Fortsatt lågt förtroende för Arbetsförmedlingen

NYHET Publicerad

ARBETSFÖRMEDLINGEN Regeringen har tillsatt en utredning om Arbetsförmedlingens framtid, den största utredningen på 20 år. ”De behöver förändra organisationen i grunden, men framförallt tänka nytt. Jag som arbetsgivare ska inte komma med påhittiga idéer för att få bästa resultat vid rekrytering.”, säger Helene Winberg, VD på Frontside Electronics AB.

Robert - Frontside-Familjen

Frontside Electronics

Arbetsförmedlingen, AF, kämpar med betydande utmaningar. Företagens förtroende för myndigheten är lågt. Färsk statistik från Svenskt Näringslivs barometer med närmare 3 000 svarande visar att majoriteten av våra medlemsföretag inte använder AF vid rekrytering. Av de som använt AF ger 38 procent ett mycket lågt betyg. Endast 16 procent ger ett högt betyg. Det är alldeles för dåligt.

- Jag förstår att de får ett lågt betyg. Vi på Frontside Electronics AB har haft bra och mindre bra upplevelser när vi använt oss av Arbetsförmedlingen. Men det som förenar är att det bör ske en förändring och ett nytt arbetssätt. När vi sökte en produktionschef mötte vi hinder när vi ville koppla samman AF i Göteborg tillsammans med AF i Härryda, vi ligger ju i Mölnlycke endast 5 min från Göteborgs centrum. Det var väldigt märkligt, vi har ju anställda från hela regionen och ville såklart optimera sökningen, förklarar Helene Winberg.

Ett problem är AF:s bristande effektivitet, där personalen lägger tre gånger så mycket tid på administration som på kontakter med arbetsgivare. AF hanterar resurser på ca 80 miljarder kronor varje år och i regeringens budgetproposition satsar man ytterligare en halv miljard kronor på förvaltningsanslaget.

- Vi har tyvärr varit med om att vi intervjuat kandidater som inte har de krav vi ställt, och som dessutom inte är intresserad av jobbet utan är här för att de måste. Det systemet måste förändras. Vi lägger ner mycket tid vid rekrytering och då vill vi få det resultat vi önskar, säger Helene Winberg.

Arbetsmarknaden har i grunden förändrats sedan den statliga AF kom till för 65 år sedan. Idag är det inte möjligt för en enda aktör, som dessutom har en myndighetsroll, att vara uppdaterad och möta arbetsmarknadens olika behov. Bemannings- och rekryteringsföretag står för en allt större del i den naturliga matchningen mellan jobbsökare och arbetsgivare. Det finns inspiration att hämta i vår omvärld och på hemmaplan.

- Härrydas näringslivschef och kommunledning har exempelvis varit här flera gånger och hälsat på, det verkar vara en rutin de har och då har kommunen ingenting med rekrytering att göra. AF har dessvärre större personalomsättning som gör att man inte får den naturliga kontakten. Om vi hade lärt känna varandra är jag övertygad om att resultateten hade blivit mycket bättre, avslutar Helene Winberg.

Här kan du läsa mer om regeringens utredning av Arbetsförmedlingen.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Vi har hjärta för skolan”

GÄSTKRÖNIKA Debatten om vinster i välfärden handlar om pengar och ekonomi. Den viktigaste frågan, vad som är bäst för barnet och vad barnet vill, hamnar i skymundan. Vi måste stanna upp och se vad som går förlorat om ett vinstförbud skulle gå genom.
NYHET Publicerad:

Ny upphandlingslag försvårar för företagen

UPPHANDLING Allt färre företag deltar i de offentliga upphandlingar som genomförs i Sverige.  Som skäl uppger många att kraven är alltför många, krångliga och orimliga. Regeringens nya upphandlingslagstiftning riskerar att försämra situationen ytterligare. - Kravinflationen måste upphöra men tyvärr kommer den nya upphandlingslagstiftningen att verka i helt motsatt riktning, säger Kristian Johansson Svenskt Näringsliv. 
NYHET Publicerad:

Fortsatt lågt förtroende för Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN Regeringen har tillsatt en utredning om Arbetsförmedlingens framtid, den största utredningen på 20 år. ”De behöver förändra organisationen i grunden, men framförallt tänka nytt. Jag som arbetsgivare ska inte komma med påhittiga idéer för att få bästa resultat vid rekrytering.”, säger Helene Winberg, VD på Frontside Electronics AB.
NYHET Publicerad:

Nu jobbar juryn!

VÄSTRA GÖTALANDS MEST FÖRETAGSAMMA MÄNNISKA 2016 Stort tack för alla nomineringar vi fått in till Årets mest företagsamma människa 2016 – vår jury har fått ordentligt med material och underlag att gå igenom. Den 10 november kommer vi att avslöja vilka de fem finalisterna är och då är du välkommen att vara med och avgöra vem som vinner, då öppnar vi röstningen.
NYHET Publicerad:

Målet är guld på Yrkes-EM

YRKESUTBILDNING Kompetensförsörjningen är en viktig fråga för västsvenska företag. Trots skriande behov så är det svårt att locka ungdomar till yrkesprogrammen, och det blir allt färre sökande från år till år. – Jag tror att det viktigaste är att yrkesutbildningarna får ett gott rykte, och att elever och föräldrar förstår att det inte är en återvändsgränd, säger Daniel Carlberg som är murare i svenska Yrkeslandslaget.
NYHET Publicerad:

”Göteborgs Hamn extremt viktig för svensk industri”

FÖRETAGSKLIMAT NYK Line är ett av världens största rederier med knappt 900 fartyg. I Göteborg är Yngve Johansson VD för Skandinavien. Han resonerar här kring Göteborgs Hamns konkurrenskraft, kollektivavtal och ungas möjligheter att ta sig in på arbetsmarknaden.
NYHET Publicerad:

Sverige rankas som högkostnadsland

SVENSKT NÄRINGSLIV MÖTER Rasmus Johansson, Vd, och Maria Rosbecker, Director HR, Rosemount Tank Radar. De har precis invigt sina nya lokaler i Mölnlycke i Härryda kommun. Flytten gick från Gamlestaden i Göteborg. ”Vi stängde en fredag och alla jobbade som inget hade hänt redan måndag förmiddag”.
NYHET Publicerad:

Behovet av bemanningsbranschen

GÄSTKRÖNIKA Vår bransch är viktig och vi står för ett steg in i arbetslivet för otroligt många människor. Många gånger skulle de inte fått möjligheten att ta sig in på arbetsmarknaden utan en ingång via bemanningsbranschen.
NYHET Publicerad:

Den positiva jobbspiralen

MITT FÖRSTA JOBB Jag var fastighetsskötare i Kortedala en sommar, 15 år fyllda. Det blev en hel del trädgårdsskötsel och att ha ett utomhusjobb passade mig bra. Jag minns att jag tjänade 12,77 kr i timmen. Det var en bra start för mig att bygga erfarenheter och komma in i arbetslivet.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv möter Jörgen Bergqvist

SVENSKT NÄRINGSLIV MÖTER Jörgen Bergqvist, delägare av P. Chr. Rusch & Son Eftr. Jörgen har inte bara sitt engagemang i företaget utan också i näringslivet i stort. Han är ny ledamot i Svenskt Näringslivs SME-kommitté, ny styrelseledamot i Svenskt Näringsliv och ordförande för Måleriföretagen i Sverige. ”Jag vill vara med och göra skillnad. Jag vill något mer, inte bara för företaget, utan för hela branschen”.
NYHET Publicerad:

Kan Göteborg nå topp 20, år 2020?

FÖRETAGSKLIMAT Det blev plats 168 för Göteborgs Stad på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. På framtidsmötet diskuterades många förbättringsområden, ett av dessa är offentliga upphandlingar där Göteborg inte når betyget godtagbart.
NYHET Publicerad:

Nominera Västra Götalands mest företagsamma människor nu!

NOMINERA Vem är Västra Götalands mest företagsamma människa 2016? Företagsamma människor skapar jobb – det vill vi synliggöra genom att hylla dem i vår region.
NYHET Publicerad:

Drop-in mottagning gör succé bland invandrare

VÄLFÄRD När Christer Andersson sa att han skulle öppna en vårdcentral i invandrartäta Bergsjön var det många som var skeptiska. I början var det lite trögt men nu går verksamheten som tåget. Tack vare en högeffektiv verksamhet med slimmad administration, så läggs fullt fokus på patienterna.
NYHET Publicerad:

Vårgårda har Västra Götalands bästa företagsklimat

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda toppar listan i Västra Götaland när vi idag släpper Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Vårgårda kommer upp på topp 10 listan i landet och får sin bästa placering någonsin.
NYHET Publicerad:

Reformer för jobbskapande saknas

FÖRETAGSAMHET Stefan Löfvens vallöfte var att all politik skulle prövas mot om den skapar fler jobb eller inte. Halva mandatperioden har gått och vallöftet verkar ha fallit i glömska. ”Det är dags att regeringen börjar prata om reformer som skapar jobb”, säger Jörgen Bergqvist, delägare Rusch & Son.
NYHET Publicerad:

Vi har inte råd att vänta

GÄSTKRÖNIKA Det görs bra satsningar för att stimulera forskning i Sverige. Det är givetvis både intellektuellt spännande och avgörande för oss som kunskapsnation,  men vi behöver samtidigt fokusera på hur vi kan omvandla kunskapen till nya produkter och nya företag som växer här.
NYHET Publicerad:

Envis vårdpionjär drivs av glädjen att glädja

PROFILEN Wästerläkarna startade som en liten privat vårdcentral 1994 och är idag en av Göteborgs största och högst rankade vårdcentraler. Charlotte Barouma är en av grundarna och hon ville först inte alls driva företag. Men ganska snart insåg att hon är entreprenör i själ och hjärta.
NYHET Publicerad:

Från lastbilschaufför till företagare

MITT FÖRSTA JOBB Som 19 år började jag jobba som lastbilschaufför efter avslutade studier på gymnasiet. Att få detta jobb var både viktigt och stort för mig som ung grabb. Jag försökte visa framfötterna så mycket som möjligt och var med på lite allt möjligt – bara chansen kom så tog jag den. När en kvinna slutade på kontoret fick jag möjligheten att testa på jobbet som ordermottagare och innesäljare. Det banade vägen för min framtid.
NYHET Publicerad:

Tillväxtföretag med engagerade ägare

FÖRETAGSAMHET Åsa och Thomas Harbom driver Alufront AB i Sävedalen sedan 2007, då företaget genomgick ett generationsskifte. Thomas pappa hade då drivit företaget sedan 1985. De är engagerade och vill utveckla, både inom företaget och inom näringslivet i stort.
NYHET Publicerad:

Sämre välfärd med vinstförbud

Nyligen blev det känt att regeringens så kallade välfärdsutredning tänker föreslå en vinstreglering: Inga företag inom välfärdsbranschen ska få ha en lönsamhetsnivå som är högre än vad regeringen anser ”normal” för branschen.