För företag som berörs av kommunal livsmedelskontroll kommer nu glädjande besked. Inom en snar framtid blir efterhandsdebitering av avgifter för livsmedelskontroll obligatoriskt. ”Det är glädjande nyheter. Tilltron till systemet ökar om man vet vad man betalar för”, konstaterar Rudolf Antoni, regionchef Svenskt Näringsliv.
För lite mindre än en vecka sedan beslutade regeringen om en ny förordning kring avgifter inom livsmedelskontrollen, där obligatorisk efterhandsdebitering införs.
Detta innebär att de berörda företagen endast behöver betala sin avgift efter det att en kontroll har genomförts. Idag betalar många i början av varje kalenderår, något som blir högst problematiskt i de fall som kontroller aldrig utförs.
Regeringen hoppas att det genom efterhandsdebitering ska bli tydligare för företagen vad de betalar för och att man därmed ska uppleva systemet som mer rättvist. En logik som Rudolf Antoni, regionchef Svenskt Näringsliv Västra Götaland instämmer i.
— Det är en självklarhet i alla andra verksamheter att man bara tar betalt för det som utförs. Genom en reform som gör att kommunen agerar på samma sätt och tar betalt efter kontrollen ökar legitimiteten för avgiften. Jag tror att det kan bidra till en större acceptans för kontrollerna.
— Svenskt Näringsliv har länge arbetat med frågan. Det är glädjande att regeringen har lyssnat på oss och andra organisationer, men framförallt de företag som i flera år har drivit på för att få till den här förändringen.
Efterhandsdebitering blir obligatorisk tidigast från år 2022. För att kommunerna ska hinna fatta nödvändiga taxebeslut och ställa om sin verksamhet kommer det att vara möjligt att tillämpa nuvarande bestämmelser om årlig avgift till och med december 2023. Läs mer här.