Merparten av alla jobb i Sverige skapas i små och medelstora företag. Det är vi företagare som håller hjulen snurrande – i både hög- och lågkonjunktur. Vi företagare bygger inte bara företag, vi bygger samhällen, menar Marie Svensson som är vd för Tjeders AB och avgående ordförande i SME-kommittén.
Men för att klara det behövs mer än bara idéer och pannben; något som för övrigt ligger i entreprenörers DNA. Vi behöver också rätt förutsättningar – och där spelar kommunerna en nyckelroll.
För många företagare är kommunen den myndighet man möter oftast. Ett gott företagsklimat är därför inte något ”extra” – det är avgörande för om företag kan växa, anställa och bidra. Och det är avgörande för om kommunen är framgångsrik eller ej.
Därför behöver kommunledningar – både politiker och tjänstemän – kliva fram som aktiva medspelare. Det goda samtalet mellan företagare och kommun, som jag brukar lyfta fram, är inte bara trevligt. Det är en förutsättning för att lösa problem i vardagen och undanröja onödiga hinder. Det kräver att kommunen lyssnar – men också att vi företagare deltar, delar våra erfarenheter och säger till när något inte fungerar.
Det handlar om stora saker, som att bygglov hanteras väl med acceptabla handläggningstider så att industrier kan expandera. Men det handlar också om sådant som på pappret kan verka litet – som att förenkla för en restaurang att skapa en bra uteservering. För oss kan sådant vara avgörande.
Det handlar också om att kommunen slutar konkurrera med näringslivet. Offentligt drivna bolag i egen regi får inte ges fri sikt att ta marknadsandelar från lokala entreprenörer. Lojalitet med de företag som redan finns i kommunen måste vara en självklarhet. Så är det tyvärr inte överallt idag, utan vi möter hårresande exempel på motsatsen alltför ofta.
Samarbetet är också viktigt för kompetensförsörjningen. Idag råder brist på arbetskraft i nästan alla branscher – samtidigt som många står utan jobb. För att brygga det gapet måste kommunerna ha med oss företagare tidigt när utbildningar planeras. Ingen vet bättre än vi vilken kompetens som behövs om två eller fem år.
Det gäller också att ge unga inblick i våra branscher. Här har vi företagare ett ansvar. Att ta emot en praoelev, praktikant eller bjuda in en klass till studiebesök är inte bara samhällsnyttigt – det är en investering i framtiden.
Det är precis den kraften vi behöver mer av. Det lokala företagsklimatet formas varje dag – i stort och smått, av beslut och samtal. Kommunerna måste inse att deras agerande gör skillnad. Vi företagare har viljan, idéerna och pannbenet. Men vi behöver en kommun som spelar i vårt lag.
Jag avslutar nu mitt uppdrag som ordförande i Svenskt Näringslivs SME-kommitté efter tre år. En oerhört givande tid som jag är tacksam för att få ha fått göra och jag är glad att få fortsätta i kommittén som ledamot. Därför kan också jag om någon vittna om att kollegorna i kommittén, liksom andra företagare jag träffar, besitter den där kombinationen av ansvarstagande och omsorg – både för den egna verksamheten liksom för det omkringliggande samhället. I stort sett alla lägger tid på allt från olika tillväxt- eller programråd till lokala föreningar och välgörenhetsorganisationer. De gör skillnad.
Att ge företagarna en god grogrund är att skapa pelarna som hela kommunen bygger på. Och i förlängningen därmed även Sverige och vår konkurrenskraft. Det finns därför inget alls att förlora med att skapa ett bra företagsklimat, utan bara vinster.
Så, allt annat än att öka tempot är helt enkelt tjänstefel. Bara ”gört”!
Marie Svensson
SME-kommitténLokalt Företagsklimat