NYHET15 augusti 2018

Besöksnäringen – inte enbart ett startskott i karriären

Hotell- och restaurangbranschen är inte bara en bransch där många får sitt första jobb; det är en bransch med mycket glädje, ansvar och betydelse för människor och en bransch där man kan göra karriär, om man vill. Vi har träffat Maria Kjellsson, VD på Gullmarsstrands Hotell och Konferens som berättar om branschens möjligheter, men också om dess utmaningar och om vad som bör göras för att åtgärda dem.

Berätta! Vad gör Gullmarsstrands Hotell och Konferens?
– Det är som det låter! Vi är ett hotell med konferens och restauranger och riktar oss mot tre kundgrupper: privatresenärer, som är mycket på sommaren och på helger, konferensresenärer och bröllops- och festresenärer.

Hur har sommaren sett ut?
– Vi har haft en väldigt bra sommar och i juli har vi slått omsättningsrekord under vår 40-åriga historia, så det känns jättebra!

Vad har det berott på tror du?
– Vädret spelar ju roll, men vi har jobbat mycket med att vara synliga, vilket har gjort att fler upptäcker och besöker oss. Många kommer ju tillbaka tack vare att vi har många bra medarbetare som tar väl hand om gästerna och då vi försöker hålla en hög standard på service och mat.

Hur tycker du att det går för branschen? Vilka är utmaningarna?
– Vår största utmaningar är personal och jag vet att alla branscher i hela Sverige sliter med personal. Det är jättesvårt att hitta bra och kompetent personal. För oss handlar det om att vi ligger på en liten ort och pendlingsavståndet får ju inte vara allt för långt. Sen handlar det också om inställning. Dels så ser många det som en bransch för sommarjobbande ungdomar, vilket gör att färre lockas till att utbilda sig inom detta, men sen har unga en annan inställning till jobb, då man inte är lika pigg på att jobba kvällar och helger.

– Detta är synd då detta är en otroligt positiv bransch där man gör skillnad. Vi jobbar ju med människors lediga tid. I debatten lyfter man vår bransch som ett startskott för karriären, men vi måste också prata om utvecklingsmöjligheterna i branschen. Vi själva försöker verkligen att få personalen att trivas, men också de vet att utvecklingsmöjligheterna finns.

Vad beror det på tror du och vad kan politikerna göra?
– Det är viktigt att man har rätt sorts utbildning, vilket många inte har. Man utbildar många affärsutvecklare och projektledare i branschen och jag ser inte att det behovet finns. Vi behöver utbilda fler människor i service, värdskap, men vi måste också utbilda fler kunniga hovmästare och servitörer. Jag tror att det är viktigt att man känner sig stolt över sitt arbete och att attityder förändras. Samtidigt ger branschen en möjlighet för många och det är beklagligt att man inte gör något för att underlätta för dem att komma in i arbetslivet. Att man fasade ut den sänkta arbetsgivaravgiften för unga har istället gjort det svårare.

Vad bör göras för att fler väljer och stannar inom hotell-och restaurangbranschen?
– Framför allt mer kunskap om branschen. Det är viktigt att förstå att vi driver verksamhet hela året och nu när vi ökat på lågsäsong är det viktigare än någonsin att personalen stannar. Det är ett viktigt och riktigt jobb och man kan utvecklas om man nu vill.

Upplever du att det är ett växande problem?
– Nu i en högkonjunktur är det ju relativt lätt att få jobb, vilket gör att man kanske inte är lika i mån om sitt jobb och att stanna och utvecklas på sitt jobb. Det handlar nog också om attitydförändringar hos unga och till branschen.

jobbskaparna
Skriven avAnton Bichler
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist