Alla mötesdeltagare samlade runt ett bord
Foto: Lasse Blom

Samuel Stengård och Jesper Songer som båda kandiderar till riksdagen för KD gästade Svenskt Näringslivs lunchmöte med lokala företagare.

Trygghet och välfärd på tapeten

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Det finns 14 000 hemtjänstföretag i Sverige. Ett av dem är Personstöd AB i Västerås med Tony Blomqvist som vd. Han är oroad av den politiska debatten kring välfärden.

Tony Blomqvist

"Kommer våra kunder ges möjlighet att själva välja utförare enligt LOV i framtiden?" undrar Tony Blomqvist.

Foto: Lasse Blom
Samuel Stengård (KD)

"Vi vill ha stabila och långsiktiga förutsättningar för företagare" säger Samuel Stengård (KD).

Foto: Lasse Blom
Bengt Akterhag

"Utförarna måste bli större och större, för med de politiska förutsättningarna är det omöjligt för små företag att överleva i vår bransch", säger Bengt Akterhag.

Foto: Lasse Blom
Jesper Songer

För Jesper Songer (KD) är valfriheten i vård, skola och omsorg grundfundamentet "När kommunala utförare får mer betalt än privata aktörer så blir det inte valfrihet på lika villkor", säger han.

Foto: Lasse Blom
Erik Scahartau

"Lättare och generösare regler med längre praktiktider skulle underlätta för oss att anställa nyanlända", säger Erik Scahartau.

Foto: Lasse Blom

– Kommer våra kunder ges möjlighet att själva välja utförare enligt LOV i framtiden? En av flera viktiga frågor som borde diskuteras i valrörelsen.

Bara några veckor kvar till valet 9 september och opinionsmätningarna duggar tätt. KD pendlar kring fyra procentsspärren och lever osäkert. Två lokala fritidspolitiker från KD som kandiderar till riksdagen är Samuel Stengård och Jesper Songer som båda även är företagare.

De var gäster på Svenskt Näringslivs lunchmöte med lokala företagare.

För Samuel Stengård (KD), som är pastor, vd och ordförande för ett fastighetsbolag, är valfriheten viktig liksom stabila förutsättningar för välfärdsaktörer.

– Vi drev Citykyrkan stadsmission med stöd från kommunen som först ville ha hjälp. Sedan blev vi utslängda. Samma historia med vår hemtjänst och missbruksvård. Vi vill ha stabila och långsiktiga förutsättningar.

Han får medhåll från Tony Blomqvist, vd för Personstöd AB, ett familjeägt bolag med drygt 400 anställda. Han är oroad för sin verksamhet och menar att förutsättningarna för utförarna ändras hela tiden – och detta med dålig framförhållning, vilket ställer till det.

– Exempelvis har det nya tidssystemet IBS fått stora konsekvenser. Ett beslutssystem som används av biståndshandläggarna som hjälpmedel har nu blivit ett regelverk som inneburit att företag som hade 70 - 80 timmar per månad fick neddraget till kanske 20 timmar. Det har slagit jättehårt mot kunderna som fick hjälp en kvart istället för tidigare två timmar. För att inte sätta våra kunder i klistret har vi fått jobba gratis vissa tider. Systemet är för stelt och inte individanpassat.

Med sig har Tony Blomqvist kollegan Bengt Akterhag som startade företaget Qratio hemtjänst för sex år sedan. Numera är de fusionerade med Personstöd på grund av de allt sämre förutsättningarna för välfärdsföretagen.

– Utförarna måste bli större och större, för med de politiska förutsättningarna är det omöjligt för små företag att överleva i vår bransch. Och särskilt dåliga förutsättningar är det i hemsjukvården. Vi åker bil en timme tur och retur och träffar patienten en kvart, och bara just den kvarten får vi betalt för. Det går inte att bedriva verksamhet under sådana förutsättningar. Dessutom kommer boende i ytterområdena inte att kunna välja utförare på sikt.

Jesper Songer (KD) är delägare i Dialect Falun och Västerås. Han menar att regeringen tycker om företag, men inte företagande. Även för honom är valfriheten i vård, skola och omsorg grundfundamentet och han menar att när kommunala utförare får mer betalt än privata aktörer så blir det inte valfrihet på lika villkor. Han brinner också för att skapa bättre förutsättningar för svenska småbolag.

– Och där är personaloptionsbiten en viktig men snårig och märklig beskattning som kan förbättras. Vi vill sänka avgiften för att starta aktiebolag från nuvarande 50 000 till 25 000 och kombinerat med regelförändringar. Vi har ingen god kultur i Sverige för Startups.

En annan som deltog var Niklas Ericson som startade Skira AB för två år sedan. Skira är ett verktyg för lantbrukare som får bättre koll på sin spannmålshandel. Tjänsterna bygger på att lantbrukarna tillsammans hjälper sig själva och varandra.

– Lantbruksbranschen är en ”låst” bransch som tappar transparens. Två stora aktörer dominerar marknaden, det innebär att mindre företag försvinner. Skira skapar en handelsplats på nätet för att öka konkurrensen. Det är svårt att få ihop ekonomin på små lantbruk när inte ens spannmålsproduktionen går ihop. Alla lantbrukare hungrar efter fler aktörer och mer konkurrens.

Skira AB behöver rekrytera fler kompetenta medarbetare bland annat inom statistik och programmering.

– Ska vi kunna matcha mot stora bolag måste vi kunna erbjuda personaloptioner, ju fördelaktigare desto lättare att rekrytera ny personal.

För Erik Schartau som driver ICA Skrapan är parkeringsfrågan väldigt viktig. Han menar att det är centrumhandelns största utmaning och konkurrensnackdel och efterfrågar 450 stycken 15-minutersparkeringar utan avgift i stadskärnan. Det andra stora problemet är stölderna och snatterierna som ökar hela tiden inom handeln. Det märker de inte minst på ICA Skrapan.

– Vi tar tjuvar varje dag. Men det händer ingenting och det blir inga konsekvenser.

Önskar att det fanns ett P-botssystem där det var olika bötesbelopp beroende på stöldvärdet.

När det handlar om nyrekrytering till ICA Skrapan så är det ofta sökanden som ”knackar på”. Det är sällan som de behöver annonsera efter arbetskraft, förklarar Erik Schartau. inom ICA jobbar de mycket med ungdomar som har jobbigt i skolan och ungdomar som kommer från andra länder. De önskar dock att de kunde göra ännu mera.

–  Lättare och generösare regler med längre praktiktider skulle underlätta för oss att anställa nyanlända. Det kostar att anställa, så skulle det bli enklare så skulle fler våga man ta risken. Är det samma pris anställer vi den som kan svenska bäst.

Samuel Stengård (KD) håller med om att det bästa sättet att lösa en del av integrationsproblematiken är att nyanlända snabbt kan komma in i samhället och lära sig svenska. Då handlar det ofta om att komma ut i arbetslivet.

– Vår grundsyn är att alla människor ska ges möjlighet att bidra i samhället. Vi står upp för familjen, valfrihet och pensionärerna. Slutligen ökad trygghet med fler poliser.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Inga käppar i hjulen för företagarna, tack!

VALET 2018 ”Viktigast efter valet är att politikerna förstår att de inte kan sätta käppar i hjulen för näringslivet. Blomstrar företagen så ger det också välfärd i landet. Går de bra för dem så går det också bra för Sverige.” Mikael Pudas, VD och koncernchef för NMV Group. Han efterlyser mer lyhördhet från kommande regimer både nationellt och lokalt.
NYHET Publicerad:

Företagsfientligare än på decennier

VALET 2018 ”De senaste åren har varit en katastrof för företagande. Sverige har haft den mest företagsfientliga regeringen på många decennier. Att åstadkomma positiva förändringar efter valet bör därför vara tämligen enkelt.” Det säger Anders Hermanson, marknadschef vid tillväxtföretaget BnearIT i Luleå.
NYHET Publicerad:

Tydligare spelregler viktigast efter valet

VALET 2018 ”Med en ny eller nygammal regering blir det nödvändigt att vi får en mycket bättre långsiktighet än i dag. Vi måste få veta att det inte blir ständiga förändringar av lagar, regler, skatter och att vi slipper en massa extra nya påhitt som vi ska ta hand om. Vi är bra på att driva företag och ska inte behöva sköta massor med uppgifter som politiker hittar på.” Det var Jan-Olov Daniels, VD för Modul, viktigaste budskap när han fick träffa de moderata riksdagskandidaterna Mattias Karlsson och Stefan Sydberg.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: reformera Lagen om anställningsskydd (LAS)

VALET 2018. Svenska företag har levt med Lagen om anställningsskydd, LAS, sedan 1974. Många företagare vittnar om att lagstiftningen försvårar kompetensförsörjning, skapar tillväxthinder, inlåsningseffekter, tudelning och i värsta fall tvingar företag i konkurs är dessvärre många.
NYHET Publicerad:

Jörgens vallöfte till jobbskaparna i Halland

VALET 2018. Inför hösten val är Svenskt Näringsliv nyfikna på hur riksdagskandidaterna i Halland ser på företagarfrågor och vi vill upplysa väljarna om den saken. Det är en del i vårt arbete för ett bättre företagsklimat, att öka kunskapen om hur partiernas kandidater resonerar. Här är Jörgen Warborn, från Moderaterna.
NYHET Publicerad:

Sänkta avgifter ska underlätta för småföretagen

HALLÅ DÄR HALLÅ DÄR Ann-Christine From Utterstedt, som kandiderar till riksdagen för Sverigedemokraterna i höstens val. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur länets riksdagskandidater ser på företagsamhet, entreprenörskap och på villkoren för landets företag
NYHET Publicerad:

Trött på att utmålas som skurk

GÄSTKRÖNIKA "Jag är vd för Hermelinen, en så kallad välfärdsföretagare. Hermelinen räknas till företag som gör vinster i välfärden. Jag är mycket bekymrad över den politiska retoriken som utmålar oss som skurkar som misshushållar med skattemedel och som enbart ser till privata vinstintressen. Det är en retorik som är kränkande för alla våra medarbetare och som varje dag gör en fantastisk insats". Det skriver Lisbeth Engelmark, vd för Hermelinen i Luleå.
NYHET Publicerad:

Underlätta generationsväxlingen i Värmland

VALET 2018. Trygghetssystemen måste anpassas bättre till företagarna, den svenska modellen är värd att utvecklas och politiken måste bistå vid generationsväxlingar inom företagen. Det anser Kenneth Johansson, socialdemokratisk riksdagskandidat.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: värna arbetskraftsinvandring

VALET 2018. Att kunna rekrytera arbetskraft med relevant kompetens är avgörande för ett företags möjlighet att växa och utvecklas. När den kompetensen inte finns att tillgå i det egna landet måste man kunna vända sig utomlands, något som förslaget om minskad arbetskraftsinvandring hämmar.
NYHET Publicerad:

Sänkta löneavgifter viktigt för oss i norr

VALET 2018 ”För oss i Norrlands inland är det väldigt viktigt att en ny regering sänker arbetsgivaravgiften. Vi vill förutom en generell sänkning också se att man återinför ungdomsrabatten.” Det säger Karin Prytz, VD för Släp och lastbilspåbyggnader i Övertorneå AB.
NYHET Publicerad:

Välkommen till oss, Jonas Sjöstedt

VÄLFÄRD Debatten om vinster i välfärden har hamnat på fel nivå anser Lotta Peltoarvo, Vd för Strandhälsan i Falkenberg, som är trött på att utmålas som bov. ”Alla tycker att vi gör att fantastiskt arbete – att vi är bra – men ändå är det vi och våra kunder som skulle drabbas av ett vinstförbud. I slutändan även Sverige”, säger Lotta Peltoarvo.
NYHET Publicerad:

Debatt med näringsliv och företagande i fokus

VALET 2018 Hur kommer villkoren för företagandet i Sverige och länet att se ut efter valet?  Svenskt Näringsliv och Företagarna Gävleborg bjöd in till lunch och politisk paneldebatt för att diskutera företagens viktigaste frågor.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: Sänkt skatt på arbete

VALET 2018. Sverige har en av världens högsta skatter på arbete, vilket gör det svårare att växa och konkurrera i internationella sammanhang. För att kunna utvecklas och skapa ökad välfärd behöver företagen en lättare tillvaro att verka i.
NYHET Publicerad:

Sluta lägga krokben för landets företagare

VALET 2018 ”Respekten för distanskostnader måste vara större från nästa regering när den funderar över hur man ska kunna skapa jobb i hela Sverige. Man måste vara medvetna om att när man påför distanskostnader så slår det förstås hårdast mot de delar av näringslivet som ligger längst bort.” Det var budskapet från Richard Jonsson, utbildad inom industriell datateknik med inriktning på företagsekonomi och VD för Agio, när han träffade riksdagskandidat Linus Sköld (S).
NYHET Publicerad:

”Entreprenörer måste ges goda förutsättningar”

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Inför valet 2018 träffar vi skånska riksdagskandidater från alla partier för att diskutera företagarfrågor. Nu har turen kommit till Socialdemokraterna i Malmö valkrets. Vi träffade Joakim Sandell, förstanamn på Socialdemokraternas riksdagslista i Malmö, på ett företagsbesök hos TePe tillsammans med vd Joel Eklund.
NYHET Publicerad:

Trygghet och välfärd på tapeten

FÖRETAGSKLIMAT Det finns 14 000 hemtjänstföretag i Sverige. Ett av dem är Personstöd AB i Västerås med Tony Blomqvist som vd. Han är oroad av den politiska debatten kring välfärden. "Kommer våra kunder ges möjlighet att själva välja utförare enligt LOV i framtiden? En av flera viktiga frågor som borde diskuteras i valrörelsen." Tillsammans med andra lokala förtagare träffade han Samuel Stengård och Jesper Songer, som båda är lokala fritidspolitiker från KD som kandiderar till riksdagen.
NYHET Publicerad:

Plåtföretagare: Det behövs fler insatser än bara utbildning

RIKSDAGSKANDIDAT 2018 Det saknas mer än 2000 plåtslagare i Sverige. Lödde Plåt, med huvudkontor i Malmö, är ett av många företag som kämpar med att rekrytera medarbetare. "Vi letar hela tiden efter fler plåtslagare att anställa" säger Nicklas Nordbeck, operativ chef på Lödde Plåt.
NYHET Publicerad:

Vill ha klara regler för friskolesektorn

VALET 2018 ”Det vore välkommet om en ny regering snabbt försökte ta ett initiativ till en blocköverskridande överenskommelse som ger klara spelregler framöver för oss inom friskolesektorn." Det säger Magnus Selberg, VD för Nya Läroverket i Luleå.
NYHET Publicerad:

"Glöm arbetsförmedlingen och satsa på lärlingssystem i stället"

FÖRETAGSKLIMAT Givande samtal om anställningsvillkor, kompetensförsöjning, utbildningsfrågor och välfärd fick Lars Kallsäby (C), kommunalråd i Västerås, som hoppas på en plats i Sveriges riksdag efter valet i höst, då han tillsammans med partikollegan Sture Johansson från Sala träffade lokala företagare i Västerås.
NYHET Publicerad:

VALET 2018: värna arbetskraftsinvandring

VALET 2018. Att kunna rekrytera arbetskraft med relevant kompetens är avgörande för ett företags möjlighet att växa och utvecklas. När den kompetensen inte finns att tillgå i det egna landet måste man kunna vända sig utomlands, något som förslaget om minskad arbetskraftsinvandring hämmar.