NYHETIdag

Restaurangägare jublar över slopat matkrav – ”Rena julafton”

Slopa kravet på mat för att få servera alkohol. Det föreslår Förenklingsrådet, som nu tar sig an en av de mest kritiserade reglerna i restaurangnäringen. ”Det är rena julafton. Nu blir det mycket roligare att driva företag igen”, säger restaurangägaren Tea Pettersson.

Experten Christer Östlund och Tea Pettersson, Ruth och Hotell Frantz i centrala StockholmFoto: Börjesson/Ernst Henry Photography AB / privat

Utan kök och en kock i köket ingen alkoholservering till gästerna. Det är en av de många regler som omger restaurangnäringen och som kostar företagen stora pengar varje år. Det är också den del i alkohollagen som oftast kritiserats av branschen.

Men nu kan en förändring vara på väg.

Det nyinrättade Förenklingsrådet föreslår nu att kravet slopas i alkohollagen på att serveringsställen måste ha eget kök i anslutning till lokalen och erbjuda lagad eller tillredd mat för att få tillstånd att servera alkohol till allmänheten.

– Det känns nästan som julafton, men framför allt är det en enorm lättnad att en så förlegad regel äntligen kan försvinna. Jag är väldigt glad över förslaget eftersom det här är en regel som både känns omodern och som belastar verksamheten på ett orimligt sätt, säger Tea Pettersson som driver hotell Ruth och Hotell Frantz i centrala Stockholm, båda utrustade med restauranger.

I dagsläget är kravet för att få servera alkohol att restaurangen har ett fullt utrustat kök i direkt anslutning till serveringslokalen, där personal kan erbjuda och laga ”ett varierat utbud av maträtter” fram till klockan 23.00.

– I dag måste vi ha full beredskap i köket många timmar, även när det inte finns någon efterfrågan. Det innebär att vi ibland har personal på plats utan att det finns arbete för dem, vilket blir både ineffektivt och kostsamt, säger Tea Pettersson.

Fyra miljarder i besparingar

Slopas matkravet innebär det också stora ekonomiska fördelar för restaurangerna när administrativa kostnader, personalkostnader, löpande underhållskostnader för kök och kostnader för matsvinn minskar.

– Vi räknar med att branschen i stort kommer att spara upp till fyra miljarder årligen och för enskilda restauranger kan besparingarna, beroende på storlek, bli närmare en halv miljon årligen. Det är en betydande lättnad för en bransch som drabbades hårt under pandemin och där återhämtningen sedan dess gått långsamt.

Det säger Christer Östlund, expert på regelförenklingar och en av ledamöterna i Förenklingsrådet. Han ser även nya tillväxtmöjligheter för branschen.

– Det öppnar för nya affärskoncept. Till exempel vinbarer, cocktailbarer eller gastropubar som vill kunna erbjuda alkoholservering men som inte har resurserna att investera i full restaurangverksamhet. Över huvud taget är det en positiv inverkan på branschens tillväxt och något som ger fler arbetstillfällen, säger han.

Ytterligare en viktig del i förslaget är att ta bort kravet på ett visst antal sittplatser i restaurangen och att om det finns en särskild drinkbar får den bara uppta en mindre del av serveringsställets yta. Ett borttaget matkrav gör det också enklare att öppna säsongsverksamheter utomhus under sommartid, till exempel trädgårdsserveringar och boulbarer.

Förslaget om att slopa kravet på matservering är den andra skarpa åtgärden som Förenklingsrådet tagit fram ur den, enligt Christer Östlund ”väldigt långa listan” av regler som måste ses över. Det går nu vidare till regeringen som i sin tur ska utforma det till en remiss och därefter en konkret proposition och ett beslut som, om allt går enligt planerna, kan bli verklighet för restaurangnäringen redan till nästa sommar.

– Det är ett stort projekt att ändra i ett regelverk och kräver bland annat en gedigen utredning och konsekvensanalys. Bland annat har vi kunnat konstatera att förslaget inte innebär någon risk för ökad alkoholkonsumtion, vilket har varit en av invändningarna. Om det här faller väl ut och vi har goda förhoppningar om att det gör det, blir det ett tydligt exempel på vad Förenklingsrådet kan genomföra, säger Christer Östlund.

Enklare att driva företag

Tea Pettersson å sin sida ser ytterligare fördelar om en illa sedd regel nu äntligen kan försvinna.

– Självklart ska vi följa lagarna. Men lagar måste vara logiska och rimliga, annars tappar vi förtroendet mellan näringsliv och stat. Matkravet är svårt att följa, dyrt att planera för och tillämpas olika i olika kommuner. De mål som matkravet en gång var tänkt att uppfylla går att lösa på andra sätt. När regler inte speglar verkligheten riskerar respekten för lagen att skadas, och det skapar en känsla av motsättning mellan branschen och staten, vilket inte gynnar någon.

Av allt att döma blir förslaget verklighet, hur kommer det att påverka din verksamhet?

– Om matkravet försvinner ökar kreativiteten och möjligheterna. Vi kan samarbeta mer flexibelt med andra aktörer, ge våra gäster bättre service och låta nya affärsidéer växa fram. Sammantaget blir det både roligare och enklare att driva företag. Samtidigt får vi bättre förutsättningar att konkurrera med andra städer och skapa attraktiva stadsmiljöer som människor vill leva och verka i.

Regelförbättring
Skriven avAnders Carlsson
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist