Drag kring Kungsörs företagsklimat

NYHET Publicerad

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.

Miriam Dovren

Miriam Dovrén driver Nya Eriksbo plantskola som flyttade från Västerås till Kungsör 2014. Hon säger att det gick väldigt fort att komma in i det lokala näringslivet.

Foto: Ulf Orrvik

Det var några år sedan som kommunen tillsammans med Företagarna och även andra inbjudna företag tog fram tio gemensamma målpunkter för att förbättra företagsklimatet.

– Vi enades om fem punkter som beslutades både i Företagarnas styrelse och i kommunstyrelsen. Vi betade av dem, men var inte nöjda med bara det, säger Claes-Urban Boström.

Kungsör har tillsammans med grannkommunerna Arboga och Köping tagit fram en gemensam näringslivstrategi och i och med det blivit som en egen region i Västmanland. De tittar även på en gemensam översiktsplan.

– Det handlar om att bestämma var till exempel logistik och industrimark ska finnas. Tanken är att företag ska kunna vända sig till ett ställe oavsett vilken kommun de tillhör, säger Claes-Urban Boström.

Miriam Dovrén driver Nya Eriksbo plantskola som flyttade från Västerås till Kungsör 2014. Hon säger att det gick väldigt fort att komma in i det lokala näringslivet.

– Det som tog lång tid i Västerås gick fort i Kungsör. Till exempel kunde jag få en hantverkare på plats på fem minuter. Sådant är positivt med att driva företag här, tycker Miriam Dovrén.

Däremot gick det trögare med kommunen.

– Det tog två år innan den första kontakten med kommunen kom. Vi hade inledningsvis problem med det kommunala myndighetsförbundet som gav oss fel råd och direktiv, och trots att vi gjorde allting rätt fick vi sanktionsavgifter. Än i dag vet jag inte riktigt varför, säger Miriam Dovrén.

Efter att ha framfört synpunkter till kommunledningen vände det och Miriam Dovrén tycker att hon nu börjar känna sig mycket mer värdefull som företagare i Kungsörs kommun.

För ungefär ett år sedan anställdes en ny näringslivsutvecklare, Ida-Maria Rydberg, som haft en positiv effekt i kommunen.

– Henne är det drag i, tycker Miriam Dovrén.

– Ida-Maria har gjort ett kanonjobb. Vi gjorde en liten turné tillsammans till sex olika kommuner som antingen klättrat eller legat högt i Svenskt Näringslivs ranking. Det var oerhört lärorikt, säger Claes-Urban Boström.

Han berättar att de har tagit en del inspiration från de kommuner de besökte, men även lyssnat lokalt. Runt 50 företagsbesök har gjorts och det finns regelbundna företagsfrukostar, industriluncher och branschmöten där kommunen möter näringslivet. Även ”Företagsservice”, där kommunen bjuder in företagare till kommunhuset för att möta alla tänkbara tjänstemän och få svar på sina frågor på en och samma gång, har lanserats. Allt för att kunna utveckla Kungsör och på sikt nå rankingmålet om att ligga topp 100.

– Mätningarna är viktiga och där väcks många intressanta frågor. Vissa saker rår vi inte över, men när företag har en synpunkt ska vi försöka göra något åt det, säger Claes-Urban Boström.

Exakt det skedde när det skulle göras en offentlig upphandling gällande ett ramavtal av träd och buskar, där KAK-kommunerna gick ihop med Örebro kommun. Enligt Miriam Dovrén var det mycket fel i upphandlingen och när den väl var över kontaktade hon Claes-Urban Boström för att visa hur tokigt det hade blivit. Kungsör har därefter valt att inte utnyttja avtalet.

– Dialogen mellan företagarna och kommunledningen har blivit mycket bättre och det är det som lett till klättringen i rankingen, tror Miriam Dovrén.

Även Claes-Urban Boström anser att det är tillsammans som företagen och kommunen kan åstadkomma ett bättre företagsklimat.

– Företagen ska kunna ta kontakt med oss oavsett om det är av positiva eller negativa anledningar. Kan vi hjälpa till så ska vi göra det. Jag tycker att vi har byggt upp en bra relation och nu måste vi förvalta den, säger Claes-Urban Boström.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Byggboom i Malung-Sälen

FÖRETAGSKLIMAT Besöksnäringen och sågindustrin investerar för fullt i Malung-Sälens kommun. Nu gäller det för kommunen att hänga med i utvecklingen. "Det är jättekul att jobba i en kommun där det händer så mycket positivt", säger kommunalrådet Hans Unander (S).
NYHET Publicerad:

Handfasta råd till kommunpolitiker

FÖRETAGSKLIMAT Alla kommuner vill ha ett bra företagsklimat. Svårigheten är att veta vad man ska göra. Svenskt Näringsliv publicerar därför en serie guider riktade till kommunala politiker och chefer.
NYHET Publicerad:

"Det handlar om att använda vanligt bondförnuft"

GISLAVEDS FÖRETAGSRESA I två och ett halvt år har Gislaveds kommun arbetat aktivt för att stärka servicenivån i myndighetsutövningen. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Företagen uppskattar den nya inställningen och grannkommunen Tranemo har inlett ett samarbete med Gislaved över länsgränsen.
NYHET Publicerad:

Så blev Nordmaling topp tio

FEM FRAMGÅNGSFAKTORER Från botten till toppen på drygt fyra år. Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande, redogör för faktorerna bakom Nordmalings förbättrade företagsklimat. 
NYHET Publicerad:

Kundfokus gav kortare bygglovstider i Eslöv

MYNDIGHETSUTÖVNING År 2014 tog det i genomsnitt fyra månader att få svar på sitt bygglov i Eslöv. Nu har handläggningstiden sjunkit till 5,7 veckor, även om företagsärenden i snitt tar längre tid, 6,9 veckor. "Även om vi tillämpar myndighetsutövning är företagen våra kunder som vi måste värna om", säger Lars Persson, näringslivschef i Eslövs kommun.
NYHET Publicerad:

Så tydliga är kommunerna med sina mål om företagsklimatet

KARLÄGGNING Det ska vara enkelt för en företagare att se vilka mål kommunen satt upp för att förbättra företagsklimatet. Svenskt Näringslivs studentmedarbetare Emma Supponen har genomfört ett projekt där hon kartlagt hur tydliga kommunerna är med sina mål.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

"Problemet att politiker inte förstår våra behov"

FÖRETAGARDAGEN Kompetensförsörjning, skatter och integration var några frågor i fokus när företagare, politiker och experter träffades under årets ”Företagardag” i Näringslivets Hus. Ett problem som lyftes var att politiker och företagare lever i olika världar.
NYHET Publicerad:

Debatt: Kompetens i klassrummen kräver nytänkande

DEBATT I dag, den 26 november, lanseras Svenskt Näringslivs rapport ”Handlingskraft kan lösa lärarkrisen” där sex skribenter har fått i uppdrag att tänka fritt kring möjliga vägar för att förbättra kompetensförsörjningen, skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert och Karin Rebas, skolpolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Försämrat företagsklimat i Stockholm kräver nysatsning

BÄTTRE VILLKOR I senaste rankingen av företagsklimatet rasade Stockholm till en 123:e plats. Nu vill Stockholms nya blågröna styre skapa en ny näringslivstrategi. "Jag ser den nya strategin som en bra början på ett arbete där politiker och tjänstemän får förståelse för företagens behov", säger vd Jan Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Drop-in för företagare förenklar

FÖRETAGSKLIMAT Istället för att vänta på att företagarna hör av sig med frågor tar näringslivskontoret i Krokom initiativ till öppna möten. Satsningen "Näringslivskontoret med vänner" ger svar direkt på plats.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.
NYHET Publicerad:

Linköping sätter fokus på företagandet

FÖRETAGSKLIMAT Ett bättre företagsklimat blir ett prioriterat område för det nya styret i Linköping. Den som ska leda arbetet har själv drivit företag sedan 2005. ”Jag har varit med och startat företag från grunden och upplevt allt man kan uppleva som företagare”, säger kommunstyrelsens nya ordförande Niklas Borg (M).
NYHET Publicerad:

För första gången når Falkenberg topp-tio

RANKINGEN År efter år har Falkenbergs kommun successivt klättrat uppåt på kommunrankingen. 2010 passerades topp-50-gränsen och i år hamnade kommunen för första gången i det absoluta toppskiktet med en tiondeplacering.
NYHET Publicerad:

Klättraren Piteå firar men jobbar för att bli bäst

RANKINGEN Näst störst kliv på kommunrankingen efter Strömstad gör Piteå. Med en klättring på 86 steg är stämningen i kommunen god. Men det här är bara början. "Nu har vi firat färdigt, vi ska smälta resultatet och börja jobba på att bli bäst i Norrbotten igen. Kan vi sedan hamna bland toppkommunerna i landet, så inte mig emot", säger Peter Palmqvist, näringslivschef i Piteå kommun.
NYHET Publicerad:

Industriföretag träffar kvinnor med ledarambitioner

HALLÅ DÄR Madelen Porserud, som tillsammans med tre andra civilingenjörer grundat Female Leader Engineer. Vad går det ut på?
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat bakom valframgång

RANKING 2018 Centerpartiet gör ett historiskt val och sitter kvar vid makten i Nordmaling. Ett av huvudskälen till den politiska framgången är en långsiktig satsning på företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2018: ”Konkurrensen har hårdnat”

RANKING 2018 Solna toppar för elfte året i rad. Det visar rankinglistan över kommunernas företagsklimat som presenteras idag. ”Många kommuner jobbar intensivt med frågorna vilket är positivt. Samtidigt ser vi en del orosmoln när det gäller de större kommunerna”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.