Rudolf.png

Rudolf Antoni – Ny regionchef för Svenskt Näringsliv Västra Götaland

NYHET Publicerad

NY PÅ JOBBET Den 12 augusti tillträdde Rudolf Antoni tjänsten som regionchef för Svenskt Näringsliv Västra Götaland. Vem är Rudolf, hur ser han på Västra Götaland utifrån ett näringslivsperspektiv och vad hoppas han uppnå i sin nya roll?

- Min ambition är att göra skillnad och det gör jag endast genom att vara synlig, driva på debatten samt genom att skapa goda nätverk och god samverkan mellan politik och näringsliv, förklarar Rudolf Antoni.  

Rudolf bär med sig en bred bakgrund inom samhällsvetenskap och kommunikation. En bakgrund som tog sin början på SOM-institutet.

- Under ett antal år höll jag i SOM-institutets västsvenska undersökningar om samhälle, opinion och medievanor. Sedan 2007 har jag dock arbetat med näringspolitik på branschorganisationen Fastighetsägarna. Där inledde jag min bana som utredare, blev snart näringspolitiskt ansvarig för sjuhäradsområdet och därefter näringspolitisk chef och vice vd för hela regionen. En region som omfattar 105 kommuner med sitt säte i Göteborg

Rudolf ser med spänning fram emot sin nya roll med alla dess utmaningar och vill att Svenskt Näringsliv ska ses som en positiv kraft i samhällsutvecklingen. En kraft som verkar för att skapa bästa tänkbara förutsättningar för företagande.

- Jag vill se ett Sverige som utvecklas och som behåller en tätposition vad det gäller välstånd, innovation och demokrati. Företagandet är för detta en viktig förutsättning och grund.

- Som representant för det samlade näringslivet kan jag och vårt team vara med och driva utvecklingen i en positiv riktning, för näringslivet i stort men med ett särskilt fokus på Västsverige.

Att få vara med och se en idé omsättas till verklighet och blomma ut till ett lönsamt företag som skapar jobb och välstånd – det finns få saker som är häftigare än det.

Överlag går det bra för både Göteborg som hela Västra Götaland. Rudolf uppmanar dock till en nykter syn på hur det egentligen fungerar och hur vi ska agera framöver.

- I mångt och mycket är Göteborg motorn för regionen, men om vi lyfter blicken är det många andra kommuner som är snabbfotade, offensiva och bara ´gört´, som man säger i Skaraborg. Göteborg är en svår stad att verka i. Vi berömmer gärna oss själva för det goda samarbetsklimatet och hur kommun och näringsliv går hand i hand, samtidigt är det snårigt att navigera i den kommunala tillståndsapparaten och när vi mäter företagsklimatet så ser vi att det finns stort utrymme för förbättring.

- Vi har en massa goda förutsättningar med ett diversifierat näringsliv, låg arbetslöshet och vi är starka inom teknik, life science, handel och logistik. Det är sådant som vi måste värna om. Det finns dock stora skillnader mellan olika delar av regionen.

Klimatomställningen och digitaliseringen beskriver Rudolf som två större utmaningar. Hanteras de på rätt sätt tror han dock att dessa utmaningar kan vändas till möjligheter, för nya affärsmodeller och nya företag. Svårare är det med kompetensförsörjningen och framförallt för Göteborgs stad.

- En viktig faktor är att arbeta med Göteborgs attraktivitet och tillgänglighet. Ska vi lyckas locka den bästa kompetensen och behålla arbetskraften måste det finnas bostäder att bo i och staden måste vara rik på kultur och upplevelser. ”Jobs follow people” är en sanning vi måste leva efter.

Att Rudolf tar sig an sin nya roll med höga ambitioner och en stark framtidstro går inte att ta miste på.

- Som jag tidigare sagt är min ambition att göra skillnad. Jag är övertygad om att många kommuner runt om i länet har möjlighet att lyfta sig när vi mäter företagsklimatet. Det är klart att vi ska inspireras av kommuner som Vårgårda och Härryda. Ett gott företagsklimat är någonting som alla drar nytta av.

- Nu i början gäller det för mig att komma ut och träffa våra medlemsföretag och kommunledningarna i regionen. Vi har en intensiv planering inför hösten med lanseringen av kommunrankingen i september och mer därtill. Det ska märkas att jag är på plats, avslutar Rudolf Antoni.

Fakta

Namn: Rudolf Antoni

Ålder: 44

Bor: Billdal

Kuriosa: Har ett rockband på hobbynivå

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Våra välfärdsskapares betydelse

FREDAGSKRÖNIKA Den senaste veckan har vi på våra facebook-sidor fokuserat på att lyfta fram företagens betydelse för vår gemensamma välfärd. Ett koncept som inte alltid är så lätt att förstå och som i min mening aldrig kan framhävas tillräckligt. I tider då konjunkturen viker blir dessutom budskapet viktigare än någonsin.
NYHET Publicerad:

Någonstans mellan engagemang och krångliga regelverk

FREDAGSKRÖNIKA Under mina snart sex veckor på Svenskt Näringsliv har jag redan hunnit komma i kontakt med det driv och engagemang som finns bland våra medlemsföretag. Men jag har också hunnit höra berättelser från vardagen - en vardag bitvis fylld av myndighetskontakter, krångliga och oförutsägbara regler och dyra avgifter. Mitt eget engagemang för näringslivsfrågor är som mest påtagligt just där, någonstans mellan entreprenöriellt driv och krångliga regelverk.
NYHET Publicerad:

Kommunal myndighetsutövning i Västra Götaland - så tycker de lokala företagen

FÖRETAGSKLIMAT Främjande myndighetsutövning är oerhört viktigt för det lokala företagsklimatet eftersom den vanligaste kontakten mellan en kommun och ett företag handlar om tillstånd eller tillsyn. Frågan är hur bra din hemkommun hanterar frågorna om tillstånd, tillsyn eller kontroll. Svenskt Näringslivs sammanställning ”Kommuner som hjälper företag att göra rätt” ger svar på hur företagen betygsätter kommunen.
NYHET Publicerad:

Generationsskiften i västsvenska företag - stora värden står på spel

FÖRETAGSKLIMAT Svenska företagare blir allt äldre och fler måste fundera över hur, och om, de ska lämna över verksamheten till kommande generation. Tydligt är att det är stora värden som står på spel när företag ska genomföra ett generationsskifte.
NYHET Publicerad:

Ung företagsamhet — för framtidens företagsklimat

FREDAGSKRÖNIKA För att stärka Västra Götalands företagsklimat och framtida tillväxt måste vi ha ambitionen att öka antalet elever som driver UF-företag. Det är så vi rustar morgondagens medarbetare, får fler företagsamma unga och skapar större samverkan mellan skolan och näringslivet.
NYHET Publicerad:

Det räcker inte med en god tanke

ARBETSMILJÖ De senaste årens utveckling med fler dödsolyckor måste vi ta på största allvar. Det är dock inte detsamma som att applådera allt som föreslås för att minska risken för dödsolyckor.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet – en välfärdsfråga 

FÖRETAGSKLIMAT För en vecka sedan släppte vi årets ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Men, spelar det någon roll om företagen är nöjda och vad betyder det att ha ett bra företagsklimat?
NYHET Publicerad:

Vårgårda – ett företagsklimat i toppklass

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda tog i år förstaplatsen när regionens bästa företagsklimat utsågs. Svenskt Näringsliv var med och lämnade över pokalen och fick även chansen att prata med näringslivssamordnare Johanna Heleander om receptet bakom kommunens framgångar.
NYHET Publicerad:

Här är det bäst och sämst företagsklimat i Västra Götaland

FÖRETAGSKLIMAT För tredje året i rad är det Vårgårda, Partille och Härryda som står på Västra Götalands prispall när Svenskt Näringsliv släpper 2019 års ranking av det lokala företagsklimatet.  I år med Vårgårda som ny länsetta på plats 4 av 290 kommuner. Vårgårda tangerar därmed också det bästa resultatet någonsin uppnått av en kommun i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

Landsbygdens långsiktiga utmaningar (och en annan sida av Bengtsfors)

FREDAGSKRÖNIKA Under de senaste veckorna har debatten om omfördelning mellan landets kommuner eskalerat. I fokus står mindre kommuner på landsbygden, som tagit ett stort ansvar för att ta emot nyanlända, och som därmed fått högre kostnader än vad de mäktar med. Bortom debatten om kortsiktig kostnadstäckning finns dock mer långsiktiga utmaningar om lokalt företagsklimat, samt en kommun i Dalsland som imponerar.
NYHET Publicerad:

Inför rankingen 2019 – Utgångsläget i Västra Götaland

FÖRETAGSKLIMAT. Den 24 september släpper Svenskt Näringsliv resultatet av den årliga rankingen av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Men, varför mäter vi företagsklimatet och hur ser förutsättningarna för Västra Götaland ut i år?
NYHET Publicerad:

Bli studentmedarbetare hos Svenskt Näringsliv Västra Götaland

PLATSANNONS Inför vårens arbete söker Svenskt Näringsliv i Västra Götaland studentmedarbetare för att stärka upp arbetet. Är du den vi söker?
NYHET Publicerad:

Dags att rusta sig för utmaningar

FREDAGSKRÖNIKA Svenskt Näringslivs företagarpanel för tredje kvartalet 2019 visar på dystra framtidsutsikter i både Västra Götaland som riket i stort. Samtidigt som förväntningarna framöver minskar visar Västra Götaland även på en något lägre produktion/försäljningsvolym under de senaste 6 månaderna än i övriga riket.
NYHET Publicerad:

Donsö sätter sjöfarten på kartan

SKOLA OCH NÄRINGSLIV Nästan 2000 gymnasie- och högskoleelever, över 100 yrkes- och studievägledare och utbildningsminister Anna Ekström samlades förra veckan på Donsö för att delta på en studiedag i sjöfartens tecken.
NYHET Publicerad:

Fler nya bostäder med regelförenklingar

BOSTADSBRIST I Västra Götalands län väntas befolkningen fortsätta växa till drygt 1,9 miljoner invånare år 2035. Samtidigt upplever i princip alla kommuner i länet ett underskott på bostäder, med undantag för Dals-Ed och Herrljunga som är de enda kommunerna i länet där man upplever en balans i kommunen som helhet. Underskottet på bostäder får konsekvenser som sträcker sig bortom individnivå. Många arbetsgivare får också svårt att rekrytera kompetens och därmed utvecklas och växa. Detta påverkar i sin tur möjligheten av utvecklas och växa vilket i förlängningen påverkar välfärden och reformutrymmet i kommunen.
NYHET Publicerad:

Välfärdsvaluta för pengarna

FREDAGSKRÖNIKA Vilken välfärd får du för dina skattepengar? 
Det beror på var du bor. Det till synes självklara sambandet mellan vad du betalar och den kvalitet du får tycks dock saknas. 
NYHET Publicerad:

Välkommen Jessica Tengeland

NY PÅ JOBBET Jessica Tengeland ny projektledare vid Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland. Vi bad henne svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre.
NYHET Publicerad:

Mindre dyrt att köpa och sälja sin bostad

BOSTADSBRIST I Västra Götalands län väntas befolkningen fortsätta växa till drygt 1,9 miljoner invånare år 2035. Samtidigt upplever i princip alla kommuner i länet ett underskott på bostäder, med undantag för Dals-Ed och Herrljunga som är de enda kommunerna i länet där man upplever en balans i kommunen som helhet. Underskottet på bostäder får konsekvenser som sträcker sig bortom individnivå. Många arbetsgivare får också svårt att rekrytera kompetens och därmed utvecklas och växa. Detta påverkar i sin tur möjligheten av utvecklas och växa vilket i förlängningen påverkar välfärden och reformutrymmet i kommunen.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Hanna!

SVENSKT NÄRINGSLIV Vi välkomnar Hanna Waerland-Fager som ny skolnätverksansvarig till Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland. Hanna kommer i sin roll som skolnätverksansvarig att arbeta med att öka samverkan mellan skola och näringsliv genom att förmedla Svenskt Näringslivs kostnadsfria skolmaterial.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Moltas Kallur!

NY PÅ JOBBET Moltas Kallur är vår nya praktikant för hösten på regionkontoret i Göteborg. Vi bad honom svara på några snabba frågor för att lära känna honom bättre.