Tuff start för Fagersta Brukshotells nya ägare

NYHET Publicerad

CORONAKRISEN Besöksnäringen har drabbats extremt hårt av coronakrisen och för Jennifer Troëng Johansson som tillsammans med sin man Robert Troëng Johansson vid årsskiftet tog över Fagersta Brukshotell har starten varit minst sagt turbulent.

Drive-through skylt på Fagersta Brukshotell
Foto: Privat

Det visade sig att en drive-through var en bra idé och har lockat till sig en del gäster som tidigare inte besökt restaurangen.

Jennifer Troëng Johansson, Fagersta Brukshotell

"På tre dagar gick vi från att ha 70-80 procent beläggning till i princip noll", säger Jennifer Troëng Johansson.

Foto: Privat

– Det går inte att säga annat än det har varit otroligt tufft. Vi köpte ett solitt företag som funnits sedan 1974 och som aldrig visat röda siffror, förrän nu, säger Jennifer Troëng Johansson.

Hon förstod tidigt att pandemin skulle få konsekvenser och var snabb med att styra om restaurangverksamheten, bland annat genom ändrade öppettider och ett nytt lunchkoncept.

– Jag insåg att vi runt hotellet har en bra infrastruktur för att köra drive-through. Och att vi på så sätt också kunde säkra upp restaurangverksamheten för eventuella ytterligare restriktioner.

Det visade sig var en bra idé och lunchrestaurangen har i stort sett bara tappat 10 procent i omsättning jämfört med hur det brukar se ut.

– Vi ser att drive-throughkonceptet har lockat till sig kunder vi inte har haft tidigare och vi planerar faktiskt att under kommande vecka även öppna upp för tallriksservering under lunchen för att se om det fungerar, säger Jennifer Troëng Johansson.

För hotellet har dock coronakrisen varit mer skoningslös och beläggningen försvann helt mellan 10:e och 13:e mars.

– På tre dagar gick vi från att ha 70-80 procent beläggning till i princip noll. Vi har legat på 2-3 procent beläggning sedan dess, berättar Jennifer Troëng Johansson.

Tack vare en vän som ringde och ville boka ett rum som hon inte tänkte checka in på fick Jennifer idén till kampanjen #stödköpettrum. Det vill säga möjligheten att köpa ett presentkort nu och utnyttja det senare.

– Vi har faktiskt fått in lika mycket i omsättning på det som på den faktiska beläggningen under mars och april, så även om beläggning har varit extremt låg har vi i alla fall dubblat den, skrattar hon.

Nu börjar de dock se en svag ljusning och har under veckan haft nio procent beläggning. Det verkar som att industrierna runt om Fagersta nu sakta börjar komma igång och att konsulter är på väg tillbaka.

– Men vi räknar kallt med att vi kommer att ligga på under 50 procent av vår ordinarie beläggning resten av året eftersom en stor del av våra gäster är inresande från andra länder, säger Jennifer Troëng Johansson som spår en försiktighet med resor i olika verksamheter oavsett när gränser mellan länder öppnas.

Makarna agerade snabbt på regeringens stödpaket och så fort möjligheten fanns korttidspermitterades all personal. Men trots det har de tvingats att säga upp fem av de totalt åtta fast anställda.

– Det sista vi ville var att säga upp medarbetare, men det blev nödvändigt för att säkerställa verksamheten även efter krisen. Korttidspermitteringen är tyvärr inte helt optimal för vår bransch, det är svårt att lägga schema för att se till att få en intäkt på dom timmar personalen är på plats. Sen har det varit en utmaning rent ekonomiskt eftersom man först måste betala in hela lönen för att sedan få tillbaka pengarna.

I övrigt tycker Jennifer Troëng Johansson att stödpaketen varit bra även om det är omställningsstödet till företag som tappat mer än 30 procent av omsättningen som hon ser som det absolut viktigaste.

–  De första stödpaketen har ju främst handlat om lån och framskjuten likvid, så omställningsstödet var det vi väntade på. Trots att vi hela tiden haft bra dialog och stöd från vår hyresvärd och bank så är det avgörande för oss att staten nu går in och täcker en del av kostnaderna.

När det gäller framtiden för branschen så tror Jennifer Troëng Johansson att vi under en lång tid kommer få leva med ändrat mönster för hur vi reser och hur vi möts.

– Jag hoppas så klart att det lättar upp något i höst men tror att det förmodligen kommer ta lång tid, kanske flera år, innan vi är uppe i samma bemanning och omsättning som innan krisen. Det gäller att planera för flera olika scenarier för framtiden. Just nu funderar vi tex. på olika alternativ att genomföra julbord i december, beroende på hur smittläge och restriktioner ser ut, avslutar Jennifer Troëng Johansson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kommunerna måste dra åt svångremmen

KOMMUNKRISEN "Sveriges kommuner och regioner (SKR) har i sin ekonomirapport varnat för att många kommuner och regioner riskerar underskott framöver. Fyra av fem kommuner kommer att tvingas skära ner under 2020 och var tionde kommun att höja skatten. Med sjunkande intäkter och ökande välfärdsbehov finns stora behov av effektivisering inom kommunsektorn. Men situationen är inte hopplös. Det finns flera områden att titta på för att underlätta läget." Det skriver Tony Gunnarsson Svenskt Näringsliv Västmanland.
NYHET Publicerad:

Er tid är nu

SOMMARKRÖNIKA "Framtiden ska vara ljus och inspirerande. Det är därför högst bekymmersamt att ungas oro för framtiden nu ökar. Enligt UB uppger hälften av gymnasieungdomarna att de är oroliga inför framtiden, att jämföra med tre av tio när de ställde samma fråga hösten 2019." Det skriver Johan Olsson, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Västerås kommun stöttar företagen i krisen

CORONAKRISEN ”Det kommer aldrig att bli som vanligt igen, men successivt går vi mot en ny vanlighet. Hur den kommer att se ut vet vi inte än, men vi kommer att finnas där hela tiden och stötta företagen, för att hålla igång den lokala ekonomin är det viktigaste vi kan göra”, säger Anders Teljebäck, kommunstyrelseordförande i Västerås kommun.
NYHET Publicerad:

Fyra prioriteringar i EU:s återhämtningsplan

EU Bara månader efter att den nya EU-kommissionen tillträdde och presenterade sina planer för den kommande mandatperioden slog corona-pandemin till. Till de stora utmaningarna, som Brexit och en ny långtidsbudget, lades nu ytterligare en: att få EU att återhämta sig ur en medicinsk och ekonomisk kris. Vi har träffat chefen på Svenskt Näringslivs EU-kontor i Bryssel, Anders Edholm, för att höra vad svenska företag bör hålla koll på i EU den närmaste tiden.
NYHET Publicerad:

Så kan regeringen få fart på landsbygden

CORONAKRISEN Landsbygdsföretagen drabbas hårt av coronakrisen, konstaterar Småföretagarnas riksförbund i en debattartikel. Redan svaga lokala marknader slås ut av skiftet till internethandel, en ofta äldre befolkning drabbas hårt av viruset och redan tyngda kommuner får fallande skatteintäkter. Det skriver Tony Gunnarsson, Svenskt Näringsliv Västmanland och menar att nu krävs genomgripande reformer för att stärka landsbygdsföretagens långsiktiga konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

Hur löser vi ett mer än dubbelt så stort elbehov?

SOMMARKRÖNIKA "I Sverige har vi ett av världens mest fossilfria elsystem. Ungefär 98 procent av elen vi använder produceras utan koldioxidutsläpp. Dessutom sker produktionen till en låg kostnad vilket har inneburit en viktig konkurrensfördel för svensk industri. Det är ingen överdrift att säga att låga och stabila elpriser har varit en grundförutsättning för vårt välstånd". Lina Håkansson, Svenskt Näringsliv, lyfter i denna krönika frågan om hur vi ska lösa vårt framtida elbehov.
NYHET Publicerad:

"Ge unga vuxna större möjligheter att karriärväxla"

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Hallå där, Johan Olsson, samordningsansvarig kompetensförsörjning på branschorganisationen Byggföretagen i Västerås. Ni arbetar bland annat med att bredda rekryteringsbasen till bygg- och anläggningsbranschen. Varför ska man söka sig till er bransch?
NYHET Publicerad:

Integrationsskulden måste jobbas bort

KRÖNIKA Sverige har fört en misslyckad integrationspolitik. Detta tar sig bland annat uttryck i den dåliga etableringen av utrikesfödda på arbetsmarknaden. Situationen förvärras dessutom av coronakrisen. Därför krävs ett omedelbart omtag i integrationspolitiken och reformer på flera områden.
NYHET Publicerad:

Visioner för miljön och klimatets skull

SOMMARKRÖNIKA "Det är en framåtblickande, visionär, syn som måste prägla vårt fortsatta miljöarbete. Sverige behöver ta fasta på utvecklingen i näringslivet, den hållbara utvecklingen, som en motor för att skapa ett välfärdssamhälle." Det skriver Nicklas Skår, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Elbrist oroar när Northvolt laddar för framtiden

ENERGIFÖRSÖRNING Det svenska industriföretaget Northvolt satsar stort på tillverkning av litiumjonbatterier för elbilar och lagring av energi. I Västerås har en stor anläggning för test- och utvecklingsverksamhet byggts upp och redan har många personer rekryterats. Ska Northvolt kunna fortsätta expandera behövs dock politiska satsningar på infrastrukturen, menar företaget.
NYHET Publicerad:

Var tredje företag i länet negativt påverkat av brottslighet

BROTTSLIGHET Problematiken med brottslighet ökar för företagen i Västmanland. 31 procent av företagen uppger nu att deras verksamhet påverkas negativt av brottslighet och otrygghet. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv med 937 svarande företag i Västmanland.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Nu behövs kraftsamling för jobben

DEBATT Tusentals människor har avlidit i covid-19 och åter tusentals är på väg tillbaka efter svår sjukdom. Samtidigt befinner sig svensk ekonomi i djup kris. För många av Svenskt Näringslivs medlemsföretag har kunderna helt eller delvis försvunnit. Vi har träffat och pratat med många företagare som denna vår sett sina livsverk gå under. Sedan krisen inleddes har 13 115 personer i Västmanlands län antingen blivit arbetslösa eller korttidspermitterade.
NYHET Publicerad:

Vill att unga ska se företagande som ett naturligt yrkesval

SKOLNÄTVERK Välkommen Jennifer Österlund som kommer att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i vår region. "Jag vill att företagande ska ses som ett lika naturligt yrkesval för unga som vilket annat som helst, och därför är jag väldigt glad och tacksam över att få jobba för det".
NYHET Publicerad:

Vi ställer inte in, vi ställer om

KRÖNIKA "Med en hållbar ekonomi har vi också muskler att hantera miljöutmaningar, social utsatthet och andra aspekter av hållbarhetsfrågan. Satsningar på företagsamhet och företagsklimat är således en satsning för ett hållbarare samhälle." Det skriver Kristin Lahed i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Det är dags att återstarta länets ekonomi

DEBATT Det är de strukturella förutsättningarna för företagande, arbete, forskning, utveckling och investeringar som avgör hur snabbt Sverige och Västmanlands län kan komma tillbaka på fötter och blicka framåt. Det skriver Kristin Lahed och Tony Gunnarsson, Svenskt Näringsliv i denna debatt.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

TRR stöttar företag i omställning

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Erica Sundberg, regionchef för TRR Region Mitt, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Så kompetenssäkrar du företaget under krisen

WEBBINAR Ett webbinarium om hur du som arbetsgivare kan använda tiden under corona till att behålla och stärka kompetensen i ditt företag, för att stå starkare när det vänder.
NYHET Publicerad:

Försiktig optimism hos västmanländskt företag

CORONAKRISEN Kadesjös i Västerås med cirka 60 anställda går likt många andra företag just nu en osäker framtid till mötes. Företaget har trots krisen haft full beläggning under hela våren och bland annat hjälpt vården i form av att tillverka bågar till de skyddsvisir som används. VD Birgitta Lindblad berättar dock att osäkerheten inför hösten är påtaglig och att det måste råda en försiktighet i planeringen inför framtiden.