NYHET16 september 2022

Elpriserna stoppar möjligheten att investera framåt

När restaurang Kajplats9 i Västerås som bäst höll på att återhämta sig efter pandemin kom nästa dråpslag – energipriserna. ”Vi hade tänkt signa ett nytt elavtal med fast pris, men det kan vi ju glömma nu”, säger Daniel Hübinette, koordinator på restaurangen.

Efter tunga pandemiår oroas nu Daniel Hübinette för hur mycket de rådande elpriserna kommer påverka verksamheten framåt. ”Vi har redan höjt våra priser på grund av höjda råvarupriser från leverantörer och nu skulle vi behöva göra det igen på grund av elpriserna. Vi har redan nått en punkt där vi inte kan höja mer”, konstaterar han.Foto: Kajplats9

Under föregående vinter hade företaget fast elavtal med ett pris på 42 öre per kilowatt.

– Vi skrattade oss nästan igenom vintern. Vi har ju inte blivit påverkade av de höga elpriserna förrän nyligen när vårt avtal löpte ut. Nya avtalet gör att vi får en ökning med 30-50 000 kronor per månad, det innebär en ökning med nästan 300 procent och då vet vi inte var stoppet är. Det är inte ens vinter än, säger Daniel.

Allt vi hade tänkt göra i vinter får sättas på paus tills vi ser vad som händer med elpriserna. Vi jobbar annars alltid framåt, annars går det inte. Men nu är det annorlunda.
Daniel Hübinette

Kajplats9 hade knappt hämtat sig efter de två pandemiåren och trodde att allt skulle vända i år, så blev det inte.

– Alla tog för givet att pandemin skulle ta slut i år och vi tänkte att allt skulle börja rulla igen. Vi borde kanske ha varslat, men vi vågade inte eftersom vi trodde att gästerna skulle komma tillbaka nu med full kraft. Det har varit ett tufft år med massa dyra kostnader under vintern för att klara ”kosläppet” till våren. Men kosläppet uteblev. I stället åkte många utomlands.

Just nu är man inte orolig för hur Kajplats9 ska klara vintern, men rådande elpriser kommer att äta upp väldigt mycket av företagets vinst.

– Den hade varit bra att ha med tanke på de två senaste åren. Inte för att plocka ut pengar, men för att betala tillbaka andra saker. Det är så mycket man har förlorat på grund av pandemin, det var inte bara gästerna som försvann.

Daniel berättar att allt han var tvungen att ha koll på åt upp mycket av den tid som han vanligtvis kan lägga på sådant som normalt sett sparar pengar.

– Det kan handla om matsvinn, leveranser och så vidare. Om det inte hade varit för pandemin hade vi kanske kunnat vara på mer med elbiten innan det var för sent. Jag satt dygnet runt för att ens förstå reglerna kring korttidspermittering, pandemin innebar så mycket mer förluster än bara omsättning.

Nuvarande elpriser kommer definitivt att skära ner på möjligheten att investera framåt. Exempel på planer som nu inte kan genomföras var utbyggnad och att glasa in en altan. Helt enkelt investeringar som skulle kunna ge mer omsättning året därpå.

– Allt vi hade tänkt göra i vinter får sättas på paus tills vi ser vad som händer med elpriserna. Vi jobbar annars alltid framåt, annars går det inte. Men nu är det annorlunda.

Att höja sina priser men samtidigt behålla sina kunder är en ekvation som i restaurangbranschen är svår att få ihop.

– Vi har redan höjt våra priser på grund av höjda råvarupriser från leverantörer och nu skulle vi behöva göra det igen på grund av elpriserna. Vi har redan nått en punkt där vi inte kan höja mer, säger Daniel.

– Hela grejen är att du som är i restaurangbranschen inte kan ställa dig att förbereda hela natten. Ska vi kunna servera lunch och kväll måste vi ha i gång ugn och spisar från klockan tio på förmiddagen. Allt måste stå på hela tiden, det är inte direkt lamporna som gör skillnad. Det är ju alla fas 3-grejer. Det blir ett moment 22. Samtidigt som elen är dyr måste vi ha öppet för att få in pengar. Det jag blir allra mest orolig för är hur långt vi kan dra det innan vi når smärtgränsen hos våra gäster? Det är de som får betala till slut.

ElpriserEnergiförsörjning
Skriven avMaria Eremo
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist