Härryda%20bilbärgning.jpg

Från mentalvården till bilbärgning – hur svårt kan det vara?

NYHET Publicerad

JOBBSKAPARNA. Ingegerd Carlsson på Härryda bilbärgning har drivit företaget sedan 1985, från början tillsammans med sin man och sedan 2007 på egen hand. Att hon själv skulle köra bärgare var dock inte självklart från början.

— Jag halkade in. Jag arbetade egentligen heltid inom mentalvården men en av våra chaufförer klarade inte av att hantera trafikolyckor. Tuff som man är, eller dum om man vill se det så, tänkte jag; jag tar det. Hur svårt kan det vara? Det beslutet ångrar jag verkligen inte idag, säger Ingegerd Carlsson, VD Härryda bilbärgning.

Ingegerd berättar att hennes far arbetade på Volvo så bilar hade alltid funnits med i bilden. Mycket av det praktiska arbetet fick hon dock lära sig under tiden.

— Jag åkte runt bland verkstäder i närområdet, hängde dem lite över axeln och ställde frågor som; Vad gör du nu och varför? Ibland kände de nog: ”Åh nej, nu kommer hon igen”. Jag ville lära mig så mycket som möjligt för att kunna laga bilen på plats så kunden kunde åka vidare. säger Ingegerd med glimten i ögat.

Det har inte alltid varit lätt och hon har stött på många utmaningar längs vägen. Utmaningar flera gånger anknutna till att vara kvinna i en mansdominerad bransch med kollegor som dubbelkollat hennes arbete och kunder som inte trott/ansett att hon skulle klara av jobbet.

— Jag mötte på mycket patrull och av någon anledning var det särskilt män runt yngre medelåldern som hade svårt att hantera att jag kunde göra jobbet.

Trots att det är drygt 30 år sedan Ingegerd gav sig in i branschen kvarstår dessa problem i viss mån. Att agera förebild och gå i bräschen för unga kvinnor som vill in i branschen är därför något som Ingegerd vurmar för. Det är också något som hon upplever börjar märkas av nu med flera förfrågningar om praktikplatser för unga tjejer.

— Jag ställer självklart upp på sådant och hoppas att det ska få fler att se möjligheterna. Att andra tjejer ska känna att om hon vågar, då vågar jag med! Visst är vissa fysiska förutsättningar annorlunda men det finns ingenting som säger att kvinnor inte kan göra arbetet, poängterar Ingegerd Carlsson.

Vad det gäller större problem och utmaningar för branschen som helhet så är det idag en ökad konkurrens bärgningsfirmorna emellan. Ingegerd menar på att det för tillfället är lite turbulent i branschen med fler aktörer men att antalet jobb inte ökar i samma takt.

— Man tvingas se lite utanför boxen och hitta andra, nya, sätt att arbeta. I Assistancekåren har vi exempelvis startat ett eget servicecenter där vi hanterar allt från larm till slutfaktura själva. Något som blivit mycket bra!

Vad det gäller de enskilda trafikanternas beteende bidrar även det till oro för bärgarna ute på jobb.

— Dessvärre är det fortfarande så att man utsätter sig för fara varje gång man ger sig ut på ett jobb. Det är inte ovanligt att man får hålla i sig eller slänga sig åt sidan när ett större fordon rusar förbi, utan att gå ut i andra filen. Även personbils förare kan vara dåliga på att visa hänsyn. På samma sätt är det fortfarande stora problem med hur folk använder sina telefoner i bilen, säger hon bekymrat.

Att driva företag inom bärgningsbranschen, med ständig beredskap, beskriver Ingegerd mer som ett sätt att leva än ett arbete. En beskrivning hon dock tror att många företagare kan känna igen sig i och som därför också gör frågan om företagsklimat så viktigt ute i kommunerna.

— Även om jag är en stark förespråkare för att det många gånger är motgångarna som gör att vi växer så skulle jag önska att attityden mot, och klimatet för, företag vore bättre. Det är dyrt att driva företag och jag tror inte att folk förstår vad vi bidrar med. Det är lätt hänt att man missar det slit som ligger bakom och de mervärden man bidragit till. Jag har inte haft 5 veckors semester på 33 år, jag är ju företagare. Jag ångrar absolut inte mina val men jag skulle önska att attityden skulle ändras, avslutar Ingegerd Carlsson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Påskhandla utan dåligt samvete

FREDAGSKRÖNIKA Helghandeln i samband med våra stora högtider utmålas allt oftare som ett problem och röster höjs för att vi ska konsumera mindre. Men i debatten glömmer man bort handelns positiva sidor. Att svensk ekonomi växer och att fler får möjligheten att ta sig in på arbetsmarknaden är i grunden bra.
NYHET Publicerad:

Från mentalvården till bilbärgning – hur svårt kan det vara?

JOBBSKAPARNA. Ingegerd Carlsson på Härryda bilbärgning har drivit företaget sedan 1985, från början tillsammans med sin man och sedan 2007 på egen hand. Att hon själv skulle köra bärgare var dock inte självklart från början.
NYHET Publicerad:

Är det dags att glömma drömmen om eget boende?

FREDAGSKRÖNIKA Ni har läst det förr; allt fler unga bor kvar hemma längre och har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Samtidigt skriker våra företag i tillväxtregioner efter arbetskraft. Det är inte bara ett problem för den enskilda individen eller företag, utan samhället i stort. Frågan är om dagens bostadspolitik räcker för att lösa bostadsproppen?
NYHET Publicerad:

Yrkesutbildning – en biljett till hela världen som arbetsplats

REKRYTERING. Kompetensförsörjning är ett växande problem inom hotell- och restaurangbranschen. Det råder framför allt brist på kvalificerade kockar och kökspersonal runtom i Sverige. Detta till följd av, bland annat, att intresset för yrkesförberedande program har minskat. Situationen på Scandic Rubinen är inget undantag.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjning viktigast för anrikt västkustföretag

JOBBSKAPARNA Ringens Varv på Marstrand har funnits sedan 1800-talet och har under åren producerat och servat åtskilliga båtar, från dåtidens fiskebåtar i trä till dagens fritidsbåtar. "Nyckeln till framgången är den fantastiska personalen", säger ägaren Pernilla Lind.
NYHET Publicerad:

Mer marknadsekonomi bäst för miljön

FREDAGSKRÖNIKA “I want you to panic” var uppmaningen från den just nu mest omtalade miljöaktivisten. Panik eller inte, miljö och klimatfrågan är en form av överideologi som ingen kan avstå att förhålla sig till. Men bortom retoriken och fingerpekandet – vem är det egentligen som ska stå för verkstaden och skapa det hållbara samhälle som alla vill ha?
NYHET Publicerad:

3 av 10 företag i Västra Götaland planerar för ägar- eller generationskifte

RAPPORT Nästan var femte företagare i Västra Götaland är över 64 år och många står inför ett stundande generationsskifte – främst med anledning av ålders- eller hälsoskäl. I länet finns flertalet kommuner med en hög andel äldre företagsamma, bland annat den kommunen med högst andel i hela Sverige, det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kan Sverige konkurrera med kunskap framöver?

FREDAGSKRÖNIKA Sverige ska konkurrera med kunskap – inte med låga löner. Ett mantra som ofta upprepas av landets politiker. Samtidigt presenterade OECD idag en ny prognos om att kompetensbristen hos företagen bromsar svensk tillväxt. Läget är allvarligt och får konsekvenser. Kommer vi verkligen klara av att konkurrera som kunskapsnation i framtiden?
NYHET Publicerad:

Familjeföretaget med höga ambitioner visar vägen inom träindustrin

JOBBSKAPARNA. Systrarna Eva och Inger Gustafsson är tredje generationen som äger och driver Bovalls Dörrbyggeri i norra Bohuslän. Företaget har sedan start fokuserat på att skapa kvalitativa dörrar som klarar en livslängd i det hårda västkustklimatet. Genom att använda kvalitetsmärkt och certifierat trä sedan flera år tillbaka går de i bräschen för en hållbar snickeribransch.
NYHET Publicerad:

Skatt är skatt och avgift är avgift

FREDAGSKRÖNIKA De flesta av oss vet vad vi har i månadslön och vad vi ”får ut” i lön varje månad. Men hur många vet vad den totala kostnaden är för varje anställd varje månad? Vi pratar ofta om arbetsgivaravgifter. Men vet du vad de bekostar och går verkligen allt till olika former av förmåner för alla anställda i våra företag?
NYHET Publicerad:

AP-fond lockar med hållbarhet och mångfald

REKRYTERING När ungdomar söker jobb vill de inte bara veta vad en arbetsgivare gör, utan även hur jobbet utförs. ”Lönen har nog fortfarande en viss status men lika mycket status ligger i att företaget har schysta värderingar”, säger Eva Halvarsson, vd på Andra AP-fonden.
NYHET Publicerad:

Så stärker prisade Centiro företagskulturen

STRATEGI På Centiro blir medarbetare sedda som individer samtidigt som de hela tiden får utmaningar som utvecklar. I en väl fungerande arbetsmiljö och kultur är lönen inte den viktigaste frågan, enligt koncernchefen Niklas Hedin.
NYHET Publicerad:

Öka fokus på entreprenörskap i skolan

FREDAGSKRÖNIKA Under mars månad pågår de årliga regionala UF-mässorna, där gymnasieelever tävlar om biljetter till SM i Ung Företagsamhet (UF) i Stockholm. Vi på Svenskt Näringsliv har haft förmånen att på olika sätt medverka till mässorna i Västra Götaland. Det har varit inspirerande dagar där vi fått möta många kreativa UF-företag.
NYHET Publicerad:

Worth UF representerar Göteborg på SM i Stockholm

UNG FÖRETAGSAMHET Den 11 mars hölls UF-mässan, Entreprenörskap på riktigt 2019, i Göteborgsregionen. Under mässan deltog över 1300 gymnasieelever fördelat på 341 företag, där den stora vinnaren blev Worth UF som fick motta det prestigefyllda priset Årets UF-företag.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver fler företagsamma kvinnor

FREDAGSKRÖNIKA. Under veckan som gick släppte vi vår årliga undersökning där vi mäter andelen företagsamma människor och idag är det internationella kvinnodagen. Jämfört med män är kvinnor fortfarande kraftigt underrepresenterade bland landets företagsamma. Vad krävs egentligen för att fler kvinnor ska våga starta och driva företag?
NYHET Publicerad:

Så ser kvinnors företagsamhet ut i Västra Götaland

FÖRETAGSAMHETEN. Kvinnors företagsamhet ökar i 17 av 21 län i Sverige, men det ser inte lika positivt ut när det kommer till kvinnors nyföretagsamhet. Andelen företagsamma kvinnor i Västra Götaland uppgår till 7,1 procent vilket innebär att man ligger under rikssnittet. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning Företagsamheten 2019 som presenterades den 7 mars.
NYHET Publicerad:

Härryda bryter ny mark med e-tjänster

FÖRETAGSKLIMAT Härryda ska bli Sveriges bästa näringslivskommun. Ett steg på vägen är att erbjuda en digital tjänst till företag som söker mark i kommunen. "Vi vill förenkla för företagen på alla sätt", säger företagslotsen Helena Alterby Nordström.
NYHET Publicerad:

Här är kommunen med högst företagsamhet i Västra Götaland

FÖRETAGSAMHETEN. Företagsamheten, dvs andelen företagsamma individer, uppgår 2019 till 11,8 procent av Västra Götalands befolkning. En marginell förbättring jämfört med ifjol. Totalt ökar företagsamheten i 33 av länets 49 kommuner, samtidigt som det finns stora skillnader mellan kommunerna. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning Företagsamheten, som idag presenteras för tionde året i rad.
NYHET Publicerad:

Strejken avblåst – nu råder fredsplikt i Göteborgs Hamn

HAMNKONFLIKTEN Under tisdagskvällen kom aviseringen om avblåst hamnstrejk. Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar tecknar ett andrahandsavtal. Det innebär att verksamheten i samtliga berörda hamnar, med Göteborgs Hamn i spetsen, kan återgå i och med avtalet.
NYHET Publicerad:

Praktisera hos Svenskt Näringsliv Västra Götaland

PRAKTIK Under höstterminen 2019 söker Svenskt Näringsliv i Västra Götaland en praktikant till vårt kontor i centrala Göteborg. Är du den vi söker?