Aniaragymnasiet

Vinnare av kategorin "gymnasieskola" blev Aniaragymnasiet.

Goda exempel på samverkan

NYHET Publicerad

SKOLA OCH ARBETSLIV Under en utav Gymnasiedagarna på Svenska Mässan tillkännagavs vinnarna i den årliga Utmärkelsen – Kvalitet och samverkan i skola- och arbetslivskontakter. Priset delas ut i fyra kategorier; grundskola, gymnasieskola, mindre företag samt större företag. Utmärkelsen är ett arrangemang som syftar till att uppmärksamma de skolor och arbetsplatser som arbetar för att utveckla en god samverkan mellan skola och arbetsliv.

Det var fyra stolta och mycket glada vinnare som fick ta emot priser inför en fullsatt publik. Samtliga pristagare fick motta varsin pokal, formgiven av en elev vid Akademi Sinclair i Uddevalla, diplom, samt tårtcheckar som räcker till alla på skolorna eller arbetsplatserna. Prisutdelare var Helene Odenljung, Utbildningsgruppens ordförande.

Motiveringarna som har legat till grund för premieringen tar sin utgångspunkt i hur väl verksamheterna dokumenterar och synliggör sin samverkan. Utmärkelsen är ett arrangemang som anordnas av parterna bakom Skola-arbetslivsrådet, regionens referensgrupp för skola-arbetslivskontakter med representanter från Arbetsförmedlingen, Svenskt Näringsliv, Företagarna, Business Region Göteborg (BRG), Västsvenska Handelskammaren, Göteborgsregionens kommunalråd (GR), LO, SACO och TCO. Årets vinnare av utmärkelsen i kategorin grundskola blev Sinntorpsskolan i Mölndal. Skolan satsar på att eleverna ska få så mycket yrkeskunskap som möjligt genom bl.a. föreläsningar, studiebesök och praktik innan de lämnar grundskolan.

- Eleverna vet inför gymnasievalet vad de tycker är intressant. De tycker att det är en positiv upplevelse att få träffa olika yrkeskategorier både i skolan som föreläsare och ute på företag, berättar Anna Karlsson som är studie- och yrkesvägledare vid Sinntorpsskolan.

Aniaragymnasiet i Göteborg blev vinnare i kategorin gymnasieskola. Skolan bedriver en verklighetsnära undervisning där såväl elever som lärare deltar i olika samverkansaktiviteter med arbetslivet. Exempelvis genomför skolans lärare praktik två gånger per år som en del av deras kompetensutveckling. Aniaragymnasiet är en friskola som bedriver en unik verksamhet genom att den söker knyta ihop teori med praktik. Samtidigt som skolans VD Evert Jansson gläds åt utmärkelsen är han ändå orolig för den politiska debatt som nu förs kring ett eventuellt vinstförbud i välfärden.

- Vi styrs av en pedagogisk vision och passion för utbildning av unga människor. Förslaget om att ta bort vinstmöjligheten innebär att det blir omöjligt för oss att utveckla vår verksamhet, menar Evert.

På företagarsidan blev Westerstrand Urfabrik AB i Töreboda vinnare i kategorin mindre företag. Företaget samverkar på många olika sätt med kommunens skolor, exempelvis samordnade företaget och högstadiet tidigare i år ett uppdrag där elever fick designa en klocka. Två klockor tillverkades sedan av Westerstrand och placerades i kommunhuset och på skolan. Detta var en mycket uppskattad aktivitet.

- Vår tanke och önskan är ju att väcka teknikintresset hos ungdomar, därför försöker vi att ställa upp så mycket som möjligt för skolan, inte bara via olika projekt utan även genom att elever får komma hit på studiebesök och praktik, säger Sören Birgersson produktionschef.

Den slutliga vinnaren under prisutdelningen var White arkitekter AB som kammade hem vinsten i kategorin större företag. Företaget har visat på ett stort engagemang genom att de erbjuder ett brett och välarbetat program för unga. På så vis utgör White ett gott exempel för hur ungdomar ges möjlighet till en inblick i arbetslivet genom att de får testa på att utföra uppdrag i skarpt läge.

Text: Emelie Lidén

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Mark och Lerum deltar i utvecklingsprogram för att stärka företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Mark och Lerum är två av ett fåtal utvalda kommuner som under 2020 deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram. Programmet vars syfte är att förbättra det lokala företagsklimatet genom att utveckla arbetet kring ledarskap, kommunikation och digitalisering.
NYHET Publicerad:

En pusselbit för en ljusare framtid

FREDAGSKRÖNIKA Vill vi utveckla företagandet så måste grunden läggas redan i skolan och här kan Ung Företagsamhet spela en viktig roll.
NYHET Publicerad:

Arbetskraftsinvandring till Västra Götaland – hur ser det egentligen ut? 

ARBETSKRAFTSINVANDRING Under de senaste veckorna har politiska diskussioner om arbetskraftsinvandring blossat upp. För det västsvenska näringslivet är möjligheterna att rekrytera kompetens från hela världen avgörande. Men, hur ser det egentligen ut med arbetskraftsinvandringen i länet? Vi reder ut statistiken. 
NYHET Publicerad:

Företag bygger välfärden

FREDAGSKRÖNIKA Nya jobb kan inte kommenderas fram. De uppstår när företag växer och företagare vågar anställa. Vi vill i samband med alla hjärtans dag uppmärksamma alla de underbara människor runt om i Västra Götaland som genom sina företag skapar jobb, skatteintäkter och välstånd.
NYHET Publicerad:

Miljövänlig innovation för vardagen 

JOBBSKAPARNA Ed i nordvästra Dalsland är främst känt som turistort med sitt fantastiska landskap och natur. På orten finns det såklart också företag, bland annat Artinova. Företaget arbetar med beläggning och konvertering av pappersprodukter och brinner för utveckling. Grunden i deras produktutveckling är att alltid kunna finna ett mer miljövänligt sätt att utföra vardagens sysslor. 
NYHET Publicerad:

En västsvensk kraftsamling för klimatet

FREDAGSKRÖNIKA Idag, fredagen den 7 februari, arrangerar Svenskt Näringsliv ett energi- och klimatseminarium i Göteborg. Fokus för dagen ligger på de västsvenska företagens roll för hur vi ska vi ska klara klimatomställningen och vilka förutsättningar som krävs för att målen ska bli verklighet.
NYHET Publicerad:

Samarbete som succérecept i Partille

SAMVERKAN Ett tätt samarbete mellan skola och näringsliv är ett framgångsrecept i Partille kommun. Och det är så framgångsrikt att kommunen vunnit pris för sin samverkan. Hur kommer det sig, och vilka metoder använder de för att vara så framgångsrika? "Vi har inte tid att INTE samarbeta med näringslivet", säger Susanne Krook, rektor på Partille Gymnasium.
NYHET Publicerad:

Internationell konkurrens, kompetensbrist och digitalisering

RAPPORT Under det senaste decenniet har en digitaliseringsvåg svept över Sverige som ökat behovet av IT-kompetens hos både myndigheter och företag. I Västra Götaland konkurrerar numer industrin och telekombranschen om samma spetskompetens och företagens efterfrågan överskrider arbetskraftsutbudet. Men, vad för kompetens är det som regionen har underskott på, hur omfattande är bristen och hur kan den lösas?
NYHET Publicerad:

Vem vet bäst vad företagaren behöver?

FREDAGSKRÖNIKA Den som vill förändra och förbättra – måste också ha förståelse. Sällan blir det så tydligt som i arbetet med lokalt företagsklimat. När politiker inte förstår företagens vardag eller när företagen inte förstår hur det offentliga fungerar, finns heller inga förutsättningar att nå samsyn och förbättring.
NYHET Publicerad:

Stormöte om lokalt företagsklimat i Göteborg

FÖRETAGSKLIMAT Näringslivet ska få de allra bästa förutsättningarna och regionen ska bli en av världens mest nytänkande storstadsregioner. Det var syftet när Business Region Göteborg, i samarbete med bland annat Svenskt Näringsliv, arrangerade ett stormöte på Lindholmen Science Park. Tillsammans med närmare tvåhundra deltagare från näringslivet och staden diskuterades det nya näringslivsstrategiska programmet för Göteborgs Stad. Målsättningen är 120 000 nya jobb i Göteborgsregionen fram till 2035.
NYHET Publicerad:

Levande landsbygd – sliten valslogan eller reell målsättning?

FREDAGSKRÖNIKA Hur står det egentligen till med svensk landsbygd? Finns det förutsättningar för att idag bedriva effektiva, lönsamma och hållbara företag på landsbygden? 
NYHET Publicerad:

109 företagsbesök på 109 dagar – för företagsklimatets skull

FÖRETAGSKLIMAT För att ytterligare förbättra näringslivsklimatet i Borås väljer nu staden att göra en storsatsning på dialogen med kommunens företag. Fram tills april månad ska representanter från kommunen göra hela 109 företagsbesök.
NYHET Publicerad:

Ett bra val för framtiden

FREDAGSKRÖNIKA Nu är det dags för Västra Götalands niondeklassare att välja gymnasieprogram. En vanlig myt är att man ska välja ett högskoleförberedande program för att hålla alla dörrar öppna men valfriheten är minst lika stor vid ett yrkesprogram.
NYHET Publicerad:

Vet du verkligen hur mycket du betalar i skatt?

FREDAGSKRÖNIKA Om någon vecka trillar lönen in på kontot och som vanligt dras drygt 30 procent i skatt. Eller? Har du verkligen koll på hur mycket du betalar i skatt? Och hur stor kostnaden för din lön är för din arbetsgivare? Då är du en av få.
NYHET Publicerad:

Här höjs skatten i Västra Götaland – så mycket får du betala där du bor

SKATT Kommunalskatten påverkar alla med en inkomst och är den enskilt största utgiften för svenska familjer. 2020 fortsätter den genomsnittliga kommunalskatten att öka och med ökande behov i välfärden spås skattesatsen öka ytterligare i framtiden, vilket får stor påverkan på det lokala företagsklimatet. Här är hela listan som visar hur skatten förändras i din kommun.
NYHET Publicerad:

Ett händelserikt år och en företagsam framtid

KRÖNIKA Julen står för dörren och det är dags att runda av året 2019. Det har varit ett händelserikt år för oss på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland, inte minst för min egen del. I augusti tog jag över rodret som regionchef och kom in i en verksamhet med full fart framåt och många saker på gång.
NYHET Publicerad:

En västsvensk gasell som springer snabbast i branschen

GASELLFÖRETAG Plint är branschledande och arbetar med flera stora företag. Främst satsar de på streamingtjänster och arbetar exempelvis med Netflix och Amazon. Nu är de utsedda till ett av Västra Götalands gasellföretag 2019.
NYHET Publicerad:

Där integration och kompetensutveckling går hand i hand

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kristina Christofferson, Hotelldirektör på Nääs Fabriker Hotell och Restaurang hade flertalet nyanlända som arbetade i restaurangen och på hotellet under hösten 2018. Kristina ville göra mer och såg också stor utvecklingspotential hos sina medarbetare.
NYHET Publicerad:

Klimatet - en fråga om konkurrenskraft

FREDAGSKRÖNIKA Sverige behöver aktivt arbeta för ett gott näringslivsklimat och en stark konkurrenskraft. Med starka och framgångsrika svenska företag ökar vår möjlighet att uppnå klimatmålen väsentligt.
NYHET Publicerad:

Arena Arbetsliv – samverkan mellan skola och näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Öckerö kommun, en ö-kommun strax utanför Göteborg med cirka 12 000 invånare, har länge arbetat aktivt med att öka samverkan mellan kommun, skola och det lokala näringslivet.