Drag kring Kungsörs företagsklimat

NYHET Publicerad

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.

Miriam Dovren

Miriam Dovrén driver Nya Eriksbo plantskola som flyttade från Västerås till Kungsör 2014. Hon säger att det gick väldigt fort att komma in i det lokala näringslivet.

Foto: Ulf Orrvik

Det var några år sedan som kommunen tillsammans med Företagarna och även andra inbjudna företag tog fram tio gemensamma målpunkter för att förbättra företagsklimatet.

– Vi enades om fem punkter som beslutades både i Företagarnas styrelse och i kommunstyrelsen. Vi betade av dem, men var inte nöjda med bara det, säger Claes-Urban Boström.

Kungsör har tillsammans med grannkommunerna Arboga och Köping tagit fram en gemensam näringslivstrategi och i och med det blivit som en egen region i Västmanland. De tittar även på en gemensam översiktsplan.

– Det handlar om att bestämma var till exempel logistik och industrimark ska finnas. Tanken är att företag ska kunna vända sig till ett ställe oavsett vilken kommun de tillhör, säger Claes-Urban Boström.

Miriam Dovrén driver Nya Eriksbo plantskola som flyttade från Västerås till Kungsör 2014. Hon säger att det gick väldigt fort att komma in i det lokala näringslivet.

– Det som tog lång tid i Västerås gick fort i Kungsör. Till exempel kunde jag få en hantverkare på plats på fem minuter. Sådant är positivt med att driva företag här, tycker Miriam Dovrén.

Däremot gick det trögare med kommunen.

– Det tog två år innan den första kontakten med kommunen kom. Vi hade inledningsvis problem med det kommunala myndighetsförbundet som gav oss fel råd och direktiv, och trots att vi gjorde allting rätt fick vi sanktionsavgifter. Än i dag vet jag inte riktigt varför, säger Miriam Dovrén.

Efter att ha framfört synpunkter till kommunledningen vände det och Miriam Dovrén tycker att hon nu börjar känna sig mycket mer värdefull som företagare i Kungsörs kommun.

För ungefär ett år sedan anställdes en ny näringslivsutvecklare, Ida-Maria Rydberg, som haft en positiv effekt i kommunen.

– Henne är det drag i, tycker Miriam Dovrén.

– Ida-Maria har gjort ett kanonjobb. Vi gjorde en liten turné tillsammans till sex olika kommuner som antingen klättrat eller legat högt i Svenskt Näringslivs ranking. Det var oerhört lärorikt, säger Claes-Urban Boström.

Han berättar att de har tagit en del inspiration från de kommuner de besökte, men även lyssnat lokalt. Runt 50 företagsbesök har gjorts och det finns regelbundna företagsfrukostar, industriluncher och branschmöten där kommunen möter näringslivet. Även ”Företagsservice”, där kommunen bjuder in företagare till kommunhuset för att möta alla tänkbara tjänstemän och få svar på sina frågor på en och samma gång, har lanserats. Allt för att kunna utveckla Kungsör och på sikt nå rankingmålet om att ligga topp 100.

– Mätningarna är viktiga och där väcks många intressanta frågor. Vissa saker rår vi inte över, men när företag har en synpunkt ska vi försöka göra något åt det, säger Claes-Urban Boström.

Exakt det skedde när det skulle göras en offentlig upphandling gällande ett ramavtal av träd och buskar, där KAK-kommunerna gick ihop med Örebro kommun. Enligt Miriam Dovrén var det mycket fel i upphandlingen och när den väl var över kontaktade hon Claes-Urban Boström för att visa hur tokigt det hade blivit. Kungsör har därefter valt att inte utnyttja avtalet.

– Dialogen mellan företagarna och kommunledningen har blivit mycket bättre och det är det som lett till klättringen i rankingen, tror Miriam Dovrén.

Även Claes-Urban Boström anser att det är tillsammans som företagen och kommunen kan åstadkomma ett bättre företagsklimat.

– Företagen ska kunna ta kontakt med oss oavsett om det är av positiva eller negativa anledningar. Kan vi hjälpa till så ska vi göra det. Jag tycker att vi har byggt upp en bra relation och nu måste vi förvalta den, säger Claes-Urban Boström.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Här trivs företagen bäst – och sämst

RANKING 2019 Tydlig, tillgänglig och professionell. Så vill många företag att deras hemkommun ska vara. Och alla dessa egenskaper hittar vi hos – just det – Solna. Kommunen är bäst på företagande för tolfte gången i rad, enligt en färsk näringslivsranking.
NYHET Publicerad:

Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

RANKING 2019 Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer. ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Sjudande näringsliv hos årets klättrare

RANKING 2019 Dalakommunen klättrar 158 placeringar, från plats 256 till 98 i årets undersökning. ”Det har aldrig varit roligare att vara företagare i Malung-Sälen”, säger Leif Nilsson.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.
NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Mod och nyfikenhet lyfter företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT "Mod, nyfikenhet och vilket perspektiv vi väljer är avgörande faktorer i arbetet med att förbättra företagsklimatet. Här gäller det att lära av varandra, att lära av de bästa", säger Christer Östlund, ansvarig för Svenskt Näringslivs kommunrelationer, på inspirationsdagen på Arlanda för 150 politiker och tjänstemän från kommuner runt om i Sverige.
NYHET Publicerad:

Gotland sätter fokus på företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Gotland har länge suttit fast i bottenskiktet i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Vid den senaste mätningen blev det placering 253 bland landets 290 kommuner. Ungefär i detta härad har Gotland befunnit sig under en lång rad år.
NYHET Publicerad:

Lågt betyg på företagsklimatet fick Svedala att agera

FÖRETAGSKLIMAT På sju år har Svedala sjunkit från plats 63 till 189 på Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. De negativa mätningarna har fått kommunen att reagera, bland annat genom att starta upp ett näringslivsråd och utbilda kommunrepresentanter i bättre bemötande. ”Vi har alla ett gemensamt ansvar för att se till så företagsklimatet förbättras”, säger Thomas Carlsson, näringslivs- och turismutvecklare i Svedala kommun.
NYHET Publicerad:

Förenklingar och dialog ska lyfta Dalarnas näringsliv

UPPHANDLING Genom att arbeta strategiskt med upphandlingsfrågor kan kommuner både förbättra det lokala företagsklimatet och få större nytta för skattemedlen. Det har man insett i Dalarna och nu börjar Upphandlingscenters arbete märkas hos företagen.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer snabbast i Jokkmokk

FÖRETAGSKLIMAT Jokkmokk kan stoltsera med Sveriges snabbast växande företagsamhet. Dessutom har kommunen landets sjunde högsta nyföretagsamhet och den tolfte högsta överlevandegraden. "Kommunens uppgift är att möjliggöra, inte att vara ett hinder", säger Stefan Andersson, tillväxtchef i Jokkmokks kommun.
NYHET Publicerad:

Nyföretagsamheten på rekordlåg nivå

FÖRETAGSKLIMAT Samtidigt som Sverige behöver fler och växande företag för att säkra tillväxt och välstånd sjunker andelen personer som väljer att starta företag. "Det är anmärkningsvärt och oroväckande. Nyföretagsamheten för kvinnor är särskilt bekymmersam eftersom den fortsätter att sjunka från en redan låg nivå", säger projektledare Jakob Steinstö.
NYHET Publicerad:

Företagen gillar när han drar i kommuntyglarna

FÖRETAGSKLIMAT Han är kommunalrådet som var med om att varsla 55 anställda, avvecklade näringslivskontoret och uppmanar företagare att ringa till honom. Möt Hans Unander (S) som leder Malung/Sälen, kommunen som har byggboom och attraherar flera livskraftiga företag.
NYHET Publicerad:

Handfasta råd till kommunpolitiker

FÖRETAGSKLIMAT Alla kommuner vill ha ett bra företagsklimat. Svårigheten är att veta vad man ska göra. Svenskt Näringsliv publicerar därför en serie guider riktade till kommunala politiker och chefer.
NYHET Publicerad:

"Det handlar om att använda vanligt bondförnuft"

GISLAVEDS FÖRETAGSRESA I två och ett halvt år har Gislaveds kommun arbetat aktivt för att stärka servicenivån i myndighetsutövningen. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Företagen uppskattar den nya inställningen och grannkommunen Tranemo har inlett ett samarbete med Gislaved över länsgränsen.