NYHET19 december 2016

Hon vågar när andra tvekar

Företagsamma människor skapar ofta det oväntade. Att Eva Dahlberg, årets vinnare av utmärkelsen Skånes mest företagsamma människa, driver såväl Grand Hotel och Brandstationen i Mölle samt Saluhallen i Höganäs är därför ingen slump.

Svenskt Näringslivs utmärkelse ”Årets mest företagsamma människa” tas fram genom att allmänheten nominerar och sedan röstar fram vinnaren. 2016 års vinnare i Skåne blev Eva Dahlberg.

Eva Dahlberg är född och uppvuxen i en företagarfamilj. Hennes föräldrar ägde och drev Grand Hotel i Mölle under hennes uppväxt och hon är till och med född i tornrummet där. Det gör henne unik, hur många är födda på sin arbetsplats? Idag driver hon hotellet själv.

– Jag blev ganska tidigt invaggad på hotellet. Jag förstod också att ska man tjäna pengar måste man jobba. När jag var liten sopade jag trappan eller gatan och fick en liten peng för det, säger Eva Dahlberg.

Hon berättar att hon ofta var initiativrik och kreativ redan som barn.

– Man rökte ju väldigt mycket på den tiden. Jag fick plocka fimpar på terrassen och fick 5 öre per fimp. Sedan kom jag på den briljanta idén att varför gå där ute och plocka när det fanns en plåthink inne som jag kunde tömma och räkna in. Blev ju jättemycket pengar tills jag blev påkommen.

Nu för tiden är det inte tjäna pengar som är drivkraften för hennes företagande. Nu handlar det om att överraska människor genom att göra det oväntade vilket hon gör genom hennes andra företag Saluhallen i Höganäs samt Brandstationen i Mölle. Resan har inte alltid varit spikrak, när de skulle starta Saluhallen fick hon ett nej av banken. Istället fick de vända sig till sitt kontaktnät.

– Då går man och knackar på hos människor som tror på en. Som kan se långsiktigt. Vissa trodde på oss men vissa gjorde det inte, de trodde vi var galna som skulle starta upp en saluhall i lilla Höganäs. Det sporrade oss ännu mer.

Höganäs Saluhall.

Trots ett nej från banken och att folk ansåg Saluhallen som en galen idé vågade hon satsa på idén. Genom att tro på Saluhallen sporrade hon även andra att också satsa, vilket hon menar är den bästa effekten. Genom att titta runt i de andra butikerna som växt upp i och kring Saluhallen ser man det väldigt tydligt. Drivkraften för henne ligger i att tillföra nya saker till människor och att göra det oförväntade.

– Det är det här som är så roligt. Det stannar ju inte här utan det fortsätter, nu driver vi ju även Brandstationen i Mölle. Folk undrar om vi har storhetsvansinne. Men det handlar inte om det. Det handlar om att tillföra bra grejer till människor. Att göra det oförväntade.

När hon började arbeta i köket på Grand Hotel efter skolan arbetade där en annan person också som hette David Mill som kom att bli hennes framtida man. Hon beskriver det som att David kommer på de galna idéerna medan hon sållar och gör verklighet av idéerna som är gångbara.

– Min man är världens bästa entreprenör. Han är den som springer och jag är den som hänger efter. Jag är realisten som känner av och jag tror att kombinationen är väldigt bra. Företagsamheten är inte bara jag ensam.

Hon är tydlig med att det är mycket jobb och hårt slit med att driva företag och att vara entreprenör. Hon menar att som entreprenör är man aldrig nöjd, man funderar alltid över vad som ska hända härnäst och vad kunderna vill ha framöver.

– Vi får inte glömma att det jag sysslar med, det är en livsstil. Lite av ett kall. Det är många som inte tror jag är klok när jag har så många järn i elden. Man behöver någon som är lika galen som en själv och förstår att man jobbar så mycket som man gör. Där har jag tur och har David.

Att hon just skulle driva flera företag var inte solklart. När hon var liten, även om kände att det nog skulle bli något inom hotellet, fanns där andra saker som lockade. De flesta i hennes ålder ville bli sjuksköterskor men hon själv kände att hon ville annat.

– Jag var inne på att jag ville bli brandman eller så ville jag bli något inom hotellet. Det var nästan lite självskrivet och ska jag vara helt ärlig har jag aldrig riktigt känt att jag vill bli ingenjör, advokat eller kassör. Det har varit en drivkraft inom mig att det är hit jag ska. Något undermedvetet.

Hon läste ekonomi på gymnasiet men efter att ha spenderat mer tid på konditori än i skolan bestämde hon sig för att hoppa av. Hennes pappa tog henne då på en inspirationsresa till Frankrike och när hon kom hem igen hade hennes äldre bror Klas Dahlberg sökt in på Hotell- och restauranglinjen. Åt henne.

– Då var jag ett år äldre och kände att – ja, jag ska bli kock. Helt plötsligt kunde jag infinna mig varje dag i skolan och sitta ner och lyssna. Jag var i mitt forum och det kändes jättehärligt.

Hon känner idag stor tacksamhet till Klas för annars tror hon inte att hon hade hittat rätt. Det är tydligt att familjen har stor betydelse för henne, från hennes föräldrar, till syskonen och nu hennes man David.

När hon var klar med skolan började hon arbeta i köket på hotellet där hon trivdes bra. Men bara efter ett par år gick hennes pappa bort och hon fick hänga av förklädet för att ta över hotellverksamheten.

– Min bror Per Dahlberg hade jobbat på hotellet tidigare men just då hade han öppnat sin restaurang Gastro i Helsingborg. Det hade varit så självklart att han skulle ta över så jag fick panik.

Men hon bestämde sig för att ta det en dag i taget och köra på. Efter att hennes mamma gick bort ställdes hon och hennes syskon inför ett dilemma då de hade ett arv i form av Grand Hotel. Då kände hon inte att hon ville driva det vidare och de bestämde sig för att sälja hotellet. Men när det var dags att skriva kontrakt ändrade hon sig.

– Då vaknade jag upp ur min bubbla och kände att pengar aldrig har varit ett intresse. Det har varit sekundärt. Mina syskon hade sina egna identiteter men jag hade ingen förutom hotellet. Visst hade jag hade fått en liten slant men det var inte det viktiga.

Foto: Hannes Soderlund

När hon tagit över helt blev det ett startskott för en genomgripande renovering. Det var viktigt att skapa en röd tråd för att binda ihop hela hotellet och dess verksamhet. Detta var 2008, året då finanskrisen drabbade Sverige.

– Lågkonjunkturen kom som ett brev på posten och för ett litet företag som mitt så blev det en rysare. Men jag bestämde mig att nej, vi går framåt och satsar trots allt. Min magkänsla sa att nu ska vi inte dra ner byxorna utan vi skulle köra vårt race.

Den satsningen visade sig vara rätt.

– Jag litar alltid på magkänslan. Alltid. Likadant när jag anställer personal, jag vet oftast genom bara ett handslag ifall det är rätt person eller inte.

När de öppnade Saluhallen såg de att flera av deras gamla medarbetare kom tillbaka och ville arbeta för dem igen vilket hon tyckte var väldigt roligt. Hon ser inte sig själv som en mentor utan mer att hon genom sina verksamheter ger unga chansen och ger dem möjligheter att utvecklas, i jobbet och som personer.

– Jag ser oss och våra företag som en ren och skär utbildning för alla de som passerar genom våra dörrar. Jag tar ofta chansen och anställer unga oslipade diamanter.

Under åren som gått har hon tillsammans med andra även drivit flera andra affärsidéer, från en lanthandel till årliga skördefester under fyra år. Något som har genomsyrat allt är fokus på det närodlade och att lyfta andra verksamheter kring henne vilket är speciellt märkbart genom verksamheten på Saluhallen.

Hon köpte till och med en egen odling vid ett tillfälle för att kunna plantera vad hon ville, se det växa och sedan kunna skörda det.

– Det var ett riktigt happy moment att hålla den första krokiga moroten i min hand, säger Eva Dahlberg.

Inför nästa år är det nya projekt på gång. Men hon är också noga med att ta pauser och åka iväg på resor. Nu senast har det varit Sydney. Men andra resor har också gått till Seoul, Tokyo och favoritstället San Sebastian. Men som den sanna entreprenör hon är använder hon inte resorna bara för att koppla av utan även för att få inspiration samt hitta det nya och oförväntade som hon kan ge sina kunder framöver.

Sofia Lindbom
Eva Fris
k

Entreprenörskap
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist