Kommunens ointresse ledde till företagsflytt

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Var femte företagare överväger att lämna sin kommun. Det visar siffror från Företagsklimat.se. För Bengt Sahlberg, vd på Mellby Garage, gick flyttlasset till grannkommunen Vårgårda. ”Vi flyttade vårt företag och 21 arbetstillfällen över kommungränsen till ett bättre företagsklimat”, säger han.

Bengt Sahlberg, vd Mellby Garage.

Bengt Sahlberg, vd Mellby Garage.

Svenskt Näringslivs årliga undersökning av det lokala företagsklimatet visar att de attityder och den servicenivå som företagen möter skiljer sig stort i Sverige, beroende på i vilken kommun företaget har sin verksamhet.

31 300 företagare har svarat på frågan om de någon gång har övervägt att flytta sin verksamhet till en kommun med ett bättre företagsklimat. Var femte företagare svarade ja.

Bengt Sahlberg, vd för Mellby Garage, är en företagare som gjort slag i saken och flyttat sin verksamhet. Företaget har tillverkat garage i Stora Mellby utanför Alingsås i 70 år. Idag är företaget Sveriges största tillverkare av monteringsfärdiga garage och omsätter 65 miljoner kronor tillsammans med sina 21 anställda.

Sedan sommaren 2017 bedrivs verksamheten i nybyggda i lokaler, i grannkommunen Vårgårda.

— Vårt företag växte och växte och i våra dåvarande lokaler började vi bli allt för trångbodda. Den positiva utvecklingen i företaget ledde till logistikproblem. Därför inledde vi en dialog med Alingsås kommun om vilka möjligheter som fanns att flytta eller bygga nytt. Kommunen lovade att återkomma, och det väntar vi fortfarande på att de ska göra, säger Bengt Sahlberg, vd på Mellby Garage.

När företaget kontaktade Vårgårda var bemötandet annorlunda.

— Jag ställde samma fråga till Alingsås och grannkommunen Vårgårda. I Alingsås var svaret avvaktande medan Vårgårda gav mig ett erbjudande om ett möte med alla inblandade i kommunens näringslivsorganisation efter två dagar och frågan de ställde vid mötet var ”hur kan vi hjälpa er?”. Ett helt fantastiskt bemötande, säger Bengt Sahlberg.

I Svenskt Näringslivs undersökning om det lokala företagsklimatet för 2016 placerar sig Vårgårda på plats 8, medan Alingsås återfinns på plats 198 av Sveriges 290 kommuner.

— Det lokala företagsklimatet, bemötandet och attityden hos både tjänstemän och kommunpolitiker spelar stor roll för oss företagare. I vårt fall innebar det att vi flyttade vårt företag och våra 21 arbetstillfällen över kommungränsen till ett bättre företagsklimat, konstaterar Bengt Sahlberg.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Lågt betyg på företagsklimatet fick Svedala att agera

FÖRETAGSKLIMAT På sju år har Svedala sjunkit från plats 63 till 189 på Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. De negativa mätningarna har fått kommunen att reagera, bland annat genom att starta upp ett näringslivsråd och utbilda kommunrepresentanter i bättre bemötande. ”Vi har alla ett gemensamt ansvar för att se till så företagsklimatet förbättras”, säger Thomas Carlsson, näringslivs- och turismutvecklare i Svedala kommun.
NYHET Publicerad:

Fler insatser bör göras för att förbättra företagsklimat i Karlskrona

FÖRETAGSKLIMAT Trots insatser upplever företagen brister i företagsklimatet i Karlskrona. Bland annat behöver dialogen med kommunledningen stärkas och informationen om kommunens service förbättras.
NYHET Publicerad:

"Skicka inga bruna kuvert"

FÖRETAGSKLIMAT På initiativ av Svenskt Näringsliv deltar Östhammars kommun och ytterligare fyra kommuner runt om i landet i ett utvecklingsprogram för kommuner. Genom workshops med inspel från experter ges möjligheten att djupdyka i diskussioner, där syftet är att främja det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Kommunens ointresse ledde till företagsflytt

FÖRETAGSKLIMAT Var femte företagare överväger att lämna sin kommun. Det visar siffror från Företagsklimat.se. För Bengt Sahlberg, vd på Mellby Garage, gick flyttlasset till grannkommunen Vårgårda. ”Vi flyttade vårt företag och 21 arbetstillfällen över kommungränsen till ett bättre företagsklimat”, säger han.
NYHET Publicerad:

Sopkrig rasar på Gotland

KONKURRENS Med subventionerad återvinning konkurrerar Region Gotland ut de lokala företag som har som affärsidé att ta hand byggavfall. Men kommunen slår ifrån sig och en lösning på problemet dröjer. ”Det är helt snett”, säger Daniel Björkman som driver företaget Returbagen.
NYHET Publicerad:

En rad fördelar med privata alternativ

VALFRIHET I ÄLDREOMSORGEN - Vi har visat att det finns en rad fördelar med de privata alternativen. Det är nyttigt att se att det går att driva ett äldreboende i olika former, säger Yvonné Danielsson, verksamhetschef på Daljunkaregården i Falun.