Aniaragymnasiet

Vinnare av kategorin "gymnasieskola" blev Aniaragymnasiet.

Goda exempel på samverkan

NYHET Publicerad

SKOLA OCH ARBETSLIV Under en utav Gymnasiedagarna på Svenska Mässan tillkännagavs vinnarna i den årliga Utmärkelsen – Kvalitet och samverkan i skola- och arbetslivskontakter. Priset delas ut i fyra kategorier; grundskola, gymnasieskola, mindre företag samt större företag. Utmärkelsen är ett arrangemang som syftar till att uppmärksamma de skolor och arbetsplatser som arbetar för att utveckla en god samverkan mellan skola och arbetsliv.

Det var fyra stolta och mycket glada vinnare som fick ta emot priser inför en fullsatt publik. Samtliga pristagare fick motta varsin pokal, formgiven av en elev vid Akademi Sinclair i Uddevalla, diplom, samt tårtcheckar som räcker till alla på skolorna eller arbetsplatserna. Prisutdelare var Helene Odenljung, Utbildningsgruppens ordförande.

Motiveringarna som har legat till grund för premieringen tar sin utgångspunkt i hur väl verksamheterna dokumenterar och synliggör sin samverkan. Utmärkelsen är ett arrangemang som anordnas av parterna bakom Skola-arbetslivsrådet, regionens referensgrupp för skola-arbetslivskontakter med representanter från Arbetsförmedlingen, Svenskt Näringsliv, Företagarna, Business Region Göteborg (BRG), Västsvenska Handelskammaren, Göteborgsregionens kommunalråd (GR), LO, SACO och TCO. Årets vinnare av utmärkelsen i kategorin grundskola blev Sinntorpsskolan i Mölndal. Skolan satsar på att eleverna ska få så mycket yrkeskunskap som möjligt genom bl.a. föreläsningar, studiebesök och praktik innan de lämnar grundskolan.

- Eleverna vet inför gymnasievalet vad de tycker är intressant. De tycker att det är en positiv upplevelse att få träffa olika yrkeskategorier både i skolan som föreläsare och ute på företag, berättar Anna Karlsson som är studie- och yrkesvägledare vid Sinntorpsskolan.

Aniaragymnasiet i Göteborg blev vinnare i kategorin gymnasieskola. Skolan bedriver en verklighetsnära undervisning där såväl elever som lärare deltar i olika samverkansaktiviteter med arbetslivet. Exempelvis genomför skolans lärare praktik två gånger per år som en del av deras kompetensutveckling. Aniaragymnasiet är en friskola som bedriver en unik verksamhet genom att den söker knyta ihop teori med praktik. Samtidigt som skolans VD Evert Jansson gläds åt utmärkelsen är han ändå orolig för den politiska debatt som nu förs kring ett eventuellt vinstförbud i välfärden.

- Vi styrs av en pedagogisk vision och passion för utbildning av unga människor. Förslaget om att ta bort vinstmöjligheten innebär att det blir omöjligt för oss att utveckla vår verksamhet, menar Evert.

På företagarsidan blev Westerstrand Urfabrik AB i Töreboda vinnare i kategorin mindre företag. Företaget samverkar på många olika sätt med kommunens skolor, exempelvis samordnade företaget och högstadiet tidigare i år ett uppdrag där elever fick designa en klocka. Två klockor tillverkades sedan av Westerstrand och placerades i kommunhuset och på skolan. Detta var en mycket uppskattad aktivitet.

- Vår tanke och önskan är ju att väcka teknikintresset hos ungdomar, därför försöker vi att ställa upp så mycket som möjligt för skolan, inte bara via olika projekt utan även genom att elever får komma hit på studiebesök och praktik, säger Sören Birgersson produktionschef.

Den slutliga vinnaren under prisutdelningen var White arkitekter AB som kammade hem vinsten i kategorin större företag. Företaget har visat på ett stort engagemang genom att de erbjuder ett brett och välarbetat program för unga. På så vis utgör White ett gott exempel för hur ungdomar ges möjlighet till en inblick i arbetslivet genom att de får testa på att utföra uppdrag i skarpt läge.

Text: Emelie Lidén

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Där integration och kompetensutveckling går hand i hand

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kristina Christofferson, Hotelldirektör på Nääs Fabriker Hotell och Restaurang hade flertalet nyanlända som arbetade i restaurangen och på hotellet under hösten 2018. Kristina ville göra mer och såg också stor utvecklingspotential hos sina medarbetare.
NYHET Publicerad:

Klimatet - en fråga om konkurrenskraft

FREDAGSKRÖNIKA Sverige behöver aktivt arbeta för ett gott näringslivsklimat och en stark konkurrenskraft. Med starka och framgångsrika svenska företag ökar vår möjlighet att uppnå klimatmålen väsentligt.
NYHET Publicerad:

Arena Arbetsliv – samverkan mellan skola och näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Öckerö kommun, en ö-kommun strax utanför Göteborg med cirka 12 000 invånare, har länge arbetat aktivt med att öka samverkan mellan kommun, skola och det lokala näringslivet.
NYHET Publicerad:

En något annorlunda julkalender

FREDAGSKRÖNIKA Snart är mörka november till ända. Framför oss har vi en lite ljusare tid fylld med adventsmys, adventskalendrar och julbestyr. Vad passar då bättre än en kalender fylld med riktigt bra tips inför jul? Vår kalender är dock en något annorlunda sådan. Med start den 1 december ger vi er våra 24 bästa tips för ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Så får fler i Göteborgs utsatta förorter jobb

Branschorganisationen för tjänsteföretag, Almega, har släppt en rapport över vilka yrken som är vanligast bland boende i Göteborgs utsatta områden och presenterar fem förslag för hur fler ska komma i arbete.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för morgondagens beslutsfattare

FREDAGSKRÖNIKA Att unga engagerar sig i samhällsutvecklingen är av stor vikt. Dels för deras personliga utveckling men framförallt för att det är en viktig demokratisk byggsten för ett bättre framtida samhälle.  
NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för unga beslutsfattare

UTBILDNING Svenskt Näringsliv i Västra Götaland startar en spetsutbildning för unga – Näringslivsakademin Väst. Utbildningen ger deltagarna en chans att fördjupa sig i näringslivsfrågor och bli riktigt duktiga på vad som krävs för att skapa ett välmående företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Kvinnorna tar Volvo Cars ur kompetenskrisen

MÅNGFALD Målet är att ha lika många kvinnor som män på ledande positioner. Att öka mångfalden är ett måste för att vinna kampen om kompetensen, konstaterar Katarina Matson på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Hyllad kampanj lockar kvinnor till Semcon

JÄMSTÄLLDHET När företaget Semcon gick ut och bad om tips på produkter som fungerar dåligt för kvinnor kom över 500 förslag in. En konsultgrupp, med enbart kvinnor, utvecklade en dragkrok som är enklare att hantera och samtidigt nåddes kampanjens mål – fler kvinnliga sökande.
NYHET Publicerad:

Är vi redo för framtidens arbetsmarknad?

FREDAGSKRÖNIKA Trots att vi vet hur trenderna ser ut återstår frågan, hur ska vi egentligen rusta oss för framtiden? I dagens fredagskrönika skriver Christina Riksén om hur vi förbereder oss för framtidens arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarfrågor i fokus

ARBETSGIVARDAG Över 170 personer från 130 företag deltog under en förmiddag fylld med givande föreläsningar och erfarenhetsutbyten.
NYHET Publicerad:

Vilken kommun i Västra Götaland blir först med en krångelombudsman?

FREDAGSKRÖNIKA Som första kommun i landet tar Helsingborg ett spännande initiativ och inför en ”krångelombudsman”. Vilken kommun i Västra Götaland blir först att följa efter?
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen - så sparar vi 70-100 miljarder

UPPHANDLING I TV, tidningar och på sociala medier pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Simon Påhlman

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland välkomnar en ny studentmedarbetare – Simon Påhlman! Vi bad Simon att svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre.
NYHET Publicerad:

Skaraborg satsar på företagsklimatet 

FÖRETAGSKLIMAT 2018 presenterade Skaraborgs kommunalförbund projektet ”Stärkt företagsklimat i Skaraborg”. Ett år in i projektet har mycket hänt.
NYHET Publicerad:

Great minds don't think alike

FREDAGSKRÖNIKA Hur överbrygger vi kompetensgapet, vänder utanförskap till integration och mångfald till affärsnytta? Det skriver Rudolf Antoni om i dagens krönika.
NYHET Publicerad:

Industrinatt – för inblick och kompetensförsörjning

FÖRETAGSKLIMAT Götene kommun arbetar aktivt tillsammans med näringslivet för att skapa ett så gott företagsklimat som möjligt. Ett bra exempel är att de tillsammans med Näringslivsföreningen arrangerade Götene Industrinatt för andra gången, kvällen den 23 oktober.
NYHET Publicerad:

Så rustas Västra Götaland

FREDAGSKRÖNIKA Vi ser en oväntat snabb försvagning av konjunkturen och vi går en tuffare framtid till mötes. För att möta dessa utmaningar blir kommunernas arbete med att stärka de lokala förutsättningarna för företagande allt viktigare.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Mathilda!

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland välkomnar en ny studentmedarbetare – Mathilda Ohlsson Larsson! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre.