ringens%20varv%20(1).jpg

Kompetensförsörjning viktigast för anrikt västkustföretag

NYHET Publicerad

JOBBSKAPARNA Ringens Varv på Marstrand har funnits sedan 1800-talet och har under åren producerat och servat åtskilliga båtar, från dåtidens fiskebåtar i trä till dagens fritidsbåtar. "Nyckeln till framgången är den fantastiska personalen", säger ägaren Pernilla Lind.

Företaget grundades år 1887 av August Andersson, för att bygga öppna och halvöppna fiskebåtar i trä. När motorer i fiskebåtar fick sitt genomslag 1904 började man bygga större fiskebåtar. En av de båtar som byggts på Ringens Varv är Asta av Smögen som byggdes 1916 och 1920 blev den första fiskebåten i Sverige som fick elektrisk belysning. Idag är Asta K-märkt, eftersom hon är den sista registrerade fiskebåten på Bohuskusten med stävroder, däcksvinsch och tändkulemotor.

— Det är en väldig mängd båtar som har tillverkats på Ringens varv. Historiskt sett är vi en av de största producenterna på västkusten, berättar Pernilla Lind som idag äger varvet tillsammans med sin man Peter.

Det sista fiskefartyget lämnade varvet 1964 och sedan dess har varvet enbart reparerat båtar. 1973 såldes Ringens Varv till Volvo Penta som lät riva samtliga byggnader och gjorde om det till ett varv för att serva fritidsbåtar. Människor hade semester och lediga helger på ett sätt de inte hade haft innan, vilket ledde till att det fanns tid för båtliv.

År 2001 tog Pernilla och Peter Lind över Ringens Varv som då omsatte 4 miljoner om året och hade 2 anställda. Idag har de 20 stycken anställda i åldrarna 19 till 73.

— Vi dubblade omsättningen första året, och sedan dess har vi fortsatt expandera, säger Pernilla.

2011 installerades en ny elektrisk kran och året efter invigdes varvets nya spolplatta och sugstation, den första i kommunen, som renar spolvattnet efter tvätt av båtskrov och bidrar till en bättre miljö. Ringens Varvs främsta uppgift är idag service och underhåll av drivlinor från Yamaha och Volvo, vilket innefattar vinterförvaring. 2008 fick man bygglov för en första värmehall för vinterförvaring, och 2013 byggdes den andra. Trots att byggloven först blivit godkända har de senare överklagats, vilket innebär en oro för företaget.

— För oss är hallarna viktiga, vinterförvaring är en av grundpelarna i vår verksamhet och varje hall motsvarar 10 helårsanställda för oss, säger Pernilla. Det är tack vare dem vi kunnat expandera och anställa fler.

— Vår fantastiska personal är nyckeln till att vi utvecklas. De flesta har varit här länge och varit med och byggt upp den platta organisation vi har idag, där kvalitet är allas ansvar. Kunden lämnar ifrån sig det finaste de har, en båt som representerar minnen från sommar och semester, och då är det vårt ansvar att ta hand om den på bästa sätt, fortsätter Pernilla.

Att anställa personal till en verksamhet ”vid vägs ände” är inte det lättaste. För det första så råder brist på bostäder och många pendlar upp emot en timme för att ta sig till arbetet. För det andra så finns det ingen utbildning som motsvarar den tekniska kunskap som Ringens Varv efterfrågar, utan personalen måste läras upp på plats.

— Det viktigaste för oss är personliga egenskaper, man ska vara omtänksam, positiv och noggrann. Det kan ta upp till 10 år för en person att bli fullärd mekaniker, så att anställa rätt person är viktigt för oss. Till vår stora glädje har vi lyckats behålla de flesta genom personalvård och team-building, avslutar Pernilla.

Text: Mathilda Linnander

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

En sommarhälsning

KRÖNIKA Vi går nu mot sommar och semestertider efter en vår som inte liknar någonting annat vi tidigare har varit med om. För oss på Svenskt Näringsliv har de senaste månaderna inneburit ett intensivt arbete med att förmedla företagens svåra situation till beslutsfattare och få till stödåtgärder på såväl nationell nivå som här i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Trygghetsfrågan måste högre upp på kommunernas dagordningar"

FÖRETAGSKLIMAT ”Brotten mot företag drabbar hela samhällsekonomin. Trygghetsfrågan måste upp på kommunernas dagordningar”, anser Rudolf Antoni, regionchef Svenskt Näringsliv i Västra Götaland. 
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Var fjärde företag i Västra Götaland påverkas allvarligt av brottslighet och otrygghet

BROTTSLIGHET Problemen med brottslighet och otrygghet ökar för företagen i Västra Götaland. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv med över 5 500 svarande företag i Västra Götaland. 
NYHET Publicerad:

TRR - ett stöd för företag i omställning

OMSTÄLLNING Gabriella Nilsson, regionchef på TRR Trygghetsrådet, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Skolans verkliga utmaningar

KRÖNIKA För vår framtida samhällsutveckling, och inte minst våra företags framtida kompetensförsörjning, utgör skolan en viktig grund. Det är därför med bestörtning som jag läser den nya rapporten Skolans verkliga utmaningar som igår publicerades av Friskolornas riksförbund.
NYHET Publicerad:

Så satsar Västra Götalandsregionen på näringslivet

CORONAKRISEN Nya satsningar för att mildra coronakrisens konsekvenser för näringslivet samt bidra till en hållbar omställning.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Nyrekrytering till Svenskt Näringsliv i väst

NYREKRYTERING I augusti tillträder Susann Haggren som ny näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

Näringslivspodden special: Framgångsrecept på företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Hur utvecklar man som kommun ett långsiktigt stabilt företagsklimat? I veckans specialavsnitt av Näringslivspodden träffar vi företrädare för två kommuner som länge legat i topp i Svenskt Näringslivs undersökningar. Lyssna här!
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Västra Götaland

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatisk försämring för företagen i Västra Götaland

DET EKONOMISKA LÄGET Framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel om det ekonomiska läget.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Vår i krisens tid

FREDAGSKRÖNIKA Vi går nu in i maj månad och vi börjar räkna coronakrisen i månader istället för veckor. Vårsolen, fågelkvittret och vitsipporna påminner oss dock om att livet går vidare och det finns tecken på att det kan vara på väg att vända.
NYHET Publicerad:

”Otydlig kommunikation om sjuklönen”

STÖDPAKET Många företag får en kalldusch när de inser att de ska betala sjuklön till anställda som i mars lydde regeringen och stannade hemma vid minsta coronasymptom. Företagaren Anna Karin Hammarstrand är kritisk till den oklara kommunikationen och att stödet inte kickar in tidigare.
NYHET Publicerad:

Krisen cementeras bland de västsvenska företagen

CORONAKRISEN Det råder fortsatt kris bland näringslivet i Västsverige. Ett stort antal företag har fortsatt problem med likviditet, ser en kraftigt minskad försäljning och tvingas varsla personal om uppsägning.
NYHET Publicerad:

Många permitterade i Västra Götaland

CORONAKRISEN Sedan den 7 april har det inkommit 7272 ansökningar om korttidspermittering till Tillväxtverket från företag i Västra Götaland. Totalt innebär det att 42 292, eller 7,4 procent av de anställda inom näringslivet i regionen.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Västsverige

DEBATT Utan företag och jobb finns inga skatteintäkter att fördela.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.