NYHET23 juli 2020

Tvätteriet som ställde om och klarade krisen

Oavsett bransch, marknad eller vilka kunder man som företag levererar till har alla på något sätt påverkats av coronakrisen. För Rikstvätt Bengtsfors, ett familjeföretag som tvättar och servar främst hotell- och restaurangbranschen med ren tvätt, slog krisen snabbt. ”Vi är inne i en kris vi aldrig glömmer. Vi gick från 100 procent produktion ner till 20 procent, på bara någon vecka”, konstaterar vd Lise Björvall.

Lise Björevall är vd på Rikstvätt Bengtsfors och har arbetat inom företaget i 25 år.

— I november 2019 tog jag över rollen som vd från min far som då hade drivit företaget i närmare 40 år. Under resans gång har jag haft flera befattningar och har fått vara med och utveckla företaget till vad det är idag, säger Lise.

Det familjeägda textiltvätteriet har drygt 100–150 anställda beroende på säsong och levererar till 1500 kunder. Produktionen varierar från drygt 90 ton i veckan under mellansäsong upp till 180 ton vid högsäsong och kärnverksamheten är främst hotell hotell- och restaurangnäringen. En bransch som i mars tvärbromsade i och med coronakrisen.

— I början av mars försvann i princip all efterfrågan från hotell- och restaurangnäringen. Konferenser och evenemang ställdes in och flera hotell vi servar med ren tvätt stängdes i princip ned helt. Vi gick från 100 procent i produktion ner till 20 procent på bara någon vecka.

Lise konstaterar att företagets sedan tidigare goda likviditet i kombination med regeringens krispaket skapat en trygghet under krisen. Dessutom har man fått fin stöttning av den lokala banken, Dalslands Sparbank, vilket gör att de nu känner sig hoppfulla - trots det ansträngda läget.

— Vi har börjat återhämta oss och ligger nu på cirka 70 procent av vår produktionskapacitet. Turismen har så smått börjar röra på sig igen och bokningarna på små hotell och campingar ökar. Glädjande nog visar trenden just nu på en ökning även i vår orderingång, säger Lise.

Med kriser kommer också lärdomar och på Rikstvätt Bengtsfors har man både hittat nya arbetssätt och snabbt anpassat sig till nya marknader.

— Coronapandemin vände upp och ner på vår verksamhet då vår tidigare styrka, hotell- och restaurang, hastigt förvandlades till vår största svaghet. I nuläget satsar vi därför på att bredda oss och nå andra marknader, exempelvis arbetskläder till industri- och vårdsektorn, säger Lise.

Nu väntar en annorlunda sommar där man tvingas till nya beslut gällande sommarens personalstyrka.

— I dagsläget bedömer vi kunna hantera en kalkylerad produktionsbeläggning på 70 procent inom plangods, hotell- och restaurang, med befintlig personalstyrka.

— Sommarperioden är vanligtvis högsäsong för oss med en dubblering i produktion. I år blir det annorlunda. På grund av pandemin och den ökade risken för smitta har vi valt att ej rekrytera sommarpersonal från utlandet. Vi räknar med att klara oss på ordinarie personalstyrka och har fattat beslut om att lägga semestrarna tidigare för att garantera tillgången till full bemanning mot mitten av juli.

Trots en annorlunda vår med många utmaningar ser Lise dock fortsatt ljust på framtiden. Något hon till stor del tillskriver sin personal.

— Vi ser ljust på framtiden, mycket tack vare vår fantastiska personal som är så positiva och lojala. Situationen är pressad men det får inte hindra oss att planera för framtiden. Det finns trots allt skäl att känna stor tillförsikt att vi ska kunna ta oss igenom detta, avslutar Lise.

Omställning
Skriven avAnton Bichler
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist