Årskrönika av Anna Gillek

Årskrönika av Anna Gillek

Företagaråret som gått och företagaråret vi önskar

NYHET Publicerad

ÅRSKRÖNIKA Då närmar sig då 2018 sitt slut och 2019 knackar på dörren. Så vad har vi då gjort för att förbättra förutsättningarna för företagande i Västra Götaland under året…

Tillsammans med många engagerade företagare runt om i länet har det hänt mycket för att påverka vardagen för företagen i en positiv riktning. Över 700 företagare har, tillsammans med nästan lika många politiker och kommunala tjänstemän, mött upp i länets kommuner för att diskutera företagsklimatet och dess utveckling och hur man vill se företagsklimatet utvecklas framåt. På det kommunala planet har vi sett hur vi fått fokus på företagsklimatet genom åren och hur det blir bättre för varje år som går, men på det nationella planet går det tyvärr sämre.

Under våren erbjöd vi många av riksdagskandidaterna, både nya och de som redan representerade länet, att följa med oss ut och besöka företag. Tack vare företagares vilja att ta emot och berätta om livet som företagare och de utmaningar man ser resulterade det i många bra och viktiga samtal om företagens vardag i olika branscher och av olika storlek. Vi vet också att det i ett nästa skede också lett fram till lagförslag och utredningar i riksdagen. Och vi väntar nu på att de ska klubbas i riksdagen.

Även efter riksdagsvalet har vi möjliggjort för engagerade företagare att träffa riksdagspolitiker för att berätta om hur regelverk och förslag förändrar spelreglerna och hur detta skapar osäkerhet. Det är genom företagen vilja att växa och utvecklas som välvärd skapas och genom att ta kloka beslut kan man stötta företagens utveckling och möjligheter till att växa. Och på så vis också skapa ytterligare resurser till välfärden.

Som det ser ut just nu kommer vi inte ha någon regering på plats förrän tidigast under andra halvan av januari nästa år. Det betyder att vår riksdag ligger flera månader efter i beslut som är viktiga för företagandet och Sverige och för vår konkurrenskraft på en internationell marknad och vår position som attraktivt land att leva och verka i.

Så vad står då på önskelistan för 2019?

Överst och alltid lika viktigt är kompetensförsörjningen. Behovet att se över utbildningssystemet och att stärka utbildningskedjan, från förskola till högskola är stort.

För att ge fler chansen att ge de som står utanför arbetsmarknaden behöver vi reformera arbetsmarknaden och sänka kostnaden för att anställa.

Och ytterligare önskningar finns kring att skapa bättre förutsättningar för företagen och företagandet i Sverige.

Vill vi ge företagen och alla företagsamma människor viljan att fortsätta sina verksamheter, samtidigt som de skapar arbetstillfällen och välfärd för oss alla, måste näringslivsfrågorna prioriteras mycket högre av våra politiker än vad som görs idag. Och de måste ges de bästa förutsättningarna för att fortsätta kunna vara framgångsrika.   

Så under 2019 kommer vi, tillsammans med engagerade företagare, fortsätta göra vårt yttersta och fortsätta att arbeta för ett bättre företagsklimat och för bättre förutsättningar för företagen.

Men innan dess vill jag önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Med vänliga hälsningar,

Anna

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Där integration och kompetensutveckling går hand i hand

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kristina Christofferson, Hotelldirektör på Nääs Fabriker Hotell och Restaurang hade flertalet nyanlända som arbetade i restaurangen och på hotellet under hösten 2018. Kristina ville göra mer och såg också stor utvecklingspotential hos sina medarbetare.
NYHET Publicerad:

Klimatet - en fråga om konkurrenskraft

FREDAGSKRÖNIKA Sverige behöver aktivt arbeta för ett gott näringslivsklimat och en stark konkurrenskraft. Med starka och framgångsrika svenska företag ökar vår möjlighet att uppnå klimatmålen väsentligt.
NYHET Publicerad:

Arena Arbetsliv – samverkan mellan skola och näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Öckerö kommun, en ö-kommun strax utanför Göteborg med cirka 12 000 invånare, har länge arbetat aktivt med att öka samverkan mellan kommun, skola och det lokala näringslivet.
NYHET Publicerad:

En något annorlunda julkalender

FREDAGSKRÖNIKA Snart är mörka november till ända. Framför oss har vi en lite ljusare tid fylld med adventsmys, adventskalendrar och julbestyr. Vad passar då bättre än en kalender fylld med riktigt bra tips inför jul? Vår kalender är dock en något annorlunda sådan. Med start den 1 december ger vi er våra 24 bästa tips för ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Så får fler i Göteborgs utsatta förorter jobb

Branschorganisationen för tjänsteföretag, Almega, har släppt en rapport över vilka yrken som är vanligast bland boende i Göteborgs utsatta områden och presenterar fem förslag för hur fler ska komma i arbete.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för morgondagens beslutsfattare

FREDAGSKRÖNIKA Att unga engagerar sig i samhällsutvecklingen är av stor vikt. Dels för deras personliga utveckling men framförallt för att det är en viktig demokratisk byggsten för ett bättre framtida samhälle.  
NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för unga beslutsfattare

UTBILDNING Svenskt Näringsliv i Västra Götaland startar en spetsutbildning för unga – Näringslivsakademin Väst. Utbildningen ger deltagarna en chans att fördjupa sig i näringslivsfrågor och bli riktigt duktiga på vad som krävs för att skapa ett välmående företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Kvinnorna tar Volvo Cars ur kompetenskrisen

MÅNGFALD Målet är att ha lika många kvinnor som män på ledande positioner. Att öka mångfalden är ett måste för att vinna kampen om kompetensen, konstaterar Katarina Matson på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Hyllad kampanj lockar kvinnor till Semcon

JÄMSTÄLLDHET När företaget Semcon gick ut och bad om tips på produkter som fungerar dåligt för kvinnor kom över 500 förslag in. En konsultgrupp, med enbart kvinnor, utvecklade en dragkrok som är enklare att hantera och samtidigt nåddes kampanjens mål – fler kvinnliga sökande.
NYHET Publicerad:

Är vi redo för framtidens arbetsmarknad?

FREDAGSKRÖNIKA Trots att vi vet hur trenderna ser ut återstår frågan, hur ska vi egentligen rusta oss för framtiden? I dagens fredagskrönika skriver Christina Riksén om hur vi förbereder oss för framtidens arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarfrågor i fokus

ARBETSGIVARDAG Över 170 personer från 130 företag deltog under en förmiddag fylld med givande föreläsningar och erfarenhetsutbyten.
NYHET Publicerad:

Vilken kommun i Västra Götaland blir först med en krångelombudsman?

FREDAGSKRÖNIKA Som första kommun i landet tar Helsingborg ett spännande initiativ och inför en ”krångelombudsman”. Vilken kommun i Västra Götaland blir först att följa efter?
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen - så sparar vi 70-100 miljarder

UPPHANDLING I TV, tidningar och på sociala medier pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Simon Påhlman

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland välkomnar en ny studentmedarbetare – Simon Påhlman! Vi bad Simon att svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre.
NYHET Publicerad:

Skaraborg satsar på företagsklimatet 

FÖRETAGSKLIMAT 2018 presenterade Skaraborgs kommunalförbund projektet ”Stärkt företagsklimat i Skaraborg”. Ett år in i projektet har mycket hänt.
NYHET Publicerad:

Great minds don't think alike

FREDAGSKRÖNIKA Hur överbrygger vi kompetensgapet, vänder utanförskap till integration och mångfald till affärsnytta? Det skriver Rudolf Antoni om i dagens krönika.
NYHET Publicerad:

Industrinatt – för inblick och kompetensförsörjning

FÖRETAGSKLIMAT Götene kommun arbetar aktivt tillsammans med näringslivet för att skapa ett så gott företagsklimat som möjligt. Ett bra exempel är att de tillsammans med Näringslivsföreningen arrangerade Götene Industrinatt för andra gången, kvällen den 23 oktober.
NYHET Publicerad:

Så rustas Västra Götaland

FREDAGSKRÖNIKA Vi ser en oväntat snabb försvagning av konjunkturen och vi går en tuffare framtid till mötes. För att möta dessa utmaningar blir kommunernas arbete med att stärka de lokala förutsättningarna för företagande allt viktigare.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Mathilda!

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland välkomnar en ny studentmedarbetare – Mathilda Ohlsson Larsson! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre.