Tuff start för Fagersta Brukshotells nya ägare

NYHET Publicerad

CORONAKRISEN Besöksnäringen har drabbats extremt hårt av coronakrisen och för Jennifer Troëng Johansson som tillsammans med sin man Robert Troëng Johansson vid årsskiftet tog över Fagersta Brukshotell har starten varit minst sagt turbulent.

Drive-through skylt på Fagersta Brukshotell
Foto: Privat

Det visade sig att en drive-through var en bra idé och har lockat till sig en del gäster som tidigare inte besökt restaurangen.

Jennifer Troëng Johansson, Fagersta Brukshotell

"På tre dagar gick vi från att ha 70-80 procent beläggning till i princip noll", säger Jennifer Troëng Johansson.

Foto: Privat

– Det går inte att säga annat än det har varit otroligt tufft. Vi köpte ett solitt företag som funnits sedan 1974 och som aldrig visat röda siffror, förrän nu, säger Jennifer Troëng Johansson.

Hon förstod tidigt att pandemin skulle få konsekvenser och var snabb med att styra om restaurangverksamheten, bland annat genom ändrade öppettider och ett nytt lunchkoncept.

– Jag insåg att vi runt hotellet har en bra infrastruktur för att köra drive-through. Och att vi på så sätt också kunde säkra upp restaurangverksamheten för eventuella ytterligare restriktioner.

Det visade sig var en bra idé och lunchrestaurangen har i stort sett bara tappat 10 procent i omsättning jämfört med hur det brukar se ut.

– Vi ser att drive-throughkonceptet har lockat till sig kunder vi inte har haft tidigare och vi planerar faktiskt att under kommande vecka även öppna upp för tallriksservering under lunchen för att se om det fungerar, säger Jennifer Troëng Johansson.

För hotellet har dock coronakrisen varit mer skoningslös och beläggningen försvann helt mellan 10:e och 13:e mars.

– På tre dagar gick vi från att ha 70-80 procent beläggning till i princip noll. Vi har legat på 2-3 procent beläggning sedan dess, berättar Jennifer Troëng Johansson.

Tack vare en vän som ringde och ville boka ett rum som hon inte tänkte checka in på fick Jennifer idén till kampanjen #stödköpettrum. Det vill säga möjligheten att köpa ett presentkort nu och utnyttja det senare.

– Vi har faktiskt fått in lika mycket i omsättning på det som på den faktiska beläggningen under mars och april, så även om beläggning har varit extremt låg har vi i alla fall dubblat den, skrattar hon.

Nu börjar de dock se en svag ljusning och har under veckan haft nio procent beläggning. Det verkar som att industrierna runt om Fagersta nu sakta börjar komma igång och att konsulter är på väg tillbaka.

– Men vi räknar kallt med att vi kommer att ligga på under 50 procent av vår ordinarie beläggning resten av året eftersom en stor del av våra gäster är inresande från andra länder, säger Jennifer Troëng Johansson som spår en försiktighet med resor i olika verksamheter oavsett när gränser mellan länder öppnas.

Makarna agerade snabbt på regeringens stödpaket och så fort möjligheten fanns korttidspermitterades all personal. Men trots det har de tvingats att säga upp fem av de totalt åtta fast anställda.

– Det sista vi ville var att säga upp medarbetare, men det blev nödvändigt för att säkerställa verksamheten även efter krisen. Korttidspermitteringen är tyvärr inte helt optimal för vår bransch, det är svårt att lägga schema för att se till att få en intäkt på dom timmar personalen är på plats. Sen har det varit en utmaning rent ekonomiskt eftersom man först måste betala in hela lönen för att sedan få tillbaka pengarna.

I övrigt tycker Jennifer Troëng Johansson att stödpaketen varit bra även om det är omställningsstödet till företag som tappat mer än 30 procent av omsättningen som hon ser som det absolut viktigaste.

–  De första stödpaketen har ju främst handlat om lån och framskjuten likvid, så omställningsstödet var det vi väntade på. Trots att vi hela tiden haft bra dialog och stöd från vår hyresvärd och bank så är det avgörande för oss att staten nu går in och täcker en del av kostnaderna.

När det gäller framtiden för branschen så tror Jennifer Troëng Johansson att vi under en lång tid kommer få leva med ändrat mönster för hur vi reser och hur vi möts.

– Jag hoppas så klart att det lättar upp något i höst men tror att det förmodligen kommer ta lång tid, kanske flera år, innan vi är uppe i samma bemanning och omsättning som innan krisen. Det gäller att planera för flera olika scenarier för framtiden. Just nu funderar vi tex. på olika alternativ att genomföra julbord i december, beroende på hur smittläge och restriktioner ser ut, avslutar Jennifer Troëng Johansson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så kompetenssäkrar du företaget under krisen

WEBBINAR Ett webbinarium om hur du som arbetsgivare kan använda tiden under corona till att behålla och stärka kompetensen i ditt företag, för att stå starkare när det vänder.
NYHET Publicerad:

Försiktig optimism hos västmanländskt företag

CORONAKRISEN Kadesjös i Västerås med cirka 60 anställda går likt många andra företag just nu en osäker framtid till mötes. Företaget har trots krisen haft full beläggning under hela våren och bland annat hjälpt vården i form av att tillverka bågar till de skyddsvisir som används. VD Birgitta Lindblad berättar dock att osäkerheten inför hösten är påtaglig och att det måste råda en försiktighet i planeringen inför framtiden.
NYHET Publicerad:

Kungsörsföretag hjälper vården

CORONAKRISEN Många företag landet över upplever just nu stora bekymmer där efterfrågan störtdykt men utgifter förblivit oförändrade. Västmanland är inget undantag, men det finns också företag där verkligheten är en annan. Ronny Berglund, vd på Packing Kungsör AB, har tack vare en snabb omstrukturering av verksamheten istället fått se en ökad omsättning.
NYHET Publicerad:

Varierade betyg på kommunernas företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT I drygt 20 år har Svenskt Näringsliv varje år genomfört en stor enkätundersökning för att mäta hur företagare upplever det lokala företagsklimatet i sin kommun. "De kommuner som presterar bäst i vår undersökning är kommuner som jobbat hårt och aktivt i flera år för att förbättra sitt lokala företagsklimat", säger Kristin Lahed.
NYHET Publicerad:

Recotech tuffar på trots Coronakrisen

CORONAKRISEN Recotech AB i Arboga kämpar likt många andra företag just nu mot en pandemi som både förändrat spelregler och möjigheter för våra svenska företag. Bo Martin Tell, VD, berättar att efter 1,5 års inbromsning hade trenden äntligen börjat vända och företaget fick allt fler ordrar. Då slog krisen till och skapade nya hinder.
NYHET Publicerad:

Tuff start för Fagersta Brukshotells nya ägare

CORONAKRISEN Besöksnäringen har drabbats extremt hårt av coronakrisen och för Jennifer Troëng Johansson som tillsammans med sin man Robert Troëng Johansson vid årsskiftet tog över Fagersta Brukshotell har starten varit minst sagt turbulent.
NYHET Publicerad:

Västmanlands företag spår en dyster framtid

KONJUNKTUR Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att 64 procent av företagen i Västmanland har en lägre produktion och försäljningsvolym än för sex månader sedan. Framtiden ser dyster ut när företagen blickar framåt.
NYHET Publicerad:

Stärkt inre marknad i EU är vägen framåt

EUROPADAGEN Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen. "Nu måste den ömsesidiga viljan till handel och utbyte av varor och tjänster stärkas för att Sveriges och EU:s företag ska kunna klara sig igenom denna svåra tid", säger Kristin Lahed, Svenskt Näringsliv Västmanland.
NYHET Publicerad:

Stöd till dig som ledare vid omställning

WEBBINAR Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. I detta webbinarium får du information om vilket stöd och vilken hjälp du kan få via trygghetsorganisationen TRR i en omställningsprocess.
NYHET Publicerad:

Städarna kämpar mot Corona

CORONAKRISEN Företag inom skilda branscher kämpar nu för sin överlevnad under coronakrisen. Trots stora egna omställningar bland bolagen kommer det krävas politiska lättnader, det menar Pawel Gentek, vd på Städarna i Västerås.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Västmanland

DEBATT "Ambitionen måste vara att så många som möjligt har en trygg vardag att återvända till med jobb, försörjning och ett fungerande näringsliv. Men det förutsätter politiska krafttag. Här och nu." Det skriver Kristin Lahed och Tony Gunnarsson, Svenskt Näringsliv Västmanland i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

Bussarna står stilla och branschen är i kris

CORONAKRISEN Västmanlands läns transportföretag inom olika sektorer är nu hårt pressade. Verksamheter som håller ihop länet och säkerställer en fungerande transportinfrastruktur riskerar nu att gå omkull, till följd av coronakrisen. Om branschen ska överleva krävs kraftfullare politiska åtgärder, menar Alan Björk, ordförande i CWUX bussbranschförening som har säte i Västerås.
NYHET Publicerad:

Upphandling under coronatider

WEBBINAR Coronapandemin slår brett mot alla delar i samhället. Tillsammans bidrar också alla till att samhällets nödvändiga delar kan upprätthållas under krisen och att alla delar kan fungera ordentligt när krisen är över. Offentliga myndigheters upphandling är viktig både för att offentlig verksamhet ska fungera och som marknad för många företag. I den krissituation som nu råder ger lagstiftningen om offentlig upphandling möjligheter att på ett konstruktivt sätt säkerställa en god affär för båda parter.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen slår mot jobb och integration i Västmanland

CORONAKRISEN Besöksnäringen och handeln är branscher som tidigt drabbades av effekterna av coronakrisen. Över hela landet gapar hotell, restauranger och butiker tomma. "Det är oerhört tungt", berättar Tobias Hultberg på Aros Congress Center som tvingats permittera 95 % av personalen och säga upp 35 personer. Tobias menar att det nu behövs kraftfulla politiska åtgärder för att branschen ska ha en chans att överleva krisen.
NYHET Publicerad:

Gröna jobb ett ljus i coronamörkret

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Många branscher i Västmanland är hårt drabbade av Coronakrisen med permitteringar, varsel och i värsta fall konkurser som följd. Men situationen är inte likadan överallt. Länets skogs- och trädgårdsföretagare står nu beredda att ta emot permitterad arbetskraft från andra sektorer.
NYHET Publicerad:

TSL redo att hjälpa vid arbetsbrist

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Markus Sandin, på Trygghetsfonden TSL region Mitt.
NYHET Publicerad:

Ryns skor möter kunder på nya sätt

CORONAKRISEN Sällanvaruhandeln är en av de branscher som drabbats hårdast av Coronakrisen. För Ryns skor i Västerås och Köping har det varit en dramatisk utveckling. ”Hela vår verksamhet har skakats om i grunden”, berättar ägaren Ulf Antman.
NYHET Publicerad:

Surahammars kommun vill hjälpa företagen

CORONAKRISEN Surahammars kommun har infört en rad åtgärder för att underlätta för företagen under Corona-krisen. Detta välkomnas av kommunens företagare som bland annat kan få anstånd med avgifter, framskjutna tillsynsbesök och lätt hitta rätt i kontakten med kommunen genom ”en väg in”.
NYHET Publicerad:

Snabbt agerat av flera västmanländska kommuner

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb. Nu har många kommuner agerat för att mildra effekterna på näringslivet. "Flera av förslagen vi nu ser i kommunerna sänker företagens kostnader, minskar intäktsbortfallet och ökar möjligheten att överleva krisen. Många kommuner visar på en handlingskraft och stor förståelse för det akuta läge vi befinner oss i", säger Kristin Lahed, Svenskt Näringsliv Västmanland.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.