Årskrönika av Anna Gillek

Årskrönika av Anna Gillek

Företagaråret som gått och företagaråret vi önskar

NYHET Publicerad

ÅRSKRÖNIKA Då närmar sig då 2018 sitt slut och 2019 knackar på dörren. Så vad har vi då gjort för att förbättra förutsättningarna för företagande i Västra Götaland under året…

Tillsammans med många engagerade företagare runt om i länet har det hänt mycket för att påverka vardagen för företagen i en positiv riktning. Över 700 företagare har, tillsammans med nästan lika många politiker och kommunala tjänstemän, mött upp i länets kommuner för att diskutera företagsklimatet och dess utveckling och hur man vill se företagsklimatet utvecklas framåt. På det kommunala planet har vi sett hur vi fått fokus på företagsklimatet genom åren och hur det blir bättre för varje år som går, men på det nationella planet går det tyvärr sämre.

Under våren erbjöd vi många av riksdagskandidaterna, både nya och de som redan representerade länet, att följa med oss ut och besöka företag. Tack vare företagares vilja att ta emot och berätta om livet som företagare och de utmaningar man ser resulterade det i många bra och viktiga samtal om företagens vardag i olika branscher och av olika storlek. Vi vet också att det i ett nästa skede också lett fram till lagförslag och utredningar i riksdagen. Och vi väntar nu på att de ska klubbas i riksdagen.

Även efter riksdagsvalet har vi möjliggjort för engagerade företagare att träffa riksdagspolitiker för att berätta om hur regelverk och förslag förändrar spelreglerna och hur detta skapar osäkerhet. Det är genom företagen vilja att växa och utvecklas som välvärd skapas och genom att ta kloka beslut kan man stötta företagens utveckling och möjligheter till att växa. Och på så vis också skapa ytterligare resurser till välfärden.

Som det ser ut just nu kommer vi inte ha någon regering på plats förrän tidigast under andra halvan av januari nästa år. Det betyder att vår riksdag ligger flera månader efter i beslut som är viktiga för företagandet och Sverige och för vår konkurrenskraft på en internationell marknad och vår position som attraktivt land att leva och verka i.

Så vad står då på önskelistan för 2019?

Överst och alltid lika viktigt är kompetensförsörjningen. Behovet att se över utbildningssystemet och att stärka utbildningskedjan, från förskola till högskola är stort.

För att ge fler chansen att ge de som står utanför arbetsmarknaden behöver vi reformera arbetsmarknaden och sänka kostnaden för att anställa.

Och ytterligare önskningar finns kring att skapa bättre förutsättningar för företagen och företagandet i Sverige.

Vill vi ge företagen och alla företagsamma människor viljan att fortsätta sina verksamheter, samtidigt som de skapar arbetstillfällen och välfärd för oss alla, måste näringslivsfrågorna prioriteras mycket högre av våra politiker än vad som görs idag. Och de måste ges de bästa förutsättningarna för att fortsätta kunna vara framgångsrika.   

Så under 2019 kommer vi, tillsammans med engagerade företagare, fortsätta göra vårt yttersta och fortsätta att arbeta för ett bättre företagsklimat och för bättre förutsättningar för företagen.

Men innan dess vill jag önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Med vänliga hälsningar,

Anna

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nyrekrytering till Svenskt Näringsliv i väst

NYREKRYTERING I augusti tillträder Susann Haggren som ny näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

Näringslivspodden special: Framgångsrecept på företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Hur utvecklar man som kommun ett långsiktigt stabilt företagsklimat? I veckans specialavsnitt av Näringslivspodden träffar vi företrädare för två kommuner som länge legat i topp i Svenskt Näringslivs undersökningar. Lyssna här!
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Västra Götaland

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatisk försämring för företagen i Västra Götaland

DET EKONOMISKA LÄGET Framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel om det ekonomiska läget.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Vår i krisens tid

FREDAGSKRÖNIKA Vi går nu in i maj månad och vi börjar räkna coronakrisen i månader istället för veckor. Vårsolen, fågelkvittret och vitsipporna påminner oss dock om att livet går vidare och det finns tecken på att det kan vara på väg att vända.
NYHET Publicerad:

”Otydlig kommunikation om sjuklönen”

STÖDPAKET Många företag får en kalldusch när de inser att de ska betala sjuklön till anställda som i mars lydde regeringen och stannade hemma vid minsta coronasymptom. Företagaren Anna Karin Hammarstrand är kritisk till den oklara kommunikationen och att stödet inte kickar in tidigare.
NYHET Publicerad:

Krisen cementeras bland de västsvenska företagen

CORONAKRISEN Det råder fortsatt kris bland näringslivet i Västsverige. Ett stort antal företag har fortsatt problem med likviditet, ser en kraftigt minskad försäljning och tvingas varsla personal om uppsägning.
NYHET Publicerad:

Många permitterade i Västra Götaland

CORONAKRISEN Sedan den 7 april har det inkommit 7272 ansökningar om korttidspermittering till Tillväxtverket från företag i Västra Götaland. Totalt innebär det att 42 292, eller 7,4 procent av de anställda inom näringslivet i regionen.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Västsverige

DEBATT Utan företag och jobb finns inga skatteintäkter att fördela.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Så slår coronaviruset mot näringslivet i Västra Götaland

CORONAKRISEN Nästan 8 av 10 företag i Västra Götaland upplever nu vikande försäljning eller orderingång till följd av Coronaviruset. Samtidigt drabbas fler än hälften av företagen av störningar i materialtillförsel och produktion och mer än en tredjedel kan behöva varsla personal. Det visar en ny undersökning bland 1528 av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Västra Götaland står enade i krisen

FREDAGSKRÖNIKA Det är gripande att se hur vi i Sverige sluter upp när krisen slår till.
NYHET Publicerad:

Tillsammans håller vi igång Sverige

GÄSTKRÖNIKA Det gick så fort. Över en natt förändrades förutsättningarna för oss som driver företag inom besöksnäringen i grunden. Till en början tror jag inte folk förstod allvaret. Men i takt med att insatserna för att stoppa spridningen av Coronaviruset bidragit till att avbokningarna rullat in hos våra kollegor så har diskussionerna i mitt flöde förändrats. Nu känns det som att de flesta har förstått.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Prövande tider

FREDAGSKRÖNIKA Det är prövande tider vi befinner oss i. Ingen är oberörd av den framfart som coronaviruset har, vare sig på det personliga planet eller i företagens verksamhet.
NYHET Publicerad:

Förebilder ska locka fler tjejer till elbranschen

SAMVERKAN Elbranschen är fortfarande mycket mansdominerad. För att råda bot på det arbetar rektor Jenny Tydén på Lindholmens tekniska gymnasium med att tjejer på el och energiprogrammet ska få möta kvinnor i elbranschen.