Härryda%20bilbärgning.jpg

Från mentalvården till bilbärgning – hur svårt kan det vara?

NYHET Publicerad

JOBBSKAPARNA. Ingegerd Carlsson på Härryda bilbärgning har drivit företaget sedan 1985, från början tillsammans med sin man och sedan 2007 på egen hand. Att hon själv skulle köra bärgare var dock inte självklart från början.

— Jag halkade in. Jag arbetade egentligen heltid inom mentalvården men en av våra chaufförer klarade inte av att hantera trafikolyckor. Tuff som man är, eller dum om man vill se det så, tänkte jag; jag tar det. Hur svårt kan det vara? Det beslutet ångrar jag verkligen inte idag, säger Ingegerd Carlsson, VD Härryda bilbärgning.

Ingegerd berättar att hennes far arbetade på Volvo så bilar hade alltid funnits med i bilden. Mycket av det praktiska arbetet fick hon dock lära sig under tiden.

— Jag åkte runt bland verkstäder i närområdet, hängde dem lite över axeln och ställde frågor som; Vad gör du nu och varför? Ibland kände de nog: ”Åh nej, nu kommer hon igen”. Jag ville lära mig så mycket som möjligt för att kunna laga bilen på plats så kunden kunde åka vidare. säger Ingegerd med glimten i ögat.

Det har inte alltid varit lätt och hon har stött på många utmaningar längs vägen. Utmaningar flera gånger anknutna till att vara kvinna i en mansdominerad bransch med kollegor som dubbelkollat hennes arbete och kunder som inte trott/ansett att hon skulle klara av jobbet.

— Jag mötte på mycket patrull och av någon anledning var det särskilt män runt yngre medelåldern som hade svårt att hantera att jag kunde göra jobbet.

Trots att det är drygt 30 år sedan Ingegerd gav sig in i branschen kvarstår dessa problem i viss mån. Att agera förebild och gå i bräschen för unga kvinnor som vill in i branschen är därför något som Ingegerd vurmar för. Det är också något som hon upplever börjar märkas av nu med flera förfrågningar om praktikplatser för unga tjejer.

— Jag ställer självklart upp på sådant och hoppas att det ska få fler att se möjligheterna. Att andra tjejer ska känna att om hon vågar, då vågar jag med! Visst är vissa fysiska förutsättningar annorlunda men det finns ingenting som säger att kvinnor inte kan göra arbetet, poängterar Ingegerd Carlsson.

Vad det gäller större problem och utmaningar för branschen som helhet så är det idag en ökad konkurrens bärgningsfirmorna emellan. Ingegerd menar på att det för tillfället är lite turbulent i branschen med fler aktörer men att antalet jobb inte ökar i samma takt.

— Man tvingas se lite utanför boxen och hitta andra, nya, sätt att arbeta. I Assistancekåren har vi exempelvis startat ett eget servicecenter där vi hanterar allt från larm till slutfaktura själva. Något som blivit mycket bra!

Vad det gäller de enskilda trafikanternas beteende bidrar även det till oro för bärgarna ute på jobb.

— Dessvärre är det fortfarande så att man utsätter sig för fara varje gång man ger sig ut på ett jobb. Det är inte ovanligt att man får hålla i sig eller slänga sig åt sidan när ett större fordon rusar förbi, utan att gå ut i andra filen. Även personbils förare kan vara dåliga på att visa hänsyn. På samma sätt är det fortfarande stora problem med hur folk använder sina telefoner i bilen, säger hon bekymrat.

Att driva företag inom bärgningsbranschen, med ständig beredskap, beskriver Ingegerd mer som ett sätt att leva än ett arbete. En beskrivning hon dock tror att många företagare kan känna igen sig i och som därför också gör frågan om företagsklimat så viktigt ute i kommunerna.

— Även om jag är en stark förespråkare för att det många gånger är motgångarna som gör att vi växer så skulle jag önska att attityden mot, och klimatet för, företag vore bättre. Det är dyrt att driva företag och jag tror inte att folk förstår vad vi bidrar med. Det är lätt hänt att man missar det slit som ligger bakom och de mervärden man bidragit till. Jag har inte haft 5 veckors semester på 33 år, jag är ju företagare. Jag ångrar absolut inte mina val men jag skulle önska att attityden skulle ändras, avslutar Ingegerd Carlsson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Inför rankingen 2019 – Utgångsläget i Västra Götaland

FÖRETAGSKLIMAT. Den 24 september släpper Svenskt Näringsliv resultatet av den årliga rankingen av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Men, varför mäter vi företagsklimatet och hur ser förutsättningarna för Västra Götaland ut i år?
NYHET Publicerad:

Bli studentmedarbetare hos Svenskt Näringsliv Västra Götaland

PLATSANNONS Inför vårens arbete söker Svenskt Näringsliv i Västra Götaland studentmedarbetare för att stärka upp arbetet. Är du den vi söker?
NYHET Publicerad:

Dags att rusta sig för utmaningar

FREDAGSKRÖNIKA Svenskt Näringslivs företagarpanel för tredje kvartalet 2019 visar på dystra framtidsutsikter i både Västra Götaland som riket i stort. Samtidigt som förväntningarna framöver minskar visar Västra Götaland även på en något lägre produktion/försäljningsvolym under de senaste 6 månaderna än i övriga riket.
NYHET Publicerad:

Donsö sätter sjöfarten på kartan

SKOLA OCH NÄRINGSLIV Nästan 2000 gymnasie- och högskoleelever, över 100 yrkes- och studievägledare och utbildningsminister Anna Ekström samlades förra veckan på Donsö för att delta på en studiedag i sjöfartens tecken.
NYHET Publicerad:

Fler nya bostäder med regelförenklingar

BOSTADSBRIST I Västra Götalands län väntas befolkningen fortsätta växa till drygt 1,9 miljoner invånare år 2035. Samtidigt upplever i princip alla kommuner i länet ett underskott på bostäder, med undantag för Dals-Ed och Herrljunga som är de enda kommunerna i länet där man upplever en balans i kommunen som helhet. Underskottet på bostäder får konsekvenser som sträcker sig bortom individnivå. Många arbetsgivare får också svårt att rekrytera kompetens och därmed utvecklas och växa. Detta påverkar i sin tur möjligheten av utvecklas och växa vilket i förlängningen påverkar välfärden och reformutrymmet i kommunen.
NYHET Publicerad:

Välfärdsvaluta för pengarna

FREDAGSKRÖNIKA Vilken välfärd får du för dina skattepengar? 
Det beror på var du bor. Det till synes självklara sambandet mellan vad du betalar och den kvalitet du får tycks dock saknas. 
NYHET Publicerad:

Välkommen Jessica Tengeland

NY PÅ JOBBET Jessica Tengeland ny projektledare vid Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland. Vi bad henne svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre.
NYHET Publicerad:

Mindre dyrt att köpa och sälja sin bostad

BOSTADSBRIST I Västra Götalands län väntas befolkningen fortsätta växa till drygt 1,9 miljoner invånare år 2035. Samtidigt upplever i princip alla kommuner i länet ett underskott på bostäder, med undantag för Dals-Ed och Herrljunga som är de enda kommunerna i länet där man upplever en balans i kommunen som helhet. Underskottet på bostäder får konsekvenser som sträcker sig bortom individnivå. Många arbetsgivare får också svårt att rekrytera kompetens och därmed utvecklas och växa. Detta påverkar i sin tur möjligheten av utvecklas och växa vilket i förlängningen påverkar välfärden och reformutrymmet i kommunen.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Hanna!

SVENSKT NÄRINGSLIV Vi välkomnar Hanna Waerland-Fager som ny skolnätverksansvarig till Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland. Hanna kommer i sin roll som skolnätverksansvarig att arbeta med att öka samverkan mellan skola och näringsliv genom att förmedla Svenskt Näringslivs kostnadsfria skolmaterial.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Moltas Kallur!

NY PÅ JOBBET Moltas Kallur är vår nya praktikant för hösten på regionkontoret i Göteborg. Vi bad honom svara på några snabba frågor för att lära känna honom bättre.
NYHET Publicerad:

Rimligare hyror för fler bostäder

BOSTÄDER I Västra Götalands län väntas befolkningen fortsätta växa till drygt 1,9 miljoner invånare år 2035. Samtidigt upplever i princip alla kommuner i länet ett underskott på bostäder, med undantag för Dals-Ed och Herrljunga som är de enda kommunerna i länet där man upplever en balans i kommunen som helhet. Underskottet på bostäder får konsekvenser som sträcker sig bortom individnivå. Många arbetsgivare får också svårt att rekrytera kompetens och därmed utvecklas och växa. Detta påverkar i sin tur möjligheten av utvecklas och växa vilket i förlängningen påverkar välfärden och reformutrymmet i kommunen.
NYHET Publicerad:

Oroande patentutveckling i Västra Götaland

PATENT Sverige som land ligger ofta i topp när det görs undersökningar över vilka länder som är mest innovativa. Självklart ligger Västra Götaland på många sätt högt i sådan ranking, med många innovativa företag och många lärosäten.
NYHET Publicerad:

”Privata aktörer riskerar dö sotdöden innan reformen är sjösatt”

KOMMENTAR Privata aktörer ska ta över viktiga delar av Arbetsförmedlingen uppdrag. Under sommaren har det visat sig att samma leverantörer inte får tillräckligt många arbetslösa anvisade till sig. Det äventyrar möjligheterna till en framgångsrik reform, skriver arbetsmarknadsexpert Edward Hamilton.
NYHET Publicerad:

Rudolf Antoni – Ny regionchef för Svenskt Näringsliv Västra Götaland

NY PÅ JOBBET Den 12 augusti tillträdde Rudolf Antoni tjänsten som regionchef för Svenskt Näringsliv Västra Götaland. Vem är Rudolf, hur ser han på Västra Götaland utifrån ett näringslivsperspektiv och vad hoppas han uppnå i sin nya roll?
NYHET Publicerad:

Svenska företag bidrar till att rädda klimatet – varje dag

KLIMAT Klimatutmaningen är en av vår tids största utmaningar. Forskningen är tydlig, den globala uppvärmningen måste begränsas, helst till under 1,5 grader. För att klara det måste världens utsläpp gå mot netto-noll till mitten av seklet.
NYHET Publicerad:

Stort behov av ökad digitalisering i Västra Götaland - störst i Göteborg

FÖRETAGSKLIMAT En tidigare undersökning från Svenskt Näringsliv har påvisat en tydlig önskan från företagarna i Västra Götaland. De västsvenska kommunerna måste öka digitaliseringstakten, en ståndpunkt som Svenskt Näringslivs enkät om kommunernas företagsklimat befäster. Störst efterfrågan finns i Göteborgsregionen och framförallt Göteborgs Stad.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Alexander Fägersten, ny projektledare

NY PÅ JOBBET Från och med 5 augusti är Alexander Fägersten ny projektledare vid Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland. Alexander är en före detta praktikant och studentmedarbetare som nu tagit steget upp till en projektledartjänst. Vi bad honom svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre.
NYHET Publicerad:

Västsvenska kommuner måste bli bättre på digitalisering

FÖRETAGSKLIMAT Idag kan vi som privatpersoner sköta det mesta digitalt genom smarta och tidseffektiva e-tjänster. Det har blivit en självklarhet i vår vardag. Som företagare i kontakt med landets kommuner, är det dock inte lika självklart. En ny undersökning visar att nästan hälften av företagen i Västra Götaland använder e-tjänster i sina kontakter med kommunen. Samtidigt finns det en stor efterfrågan på utökade e-tjänster.
NYHET Publicerad:

Wilma tävlar för Sverige i Yrkes-VM

YRKESLANDSLAGET I augusti i år går Yrkes-VM av stapeln i Kazan i Ryssland. Fler än 1200 ungdomar från 70 länder kommer då tävla i över 50 olika yrkesgrenar. En av dem är Wilma Augustsson, frisör från Vårgårda.
NYHET Publicerad:

Klimatneutralt flyg – viktigt för västsvenska företags konkurrenskraft

INFRASTRUKTUR Antalet flygresenärer ökar varje år och Göteborg-Landvetter Airport är en global hubb för den västsvenska turismen och handeln. För att matcha regionens behov att komma närmre omvärlden är flygplatsen mitt i en expanderingsfas, där allt arbete sker med fokus på hållbar utveckling. En klimatneutral flygbransch är högt prioriterat, men mycket har redan gjorts.