ringens%20varv%20(1).jpg

Kompetensförsörjning viktigast för anrikt västkustföretag

NYHET Publicerad

JOBBSKAPARNA Ringens Varv på Marstrand har funnits sedan 1800-talet och har under åren producerat och servat åtskilliga båtar, från dåtidens fiskebåtar i trä till dagens fritidsbåtar. "Nyckeln till framgången är den fantastiska personalen", säger ägaren Pernilla Lind.

Företaget grundades år 1887 av August Andersson, för att bygga öppna och halvöppna fiskebåtar i trä. När motorer i fiskebåtar fick sitt genomslag 1904 började man bygga större fiskebåtar. En av de båtar som byggts på Ringens Varv är Asta av Smögen som byggdes 1916 och 1920 blev den första fiskebåten i Sverige som fick elektrisk belysning. Idag är Asta K-märkt, eftersom hon är den sista registrerade fiskebåten på Bohuskusten med stävroder, däcksvinsch och tändkulemotor.

— Det är en väldig mängd båtar som har tillverkats på Ringens varv. Historiskt sett är vi en av de största producenterna på västkusten, berättar Pernilla Lind som idag äger varvet tillsammans med sin man Peter.

Det sista fiskefartyget lämnade varvet 1964 och sedan dess har varvet enbart reparerat båtar. 1973 såldes Ringens Varv till Volvo Penta som lät riva samtliga byggnader och gjorde om det till ett varv för att serva fritidsbåtar. Människor hade semester och lediga helger på ett sätt de inte hade haft innan, vilket ledde till att det fanns tid för båtliv.

År 2001 tog Pernilla och Peter Lind över Ringens Varv som då omsatte 4 miljoner om året och hade 2 anställda. Idag har de 20 stycken anställda i åldrarna 19 till 73.

— Vi dubblade omsättningen första året, och sedan dess har vi fortsatt expandera, säger Pernilla.

2011 installerades en ny elektrisk kran och året efter invigdes varvets nya spolplatta och sugstation, den första i kommunen, som renar spolvattnet efter tvätt av båtskrov och bidrar till en bättre miljö. Ringens Varvs främsta uppgift är idag service och underhåll av drivlinor från Yamaha och Volvo, vilket innefattar vinterförvaring. 2008 fick man bygglov för en första värmehall för vinterförvaring, och 2013 byggdes den andra. Trots att byggloven först blivit godkända har de senare överklagats, vilket innebär en oro för företaget.

— För oss är hallarna viktiga, vinterförvaring är en av grundpelarna i vår verksamhet och varje hall motsvarar 10 helårsanställda för oss, säger Pernilla. Det är tack vare dem vi kunnat expandera och anställa fler.

— Vår fantastiska personal är nyckeln till att vi utvecklas. De flesta har varit här länge och varit med och byggt upp den platta organisation vi har idag, där kvalitet är allas ansvar. Kunden lämnar ifrån sig det finaste de har, en båt som representerar minnen från sommar och semester, och då är det vårt ansvar att ta hand om den på bästa sätt, fortsätter Pernilla.

Att anställa personal till en verksamhet ”vid vägs ände” är inte det lättaste. För det första så råder brist på bostäder och många pendlar upp emot en timme för att ta sig till arbetet. För det andra så finns det ingen utbildning som motsvarar den tekniska kunskap som Ringens Varv efterfrågar, utan personalen måste läras upp på plats.

— Det viktigaste för oss är personliga egenskaper, man ska vara omtänksam, positiv och noggrann. Det kan ta upp till 10 år för en person att bli fullärd mekaniker, så att anställa rätt person är viktigt för oss. Till vår stora glädje har vi lyckats behålla de flesta genom personalvård och team-building, avslutar Pernilla.

Text: Mathilda Linnander

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Så slår coronaviruset mot näringslivet i Västra Götaland

CORONAKRISEN Nästan 8 av 10 företag i Västra Götaland upplever nu vikande försäljning eller orderingång till följd av Coronaviruset. Samtidigt drabbas fler än hälften av företagen av störningar i materialtillförsel och produktion och mer än en tredjedel kan behöva varsla personal. Det visar en ny undersökning bland 1528 av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Västra Götaland står enade i krisen

FREDAGSKRÖNIKA Det är gripande att se hur vi i Sverige sluter upp när krisen slår till.
NYHET Publicerad:

Tillsammans håller vi igång Sverige

GÄSTKRÖNIKA Det gick så fort. Över en natt förändrades förutsättningarna för oss som driver företag inom besöksnäringen i grunden. Till en början tror jag inte folk förstod allvaret. Men i takt med att insatserna för att stoppa spridningen av Coronaviruset bidragit till att avbokningarna rullat in hos våra kollegor så har diskussionerna i mitt flöde förändrats. Nu känns det som att de flesta har förstått.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Prövande tider

FREDAGSKRÖNIKA Det är prövande tider vi befinner oss i. Ingen är oberörd av den framfart som coronaviruset har, vare sig på det personliga planet eller i företagens verksamhet.
NYHET Publicerad:

Förebilder ska locka fler tjejer till elbranschen

SAMVERKAN Elbranschen är fortfarande mycket mansdominerad. För att råda bot på det arbetar rektor Jenny Tydén på Lindholmens tekniska gymnasium med att tjejer på el och energiprogrammet ska få möta kvinnor i elbranschen.
NYHET Publicerad:

Ny undersökning: Här är Västra Götalands mest företagsamma kommun

STUDIE Andelen företagsamma individer ökar i Västra Götaland jämfört med föregående år. Det framgår av en ny undersökning från Svenskt Näringsliv. 
NYHET Publicerad:

Praktisera hos Svenskt Näringsliv Västra Götaland

PRAKTIK Under höstterminen 2020 söker Svenskt Näringsliv i Västra Götaland en praktikant till vårt kontor i centrala Göteborg. Är du den vi söker?
NYHET Publicerad:

Näringslivets reformagenda 2022 drog igång i Göteborg

NÄRINGSLIVETS REFORMAGENDA 2022 Inför och efter valet i Sverige 2022 ska det inte råda något tvivel om vilka reformer som näringslivet ser som prioriterade. Därför startar Svenskt Näringsliv ett treårigt projekt - Näringslivets reformagenda.
NYHET Publicerad:

Renovas medarbetare inspirerar högstadieelever

SAMVERKAN Vad finns det för olika jobb? Och hur hittar jag vägen dit? Renova har inlett samarbete med organisationen My Dream Now, som arbetar för att alla ungdomar ska känna sitt värde i samhället och hitta egna vägar till jobb och drömmar.
NYHET Publicerad:

Göteborgs kommunala bolag är inte kommunal kärnverksamhet

FREDAGSKRÖNIKA Låt politiker vara politiker - och företagare vara företagare.
NYHET Publicerad:

Mark och Lerum deltar i utvecklingsprogram för att stärka företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Mark och Lerum är två av ett fåtal utvalda kommuner som under 2020 deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram. Programmet vars syfte är att förbättra det lokala företagsklimatet genom att utveckla arbetet kring ledarskap, kommunikation och digitalisering.
NYHET Publicerad:

En pusselbit för en ljusare framtid

FREDAGSKRÖNIKA Vill vi utveckla företagandet så måste grunden läggas redan i skolan och här kan Ung Företagsamhet spela en viktig roll.
NYHET Publicerad:

Arbetskraftsinvandring till Västra Götaland – hur ser det egentligen ut? 

ARBETSKRAFTSINVANDRING Under de senaste veckorna har politiska diskussioner om arbetskraftsinvandring blossat upp. För det västsvenska näringslivet är möjligheterna att rekrytera kompetens från hela världen avgörande. Men, hur ser det egentligen ut med arbetskraftsinvandringen i länet? Vi reder ut statistiken. 
NYHET Publicerad:

Företag bygger välfärden

FREDAGSKRÖNIKA Nya jobb kan inte kommenderas fram. De uppstår när företag växer och företagare vågar anställa. Vi vill i samband med alla hjärtans dag uppmärksamma alla de underbara människor runt om i Västra Götaland som genom sina företag skapar jobb, skatteintäkter och välstånd.
NYHET Publicerad:

Miljövänlig innovation för vardagen 

JOBBSKAPARNA Ed i nordvästra Dalsland är främst känt som turistort med sitt fantastiska landskap och natur. På orten finns det såklart också företag, bland annat Artinova. Företaget arbetar med beläggning och konvertering av pappersprodukter och brinner för utveckling. Grunden i deras produktutveckling är att alltid kunna finna ett mer miljövänligt sätt att utföra vardagens sysslor.