Strid om LOV väntar i Ånge

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson sätter hoppet till den starka verkstadsindustrin. Oppositionsrådet Kjell Grip siktar på att pressa majoriteten med krav på att konkurrensutsätta kommunal verksamhet.

Sten-Ove Danielsson

Sten-Ove Danielsson

Foto: Per Helander

Det är valår och Svenskt Näringsliv intervjuar kommunalråd och oppositionsråd i alla Västernorrlands kommuner. Här har turen kommit till Ånge, och vi börjar med frågor till Sten-Ove Danielsson (S)).

Vi tänker oss att du möter en investerare som letar efter en kommun att göra affärer i. Du har en kort stund på dig att få personen nyfiken på Ånge. Vad säger du?
– Hade det varit innan 2012 så lyfte jag alltid fram att vi hade Postens paketterminal, det var en stor fördel för många företag med snabba transporter. I dag säger jag att vi har bra tillgång på lokaler till väldigt konkurrenskraftig kostnad.

Vad ser du som styrkan i kommunens näringsliv?
– Trafikverket har investerat 250 miljoner kronor i en ny bangård och järnvägsorten Ånge lever vidare, trots tidigare neddragningar. Jag ser många exempel på tjänsteföretag som växer upp runt järnvägen. Det finns en imponerande kraft bland verkstadsföretagen i kommunen. Men det behövs fler utbildningar som ser till att vi får fram rätt kompetens. Det måste också ses som en styrka att vi tillhör område A för statens investeringsstöd, vilket kan spela roll för både de företag som finns här och de som vill etablera sig.

Vilken enskild aktuell händelse har varit mest positiv?
– Att många, som exempelvis Callans, Akzo samt Trafikverket, investerat och moderniserat för 100-tals miljoner det senaste året.

Vilken utmaning för kommunens näringsliv är tuffast just nu?
– Rekrytering. Och det hjälper tyvärr inte långt att utbilda unga till timmerförare, svetsare och snickare. Det gäller att få hit erfaret folk som har kort startsträcka. Drömmen är att vi kan nyttja de äldre som, låt säga, kanske har ont i kroppen och har svårt att klara tunga jobb, till att vara mentorer åt de unga. Vi har fått ett statligt stöd på 1,7 miljoner för åtgärder på just det här området.

Vilken enskild händelse har varit mest negativ?
– Nu är det visserligen några år sedan, men många företag i vår kommun känner tyvärr fortfarande av de försämringar som stängningen av paketterminalen gav. Man måste lämna sina paket flera timmar tidigare nu för att nå till kund på samma tid som tidigare.

Hur kan du medverka till ett bättre företagsklimat?
– Vi hade från kommunens sida förhoppningar på att kunna bilda ett gemensamt näringslivsbolag med de olika intresseorganisationerna som finns inom näringslivet, men tyvärr sprack den idén. Det hade varit ett bra sätt att samlas kring frågor. Nu kommer jag och vår näringslivschef Annelie Axelsson att på olika sätt vara ute och sköta dialogen med företagen och fånga upp deras önskemål och funderingar.

Ge exempel på åtgärder majoriteten gjort för att förbättra företagsklimatet?
– Vi har i samförstånd med de andra partierna stöttat att företag i vår kommun skall samverka mer än idag. Det som började med ett gemensamt näringslivsbolag har nu istället gett en nystart för Företagarna och att handeln känner att de behöver samverka.

I Svenskt Näringslivs enkät finns kritik att Ånge kommun inte bryr sig om turismen. Kommentar?
–Vi är ingen utpräglad turistkommun, men vi har samarbeten inom både Destination Ljungandalen och Destination Sundsvall som marknadsför oss. Det som är på gång just nu är ökad satsning på S:t Olavsleden och det kommer säkert att märkas på turismen även här.

Vad är det i Ånges näringsliv som får mest media 2018?
– Något av våra duktiga verkstadsföretag får en stor order.

Vi har också intervjuat Kjell Grip, kd, oppositionsråd i Ånge:
Kjell Grip, Ånge kommun

Kjell Grip

Foto: Per Helander

Vad tycker du är viktigast för att förbättra företagsklimatet i Ånge?
– Vi behöver hitta fler vägar till samarbeten och ökad vi-känsla. Här är det viktigt att företagen själva bygger nätverk där de samarbetar mer i stället för att konkurrera. Jag hade stora förväntningar på att den näringslivsägda organisationen Viväxa skulle bli en kraftsamling, men tyvärr har det inte hittills blivit det vi hade hoppats på.

 Vilken valfråga kopplad till näringslivet vill du driva hårdast?
– Hårdast vet jag inte, men Ånge kommun har ännu inte låtit konkurrensutsätta delar av vård och omsorg, som man gjort på många andra håll. Vi tror att den reformen (LOV – lagen om valfrihet) skulle ha bra effekt både på kvaliteten inom dessa områden och göra så att fler företag startades. Vi kan se att kommunen inte når kontinuitet- och kvalitetsmål inom omsorgen och då är det dags att komma med ett alternativ.

Text: Anders Lövgren

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tidiga kundmöten – en outnyttjad resurs

FÖRETAGSKLIMAT Sundsvalls kommuns näringslivsbolag vässar arbetet med nya chefen Maria Åslin vid rodret. "Vi är inte nöjda med vår placering i rankingen och ska bland annat bli mycket bättre på innehållet i våra företagsbesök", säger hon.
NYHET Publicerad:

Starka företag driver samhället framåt

AVSTAMP 2019 Ett 80-tal företagare, politiker och tjänstemän från regionen och kommunerna var på plats när Svenskt Näringsliv kickade igång 2019 med en inspirationsträff och paneldebatt med riksdagspolitiker.
NYHET Publicerad:

Spelreglerna för företagen under lupp

NÄRINGSPOLITIK Företagens önskan om en handlingskraftig regering med företagens bästa för ögonen hålls vid liv i möten och dialog. Vid ett politiker- och företagarmöte i Sundsvall i början av februari var ett inslag ett panelsamtal med tre av länets åtta riksdagspolitiker; Jörgen Berglund (M) och Malin Larsson (S) och Jasenko Omanovic (S).
NYHET Publicerad:

Ungas perspektiv och innovationskraft knäcker koden

SKOLA/NÄRINGSLIV Nordea i Sundsvall tog chansen att låta 40 gymnasieelever knäcka en av deras tuffaste utmaningar – hur får man ungdomar att börja månadsspara. "Otroligt inspirerande att ta del av alla idéer", säger en mycket nöjd Carina Bergquist Palm, regionchef, Nordea.
NYHET Publicerad:

Nytt kommunstyre öppnar upp för valfrihet

FÖRETAGSKLIMAT Med nytt politiskt styre ska det bli bättre förutsättningar för Örnsköldsviks näringsliv. Valfrihet i vården är en fråga som varit död men där man nu gläntar lite på dörren.
NYHET Publicerad:

Kommunal tillväxtchef vill rekrytera som industrin

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kan industrin, så kan offentlig verksamhet. Så förklarar Susanne Königson, tillväxtchef i Kramfors kommun, samarbetet med Sollefteå och Härnösand. Projektet inspireras av hur industriföretag i regionen samverkar för att rekrytera kompetens. "Många av företagen konkurrerar om arbetskraft men drar ändå åt samma håll", säger hon.
NYHET Publicerad:

Val av gymnasieprogram för framtida jobb och studier

GYMNASIEVALET Ungefär 3 000 niondeklassare i Västernorrland och deras föräldrar ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram. För att underlätta genomtänkta val lanserar Svenskt Näringsliv nu sajten Gymnasiekvalitet.se. Där finns fakta om program och gymnasieskolor i hela Sverige.
NYHET Publicerad:

Ingenjörer från Pakistan ger Timråföretaget växtkraft

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Bristen på rätt kompetens är stor – inte minst inom teknikområdet. Midnet i Timrå anställde två ingenjörer med rötter i Pakistan. ”Utan dem hade vi aldrig kunnat växa”, säger vd och delägaren Jonathan Malmberg.
NYHET Publicerad:

Timrås nya kommunalråd greppar stafettpinnen

FÖRETAGSKLIMAT Efter 17 år som kommunalråd i Timrå så lämnar Ewa Lindstrand över stafettpinnen till sin efterträdare Stefan Dalin. Han får nu i uppgift att leda Timrå på vägen mot att bli bäst i Norrland vad gäller företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Digitaliserar primärvården tillsammans

DIGITALISERING I februari lanserar Premicare, som driver fem hälsocentraler i länet, appar och annan teknik för distansoberoende undersökningar. Arbetet har väckt stort intresse hos Region Västernorrland (tidigare landstinget), som driver 21 av länets 33 hälsocentraler. När regionen sökte EU-medel för digitalisering av primärvården vände man sig därför till Premicare och Mittuniversitetet.
NYHET Publicerad:

Kan broar av dialog göra skillnad?

KRÖNIKA Året lider mot sitt slut och när jag tittar i backspegeln på 2018 är det framför allt samtal och möten med företagare, politiker och tjänstemän som gjort avtryck. Sneglar lite på min bygghjälm på kontoret och tänker att jag är en brobyggare som har förmånen att sätta rum och arena för dessa möten, som på kort och lång sikt kommer göra skillnad. Det skriver Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

UF-företagande – en växande trend

UNG FÖRETAGSAMHET Hela 858 gymnasieelever i Västernorrland driver UF-företag i år. "UF-företagande är en växande trend bland unga", säger Erik Eriksson, regionchef, Ung Företagsamhet Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Ånges näringsliv tar i hand och siktar uppåt

FÖRETAGSKLIMAT Ett historiskt handslag i Ånge ska sätta fart på företagsklimatet. "Inom tre år ska vi klättra 100 placeringar med hjälp av bättre samverkan", säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson.
NYHET Publicerad:

Lättar dimman?

NÄRINGSPOLITIK Dimman ligger tät. Vilken regering som ska styra landet är för dagen oviss. Vi träffar några av våra folkvalda riksdagsledamöter och lyfter viktiga frågor som oroar oss. Det skriver sju företagare från länet i en insändare.
NYHET Publicerad:

Framtidens yrken i fokus på SYV-dag

SKOLA/NÄRINGSLIV Lockrop från heta branscher, företagsbesök och inspiration om prao. Men också en workshop om hur skola och näringsliv kan samarbeta smartare. I slutet av november samlades drygt 50 studie- och yrkesvägledare från Västernorrland på SYV-dagen i Sundsvall.
NYHET Publicerad:

Uppdrag: Eliminera glappet mellan skola och näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Igår hölls en temedag för ett 50-tal av Västernorrlands studie- och yrkesvägledare (SYV). Läs om skolnätverksansvariga Karin Schöns reflektioner inför dagen, som handlade om hur samarbetet mellan skola och näringsliv kan utvecklas.
NYHET Publicerad:

”Krav som inte följs upp snedvrider konkurrensen”

UPPHANDLING Orimliga ska-krav och vikten av uppföljning var två av ämnena på Upphandlingsdagen i Västernorrland. "Det ställs krav som sedan inte följs upp vilket snedvrider konkurrensen", säger deltagaren Jan-Erik Sjölén som driver Sjöléns Fastighetsskötsel i Sundsvall.
NYHET Publicerad:

Fundera igenom ditt gymnasieval noga

I höst ska 110 000 elever förbereda sig för sina gymnasieval i början av nästa år.  Gymnasievalet är ett stort beslut. Inte livsavgörande – men viktigt.
NYHET Publicerad:

Alla ska ges möjlighet att lyckas i skolan

FÖRETAGARE I DEBATT Internationella Engelska Skolans övertygelse är att alla barn oavsett bakgrund kan lyckas om de får möjlighet till utbildning av god kvalitet. Vi har 36 skolor i områden med stora skillnader i demografi, och vi brinner för att hjälpa alla elever att nå sin fulla potential, skriver Annette Brodin-Rampe vd för IES och Pascal Brisson rektor för IES Sundsvall i en debattartikel.
NYHET Publicerad:

Jacke: "Jag är inte den som reser röda flaggor och söker konflikt"

RUNDRESA När vd Jan-Olof Jacke besökte Västernorrland fick han med sig önskemål från medlemsföretag som vill påverka arbetsgivarorganisationens agenda. Dessutom pratade han vinster under besöket hos Permobil i Timrå.