Drag kring Kungsörs företagsklimat

NYHET Publicerad

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.

Miriam Dovren

Miriam Dovrén driver Nya Eriksbo plantskola som flyttade från Västerås till Kungsör 2014. Hon säger att det gick väldigt fort att komma in i det lokala näringslivet.

Foto: Ulf Orrvik

Det var några år sedan som kommunen tillsammans med Företagarna och även andra inbjudna företag tog fram tio gemensamma målpunkter för att förbättra företagsklimatet.

– Vi enades om fem punkter som beslutades både i Företagarnas styrelse och i kommunstyrelsen. Vi betade av dem, men var inte nöjda med bara det, säger Claes-Urban Boström.

Kungsör har tillsammans med grannkommunerna Arboga och Köping tagit fram en gemensam näringslivstrategi och i och med det blivit som en egen region i Västmanland. De tittar även på en gemensam översiktsplan.

– Det handlar om att bestämma var till exempel logistik och industrimark ska finnas. Tanken är att företag ska kunna vända sig till ett ställe oavsett vilken kommun de tillhör, säger Claes-Urban Boström.

Miriam Dovrén driver Nya Eriksbo plantskola som flyttade från Västerås till Kungsör 2014. Hon säger att det gick väldigt fort att komma in i det lokala näringslivet.

– Det som tog lång tid i Västerås gick fort i Kungsör. Till exempel kunde jag få en hantverkare på plats på fem minuter. Sådant är positivt med att driva företag här, tycker Miriam Dovrén.

Däremot gick det trögare med kommunen.

– Det tog två år innan den första kontakten med kommunen kom. Vi hade inledningsvis problem med det kommunala myndighetsförbundet som gav oss fel råd och direktiv, och trots att vi gjorde allting rätt fick vi sanktionsavgifter. Än i dag vet jag inte riktigt varför, säger Miriam Dovrén.

Efter att ha framfört synpunkter till kommunledningen vände det och Miriam Dovrén tycker att hon nu börjar känna sig mycket mer värdefull som företagare i Kungsörs kommun.

För ungefär ett år sedan anställdes en ny näringslivsutvecklare, Ida-Maria Rydberg, som haft en positiv effekt i kommunen.

– Henne är det drag i, tycker Miriam Dovrén.

– Ida-Maria har gjort ett kanonjobb. Vi gjorde en liten turné tillsammans till sex olika kommuner som antingen klättrat eller legat högt i Svenskt Näringslivs ranking. Det var oerhört lärorikt, säger Claes-Urban Boström.

Han berättar att de har tagit en del inspiration från de kommuner de besökte, men även lyssnat lokalt. Runt 50 företagsbesök har gjorts och det finns regelbundna företagsfrukostar, industriluncher och branschmöten där kommunen möter näringslivet. Även ”Företagsservice”, där kommunen bjuder in företagare till kommunhuset för att möta alla tänkbara tjänstemän och få svar på sina frågor på en och samma gång, har lanserats. Allt för att kunna utveckla Kungsör och på sikt nå rankingmålet om att ligga topp 100.

– Mätningarna är viktiga och där väcks många intressanta frågor. Vissa saker rår vi inte över, men när företag har en synpunkt ska vi försöka göra något åt det, säger Claes-Urban Boström.

Exakt det skedde när det skulle göras en offentlig upphandling gällande ett ramavtal av träd och buskar, där KAK-kommunerna gick ihop med Örebro kommun. Enligt Miriam Dovrén var det mycket fel i upphandlingen och när den väl var över kontaktade hon Claes-Urban Boström för att visa hur tokigt det hade blivit. Kungsör har därefter valt att inte utnyttja avtalet.

– Dialogen mellan företagarna och kommunledningen har blivit mycket bättre och det är det som lett till klättringen i rankingen, tror Miriam Dovrén.

Även Claes-Urban Boström anser att det är tillsammans som företagen och kommunen kan åstadkomma ett bättre företagsklimat.

– Företagen ska kunna ta kontakt med oss oavsett om det är av positiva eller negativa anledningar. Kan vi hjälpa till så ska vi göra det. Jag tycker att vi har byggt upp en bra relation och nu måste vi förvalta den, säger Claes-Urban Boström.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Livsmedelskontroll debiteras i efterhand

FÖRETAGSKLIMAT Företag som berörs av kommunal livsmedelskontroll kan glädjas. Regeringen vill införa obligatorisk efterhandsdebitering, framgår av en lagrådsremiss.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Kommuner som satsar på hyresrabatter

CORONAKRISEN Många företag har svårt att betala hyran. Utsatta branscher kan ta del av ett särskilt hyresstöd. Kiruna och Örnsköldsvik hjälper kämpande företag genom att vara generösa med hyran i de kommunala bostadsbolagen.
NYHET Publicerad:

Så kan fler kommunala åtgärder rädda företagen

CORONAKRISEN Idag har nio av tio kommuner vidtagit någon form av åtgärd för att stödja det lokala näringslivet. I ett andra stödpaket från Svenskt Näringsliv ligger fokus på företagens kostnader och den kommunala ekonomin.
NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Vill bredda ungas syn på arbetslivet

SYV I mitten av februari öppnar storsatsningen Jobblabb – Arbetets museums nya utställning, som ska nå alla elever i årskurs 5 i Östergötland. Då möter experimentverkstad studie- och yrkesvägledning.
NYHET Publicerad:

Företagarenkäten uppdateras

FÖRETAGSKLIMAT Årets företagarenkät innehåller nya frågor och sakområden. Björn Lindgren, ansvarig för lokalt företagsklimat, hoppas att uppdateringarna bättre ska spegla vad företagarna tycker om företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Här är landets första krångelombudsman

FÖRETAGSKLIMATET Malin Johnsson är landets första krångelombudsman. Kommunalrådet Peter Danielsson (M) jobbar hårt för att minska regelkrånglet men anser att kommunen har hamnat i en återvändsgränd och vill därför testa något nytt.
NYHET Publicerad:

Så blev kommunen kvitt förlorarstämpeln

FÖRETAGSKLIMATET 195 platser uppåt i kommunrankingen på tre år. Det är effekten av att Kungsör lägger sig nära företagarnas hållning. ”Vi satte oss ner och började prata med varandra, inte om varandra. Det hade ingen gjort tidigare, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Här trivs företagen bäst – och sämst

RANKING 2019 Tydlig, tillgänglig och professionell. Så vill många företag att deras hemkommun ska vara. Och alla dessa egenskaper hittar vi hos – just det – Solna. Kommunen är bäst på företagande för tolfte gången i rad, enligt en färsk näringslivsranking.
NYHET Publicerad:

Sjudande näringsliv hos årets klättrare

RANKING 2019 Dalakommunen klättrar 158 placeringar, från plats 256 till 98 i årets undersökning. ”Det har aldrig varit roligare att vara företagare i Malung-Sälen”, säger Leif Nilsson.
NYHET Publicerad:

Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

RANKING 2019 Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer. ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.
NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.