Sedan 1998 har företaget MixWell i Västerås tillverkat glutenfria produkter. I början skedde produktionen i hemmet och den första maskinen som inhandlades var en cementblandare. Kunderna har sedan början bestått av både bagerier och detaljhandelskedjor såväl som apotek. Även näthandel och export har på senare år gett företaget många nya kunder.
Vissa delar av marknaden är dock svårare att få tillgång till, menar vd Thomas Berggren. Detta handlar framför allt om försäljningen till offentlig sektor, då utformningen av de offentliga upphandlingarna ofta gör det svårt för mindre företag att konkurrera.
- Upphandlingarna är ofta alldeles för stora för att vi mindre aktörer ska kunna ha en chans. Vi småföretag har kanske kapacitet att leverera så stora volymer men inte hantera allt pappersarbete som är runt upphandlingarna, anser Thomas Berggren.
Myndighetskorrespondens, omfattande dokumentation och tillstånd tar mycket tid och kraft för det lilla företaget. På MixWell är man noga med att allt ska bli rätt och regelenligt, men ju mer tid de måste lägga på administrativt arbete, desto mindre blir det kvar för själva produktionen som skapar lönsamheten.
- Vi är bara tre anställda här och har inte möjlighet att avsätta så mycket personal till kontorsarbete. Vi vill ju fokusera på att tillverka och sälja våra produkter som vi brinner för.
Framöver siktar företaget på att utveckla nya produkter och nå nya marknader. Med sin lokala förankring i Västerås vill man visa Västmanland och i förlängningen hela Sverige, att företagets slogan - Gott utan gluten – inte bara är en förhoppning. På MixWell kan man stolt konstatera att man lyckats förverkliga orden.
Ingela Roos