Bovallsdörren.jpg

Familjeföretaget med höga ambitioner visar vägen inom träindustrin

NYHET Publicerad

JOBBSKAPARNA. Systrarna Eva och Inger Gustafsson är tredje generationen som äger och driver Bovalls Dörrbyggeri i norra Bohuslän. Företaget har sedan start fokuserat på att skapa kvalitativa dörrar som klarar en livslängd i det hårda västkustklimatet. Genom att använda kvalitetsmärkt och certifierat trä sedan flera år tillbaka går de i bräschen för en hållbar snickeribransch.

Det hela började på 1940-talet när Eva och Ingers farfar Bengt Gustafsson startade ett snickeri i Bovallstrand som ligger vid kusten i Sotenäs kommun. Barnbarnen har sedan tidig ålder varit med på resan men blev en del av företaget på riktigt år 1999.  Sedan dess har de arbetat utifrån samma principer om kvalitet och respekt för råvaran.

På farfar Bengts tid var företagets utbud av produkter bredare, men inom ramen för finsnickeri. Idag specialiserar sig Bovalls Dörrbyggeri på dörrar och fönster, som tillverkas helt i verkstaden i Bovallstrand. Något som Eva och Inger aldrig har velat eller vill ändra på. Närheten till havet och naturen har gjort det viktigt att arbeta med trä som är högkvalitativt och ansvarsfullt producerat. Företaget är idag FSC-certifierat för att ta ett större ansvar gällande miljöanpassning, socialt ansvarstagande och bidra till ekonomisk livskraft av skogarna. Bovalls Dörrbyggeri importerar framförallt från Europa och vissa gånger från Nordamerika, men allra helst köper de från Sverige. Det som avgör inköpen är att hitta leverantörer där materialet framställs efter FSC.

— Att arbeta efter dessa miljöambitioner har minst sagt varit en utmaning. Det är inte alla leverantörer som ser behovet av det. Stundtals har det tagit väldigt lång tid att finna rätt leverantör som arbetar efter FSC-standarder, säger Inger Gustafsson.

Eva och Inger ser gärna att fler inom branschen, både leverantörer av trämaterial samt andra företagare, arbetar efter FSC-standarder. Det är även viktigt att slutkonsumenten känner värdet av att köpa träprodukter som är FSC-certifierade. Då säkras goda levnadsvillkor för såväl skogsarbetaren som för djur och växtlivet.

Trots branschens utmaningar gällande råvarorna och dess hållbarhetsperspektiv, har Eva och Inger fortsatt arbeta efter sina principer. Deras kunder finns i både Norge och Sverige och är privatpersoner, bostadsrättsföreningar eller byggare. Konsumenterna vänder sig till Bovalls Dörrbyggeri för kvalitet framför kvantitet, vilket visat sig vara ett vinnande koncept.

— Våra dörrar är lite dyrare men bättre och har en mycket längre livslängd. Kunderna har alltid varit de som drivit på utvecklingen och pekat på vad de önskar från oss. Dörrarna görs efter beställning och efterfrågan vilket innebär att vi har ett mycket litet lager. Vi har heller inga återförsäljare vilket innebär att vi hela tiden ligger nära våra kunder och kan känna av vad som efterfrågas, säger Eva Gustafsson.

Utöver miljö- och hållbarhetsarbetet har Bovalls Dörrbyggeri implementerat LEAN i hela produktionen. Det innebär att man kunnat effektivisera och rationalisera i produktionen och verkstaden. En dörr tar en dag att tillverka och det är alltid en person som utför alla delar av processen. På så sätt kan kvalitén säkras. Idag har företaget 17 anställda, varav fler arbetar administrativt jämfört med i produktion. Det på grund av det omfattande regelverket som finns.

— Den administrativa avdelningen på företaget växer mer och mer, jämfört med den i produktionen. Det beror till stora delar av den regelbörda som vi företagare tyngs ner med. Det är så mycket krav, lagar och regler som vi måste uppfylla att man stundtals blir tokig. Det måste ske en regelförenkling för företagare i Sverige, hur ska vi annars bli mer effektiva och konkurrenskraftiga? Ifrågasätter Inger Gustafsson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nyrekrytering till Svenskt Näringsliv i väst

NYREKRYTERING I augusti tillträder Susann Haggren som ny näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

Näringslivspodden special: Framgångsrecept på företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Hur utvecklar man som kommun ett långsiktigt stabilt företagsklimat? I veckans specialavsnitt av Näringslivspodden träffar vi företrädare för två kommuner som länge legat i topp i Svenskt Näringslivs undersökningar. Lyssna här!
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Västra Götaland

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatisk försämring för företagen i Västra Götaland

DET EKONOMISKA LÄGET Framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel om det ekonomiska läget.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Vår i krisens tid

FREDAGSKRÖNIKA Vi går nu in i maj månad och vi börjar räkna coronakrisen i månader istället för veckor. Vårsolen, fågelkvittret och vitsipporna påminner oss dock om att livet går vidare och det finns tecken på att det kan vara på väg att vända.
NYHET Publicerad:

”Otydlig kommunikation om sjuklönen”

STÖDPAKET Många företag får en kalldusch när de inser att de ska betala sjuklön till anställda som i mars lydde regeringen och stannade hemma vid minsta coronasymptom. Företagaren Anna Karin Hammarstrand är kritisk till den oklara kommunikationen och att stödet inte kickar in tidigare.
NYHET Publicerad:

Krisen cementeras bland de västsvenska företagen

CORONAKRISEN Det råder fortsatt kris bland näringslivet i Västsverige. Ett stort antal företag har fortsatt problem med likviditet, ser en kraftigt minskad försäljning och tvingas varsla personal om uppsägning.
NYHET Publicerad:

Många permitterade i Västra Götaland

CORONAKRISEN Sedan den 7 april har det inkommit 7272 ansökningar om korttidspermittering till Tillväxtverket från företag i Västra Götaland. Totalt innebär det att 42 292, eller 7,4 procent av de anställda inom näringslivet i regionen.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Västsverige

DEBATT Utan företag och jobb finns inga skatteintäkter att fördela.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Så slår coronaviruset mot näringslivet i Västra Götaland

CORONAKRISEN Nästan 8 av 10 företag i Västra Götaland upplever nu vikande försäljning eller orderingång till följd av Coronaviruset. Samtidigt drabbas fler än hälften av företagen av störningar i materialtillförsel och produktion och mer än en tredjedel kan behöva varsla personal. Det visar en ny undersökning bland 1528 av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Västra Götaland står enade i krisen

FREDAGSKRÖNIKA Det är gripande att se hur vi i Sverige sluter upp när krisen slår till.
NYHET Publicerad:

Tillsammans håller vi igång Sverige

GÄSTKRÖNIKA Det gick så fort. Över en natt förändrades förutsättningarna för oss som driver företag inom besöksnäringen i grunden. Till en början tror jag inte folk förstod allvaret. Men i takt med att insatserna för att stoppa spridningen av Coronaviruset bidragit till att avbokningarna rullat in hos våra kollegor så har diskussionerna i mitt flöde förändrats. Nu känns det som att de flesta har förstått.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Prövande tider

FREDAGSKRÖNIKA Det är prövande tider vi befinner oss i. Ingen är oberörd av den framfart som coronaviruset har, vare sig på det personliga planet eller i företagens verksamhet.
NYHET Publicerad:

Förebilder ska locka fler tjejer till elbranschen

SAMVERKAN Elbranschen är fortfarande mycket mansdominerad. För att råda bot på det arbetar rektor Jenny Tydén på Lindholmens tekniska gymnasium med att tjejer på el och energiprogrammet ska få möta kvinnor i elbranschen.