Rudolf.png

Rudolf Antoni – Ny regionchef för Svenskt Näringsliv Västra Götaland

NYHET Publicerad

NY PÅ JOBBET Den 12 augusti tillträdde Rudolf Antoni tjänsten som regionchef för Svenskt Näringsliv Västra Götaland. Vem är Rudolf, hur ser han på Västra Götaland utifrån ett näringslivsperspektiv och vad hoppas han uppnå i sin nya roll?

- Min ambition är att göra skillnad och det gör jag endast genom att vara synlig, driva på debatten samt genom att skapa goda nätverk och god samverkan mellan politik och näringsliv, förklarar Rudolf Antoni.  

Rudolf bär med sig en bred bakgrund inom samhällsvetenskap och kommunikation. En bakgrund som tog sin början på SOM-institutet.

- Under ett antal år höll jag i SOM-institutets västsvenska undersökningar om samhälle, opinion och medievanor. Sedan 2007 har jag dock arbetat med näringspolitik på branschorganisationen Fastighetsägarna. Där inledde jag min bana som utredare, blev snart näringspolitiskt ansvarig för sjuhäradsområdet och därefter näringspolitisk chef och vice vd för hela regionen. En region som omfattar 105 kommuner med sitt säte i Göteborg

Rudolf ser med spänning fram emot sin nya roll med alla dess utmaningar och vill att Svenskt Näringsliv ska ses som en positiv kraft i samhällsutvecklingen. En kraft som verkar för att skapa bästa tänkbara förutsättningar för företagande.

- Jag vill se ett Sverige som utvecklas och som behåller en tätposition vad det gäller välstånd, innovation och demokrati. Företagandet är för detta en viktig förutsättning och grund.

- Som representant för det samlade näringslivet kan jag och vårt team vara med och driva utvecklingen i en positiv riktning, för näringslivet i stort men med ett särskilt fokus på Västsverige.

Att få vara med och se en idé omsättas till verklighet och blomma ut till ett lönsamt företag som skapar jobb och välstånd – det finns få saker som är häftigare än det.

Överlag går det bra för både Göteborg som hela Västra Götaland. Rudolf uppmanar dock till en nykter syn på hur det egentligen fungerar och hur vi ska agera framöver.

- I mångt och mycket är Göteborg motorn för regionen, men om vi lyfter blicken är det många andra kommuner som är snabbfotade, offensiva och bara ´gört´, som man säger i Skaraborg. Göteborg är en svår stad att verka i. Vi berömmer gärna oss själva för det goda samarbetsklimatet och hur kommun och näringsliv går hand i hand, samtidigt är det snårigt att navigera i den kommunala tillståndsapparaten och när vi mäter företagsklimatet så ser vi att det finns stort utrymme för förbättring.

- Vi har en massa goda förutsättningar med ett diversifierat näringsliv, låg arbetslöshet och vi är starka inom teknik, life science, handel och logistik. Det är sådant som vi måste värna om. Det finns dock stora skillnader mellan olika delar av regionen.

Klimatomställningen och digitaliseringen beskriver Rudolf som två större utmaningar. Hanteras de på rätt sätt tror han dock att dessa utmaningar kan vändas till möjligheter, för nya affärsmodeller och nya företag. Svårare är det med kompetensförsörjningen och framförallt för Göteborgs stad.

- En viktig faktor är att arbeta med Göteborgs attraktivitet och tillgänglighet. Ska vi lyckas locka den bästa kompetensen och behålla arbetskraften måste det finnas bostäder att bo i och staden måste vara rik på kultur och upplevelser. ”Jobs follow people” är en sanning vi måste leva efter.

Att Rudolf tar sig an sin nya roll med höga ambitioner och en stark framtidstro går inte att ta miste på.

- Som jag tidigare sagt är min ambition att göra skillnad. Jag är övertygad om att många kommuner runt om i länet har möjlighet att lyfta sig när vi mäter företagsklimatet. Det är klart att vi ska inspireras av kommuner som Vårgårda och Härryda. Ett gott företagsklimat är någonting som alla drar nytta av.

- Nu i början gäller det för mig att komma ut och träffa våra medlemsföretag och kommunledningarna i regionen. Vi har en intensiv planering inför hösten med lanseringen av kommunrankingen i september och mer därtill. Det ska märkas att jag är på plats, avslutar Rudolf Antoni.

Fakta

Namn: Rudolf Antoni

Ålder: 44

Bor: Billdal

Kuriosa: Har ett rockband på hobbynivå

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nyrekrytering till Svenskt Näringsliv i väst

NYREKRYTERING I augusti tillträder Susann Haggren som ny näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

Näringslivspodden special: Framgångsrecept på företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Hur utvecklar man som kommun ett långsiktigt stabilt företagsklimat? I veckans specialavsnitt av Näringslivspodden träffar vi företrädare för två kommuner som länge legat i topp i Svenskt Näringslivs undersökningar. Lyssna här!
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Västra Götaland

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatisk försämring för företagen i Västra Götaland

DET EKONOMISKA LÄGET Framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel om det ekonomiska läget.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Vår i krisens tid

FREDAGSKRÖNIKA Vi går nu in i maj månad och vi börjar räkna coronakrisen i månader istället för veckor. Vårsolen, fågelkvittret och vitsipporna påminner oss dock om att livet går vidare och det finns tecken på att det kan vara på väg att vända.
NYHET Publicerad:

”Otydlig kommunikation om sjuklönen”

STÖDPAKET Många företag får en kalldusch när de inser att de ska betala sjuklön till anställda som i mars lydde regeringen och stannade hemma vid minsta coronasymptom. Företagaren Anna Karin Hammarstrand är kritisk till den oklara kommunikationen och att stödet inte kickar in tidigare.
NYHET Publicerad:

Krisen cementeras bland de västsvenska företagen

CORONAKRISEN Det råder fortsatt kris bland näringslivet i Västsverige. Ett stort antal företag har fortsatt problem med likviditet, ser en kraftigt minskad försäljning och tvingas varsla personal om uppsägning.
NYHET Publicerad:

Många permitterade i Västra Götaland

CORONAKRISEN Sedan den 7 april har det inkommit 7272 ansökningar om korttidspermittering till Tillväxtverket från företag i Västra Götaland. Totalt innebär det att 42 292, eller 7,4 procent av de anställda inom näringslivet i regionen.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Västsverige

DEBATT Utan företag och jobb finns inga skatteintäkter att fördela.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Så slår coronaviruset mot näringslivet i Västra Götaland

CORONAKRISEN Nästan 8 av 10 företag i Västra Götaland upplever nu vikande försäljning eller orderingång till följd av Coronaviruset. Samtidigt drabbas fler än hälften av företagen av störningar i materialtillförsel och produktion och mer än en tredjedel kan behöva varsla personal. Det visar en ny undersökning bland 1528 av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Västra Götaland står enade i krisen

FREDAGSKRÖNIKA Det är gripande att se hur vi i Sverige sluter upp när krisen slår till.
NYHET Publicerad:

Tillsammans håller vi igång Sverige

GÄSTKRÖNIKA Det gick så fort. Över en natt förändrades förutsättningarna för oss som driver företag inom besöksnäringen i grunden. Till en början tror jag inte folk förstod allvaret. Men i takt med att insatserna för att stoppa spridningen av Coronaviruset bidragit till att avbokningarna rullat in hos våra kollegor så har diskussionerna i mitt flöde förändrats. Nu känns det som att de flesta har förstått.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Prövande tider

FREDAGSKRÖNIKA Det är prövande tider vi befinner oss i. Ingen är oberörd av den framfart som coronaviruset har, vare sig på det personliga planet eller i företagens verksamhet.
NYHET Publicerad:

Förebilder ska locka fler tjejer till elbranschen

SAMVERKAN Elbranschen är fortfarande mycket mansdominerad. För att råda bot på det arbetar rektor Jenny Tydén på Lindholmens tekniska gymnasium med att tjejer på el och energiprogrammet ska få möta kvinnor i elbranschen.