Härryda%20bilbärgning.jpg

Från mentalvården till bilbärgning – hur svårt kan det vara?

NYHET Publicerad

JOBBSKAPARNA. Ingegerd Carlsson på Härryda bilbärgning har drivit företaget sedan 1985, från början tillsammans med sin man och sedan 2007 på egen hand. Att hon själv skulle köra bärgare var dock inte självklart från början.

— Jag halkade in. Jag arbetade egentligen heltid inom mentalvården men en av våra chaufförer klarade inte av att hantera trafikolyckor. Tuff som man är, eller dum om man vill se det så, tänkte jag; jag tar det. Hur svårt kan det vara? Det beslutet ångrar jag verkligen inte idag, säger Ingegerd Carlsson, VD Härryda bilbärgning.

Ingegerd berättar att hennes far arbetade på Volvo så bilar hade alltid funnits med i bilden. Mycket av det praktiska arbetet fick hon dock lära sig under tiden.

— Jag åkte runt bland verkstäder i närområdet, hängde dem lite över axeln och ställde frågor som; Vad gör du nu och varför? Ibland kände de nog: ”Åh nej, nu kommer hon igen”. Jag ville lära mig så mycket som möjligt för att kunna laga bilen på plats så kunden kunde åka vidare. säger Ingegerd med glimten i ögat.

Det har inte alltid varit lätt och hon har stött på många utmaningar längs vägen. Utmaningar flera gånger anknutna till att vara kvinna i en mansdominerad bransch med kollegor som dubbelkollat hennes arbete och kunder som inte trott/ansett att hon skulle klara av jobbet.

— Jag mötte på mycket patrull och av någon anledning var det särskilt män runt yngre medelåldern som hade svårt att hantera att jag kunde göra jobbet.

Trots att det är drygt 30 år sedan Ingegerd gav sig in i branschen kvarstår dessa problem i viss mån. Att agera förebild och gå i bräschen för unga kvinnor som vill in i branschen är därför något som Ingegerd vurmar för. Det är också något som hon upplever börjar märkas av nu med flera förfrågningar om praktikplatser för unga tjejer.

— Jag ställer självklart upp på sådant och hoppas att det ska få fler att se möjligheterna. Att andra tjejer ska känna att om hon vågar, då vågar jag med! Visst är vissa fysiska förutsättningar annorlunda men det finns ingenting som säger att kvinnor inte kan göra arbetet, poängterar Ingegerd Carlsson.

Vad det gäller större problem och utmaningar för branschen som helhet så är det idag en ökad konkurrens bärgningsfirmorna emellan. Ingegerd menar på att det för tillfället är lite turbulent i branschen med fler aktörer men att antalet jobb inte ökar i samma takt.

— Man tvingas se lite utanför boxen och hitta andra, nya, sätt att arbeta. I Assistancekåren har vi exempelvis startat ett eget servicecenter där vi hanterar allt från larm till slutfaktura själva. Något som blivit mycket bra!

Vad det gäller de enskilda trafikanternas beteende bidrar även det till oro för bärgarna ute på jobb.

— Dessvärre är det fortfarande så att man utsätter sig för fara varje gång man ger sig ut på ett jobb. Det är inte ovanligt att man får hålla i sig eller slänga sig åt sidan när ett större fordon rusar förbi, utan att gå ut i andra filen. Även personbils förare kan vara dåliga på att visa hänsyn. På samma sätt är det fortfarande stora problem med hur folk använder sina telefoner i bilen, säger hon bekymrat.

Att driva företag inom bärgningsbranschen, med ständig beredskap, beskriver Ingegerd mer som ett sätt att leva än ett arbete. En beskrivning hon dock tror att många företagare kan känna igen sig i och som därför också gör frågan om företagsklimat så viktigt ute i kommunerna.

— Även om jag är en stark förespråkare för att det många gånger är motgångarna som gör att vi växer så skulle jag önska att attityden mot, och klimatet för, företag vore bättre. Det är dyrt att driva företag och jag tror inte att folk förstår vad vi bidrar med. Det är lätt hänt att man missar det slit som ligger bakom och de mervärden man bidragit till. Jag har inte haft 5 veckors semester på 33 år, jag är ju företagare. Jag ångrar absolut inte mina val men jag skulle önska att attityden skulle ändras, avslutar Ingegerd Carlsson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Så slår coronaviruset mot näringslivet i Västra Götaland

CORONAKRISEN Nästan 8 av 10 företag i Västra Götaland upplever nu vikande försäljning eller orderingång till följd av Coronaviruset. Samtidigt drabbas fler än hälften av företagen av störningar i materialtillförsel och produktion och mer än en tredjedel kan behöva varsla personal. Det visar en ny undersökning bland 1528 av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Västra Götaland står enade i krisen

FREDAGSKRÖNIKA Det är gripande att se hur vi i Sverige sluter upp när krisen slår till.
NYHET Publicerad:

Tillsammans håller vi igång Sverige

GÄSTKRÖNIKA Det gick så fort. Över en natt förändrades förutsättningarna för oss som driver företag inom besöksnäringen i grunden. Till en början tror jag inte folk förstod allvaret. Men i takt med att insatserna för att stoppa spridningen av Coronaviruset bidragit till att avbokningarna rullat in hos våra kollegor så har diskussionerna i mitt flöde förändrats. Nu känns det som att de flesta har förstått.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Prövande tider

FREDAGSKRÖNIKA Det är prövande tider vi befinner oss i. Ingen är oberörd av den framfart som coronaviruset har, vare sig på det personliga planet eller i företagens verksamhet.
NYHET Publicerad:

Förebilder ska locka fler tjejer till elbranschen

SAMVERKAN Elbranschen är fortfarande mycket mansdominerad. För att råda bot på det arbetar rektor Jenny Tydén på Lindholmens tekniska gymnasium med att tjejer på el och energiprogrammet ska få möta kvinnor i elbranschen.
NYHET Publicerad:

Ny undersökning: Här är Västra Götalands mest företagsamma kommun

STUDIE Andelen företagsamma individer ökar i Västra Götaland jämfört med föregående år. Det framgår av en ny undersökning från Svenskt Näringsliv. 
NYHET Publicerad:

Praktisera hos Svenskt Näringsliv Västra Götaland

PRAKTIK Under höstterminen 2020 söker Svenskt Näringsliv i Västra Götaland en praktikant till vårt kontor i centrala Göteborg. Är du den vi söker?
NYHET Publicerad:

Näringslivets reformagenda 2022 drog igång i Göteborg

NÄRINGSLIVETS REFORMAGENDA 2022 Inför och efter valet i Sverige 2022 ska det inte råda något tvivel om vilka reformer som näringslivet ser som prioriterade. Därför startar Svenskt Näringsliv ett treårigt projekt - Näringslivets reformagenda.
NYHET Publicerad:

Renovas medarbetare inspirerar högstadieelever

SAMVERKAN Vad finns det för olika jobb? Och hur hittar jag vägen dit? Renova har inlett samarbete med organisationen My Dream Now, som arbetar för att alla ungdomar ska känna sitt värde i samhället och hitta egna vägar till jobb och drömmar.
NYHET Publicerad:

Göteborgs kommunala bolag är inte kommunal kärnverksamhet

FREDAGSKRÖNIKA Låt politiker vara politiker - och företagare vara företagare.
NYHET Publicerad:

Mark och Lerum deltar i utvecklingsprogram för att stärka företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Mark och Lerum är två av ett fåtal utvalda kommuner som under 2020 deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram. Programmet vars syfte är att förbättra det lokala företagsklimatet genom att utveckla arbetet kring ledarskap, kommunikation och digitalisering.
NYHET Publicerad:

En pusselbit för en ljusare framtid

FREDAGSKRÖNIKA Vill vi utveckla företagandet så måste grunden läggas redan i skolan och här kan Ung Företagsamhet spela en viktig roll.
NYHET Publicerad:

Arbetskraftsinvandring till Västra Götaland – hur ser det egentligen ut? 

ARBETSKRAFTSINVANDRING Under de senaste veckorna har politiska diskussioner om arbetskraftsinvandring blossat upp. För det västsvenska näringslivet är möjligheterna att rekrytera kompetens från hela världen avgörande. Men, hur ser det egentligen ut med arbetskraftsinvandringen i länet? Vi reder ut statistiken. 
NYHET Publicerad:

Företag bygger välfärden

FREDAGSKRÖNIKA Nya jobb kan inte kommenderas fram. De uppstår när företag växer och företagare vågar anställa. Vi vill i samband med alla hjärtans dag uppmärksamma alla de underbara människor runt om i Västra Götaland som genom sina företag skapar jobb, skatteintäkter och välstånd.
NYHET Publicerad:

Miljövänlig innovation för vardagen 

JOBBSKAPARNA Ed i nordvästra Dalsland är främst känt som turistort med sitt fantastiska landskap och natur. På orten finns det såklart också företag, bland annat Artinova. Företaget arbetar med beläggning och konvertering av pappersprodukter och brinner för utveckling. Grunden i deras produktutveckling är att alltid kunna finna ett mer miljövänligt sätt att utföra vardagens sysslor.