Aina.jpg

Välfärdspionjär önskar mindre regelkrångel

NYHET Publicerad

VÄLFÄRD. Aina Wallström var en av få kvinnliga tandläkare som på 80-talet studerade till specialisttandläkare i 4 år inom käkkirurgi. Hon stack ut än mer, när hon sedan startade eget företag på heltid inom samma specialitet. ”Mansdominansen i utbildningen kunde ibland göra klimatet tufft, men det blev ännu tuffare när jag startade eget”, säger Aina Wallström, ägare till Wenneberg & Wallström Käkkirurgi.

Ainas företagsamma resa började efter att hon insåg, som färdig specialist 1988, att det var svårt att få ett fast arbete som käkkirurg inom landstings- eller universitetsvärlden i Göteborg med omnejd. Flest jobb inom yrket var baserade i Stockholm och dit vill hon inte flytta tillbaka vid den tiden. Hennes äldre bror inspirerade tidigt till företagande och hon bestämde sig för att göra verklighet av sina egna visioner om att bidra till utveckling inom branschen med starkt kliniskt patient- och remittentfokus.

En privat specialisttandläkare tar emot remisser på frågeställningar och åtgärder inom specialistområdet från andra privattandläkare. Efter utförd åtgärd remitteras patienten tillbaka till sin privattandläkare. Ett snabbt omhändertagande av inkommande remisser och ganska snart en operationstid med proffsigt omhändertagande har varit ledstjärnor för Wenneberg & Wallström Käkkirurgi, som bolaget även kallar sig. Med tre anställda och ca 500 operationer per år, har Aina nu tagit steget ut från operationssalen och fokuserar på att sköta bolaget på heltid.

– Det bästa med att vara företagare är friheten att kunna bestämma och genomföra det som jag tror på, mina egna idéer och förbättringspotential. Men jag har mött många människor genom åren som tvivlat både på min yrkeskompetens och på min verksamhet, kanske mer förr när jag var yngre. Då såg jag ung ut och gjorde en företagskarriär med fokus på skickligt omhändertagande, patient- och kvalitetssäkerhet. Det sved väl kanske i andras ögon. Nu är attityden och inställningen mycket bättre, kanske för att det är vanligare med kvinnliga käkkirurger numera, funderar Aina Wallström.

Antalet nya företagare i välfärdssektorn sjunker, samtidigt som gruppen etablerade som lägger ner verksamheten ökar. Främsta förklaringen är politiska förslag om vinsttak och andra hinder. I skottgluggen hamnar då framför allt företagsamma kvinnor som ofta verkar i denna sektor. Med lång erfarenhet som företagsam och verksam i välfärden, såväl offentlig som privat, beskriver Aina regeringens nedröstade förslag om vinstbegränsning som en våt filt. Dock har tandvården hittills lämnats utanför diskussionerna p.g.a. att patienterna betalar mycket av kostnaden själva och belastar alltså skattebudgeten i mycket mindre grad än annan välfärd. Även om ett orosmoln är tillfälligt borta, vill hon lyfta frågan om regelkrångel.

– Hade jag inte haft dessa få år kvar i yrkeslivet, ja, då hade jag nog snart lagt ner och gjort något annat. Regelbördan verkar ständigt öka på oss småföretagare och det upplever jag som otroligt betungande. Alla dessa timmar som läggs på byråkrati och att skapa kontrollmöjligheter åt myndigheter – tänk om vi kunnat använda det till att utveckla våra företag och fokusera på patienternas vård istället. Företagare är problemlösare, säger Aina Wallström.

Friheten att kunna jobba när man vill och ha stor kontroll över sin yrkesroll och verksamhet står högst på listan över fördelar med att driva företag. Dock höjer Aina ett varnande finger gällande inställning och attityder till företagsamhet. För visst upplever hon att klimatet blivit bättre över en längre tid då man har betonat vikten av jobbskapande och näringsfrihet, men än finns en lång väg att vandra.

– Jag upplever ett saknad av förståelse för företagsamma människor överlag. Det är många som inte verkar vilja förstå den tid och själ man lägger ner för att driva sitt företag och att man inte har någon reglerad arbetstid eller omfattas av kollektivförsäkringar och semester e.d. Att driva företag innebär att man alltid bär med sig jobbet, men har en frihet att välja när på dygnets timmar man vill jobba, bara man hinner med det man ska. Det blir oftast betydligt mer än 40 timmar i veckan! Jag träffar fortfarande många som väljer att tro att jag glider runt på en räkmacka, bara för att jag inte står och opererar hela dagarna. Sanningen är ju att jag är grundare, vd, assistent, ekonomiansvarig, kvalitetssäkrare, kommunikatör, handläggare vid ärendehantering, receptionist, HR-ansvarig, verksamhetschef och vårdgivare m.m. med allt ansvar och arbete det för med sig.

– Så varför pratar ingen om den extra obetalda halvtiden per vecka som ”många” småföretagare arbetar när de driver sina bolag? Dessa arbetstimmar läggs ju ovanpå kärnverksamheten och dess heltidsarbetsveckor, avslutar Aina Wallström.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ett bra val för framtiden

FREDAGSKRÖNIKA Nu är det dags för Västra Götalands niondeklassare att välja gymnasieprogram. En vanlig myt är att man ska välja ett högskoleförberedande program för att hålla alla dörrar öppna men valfriheten är minst lika stor vid ett yrkesprogram.
NYHET Publicerad:

Vet du verkligen hur mycket du betalar i skatt?

FREDAGSKRÖNIKA Om någon vecka trillar lönen in på kontot och som vanligt dras drygt 30 procent i skatt. Eller? Har du verkligen koll på hur mycket du betalar i skatt? Och hur stor kostnaden för din lön är för din arbetsgivare? Då är du en av få.
NYHET Publicerad:

Här höjs skatten i Västra Götaland – så mycket får du betala där du bor

SKATT Kommunalskatten påverkar alla med en inkomst och är den enskilt största utgiften för svenska familjer. 2020 fortsätter den genomsnittliga kommunalskatten att öka och med ökande behov i välfärden spås skattesatsen öka ytterligare i framtiden, vilket får stor påverkan på det lokala företagsklimatet. Här är hela listan som visar hur skatten förändras i din kommun.
NYHET Publicerad:

Ett händelserikt år och en företagsam framtid

KRÖNIKA Julen står för dörren och det är dags att runda av året 2019. Det har varit ett händelserikt år för oss på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland, inte minst för min egen del. I augusti tog jag över rodret som regionchef och kom in i en verksamhet med full fart framåt och många saker på gång.
NYHET Publicerad:

En västsvensk gasell som springer snabbast i branschen

GASELLFÖRETAG Plint är branschledande och arbetar med flera stora företag. Främst satsar de på streamingtjänster och arbetar exempelvis med Netflix och Amazon. Nu är de utsedda till ett av Västra Götalands gasellföretag 2019.
NYHET Publicerad:

Där integration och kompetensutveckling går hand i hand

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kristina Christofferson, Hotelldirektör på Nääs Fabriker Hotell och Restaurang hade flertalet nyanlända som arbetade i restaurangen och på hotellet under hösten 2018. Kristina ville göra mer och såg också stor utvecklingspotential hos sina medarbetare.
NYHET Publicerad:

Klimatet - en fråga om konkurrenskraft

FREDAGSKRÖNIKA Sverige behöver aktivt arbeta för ett gott näringslivsklimat och en stark konkurrenskraft. Med starka och framgångsrika svenska företag ökar vår möjlighet att uppnå klimatmålen väsentligt.
NYHET Publicerad:

Arena Arbetsliv – samverkan mellan skola och näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Öckerö kommun, en ö-kommun strax utanför Göteborg med cirka 12 000 invånare, har länge arbetat aktivt med att öka samverkan mellan kommun, skola och det lokala näringslivet.
NYHET Publicerad:

En något annorlunda julkalender

FREDAGSKRÖNIKA Snart är mörka november till ända. Framför oss har vi en lite ljusare tid fylld med adventsmys, adventskalendrar och julbestyr. Vad passar då bättre än en kalender fylld med riktigt bra tips inför jul? Vår kalender är dock en något annorlunda sådan. Med start den 1 december ger vi er våra 24 bästa tips för ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Så får fler i Göteborgs utsatta förorter jobb

Branschorganisationen för tjänsteföretag, Almega, har släppt en rapport över vilka yrken som är vanligast bland boende i Göteborgs utsatta områden och presenterar fem förslag för hur fler ska komma i arbete.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för morgondagens beslutsfattare

FREDAGSKRÖNIKA Att unga engagerar sig i samhällsutvecklingen är av stor vikt. Dels för deras personliga utveckling men framförallt för att det är en viktig demokratisk byggsten för ett bättre framtida samhälle.  
NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för unga beslutsfattare

UTBILDNING Svenskt Näringsliv i Västra Götaland startar en spetsutbildning för unga – Näringslivsakademin Väst. Utbildningen ger deltagarna en chans att fördjupa sig i näringslivsfrågor och bli riktigt duktiga på vad som krävs för att skapa ett välmående företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Kvinnorna tar Volvo Cars ur kompetenskrisen

MÅNGFALD Målet är att ha lika många kvinnor som män på ledande positioner. Att öka mångfalden är ett måste för att vinna kampen om kompetensen, konstaterar Katarina Matson på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Hyllad kampanj lockar kvinnor till Semcon

JÄMSTÄLLDHET När företaget Semcon gick ut och bad om tips på produkter som fungerar dåligt för kvinnor kom över 500 förslag in. En konsultgrupp, med enbart kvinnor, utvecklade en dragkrok som är enklare att hantera och samtidigt nåddes kampanjens mål – fler kvinnliga sökande.
NYHET Publicerad:

Är vi redo för framtidens arbetsmarknad?

FREDAGSKRÖNIKA Trots att vi vet hur trenderna ser ut återstår frågan, hur ska vi egentligen rusta oss för framtiden? I dagens fredagskrönika skriver Christina Riksén om hur vi förbereder oss för framtidens arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarfrågor i fokus

ARBETSGIVARDAG Över 170 personer från 130 företag deltog under en förmiddag fylld med givande föreläsningar och erfarenhetsutbyten.
NYHET Publicerad:

Vilken kommun i Västra Götaland blir först med en krångelombudsman?

FREDAGSKRÖNIKA Som första kommun i landet tar Helsingborg ett spännande initiativ och inför en ”krångelombudsman”. Vilken kommun i Västra Götaland blir först att följa efter?
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen - så sparar vi 70-100 miljarder

UPPHANDLING I TV, tidningar och på sociala medier pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Simon Påhlman

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland välkomnar en ny studentmedarbetare – Simon Påhlman! Vi bad Simon att svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre.