Bovallsdörren.jpg

Familjeföretaget med höga ambitioner visar vägen inom träindustrin

NYHET Publicerad

JOBBSKAPARNA. Systrarna Eva och Inger Gustafsson är tredje generationen som äger och driver Bovalls Dörrbyggeri i norra Bohuslän. Företaget har sedan start fokuserat på att skapa kvalitativa dörrar som klarar en livslängd i det hårda västkustklimatet. Genom att använda kvalitetsmärkt och certifierat trä sedan flera år tillbaka går de i bräschen för en hållbar snickeribransch.

Det hela började på 1940-talet när Eva och Ingers farfar Bengt Gustafsson startade ett snickeri i Bovallstrand som ligger vid kusten i Sotenäs kommun. Barnbarnen har sedan tidig ålder varit med på resan men blev en del av företaget på riktigt år 1999.  Sedan dess har de arbetat utifrån samma principer om kvalitet och respekt för råvaran.

På farfar Bengts tid var företagets utbud av produkter bredare, men inom ramen för finsnickeri. Idag specialiserar sig Bovalls Dörrbyggeri på dörrar och fönster, som tillverkas helt i verkstaden i Bovallstrand. Något som Eva och Inger aldrig har velat eller vill ändra på. Närheten till havet och naturen har gjort det viktigt att arbeta med trä som är högkvalitativt och ansvarsfullt producerat. Företaget är idag FSC-certifierat för att ta ett större ansvar gällande miljöanpassning, socialt ansvarstagande och bidra till ekonomisk livskraft av skogarna. Bovalls Dörrbyggeri importerar framförallt från Europa och vissa gånger från Nordamerika, men allra helst köper de från Sverige. Det som avgör inköpen är att hitta leverantörer där materialet framställs efter FSC.

— Att arbeta efter dessa miljöambitioner har minst sagt varit en utmaning. Det är inte alla leverantörer som ser behovet av det. Stundtals har det tagit väldigt lång tid att finna rätt leverantör som arbetar efter FSC-standarder, säger Inger Gustafsson.

Eva och Inger ser gärna att fler inom branschen, både leverantörer av trämaterial samt andra företagare, arbetar efter FSC-standarder. Det är även viktigt att slutkonsumenten känner värdet av att köpa träprodukter som är FSC-certifierade. Då säkras goda levnadsvillkor för såväl skogsarbetaren som för djur och växtlivet.

Trots branschens utmaningar gällande råvarorna och dess hållbarhetsperspektiv, har Eva och Inger fortsatt arbeta efter sina principer. Deras kunder finns i både Norge och Sverige och är privatpersoner, bostadsrättsföreningar eller byggare. Konsumenterna vänder sig till Bovalls Dörrbyggeri för kvalitet framför kvantitet, vilket visat sig vara ett vinnande koncept.

— Våra dörrar är lite dyrare men bättre och har en mycket längre livslängd. Kunderna har alltid varit de som drivit på utvecklingen och pekat på vad de önskar från oss. Dörrarna görs efter beställning och efterfrågan vilket innebär att vi har ett mycket litet lager. Vi har heller inga återförsäljare vilket innebär att vi hela tiden ligger nära våra kunder och kan känna av vad som efterfrågas, säger Eva Gustafsson.

Utöver miljö- och hållbarhetsarbetet har Bovalls Dörrbyggeri implementerat LEAN i hela produktionen. Det innebär att man kunnat effektivisera och rationalisera i produktionen och verkstaden. En dörr tar en dag att tillverka och det är alltid en person som utför alla delar av processen. På så sätt kan kvalitén säkras. Idag har företaget 17 anställda, varav fler arbetar administrativt jämfört med i produktion. Det på grund av det omfattande regelverket som finns.

— Den administrativa avdelningen på företaget växer mer och mer, jämfört med den i produktionen. Det beror till stora delar av den regelbörda som vi företagare tyngs ner med. Det är så mycket krav, lagar och regler som vi måste uppfylla att man stundtals blir tokig. Det måste ske en regelförenkling för företagare i Sverige, hur ska vi annars bli mer effektiva och konkurrenskraftiga? Ifrågasätter Inger Gustafsson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Renovas medarbetare inspirerar högstadieelever

SAMVERKAN Vad finns det för olika jobb? Och hur hittar jag vägen dit? Renova har inlett samarbete med organisationen My Dream Now, som arbetar för att alla ungdomar ska känna sitt värde i samhället och hitta egna vägar till jobb och drömmar.
NYHET Publicerad:

Göteborgs kommunala bolag är inte kommunal kärnverksamhet

FREDAGSKRÖNIKA Låt politiker vara politiker - och företagare vara företagare.
NYHET Publicerad:

Mark och Lerum deltar i utvecklingsprogram för att stärka företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Mark och Lerum är två av ett fåtal utvalda kommuner som under 2020 deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram. Programmet vars syfte är att förbättra det lokala företagsklimatet genom att utveckla arbetet kring ledarskap, kommunikation och digitalisering.
NYHET Publicerad:

En pusselbit för en ljusare framtid

FREDAGSKRÖNIKA Vill vi utveckla företagandet så måste grunden läggas redan i skolan och här kan Ung Företagsamhet spela en viktig roll.
NYHET Publicerad:

Arbetskraftsinvandring till Västra Götaland – hur ser det egentligen ut? 

ARBETSKRAFTSINVANDRING Under de senaste veckorna har politiska diskussioner om arbetskraftsinvandring blossat upp. För det västsvenska näringslivet är möjligheterna att rekrytera kompetens från hela världen avgörande. Men, hur ser det egentligen ut med arbetskraftsinvandringen i länet? Vi reder ut statistiken. 
NYHET Publicerad:

Företag bygger välfärden

FREDAGSKRÖNIKA Nya jobb kan inte kommenderas fram. De uppstår när företag växer och företagare vågar anställa. Vi vill i samband med alla hjärtans dag uppmärksamma alla de underbara människor runt om i Västra Götaland som genom sina företag skapar jobb, skatteintäkter och välstånd.
NYHET Publicerad:

Miljövänlig innovation för vardagen 

JOBBSKAPARNA Ed i nordvästra Dalsland är främst känt som turistort med sitt fantastiska landskap och natur. På orten finns det såklart också företag, bland annat Artinova. Företaget arbetar med beläggning och konvertering av pappersprodukter och brinner för utveckling. Grunden i deras produktutveckling är att alltid kunna finna ett mer miljövänligt sätt att utföra vardagens sysslor. 
NYHET Publicerad:

En västsvensk kraftsamling för klimatet

FREDAGSKRÖNIKA Idag, fredagen den 7 februari, arrangerar Svenskt Näringsliv ett energi- och klimatseminarium i Göteborg. Fokus för dagen ligger på de västsvenska företagens roll för hur vi ska vi ska klara klimatomställningen och vilka förutsättningar som krävs för att målen ska bli verklighet.
NYHET Publicerad:

Samarbete som succérecept i Partille

SAMVERKAN Ett tätt samarbete mellan skola och näringsliv är ett framgångsrecept i Partille kommun. Och det är så framgångsrikt att kommunen vunnit pris för sin samverkan. Hur kommer det sig, och vilka metoder använder de för att vara så framgångsrika? "Vi har inte tid att INTE samarbeta med näringslivet", säger Susanne Krook, rektor på Partille Gymnasium.
NYHET Publicerad:

Internationell konkurrens, kompetensbrist och digitalisering

RAPPORT Under det senaste decenniet har en digitaliseringsvåg svept över Sverige som ökat behovet av IT-kompetens hos både myndigheter och företag. I Västra Götaland konkurrerar numer industrin och telekombranschen om samma spetskompetens och företagens efterfrågan överskrider arbetskraftsutbudet. Men, vad för kompetens är det som regionen har underskott på, hur omfattande är bristen och hur kan den lösas?
NYHET Publicerad:

Vem vet bäst vad företagaren behöver?

FREDAGSKRÖNIKA Den som vill förändra och förbättra – måste också ha förståelse. Sällan blir det så tydligt som i arbetet med lokalt företagsklimat. När politiker inte förstår företagens vardag eller när företagen inte förstår hur det offentliga fungerar, finns heller inga förutsättningar att nå samsyn och förbättring.
NYHET Publicerad:

Stormöte om lokalt företagsklimat i Göteborg

FÖRETAGSKLIMAT Näringslivet ska få de allra bästa förutsättningarna och regionen ska bli en av världens mest nytänkande storstadsregioner. Det var syftet när Business Region Göteborg, i samarbete med bland annat Svenskt Näringsliv, arrangerade ett stormöte på Lindholmen Science Park. Tillsammans med närmare tvåhundra deltagare från näringslivet och staden diskuterades det nya näringslivsstrategiska programmet för Göteborgs Stad. Målsättningen är 120 000 nya jobb i Göteborgsregionen fram till 2035.
NYHET Publicerad:

Levande landsbygd – sliten valslogan eller reell målsättning?

FREDAGSKRÖNIKA Hur står det egentligen till med svensk landsbygd? Finns det förutsättningar för att idag bedriva effektiva, lönsamma och hållbara företag på landsbygden? 
NYHET Publicerad:

109 företagsbesök på 109 dagar – för företagsklimatets skull

FÖRETAGSKLIMAT För att ytterligare förbättra näringslivsklimatet i Borås väljer nu staden att göra en storsatsning på dialogen med kommunens företag. Fram tills april månad ska representanter från kommunen göra hela 109 företagsbesök.
NYHET Publicerad:

Ett bra val för framtiden

FREDAGSKRÖNIKA Nu är det dags för Västra Götalands niondeklassare att välja gymnasieprogram. En vanlig myt är att man ska välja ett högskoleförberedande program för att hålla alla dörrar öppna men valfriheten är minst lika stor vid ett yrkesprogram.
NYHET Publicerad:

Vet du verkligen hur mycket du betalar i skatt?

FREDAGSKRÖNIKA Om någon vecka trillar lönen in på kontot och som vanligt dras drygt 30 procent i skatt. Eller? Har du verkligen koll på hur mycket du betalar i skatt? Och hur stor kostnaden för din lön är för din arbetsgivare? Då är du en av få.
NYHET Publicerad:

Här höjs skatten i Västra Götaland – så mycket får du betala där du bor

SKATT Kommunalskatten påverkar alla med en inkomst och är den enskilt största utgiften för svenska familjer. 2020 fortsätter den genomsnittliga kommunalskatten att öka och med ökande behov i välfärden spås skattesatsen öka ytterligare i framtiden, vilket får stor påverkan på det lokala företagsklimatet. Här är hela listan som visar hur skatten förändras i din kommun.
NYHET Publicerad:

Ett händelserikt år och en företagsam framtid

KRÖNIKA Julen står för dörren och det är dags att runda av året 2019. Det har varit ett händelserikt år för oss på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland, inte minst för min egen del. I augusti tog jag över rodret som regionchef och kom in i en verksamhet med full fart framåt och många saker på gång.
NYHET Publicerad:

En västsvensk gasell som springer snabbast i branschen

GASELLFÖRETAG Plint är branschledande och arbetar med flera stora företag. Främst satsar de på streamingtjänster och arbetar exempelvis med Netflix och Amazon. Nu är de utsedda till ett av Västra Götalands gasellföretag 2019.
NYHET Publicerad:

Där integration och kompetensutveckling går hand i hand

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kristina Christofferson, Hotelldirektör på Nääs Fabriker Hotell och Restaurang hade flertalet nyanlända som arbetade i restaurangen och på hotellet under hösten 2018. Kristina ville göra mer och såg också stor utvecklingspotential hos sina medarbetare.