Hemleveranser av hantverksproducerad mat till privathushåll och restauranger. Det är affärsidén för Edgården i Västerbotten. Nu kräver myndigheterna utökade kontroller av bland annat temperaturen där maten förvaras. Företagets egna kontroller räcker inte.
Grisproducenten Anniqa Nygård har tillsammans med sin familj drivit Edgården, utanför Ånäset i Västerbotten i över 30 år. Hon funderade länge på om hon skulle öppna en gårdsbutik men valde istället att köra hem köttet till kunderna. Nu levererar Grisbilen hantverksproducerad mat till både privathushåll och restaurang. Att all förvaring och transport av köttet sker med rätt temperatur är en självklarhet för Anniqa . Men myndigheterna vill ha extra mätningar och dokumentation.
– Vi kontrollerar kylan i våra kylrum. Men myndigheterna vill ha papper på att vi har haft en temperatur mellan ett visst spann. Vilket är en självklarhet för oss – vi vill ju ha kallt i våra kylrum för att kunna ha bästa kvaliteten på vårt kött, säger hon.
Det räcker inte med Anniqas egen termometer utan hon ska även läsa av en annan termometer. Annika menar är en bara är onödigt krångel. Hon menar att det är en självklarhet att myndigheterna ska genomföra kontroller hos producenter men att de ska vara enkla och relevanta.
– Jag skulle vilja att de litade på oss som företagare. Att vi driver företag för att vi vill leverera bra produkter och kunna utveckla vårt företag. Och jag vill lägga allt mitt fokus på det. Då vill jag ha tilltro och service. Och om jag har en fråga som jag ställs inför så vill jag kunna få råd och inte bara få höra att de inte ska ge råd utan de ska kontrollera oss.
Regelförbättring