Nyanlända sprider företagsglädje

NYHET Publicerad

INTEGRATION Sju nyanlända blev en vitamininjektion för Skellefteåbaserade Berco Produktion. ”Vi har blivit ett mycket gladare företag", säger produktionsledaren Nicklas Berglund.

Berco

Produktionsledare Nicklas Berglund och Teklezgi  Brahne Tewelde är överens om att integrationen av sju nyanlända har fungerat bättre än väntat.

För ett par år sedan stod Berco Produktion inför en omfattande expansion och behövde rekrytera. I samband med det ville man också passa på att öka mångfalden i företaget – bland annat genom att anställa kvinnor eftersom samtliga av de knappt 30 medarbetarna bestod av män.

– När vi inte fick några kvinnor som sökande, vände vi oss till Arbetsförmedlingen för att få hjälp. De föreslog att vi även skulle satsa på integration, och vi bestämde oss för att göra det, berättar Nicklas Berglund.

Till en början var det flera i företaget som var lite skeptiska, inklusive Nicklas Berglund själv. Hur skulle det gå med språket? Gick det att anställa medarbetare som kom från länder som låg i strid med varandra? Och skulle de komma in i gemenskapen på företaget?

– Men allt har fungerat så oerhört bra, mycket bättre än vi någonsin kunnat hoppas. Den glädjen våra nyanlända medarbetare har tagit med sig in i företaget smittar av sig på alla. Om vi skulle behöva anställa igen skulle jag gärna ta emot fler nyanlända, säger Nicklas Berglund.

I början kunde språket ställa till med lite problem. Företaget jobbar med tillverkning av påbyggnadsskåp för fordon och många av påbyggnaderna är specialbeställda. Det innebär att man emellanåt behöver kunna läsa komplexa beskrivningar på svenska.

– För att lösa det har vi utsett teamledare för varje grupp som har överblicken och ser till att allt blir rätt, berättar Nicklas Berglund.

Men numera är språket sällan ett hinder. Teklezgi  Brahne Tewelde, som kom till Sverige från Eritrea för fyra år sedan och har jobbat på företaget i snart två år, bestämde sig direkt för att bara prata svenska. Om han inte förstod första gången bad han sina kamrater om en annan förklaring. 

– Tack vare mina arbetskamrater har jag lärt mig så mycket svenska att jag klarar mig bra, säger Teklezgi  Brahne Tewelde.

Liksom sex andra nyanlända kollegor har han en tillsvidareanställning på företaget.

– När vi ska anställa börjar vi alltid med visstidsanställning för att se hur det funkar. Med den verksamhet vi har är det inte så viktigt med vilken utbildning man har sedan tidigare. Vi måste ändå utbilda alla här i vårt sätt att bygga. Det viktigaste för oss är att det är personer som är arbetsvilliga och duktiga, och det har vi verkligen fått här, säger Nicklas Berglund.

En annan som är nöjd med satsningen är företgets vd, Jim Wallström. Han är också vd för ett par andra företag, där de satsat på integration och tycker att det fungerat precis lika bra där.

– Det finns bara vinningar i detta och jag skulle gärna vilja råda andra företag att våga göra likadant. Genom att göra en samhällsinsats och bidra till att Sverige blir starkare får man själv en bättre mix och blir starkare som företag, säger Jim Wallström.

Och hur gick det med kvinnorna då?

– Jo, vi har anställt fem kvinnor också. Så med tanke på att utgångsläget var noll, så är det ganska bra, säger Nicklas Berglund med ett leende.

Text: Sara Bergqvist

Berco Produktion
  • Startade i början på 60-talet
  • Tillverkar påbyggnadsskåp för lätta lastbilar
  • 45 medarbetare, varav 7 nyanlända
  • Dotterbolag till Storskogen Industrier
  • Finns i Skellefteå
  • Cirka 93 miljoner kr i omsättning 2017
  • Kuriosa: Har nyligen levererat en ny vallabil till Anna Haag och Emil Jönsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Positivt att utredning ser över kompetensutvisningar"

ARBETSMARKNAD Regeringen och samarbetspartierna L och C tillsätter en utredning om arbetskraftsinvandring. Svenskt Näringsliv välkomnar att arbetskraftsinvandringen ska värnas och att utredningen inte ska lämna förslag om återinförd arbetsmarknadsprövning.
NYHET Publicerad:

Mer måste göras för att bekämpa brottsligheten på arbetsmarknaden

BROTT Åtta myndigheter har på uppdrag av regeringen utrett ändamålsenliga och effektiva metoder för myndighetsgemensam kontroll för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet. Ett välkommet, nödvändigt och bra initiativ anser Svenskt Näringsliv. "Tyvärr är brottsligheten på arbetsmarknaden en realitet idag. För näringslivet innebär det ett direkt hot", säger Mattias Dahl vice vd.
NYHET Publicerad:

Rapport: Sverige tjänar miljarder på arbetskraftsinvandring

ARBETSMARKNAD Arbetskraftsinvandringen ökade rekordstort under 2018 och bidrog med 34 miljarder till BNP och 12 miljarder i skatteintäkter, visar en ny rapport.
NYHET Publicerad:

Jacke: Inte rimligt att utvisas för små misstag

KOMPETENS Vd Jan-Olof Jacke slår vakt om möjligheten att rekrytera personer från länder utanför EU. ”Vi behöver förklara för de ännu inte övertygade partierna och facken hur viktigt detta är för vår kompetensförsörjning”, säger han.
NYHET Publicerad:

Ny rapport: Arbetskraftsinvandring föremål för förbättring

ARBETSMARKNAD Sverige har drabbats av kompetensutvisningar under senare år. I en rapport presenterar Svenskt Näringsliv konkreta förslag till Migrationsverket och kommande regering på hur arbetskraftsinvandringen kan fungera bättre.
NYHET Publicerad:

Jacke: Utbildningssystemet måste förbättras

UTBILDNING Svenska företag letar med ljus och lykta efter medarbetare med rätt kompetens. Vd Jan-Olof Jacke vill se över utbildningssystemet, från grundskola till högskola men också yrkesutbildning och förutsättningarna för ett aktivt livslångt lärande.
NYHET Publicerad:

Utvisades – nu har han röstat för första gången

VALET 2018 För några år sedan utvisades Syed Latif från Sverige för att han hade fått jobb via Linkedin och inte via Arbetsförmedlingen. Men han kom tillbaka. Igår röstade han för första gången. "Det är en historisk dag för mig", säger han till Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Nyanställd men nyanländ – nu utvisas han till Afghanistan

INTEGRATION Företaget Gårö Plåtprodukter i Gnosjö skulle just tillsvidareanställa maskinoperatören Ali Khademi från Afghanistan. Men efter ett utvisningsbeslut tvingas han lämna landet, trots att hans kompetens är starkt efterfrågad. Arbetstillstånd måste enligt reglerna sökas från hemlandet.
NYHET Publicerad:

Politiker kräver lagändring efter utvisning av ABB-ingenjör

KOMPETENSUTVISNINGAR ABB-ingenjören Ali Omumis historia är den senaste i raden av Sveriges många kompetensutvisningar. För en dryg vecka sedan tvingades han och familjen lämna landet på grund av en försäkringsmiss som en tidigare arbetsgivare gjort. Men nu reagerar flera politiker och kräver en lagändring.
NYHET Publicerad:

ABB-ingenjör riskerar utvisning trots vägledande domar

KOMPETENSUTVISNINGARNA Affärsutvecklaren och ingenjören Ali Omumi på ABB i Ludvika riskerar utvisning till Iran. Anledningen är en försäkringsmiss som hans förrförra arbetsgivare gjorde för tre år sedan. Trots flera vägledande domar i Migrationsöverdomstolen ser det mörkt ut. ABB har engagerat sig mycket för att Ali ska få stanna i Sverige och arbeta vidare i företaget.
NYHET Publicerad:

Ny dom gör slut på orimliga kompetensutvisningar

ARBETSMARKNAD Hundratals arbetskraftsinvandrare kan ha utvisats i onödan. I många fall även deras familjer. En ny dom från Migrationsöverdomstolen visar att Migrationsverkets hantering av utvisningsärenden av arbetskraftsinvandrare har varit rättsosäker, enligt Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Nyanlända sprider företagsglädje

INTEGRATION Sju nyanlända blev en vitamininjektion för Skellefteåbaserade Berco Produktion. ”Vi har blivit ett mycket gladare företag”, säger produktionsledaren Nicklas Berglund.
NYHET Publicerad:

Spotify om kompetensutvisningarna: "Gjort det svårt att konkurrera"

ARBETSMARKNAD De senaste årens kompetensutvisningar, där företagen har tvingats se på när medarbetare utvisats på grund en alltför snäv tolkning av regelverket, har satt en törn i Sveriges rykte som arbetsland.
NYHET Publicerad:

S bild av arbetskraftsinvandringen är verklighetsfrånvänd

KOMMENTAR Socialdemokraterna vill strama upp reglerna för arbetskraftsinvandring. Att en myndighet beslutar vilka arbetsgivare som ska få rekrytera från länder utanför EU, är en utgångspunkt som är verklighetsfrånvänd. Arbetsgivaren har den naturliga kunskapen om verksamhetens kompetensbehov, skriver arbetsmarknadsexpert Patrik Karlsson.
NYHET Publicerad:

"Migrationsverkets regelverk påminner om terror"

KOMPETENSUTVISNINGARNA  Johannes Tovatt som driver en arkitektbyrå riskerar att bli av med en av sina topparkitekter, på grund av Migrationsverkets regelverk. "Processen påminner om terror. Jag ser ju på henne hur hon mår", säger han.
NYHET Publicerad:

Migrationsverkets nya rutiner saboterar svensk forskning

KOMPETENSUTVISNINGARNA Migrationsverkets nya rutiner innebär att utländska studenter tvingas åka hem för att förnya uppehållstillstånd. Det slår mot ett 70-tal studenter årligen. Nu överväger professor Staffan Strömblad med fleraatt sluta rekrytera doktorander från vissa länder för att undkomma vad som beskrivs som ”absurda procedurer”.
NYHET Publicerad:

Topptalangen återvände till Sverige efter utvisningen

KOMPETENSUTVISNINGARNA Safinaz Awad har återvänt till Sverige och sitt programmerarjobb efter att ha blivit utvisad till Grekland. Arbetsgivaren Bodil Ekström Hilberth, vd på Sweet Systems, är tacksam för beskedet men kritisk till det stelbenta regelverket.
NYHET Publicerad:

"Rättsosäkert med skadestånd för arbetsgivare"

KOMMENTAR En ny utredning föreslår att arbetskraftsinvandrare kan begära skadestånd av sin arbetsgivare, om man utvisas på grund av felaktigheter i anställningen. Men bakgrunden till bestämmelsen är inte tillräckligt rättssäker. Regelverket måste utformas så att företagare inte avskräcks från att rekrytera utländska kompetens, skriver experten Amelie Berg.
NYHET Publicerad:

Sänkta trösklar minskar klyftorna

ARBETSMARKNAD Antalet utlandsfödda har ökat kraftigt och många har väldigt låga inkomster. Anledningen är att de inte kommer in på arbetsmarknaden. Lösningen är att sänka trösklarna till arbetsmarknaden, inte att höja skatterna. Det skriver Svenskt Näringsliv i rapporten ”Ett verkligt samhällsproblem”.
NYHET Publicerad:

Språkkurs på jobbet skapar anställningar

INTEGRATION En skräddarsydd språkkurs hjälper Säters Snickerifabrik att nyanställa. Personalen hjälper till med att ta fram ord och meningar som är nödvändiga i jobbet. Hittills har tre fått jobb. ”Det är en investering i företagets framtid”, säger vd Malin Hedlund.