På Villa Arelid är det gästerna som styr

NYHET Publicerad

VÄLFÄRD De som bor på korttidsboendet Villa Arelid kallas för gäster och här är det deras behov som styr. ”Vi är till för dem – de är inte till för oss. Det är vi som ska ge dem stöd i livet och då är det viktigt att ha rätt perspektiv”, säger grundaren Elisabeth Mila.

Elisabeth Mila, Villa Areild

På Villa Arelid är gästerna i centrum. "Vi peppar, motiverar och ger feedback", säger Elisabeth Mila, vd.

Att de som vistas på Villa Arelid strax utanför Alingsås kallas för gäster, och inte brukare eller vårdtagare, är en värderingsfråga, påpekar vd:n Elisabeth Mila.

– De är inte bara personer som bor här – de är faktiskt våra gäster. Genom att kalla dem gäster höjer vi ribban och visar att de är viktigast för oss och att vi jobbar med hög kvalitet.

Delaktighet är ett nyckelord på Villa Arelid. Gästerna är med och arbetar både i trädgården och i köket. Verksamheten arbetar med så kallad grön rehab vilket tar utgångspunkt i att det är hälsofrämjande och berikande med en trädgård och närheten till naturen.

För ett år sedan stod också det ombyggda och anpassade köket klart och där har personalen köksträning i vardagen med gästerna. På födelsedagen bakar de som vill sin egen tårta – designar och väljer utifrån eget tycke och smak.

– Gästerna är delaktiga i köket på sina villkor – utifrån sin situation och sina förutsättningar. Vi peppar, motiverar och ger feedback. Alla mår bra av att vara i sammanhang där de blir sedda och lyssnade på.

Villa Arelid utgår från gästen, det är inte gästen som anpassar sig till personalen, påpekar hon. Tack vare att verksamheten är liten, har korta beslutsvägar och inte är styrd uppifrån är det verkligen möjligt att lägga upp en individuell plan för varje gäst.

– Vi är till för dem – de är inte till för oss Det är vi som ska ge dem stöd i livet och då är det oerhört viktigt att vi har rätt perspektiv. Även om det låter självklart att ha gästen i centrum är det sällan så i övriga sammanhang i samhället.

För att kunna anpassa verksamheten efter vad gästerna behöver för att få rätt rehabilitering och ha ett aktivt liv har Villa Arelid många olika typer av personal. Alla gäster har en egen plan över vad som händer i veckan, generellt och individuellt. Det gör att alla på ett strukturerat sätt har klart för sig hur dagen ser ut.

– Det är en del av vårt systematiska kvalitetsarbete. Vi jobbar med kvalitet från det att de kommer hit tills de lämnat oss.

Elisabeth Milas drivkraft är att hon tycker att det är så roligt att jobba med människor. Något som hon gjort i hela sitt liv. När hon tillsammans med sin man köpte Villa Arelid för drygt tio år sedan var det en gammal dröm som gick i uppfyllelse. En dröm att ha något eget för att kunna påverka, driva egna projekt och vara mer delaktig än när hon jobbade i kommunen.

– Det är otroligt stimulerande och roligt att få vara med och förändra människors vardag och se dem växa och blomma ut. Dessutom är det roligt driva eget. Det ger väldigt mycket tillbaka.

Däremot vore det lättare om hon och andra välfärdsföretag ”slapp hetsjakten på entreprenörer”, konstaterar hon. Hon upplever att villkoren är olika för privata respektive kommun inte driver verksamhet på lika villkor. Till exempel ställer kommunen i sina upphandlingar krav på att chefer i privata verksamheter har en högskoleutbildning. Men det kravet ställs inte på kommunens chefer.

– Vi blir granskade hela tiden. Det är helt rätt men då ska ju även kommunens verksamhet bli det. När jag startade trodde jag aldrig i min vildaste fantasi att jag skulle behöva slåss så mycket för min överlevnad.

25 anställda

2007 startade Elisabeth Mila med sin man Villa Arelid korttidsboende nära Alingsås. Här finns plats för 18 gäster och antalet fasta medarbetare är 25.

Främst är verksamheten inriktad på personer med neurologiska funktionsnedsättningar från 40 år och uppåt.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Politiskt trängd skolföretagare sålde verksamheten

VÄLFÄRD Politisk osäkerhet fick Skolhoppet, som driver en montessoriskola, att sälja till ett större bolag. Därmed är skolans framtid tryggad. "Som liten friskola är det ganska tufft och skakigt idag", säger grundaren Maria Jacky.
NYHET Publicerad:

En myt att mer resurser löser välfärdens problem

KOMMENTAR Mer resurser löser inte välfärdens problem, utan leder till följdproblem. Den enda lösning som är förenlig med förbättrad välfärd är att öka användningen av modern teknik i kommunsektorn, skriver Bettina Kashefi, chefekonom och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

I Böle har skolan blivit byns mötesplats

SKOLA När den kommunala skolan i Böle lades ner 2003, gick föräldrarna ihop för att rädda den. De startade en ideell förening som idag äger skolan, en restaurang och ett fastighetsbolag. All vinst återinvesteras, bland annat i hög personaltäthet och näringsrik mat lagad från grunden.
NYHET Publicerad:

Dialys på export stärker svensk välfärd

VÅRD Sedan det svenska dialysföretaget Diaverum köptes av ett riskkapitalbolag för elva år sedan har expansionen varit rekordartad. Företaget finns idag i uppåt 20 länder och en av framgångsfaktorerna är det systematiska kvalitetsarbetet som ständigt förbättrar för patienterna.
NYHET Publicerad:

Nöjda lärare ger nöjda barn och föräldrar

FÖRSKOLA Med sin profil för bra mat, miljö och hälsa har Trädets förskola växt och frodats sedan starten. ”Ofta är det bemötandet och hur vi jobbar med barnen som uppskattas”, säger grundaren Erica Rautila. Snart är det dags att ta nästa steg och öppna förskola nummer två.
NYHET Publicerad:

Politiker vallfärdar till fristående skola

GRUNDSKOLA När Jessica och Fredrik Påhlsson startade sin första skola var målet att bli bäst. Idag vallfärdar politiker och andra dit för att förstå hur de får ihop ekvationen med mindre klasser och högre lärartäthet med samma budget som kommunens skolor.
NYHET Publicerad:

Små förskolor får nytt liv med gemensamma processer

VALFRIHET Nya regler och myndighetskrav gör det allt krångligare att driva små förskolor. För att fler små förskolor ska överleva stöttar Tivoliförskolor dem med administrationen. ”Enda möjligheten att klara det på sikt är att samla många under samma paraply”, säger Anders Grahn, verksamhetschef.
NYHET Publicerad:

Familjär hemtjänst lockar både personal och äldre

OMSORG Hemtjänstföretaget Allas vård och omsorg i Enköping växer så att det knakar. Antalet anställda har ökat från 6 till 40 sedan starten för två år sedan. Enligt vd:n Elvir Blazevic ligger företagets familjära känsla bakom en stor del av framgångarna.
NYHET Publicerad:

Kommunerna måste bli effektivare – nu!

DEBATT Bristen på arbetskraft hotar den svenska välfärden. Om inget görs snarast kommer hela ökningen av sysselsättningen fram till år 2025 behöva ske i kommunsektorn. Ett sådant scenario vore förödande för Sverige, skriver Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

"Vi måste använda skattekronorna mer effektivt"

VÄLFÄRD Välfärden står inför enorma utmaningar. Men det finns utrymme för effektivisering, menar Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. "Egentligen behöver vi inte mer pengar till välfärden. Vi måste bara bli mer effektiva", sa hon under ett seminarium.
NYHET Publicerad:

På Förskolan Viljan får barnen styra

VÄLFÄRD På Förskolan Viljan styrs verksamheten mycket av barnens nyfikenhet och kreativitet. Det kräver att det finns struktur och tydlighet i grunden, enligt grundaren Vesna Birkedahl. ”Att vi är så tydliga med hur vi vill jobba är en av våra absoluta framgångsfaktorer”.
NYHET Publicerad:

Barn och äldre umgås i vardagen med nytt koncept

OMSORG Kontakten mellan barn och äldre i samhället är inte lika självklar som förr. Det vill omsorgsjätten Norlandia ändra på. Från och med nu börjar företaget att bygga sina verksamheter med förskola och äldreboende i samma hus, med gemensamma lokaler och mötesplatser.
NYHET Publicerad:

Larmet: Miljarder saknas i välfärden

VÄLFÄRD Välfärdssektorn står inför stora finansiella utmaningar de närmaste åren, visar beräkningar från Finansdepartementet. För att möta behoven krävs det att både offentliga och privata aktörer samarbetar och att skattepengarna används mer effektivt, menar representanter från näringslivet.
NYHET Publicerad:

Politikerna om välfärdens utmaningar

VÄLFÄRDEN En åldrande befolkning, kompetensbrist och ett svagt förtroende för politikernas förmåga att rädda välfärden. Det är en del av utmaningarna för framtidens välfärd. Så hur vill politikerna lösa utmaningarna?
NYHET Publicerad:

Pedagoghund får oroliga elever att slappna av

NYTÄNKANDE En dag i veckan följer pedagoghunden Stella med matte, specialpedagogen Marie Drugge, till jobbet på Klaragymnasiet i Karlstad. Med en hund i rummet blir samtalen med eleverna bättre – lugnare, roligare och bättre. ”En hund når fram på ett helt annat sätt”, säger Marie Drugge.
NYHET Publicerad:

På Villa Arelid är det gästerna som styr

VÄLFÄRD De som bor på korttidsboendet Villa Arelid kallas för gäster och här är det deras behov som styr. ”Vi är till för dem – de är inte till för oss. Det är vi som ska ge dem stöd i livet och då är det viktigt att ha rätt perspektiv”, säger grundaren Elisabeth Mila.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare vill samarbeta mer

HEMTJÄNST Bra hemtjänst handlar om personalens och ledningens inställning, anser Anette Andersson. När hon inte längre stod ut med kommunens tröghet och ineffektivitet startade hon hemtjänstföretaget Primula på Gotland. Nu brottas hon med synen på välfärdsföretagare.
NYHET Publicerad:

Mobilapp får fler elever att äta lunch

INNOVATION I VÄLFÄRDEN Sedan företaget Mitt Gastronomi inte längre lagar skolmat i blindo har svinnet halverats och kvaliteten på skolmaten ökat. Bakom succén finns en mobilapp där eleverna förbeställer sin lunch. Nu äter fler elever lunch och presterar därmed bättre i skolan.
NYHET Publicerad:

Humana: Vi har sparat nästan en miljard åt skattebetalarna 2017

VÄLFÄRDEN Närmare en miljard kronor räknar företaget Humana AB med att ha sparat skattebetalarna år 2017 genom att erbjuda bättre och billigare vård och omsorg i förhållande till offentliga alternativ. De stora besparingarna sker inom personlig assistans.
NYHET Publicerad:

"Företagande kan ge jättelyft för välfärden"

OMSORG Många välfärdsföretag drivs av engagerade kvinnor. Om de i stället för att tryckas ner av vinstdebatten fick bättre förutsättningar, så skulle branschen lyfta, anser hemtjänstföretagaren Ulrika Odh.