Aina.jpg

Välfärdspionjär önskar mindre regelkrångel

NYHET Publicerad

VÄLFÄRD. Aina Wallström var en av få kvinnliga tandläkare som på 80-talet studerade till specialisttandläkare i 4 år inom käkkirurgi. Hon stack ut än mer, när hon sedan startade eget företag på heltid inom samma specialitet. ”Mansdominansen i utbildningen kunde ibland göra klimatet tufft, men det blev ännu tuffare när jag startade eget”, säger Aina Wallström, ägare till Wenneberg & Wallström Käkkirurgi.

Ainas företagsamma resa började efter att hon insåg, som färdig specialist 1988, att det var svårt att få ett fast arbete som käkkirurg inom landstings- eller universitetsvärlden i Göteborg med omnejd. Flest jobb inom yrket var baserade i Stockholm och dit vill hon inte flytta tillbaka vid den tiden. Hennes äldre bror inspirerade tidigt till företagande och hon bestämde sig för att göra verklighet av sina egna visioner om att bidra till utveckling inom branschen med starkt kliniskt patient- och remittentfokus.

En privat specialisttandläkare tar emot remisser på frågeställningar och åtgärder inom specialistområdet från andra privattandläkare. Efter utförd åtgärd remitteras patienten tillbaka till sin privattandläkare. Ett snabbt omhändertagande av inkommande remisser och ganska snart en operationstid med proffsigt omhändertagande har varit ledstjärnor för Wenneberg & Wallström Käkkirurgi, som bolaget även kallar sig. Med tre anställda och ca 500 operationer per år, har Aina nu tagit steget ut från operationssalen och fokuserar på att sköta bolaget på heltid.

– Det bästa med att vara företagare är friheten att kunna bestämma och genomföra det som jag tror på, mina egna idéer och förbättringspotential. Men jag har mött många människor genom åren som tvivlat både på min yrkeskompetens och på min verksamhet, kanske mer förr när jag var yngre. Då såg jag ung ut och gjorde en företagskarriär med fokus på skickligt omhändertagande, patient- och kvalitetssäkerhet. Det sved väl kanske i andras ögon. Nu är attityden och inställningen mycket bättre, kanske för att det är vanligare med kvinnliga käkkirurger numera, funderar Aina Wallström.

Antalet nya företagare i välfärdssektorn sjunker, samtidigt som gruppen etablerade som lägger ner verksamheten ökar. Främsta förklaringen är politiska förslag om vinsttak och andra hinder. I skottgluggen hamnar då framför allt företagsamma kvinnor som ofta verkar i denna sektor. Med lång erfarenhet som företagsam och verksam i välfärden, såväl offentlig som privat, beskriver Aina regeringens nedröstade förslag om vinstbegränsning som en våt filt. Dock har tandvården hittills lämnats utanför diskussionerna p.g.a. att patienterna betalar mycket av kostnaden själva och belastar alltså skattebudgeten i mycket mindre grad än annan välfärd. Även om ett orosmoln är tillfälligt borta, vill hon lyfta frågan om regelkrångel.

– Hade jag inte haft dessa få år kvar i yrkeslivet, ja, då hade jag nog snart lagt ner och gjort något annat. Regelbördan verkar ständigt öka på oss småföretagare och det upplever jag som otroligt betungande. Alla dessa timmar som läggs på byråkrati och att skapa kontrollmöjligheter åt myndigheter – tänk om vi kunnat använda det till att utveckla våra företag och fokusera på patienternas vård istället. Företagare är problemlösare, säger Aina Wallström.

Friheten att kunna jobba när man vill och ha stor kontroll över sin yrkesroll och verksamhet står högst på listan över fördelar med att driva företag. Dock höjer Aina ett varnande finger gällande inställning och attityder till företagsamhet. För visst upplever hon att klimatet blivit bättre över en längre tid då man har betonat vikten av jobbskapande och näringsfrihet, men än finns en lång väg att vandra.

– Jag upplever ett saknad av förståelse för företagsamma människor överlag. Det är många som inte verkar vilja förstå den tid och själ man lägger ner för att driva sitt företag och att man inte har någon reglerad arbetstid eller omfattas av kollektivförsäkringar och semester e.d. Att driva företag innebär att man alltid bär med sig jobbet, men har en frihet att välja när på dygnets timmar man vill jobba, bara man hinner med det man ska. Det blir oftast betydligt mer än 40 timmar i veckan! Jag träffar fortfarande många som väljer att tro att jag glider runt på en räkmacka, bara för att jag inte står och opererar hela dagarna. Sanningen är ju att jag är grundare, vd, assistent, ekonomiansvarig, kvalitetssäkrare, kommunikatör, handläggare vid ärendehantering, receptionist, HR-ansvarig, verksamhetschef och vårdgivare m.m. med allt ansvar och arbete det för med sig.

– Så varför pratar ingen om den extra obetalda halvtiden per vecka som ”många” småföretagare arbetar när de driver sina bolag? Dessa arbetstimmar läggs ju ovanpå kärnverksamheten och dess heltidsarbetsveckor, avslutar Aina Wallström.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Vem tar ledningen i elförsörjningsfrågan?

KRÖNIKA Lina Håkansdotter, expert på hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv, delar med sig av tankar kring elförsörjningens utmaningar och möjligheter.
NYHET Publicerad:

Skatteproblem synliggjorda av krisen

KRÖNIKA "Ska Sverige komma starkare ur krisen måste vi blicka framåt och lägga grunden för återhämtning. Mycket behöver därför göras för att återstarta beredvilligheten att investera och ta risk, säkra kompetenstillgången och viljan att anställa, stärka incitamenten att arbeta, bygga upp infrastrukturen, utveckla handeln med och öppenheten gentemot omvärlden." Det skriver Johan Fall, skattechef Svenskt Näringsliv i en krönika.
NYHET Publicerad:

En visionär syn på vårt miljöarbete

KRÖNIKA "Det är en framåtblickande, visionär, syn som måste prägla vårt fortsatta miljöarbete". Det skriver Nicklas Skår, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

”Ju mer jag engagerade mig, desto mer fick jag tillbaka”

FÖRETAGANDE Hur är det att vara småföretagare idag och hur gör man sin röst hörd?
NYHET Publicerad:

Göteborgs Hamn – näringslivets port mot världen

Göteborgs Hamn. Ett bolag som inte bara andas historia – utan som har stora framtidsplaner. Vi träffade vd Elvir Dzanic för en intervju.
NYHET Publicerad:

Tvätteriet som ställde om och klarade krisen

OMSTÄLLNING Oavsett bransch, marknad eller vilka kunder man som företag levererar till har alla på något sätt påverkats av coronakrisen. För Rikstvätt Bengtsfors, ett familjeföretag som tvättar och servar främst hotell- och restaurangbranschen med ren tvätt, slog krisen snabbt. ”Vi är inne i en kris vi aldrig glömmer. Vi gick från 100 procent produktion ner till 20 procent, på bara någon vecka”, konstaterar vd Lise Björvall.
NYHET Publicerad:

Er tid är nu

KRÖNIKA "Framtiden ska vara ljus och inspirerande. Det är därför högst bekymmersamt att ungas oro för framtiden nu ökar." Det skriver Johan Olsson, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Det långsiktiga målet: Att föra skola och näringsliv närmare varandra

SKOLA & NÄRINGSLIV "Jag upplever att man ibland pratar lite olika språk. Skolan pratar om drömmar, och det är bra, men arbetsgivare och näringslivet kanske snarare pratar om anställningsbarhet"
NYHET Publicerad:

En sommarhälsning

KRÖNIKA Vi går nu mot sommar och semestertider efter en vår som inte liknar någonting annat vi tidigare har varit med om. För oss på Svenskt Näringsliv har de senaste månaderna inneburit ett intensivt arbete med att förmedla företagens svåra situation till beslutsfattare och få till stödåtgärder på såväl nationell nivå som här i Västsverige.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

"Trygghetsfrågan måste högre upp på kommunernas dagordningar"

FÖRETAGSKLIMAT ”Brotten mot företag drabbar hela samhällsekonomin. Trygghetsfrågan måste upp på kommunernas dagordningar”, anser Rudolf Antoni, regionchef Svenskt Näringsliv i Västra Götaland. 
NYHET Publicerad:

Var fjärde företag i Västra Götaland påverkas allvarligt av brottslighet och otrygghet

BROTTSLIGHET Problemen med brottslighet och otrygghet ökar för företagen i Västra Götaland. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv med över 5 500 svarande företag i Västra Götaland. 
NYHET Publicerad:

TRR - ett stöd för företag i omställning

OMSTÄLLNING Gabriella Nilsson, regionchef på TRR Trygghetsrådet, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Skolans verkliga utmaningar

KRÖNIKA För vår framtida samhällsutveckling, och inte minst våra företags framtida kompetensförsörjning, utgör skolan en viktig grund. Det är därför med bestörtning som jag läser den nya rapporten Skolans verkliga utmaningar som igår publicerades av Friskolornas riksförbund.
NYHET Publicerad:

Så satsar Västra Götalandsregionen på näringslivet

CORONAKRISEN Nya satsningar för att mildra coronakrisens konsekvenser för näringslivet samt bidra till en hållbar omställning.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Nyrekrytering till Svenskt Näringsliv i väst

NYREKRYTERING I augusti tillträder Susann Haggren som ny näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

Näringslivspodden special: Framgångsrecept på företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Hur utvecklar man som kommun ett långsiktigt stabilt företagsklimat? I veckans specialavsnitt av Näringslivspodden träffar vi företrädare för två kommuner som länge legat i topp i Svenskt Näringslivs undersökningar. Lyssna här!
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Västra Götaland

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatisk försämring för företagen i Västra Götaland

DET EKONOMISKA LÄGET Framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel om det ekonomiska läget.