Vardagsjobb ledde till chefsposition

NYHET Publicerad

VARDAGSJOBB En annons i tidningen gav Isaac Mukiibi från Uganda ett jobb på Svensk Direktreklam. Han började som utdelare på helger men sitter nu som platschef på Stockholms citykontor. Många andra har gjort liknande resor, och företaget vill gärna fortsätta att bidra till att fler nyanlända får ett arbete.  

Isaac Mukiibi flyttade från Uganda till dåvarande Sovjetunionen för att studera 1980, och sedan tog slumpen honom vidare till Sverige med sin ryska fru. Efter några år i jämtländska Bräcke, flyttade de till Stockholm 1995. Han blev tidningsbud, men hade tid för mer och sökte ett jobb som utdelare för Svensk Direktreklam. Under några år gjorde Isaac Mukiibi karriär på företaget, och sedan 2003 är han platschef för Stockholms city.

– Svensk Direktreklam är den typen av företag där man har lätt för att trivas och därför stannar länge. Jag har jobbat här i 20 år och trivs fortfarande lika bra, säger han.

Svensk Direktreklam har omkring 8 000 anställda, och runt 60 procent av dem är ungdomar som har utdelningen som ett extrajobb. Men det är fler som Isaac Mukiibi som har hittat företaget, av de resterade 40 procenten är det många har utländsk bakgrund.  

– Vi gör inte skillnad på folk och folk här, och det är vi stolta över. Alla är välkomna att söka extrajobb hos oss, säger Torbjörn Andersson, jurist på Svensk Direktreklam.

När Isaac Mukiibi började på Svensk Direktreklam kunde han redan grunderna i svenska, men språkkunskaperna tog ordentlig fart när han fick kollegor att prata med om vardagliga saker.  

–Att få ett jobb är en första väg in i samhället, du får vänner, lär dig språket och lär dig om det svenska samhället. Jag satt inte mycket i skolbänken när jag lärde mig svenska, det mesta lärde jag mig genom att tala med andra, berättar han.

Isaac Mukiibi och hans kollegor på de andra kontoren runt om i landet hjälper gärna arbetssökande som kommer till dem, men poängterar igen och åter igen att alla papper måste vara korrekta. Det har tidigare hänt att personer har försökt bluffa sig till jobb, och därför är vi extra noggranna med alla tillstånd, berättar Torbjörn och Isaac.

– Om du kommer hit och söker ett jobb utan att ha alla papper i ordning så kan vi inte erbjuda jobb. Men vi kan hjälpa genom att hänvisa de arbetssökande vidare till rätt myndigheter. Därför är det så bra att Isaac pratar fem språk, säger Torbjörn Andersson.

Det är inte många branscher där man kan ha ett jobb utan att kunna förstå språket fullt ut, men reklamutdelning är ett undantag. På det sättet bidrar Svensk Direktreklam till att fler nyanlända och ungdomar integreras i samhället och på arbetsmarknaden.

– Vi vill inte överdriva vår insats, men vi försöker bidra så gott det går och vi har hittills lyckats bra med det, säger Torbjörn Andersson

Isaac Mukiibi instämmer och är glad att han kan hjälpa andra att göra samma resa i karriären som han själv har gjort.

– Vi är väldigt stolta över möjligheten att hjälpa människor, folk får det bättre här och vi gör som sagt inte skillnad på folk och folk. Om någon har jobbat här och vill gå vidare så skriver jag mer än gärna rekommendationsbrev. Vi vill ju hjälpa till så gott vi kan, säger han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:
NYHET Publicerad:

De gör det lättare att anställa nyanlända

INTEGRATION Nils Bacos och Cecilia Brunnström i Lund tröttnade på allt krångel och administration som uppstår vid anställning av asylsökande eller nyanlända. Nu har de skapat en e-tjänst som tar hand om pappersarbetet.
NYHET Publicerad:

Vill anställa nyanlända – stoppas av regelkrångel

ARBETSMARKNAD Arbetslösheten bland utrikes födda fortsätter att stiga, och låg i augusti på 22 procent. Fack och arbetsgivare förhandlar just nu för att bryta den allt mer akuta situationen. Björn Jonzon driver hotell och konferens och vill anställa nyanlända– men hindras av regelkrångel och höga ingångslöner.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarna välkomnar samtal om etableringsanställning

KOMMENTAR Idag har fackförbunden inom LO meddelat att de önskar att förhandla om etableringsanställningar med sina motparter. Det är ett besked som Svenskt Näringsliv har efterfrågat under en längre tid och välkomnar.
NYHET Publicerad:

Handlare vill anställa fler

ARBETSMARKNAD Daniel Özer driver en ICA-butik där det finns massor av arbetsuppgifter. Han skulle gärna anställa fler personer om det inte var så dyrt med personal. Det är olyckligt menar Daniel Özer som gärna tar ansvar för att fler kommer i arbete.
NYHET Publicerad:

Hela listan: Så många jobb saknas i ditt län

340 000 NYA JOBB Regeringens mål är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. För att nå dit behövs 340 000 nya jobb. Här är hela listan på hur många jobb som saknas – län för län.
NYHET Publicerad:

"Ett jobb är alltid bättre än bidrag"

ENKLA JOBB Det finns alltför många hinder för att vi ska kunna erbjuda jobb till människor som står långt utanför arbetsmarknaden. Med ett förbättrat regelverk och lägre risk vid anställningar kan vi lättare bemöta de enorma utmaningarna inom sysselsättningen framöver. Det menar Michael Jonsson, vd och ägare av AD-Plast i Anderstorp.
NYHET Publicerad:

Jobbmål kräver radikala reformer

ENKLA JOBB Regeringens mål är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Det förutsätter 340 000 nya jobb. För att de ska skapas krävs genomgripande åtgärder, anser vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

Fler enkla jobb kräver samarbete

DEBATT Vi är redo att sänka trösklarna in till arbetsmarknaden. Samtidigt måste LO och regeringen ta sitt ansvar. Det krävs reformer för att underlätta framväxten av fler enkla jobb – och det är bråttom, skriver företrädare för fem medlemsorganisationer och Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

”Ett arbetsmarknadspolitiskt fiasko”

ARBETSMARKNAD Extratjänster är ett arbetsmarknadspolitiskt fiasko, menar Edward Hamilton, arbetsmarknadsexpert. Trots att regeringens utlovade 20 000 tjänster bara har blivit runt 3 000 ska projektet nu utvidgas till att omfatta fler områden.
NYHET Publicerad:

Förslag om arbetstid får kritik

ARBETSMARKNAD I ett blogginlägg kritiserar arbetsmarknadsexpert Patrik Karlsson regeringens förslag om bland annat alterneringsår och arbetstidsbanker.
NYHET Publicerad:

Ica-handlare vill få fler i arbete – hindras av regler

ARBETSMARKNAD ”Vi står inför enorma samhällsproblem om vi inte gör det lättare för företagen att anställa, något som har ställts på sin spets efter hösten 2015 då vi tog emot fler flyktingar än någonsin tidigare. Att snabbt komma i arbete är viktigt för självkänsla, språkinlärning och självständighet”, säger Jonas Berg, som driver Ica Maxi i Södertälje.
NYHET Publicerad:

Försämrat Rut-avdrag ger färre jobb på barnvaktsföretag

ARBETSMARKNAD Kaos utbröt i branschen när Rut-avdraget försämrades. Ökande svartarbete, sämre möjligheter till integration och uppsägningar är bara några konsekvenser. "Det är rent otäckt att vi har en regering som har så lite koll på vad som skapar jobb och skatteintäkter", säger Jeanette Holm, grundare av Nannynu.
NYHET Publicerad:

Otillräckligt från LO

ARBETSMARKNADEN "Svenskt Näringsliv med samtliga förbund är redo att medverka till att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden. Men åter igen visar LO att de inte kan samla sig bakom verkningsfulla reformer", säger Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

1,1 miljoner jobb tack vare visstidsanställning

ARBETSMARKNAD Allmän visstid är inkörsporten till arbetsmarknaden för arbetslösa och på sikt finns möjligheter att få ett fast jobb. Bland medlemsföretagen är anställningsformen en grundförutsättning för tillväxt. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

”Bryt tabut kring enkla jobb”

INTEGRATION Många arbetsplatser skulle tjäna på att ta in någon som utför enkla uppgifter som inte kräver utbildning, eller ens kunskaper i svenska. Men för att arbetsgivare ska ta steget krävs någon ekonomisk lättnad, enligt Lee Wermelin som gjort att 50 invandrarkvinnor nu jobbar inom förskolan.
NYHET Publicerad:

Moderatledarens recept för fler jobb

ARBETSMARKNAD Inför en ny lärlingslik anställningsform, skapa 150 000 enkla jobb och lägg ner Arbetsförmedlingen. Det är moderatledaren Anna Kinberg Batras recept för att få fler i arbete och lyfta svensk ekonomi.  Men för att skapa förutsättningar för jobbskapande måste företagsklimatet vässas, anser hon.
NYHET Publicerad:

Nio år för att få ett jobb

KOMMENTAR Det tar alldeles för lång tid för en flykting att få ett jobb och tyvärr går utvecklingen åt fel håll. Tröskeln till arbetsmarknaden blir allt högre, skriver Jonas Frycklund, ekonom, i en kommentar.
NYHET Publicerad:

LO sprider felaktigheter

KOMMENTAR LOs ledning har hävdat att Svenskt Näringsliv gjort en förhandlingsframställan till LO om enkla jobb. Dessutom hävdar LO att Svenskt Näringsliv skulle ha saknat mandat för en sådan förhandlingsframställan. Båda dessa påståenden är felaktiga, skriver Peter Jeppsson, vice vd.
NYHET Publicerad:

Enkla modeller ger fler jobb

ENKLA JOBB Med en modell som Tysklands ”minijobb” skulle Carl-Fredrik Malmgren direkt kunna anställa två personer till i sitt företag Fremlab. ”Det skulle ge mig möjlighet att investera mer i företaget och växa”, säger han.