Strax innan jul damp det ner ett mejl i min redan överfyllda inkorg. Ett mejl som verkligen berörde och som verkligen sätter fingret på den uppgivenhet som jag ofta möter från företagare i länet.
Jag fick företagarens, som vill vara anonym, tillåtelse att dela mejlet:
”Hej, jag hoppas att allt är väl, ville dela några frustrerande tankar med dig. Jag vet att du och Svenskt Näringsliv arbetar och prioriterar frågan, vilket uppskattas, men vilka andra gör? Senaste stölden som genomfördes på mitt företag valde vi att inte polisanmäla.
1. Det händer absolut ingenting efter en anmälan.
2. Det tar tid från det dagliga arbetet.
Känslan av resignation och hjälplöshet är total. Det är faktiskt så till den milda grad att jag funderat på att avsluta mitt företagande. Det är fler än jag som känner så här bland mina företagarvänner. Jag vet också fler brottsdrabbade företagare som inte polisanmäler längre.
En del säger att anmälan behövs för att synliggöra det inträffande i statistiken, men varför? Det händer verkligen ingenting. Jag menar istället att statistiken av just denna anledning inte går att lita på och inte kan ligga till grund för beslut då mörkertalet är stort.
Ännu en fråga som seglar upp är brottsligheten som riktas mot människor som syns i sociala medier m.m (läs Rolex-rån). Vågar man snart tala om att man är företagare?
Vad är planen för ett företagarklimat utan rädsla och total känsla av resignation? Den frågan ställer jag mig själv många gånger. Som företagare så önskar jag att politiken kunde ge ett rakt svar på den frågan, men brottsligheten i samhället är ett gift. Ett gift som hindrar mig med många andra att utveckla sina verksamheter.
En företagare liknade samhället med slutscenen i Thelma och Louise där bilen får symbolisera samhället som kör över stupet ned i ravinen. Utan räddning och återvändo. Är det en känsla eller verklighet? Det vet ju vare sig ni eller jag, men att frågan över huvud taget ställs tyder på att någonting är allvarligt fel.
Hälsningar NN”
Brott- och otrygghetsfrågan har bara på några år blivit en av företagens mest prioriterade fråga för att förbättra företagsklimatet i våra kommuner. I Västmanland uppger 24% av länets företagare att de upplever att brottslighet och otrygghet påverkar dem och deras företag negativt. Det skiljer sig markant mellan våra kommuner och på foretagsklimat.se kan du själv gå in och söka på just din kommuns resultat.
Brott och otrygghet i företagens vardag handlar främst om stölder, inbrott och skadegörelse. Mängdbrottslighet som ofta blir bortprioriterat eller glöms bort men som påverkar och kostar företagen ca 100 miljarder varje år. Priset betalas också i förlorad tid och känsla av otrygghet för sig själva och sina medarbetare. Flera företagare berättar att de i brist på resultat från rättssamhället, inte anmäler brott.
Den bristande säkerheten och tryggheten innebär också att företagen själva bekostar och investerar i egna säkerhetslösningar. Det är inte rimligt att företagen lämnas ensamma att bekämpa den brottslighet som slår mot näringslivet, det är inte rimligt att de själva ska så för lösningarna och kostnaderna.
Svenskt Näringsliv har därför tillsammans med Brottsförebyggande rådet, Brå, Polisen och Länsstyrelserna i Sverige tagit fram en vägledande guide med fokus på näringslivet. Nu är det dags att landets kommuner tillsammans med polisen inkluderar de lokala företagen i det brottsförebyggande arbetet och visar att de bryr sig om företagens trygghet.
Brott och trygghetLokalt Företagsklimat