. Lösningen är två nya tjänster där upphandlade konsulter ger stöd till företagarna.
NYHET Publicerad:

Till våra riksdagspolitiker: Glöm inte bort industrin

ÖPPET BREV Pär Melin, vd Pichano Holding AB, skriver i ett öppet brev till riksdagspolitikerna och efterlyser mer konkret stöd för att rädda företagen i den pågående krisen.
NYHET Publicerad:

Omsättningsstöd ger hotellägare nytt hopp

CORONAKRISEN Hotellgruppen Sleepingfox har tappat 90 procent i omsättning under coronakrisen. Huvudägaren Lars-Jerker Molin pustar ut efter regeringens beslut om omställningsstöd. "Mycket bra, men jag räknar kallt med att det förlängs annars är vi snart lika illa ute igen", säger han.
NYHET Publicerad:

”Det är total tvärnit”

CORONAKRISEN ”Man tror man är med i någon film, det går inte att föreställa sig.” Så beskriver bussföraren och företagaren Micke Östberg den situation som han och hans företag har hamnat i.
NYHET Publicerad:

Kommunikation räddar bokhandlaren i kristid

CORONAKRISEN De fysiska bokhandlarna är en utsatt kategori företag under coronakrisen. Lennart Bergström som äger Vängåvans bokhandel i Sundsvall kan hittills stå emot nedgången och har recept på hur den kan pareras.
NYHET Publicerad:

Att överleva nu med hopp om framtiden

CORONAKRISEN Mats Löfroth, som är ägare och vd för Hotell Höga Kusten och Björkuddens Hotell & Restaurang i Kramfors, berättar att coronakrisen har slagit skoningslöst mot hans verksamheter.
NYHET Publicerad:

Regional omställningsakut ska rädda företag i kris

CORONAKRISEN Satsningen på Omställningsakuten har fått klartecken av Tillväxtverket och görs tillsammans med Region Västernorrland och länets kommuners näringslivskontor. Regina Duymaz och Matts Nyman från BizMaker står redo att tillsammans med sina affärscoacher stötta företag som går in i en omställningsfas.
NYHET Publicerad:

Hur resonerar länets kommunalråd i coronakrisen?

CORONAKRISEN Staten meddelade i början av april att 15 miljarder ytterligare öronmärks till kommunerna runt om i landet varav 245 miljoner fördelas i Västernorrlands kommuner. Vad kommer miljonerna att användas till? Hur ser kommunalråden på de åtgärder som är genomförda på kommunal nivå för företagen?
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Carin Edholm på Trygghetsfonden TSL i Region Norr.
NYHET Publicerad:

Företagsledarens bästa tips i kristid

LEDARSKAP I KRIS I kristider ställs företagsledaren på utmaningar utöver det vanliga. Ann-Christine Lundqvist, ägare och vd för Nylands Städ med 20 anställda ger här sina bästa tips på hur oro inom företaget kan hanteras.
NYHET Publicerad:

Så kan fler kommunala åtgärder rädda företagen

CORONAKRISEN Idag har nio av tio kommuner vidtagit någon form av åtgärd för att stödja det lokala näringslivet. I ett andra stödpaket från Svenskt Näringsliv ligger fokus på företagens kostnader och den kommunala ekonomin.