Bild Donsö - Fotograf Alice J.png
Foto: Fotograf Alice J

Full fart under dagen. Bild: Fotograf Alice J

Donsö sätter sjöfarten på kartan

NYHET Publicerad

SKOLA OCH NÄRINGSLIV Nästan 2000 gymnasie- och högskoleelever, över 100 yrkes- och studievägledare och utbildningsminister Anna Ekström samlades förra veckan på Donsö för att delta på en studiedag i sjöfartens tecken.

Det går bra för den svenska sjöfarten och branschen växer. Samtidigt står man inför stora problem. Betydande pensionsavgångar, en ökande utlandskonkurrens och en expanderande verksamhet gör att mycket ny arbetskraft kommer att behövas inom en snar framtid. Enligt en undersökning från Transportföretagen kommer sjöfarten att behöva rekrytera fler än 800 personer bara under de närmsta 5 åren. ’Dag noll’, som denna studiedag kallas, ses som ett viktigt verktyg i detta arbete.

— Den här dagen sätter sjöfarten på kartan. Vi hoppas på ett ökat söktryck till utbildningarna och ett ökat intresse för branschen i stort, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Elever och yrkesvägledare fick ta del av ett fullspäckat program med ett stort antal aktiviteter och fick träffa både besättningar och studenter som utbildar sig inom sjöfarten. Allt med syfte att lära sig mer om branschens olika yrken och karriärvägar. Ett mycket lyckat arrangemang enligt en deltagande studie- och yrkesvägledare.

— Det var mycket bra arrangerat, vi hade trevligt och det var mycket lärorikt. Jag ser fram emot att få besöka arrangemanget igen någon gång.

Det var dock inte bara elever och studie- och yrkesvägledare som hade positiva saker att säga om initiativet. Under ett pressmöte som ägde rum under dagen samlades flera lokala näringslivsprofiler inom sjöfarten för att tillsammans med utbildningsminister Anna Ekström diskutera den utbredda kompetensbristen.

Utbildningsministern berömde arrangemanget och poängterade att frågan om kompetensförsörjning är en viktig, branschöverskridande, fråga som löses bäst genom samarbete mellan politik och näringsliv.

— Att väcka den där glöden i unga människors hjärtan som gör att de vill lägga tid, kraft och möda på en utbildning – det ska inte myndigheter eller politiker göra. Det gör ni bäst i branschen och där hoppas jag på ett mycket gott samarbete. Sverige behöver sin sjöfart, säger Anna Ekström.

— Vi politiker ska se till att det finns tillräckligt med utbildningsplatser, och branschen behöver få unga människor att förstå vilka intressanta och roliga yrken det finns. Det ni gör idag är jättebra, poängterar Anna Ekström.

Studiedagen anordnades i samband med den internationella mässan Donsö Shipping Meet som vartannat år lockar till sig över 100 rederier från 30 olika nationer. Mässan utgör en mötespunkt för sjöfarten och är en plats för kontaktknytande såväl som affärer. Årets satsning på framtidens arbetskraft blev ett oerhört lyckat arrangemang och bör ses som en föregångsmodell för andra branscher.

Text: Moltas Kallur

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nyrekrytering till Svenskt Näringsliv i väst

NYREKRYTERING I augusti tillträder Susann Haggren som ny näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

Näringslivspodden special: Framgångsrecept på företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Hur utvecklar man som kommun ett långsiktigt stabilt företagsklimat? I veckans specialavsnitt av Näringslivspodden träffar vi företrädare för två kommuner som länge legat i topp i Svenskt Näringslivs undersökningar. Lyssna här!
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Västra Götaland

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatisk försämring för företagen i Västra Götaland

DET EKONOMISKA LÄGET Framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel om det ekonomiska läget.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Vår i krisens tid

FREDAGSKRÖNIKA Vi går nu in i maj månad och vi börjar räkna coronakrisen i månader istället för veckor. Vårsolen, fågelkvittret och vitsipporna påminner oss dock om att livet går vidare och det finns tecken på att det kan vara på väg att vända.
NYHET Publicerad:

”Otydlig kommunikation om sjuklönen”

STÖDPAKET Många företag får en kalldusch när de inser att de ska betala sjuklön till anställda som i mars lydde regeringen och stannade hemma vid minsta coronasymptom. Företagaren Anna Karin Hammarstrand är kritisk till den oklara kommunikationen och att stödet inte kickar in tidigare.
NYHET Publicerad:

Krisen cementeras bland de västsvenska företagen

CORONAKRISEN Det råder fortsatt kris bland näringslivet i Västsverige. Ett stort antal företag har fortsatt problem med likviditet, ser en kraftigt minskad försäljning och tvingas varsla personal om uppsägning.
NYHET Publicerad:

Många permitterade i Västra Götaland

CORONAKRISEN Sedan den 7 april har det inkommit 7272 ansökningar om korttidspermittering till Tillväxtverket från företag i Västra Götaland. Totalt innebär det att 42 292, eller 7,4 procent av de anställda inom näringslivet i regionen.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Västsverige

DEBATT Utan företag och jobb finns inga skatteintäkter att fördela.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Så slår coronaviruset mot näringslivet i Västra Götaland

CORONAKRISEN Nästan 8 av 10 företag i Västra Götaland upplever nu vikande försäljning eller orderingång till följd av Coronaviruset. Samtidigt drabbas fler än hälften av företagen av störningar i materialtillförsel och produktion och mer än en tredjedel kan behöva varsla personal. Det visar en ny undersökning bland 1528 av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Västra Götaland står enade i krisen

FREDAGSKRÖNIKA Det är gripande att se hur vi i Sverige sluter upp när krisen slår till.
NYHET Publicerad:

Tillsammans håller vi igång Sverige

GÄSTKRÖNIKA Det gick så fort. Över en natt förändrades förutsättningarna för oss som driver företag inom besöksnäringen i grunden. Till en början tror jag inte folk förstod allvaret. Men i takt med att insatserna för att stoppa spridningen av Coronaviruset bidragit till att avbokningarna rullat in hos våra kollegor så har diskussionerna i mitt flöde förändrats. Nu känns det som att de flesta har förstått.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Prövande tider

FREDAGSKRÖNIKA Det är prövande tider vi befinner oss i. Ingen är oberörd av den framfart som coronaviruset har, vare sig på det personliga planet eller i företagens verksamhet.
NYHET Publicerad:

Förebilder ska locka fler tjejer till elbranschen

SAMVERKAN Elbranschen är fortfarande mycket mansdominerad. För att råda bot på det arbetar rektor Jenny Tydén på Lindholmens tekniska gymnasium med att tjejer på el och energiprogrammet ska få möta kvinnor i elbranschen.