Kommunens ointresse ledde till företagsflytt

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Var femte företagare överväger att lämna sin kommun. Det visar siffror från Företagsklimat.se. För Bengt Sahlberg, vd på Mellby Garage, gick flyttlasset till grannkommunen Vårgårda. ”Vi flyttade vårt företag och 21 arbetstillfällen över kommungränsen till ett bättre företagsklimat”, säger han.

Bengt Sahlberg, vd Mellby Garage.

Bengt Sahlberg, vd Mellby Garage.

Svenskt Näringslivs årliga undersökning av det lokala företagsklimatet visar att de attityder och den servicenivå som företagen möter skiljer sig stort i Sverige, beroende på i vilken kommun företaget har sin verksamhet.

31 300 företagare har svarat på frågan om de någon gång har övervägt att flytta sin verksamhet till en kommun med ett bättre företagsklimat. Var femte företagare svarade ja.

Bengt Sahlberg, vd för Mellby Garage, är en företagare som gjort slag i saken och flyttat sin verksamhet. Företaget har tillverkat garage i Stora Mellby utanför Alingsås i 70 år. Idag är företaget Sveriges största tillverkare av monteringsfärdiga garage och omsätter 65 miljoner kronor tillsammans med sina 21 anställda.

Sedan sommaren 2017 bedrivs verksamheten i nybyggda i lokaler, i grannkommunen Vårgårda.

— Vårt företag växte och växte och i våra dåvarande lokaler började vi bli allt för trångbodda. Den positiva utvecklingen i företaget ledde till logistikproblem. Därför inledde vi en dialog med Alingsås kommun om vilka möjligheter som fanns att flytta eller bygga nytt. Kommunen lovade att återkomma, och det väntar vi fortfarande på att de ska göra, säger Bengt Sahlberg, vd på Mellby Garage.

När företaget kontaktade Vårgårda var bemötandet annorlunda.

— Jag ställde samma fråga till Alingsås och grannkommunen Vårgårda. I Alingsås var svaret avvaktande medan Vårgårda gav mig ett erbjudande om ett möte med alla inblandade i kommunens näringslivsorganisation efter två dagar och frågan de ställde vid mötet var ”hur kan vi hjälpa er?”. Ett helt fantastiskt bemötande, säger Bengt Sahlberg.

I Svenskt Näringslivs undersökning om det lokala företagsklimatet för 2016 placerar sig Vårgårda på plats 8, medan Alingsås återfinns på plats 198 av Sveriges 290 kommuner.

— Det lokala företagsklimatet, bemötandet och attityden hos både tjänstemän och kommunpolitiker spelar stor roll för oss företagare. I vårt fall innebar det att vi flyttade vårt företag och våra 21 arbetstillfällen över kommungränsen till ett bättre företagsklimat, konstaterar Bengt Sahlberg.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Skicka inga bruna kuvert"

FÖRETAGSKLIMAT På initiativ av Svenskt Näringsliv deltar Östhammars kommun och ytterligare fyra kommuner runt om i landet i ett utvecklingsprogram för kommuner. Genom workshops med inspel från experter ges möjligheten att djupdyka i diskussioner, där syftet är att främja det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Kommunens ointresse ledde till företagsflytt

FÖRETAGSKLIMAT Var femte företagare överväger att lämna sin kommun. Det visar siffror från Företagsklimat.se. För Bengt Sahlberg, vd på Mellby Garage, gick flyttlasset till grannkommunen Vårgårda. ”Vi flyttade vårt företag och 21 arbetstillfällen över kommungränsen till ett bättre företagsklimat”, säger han.
NYHET Publicerad:

Sopkrig rasar på Gotland

KONKURRENS Med subventionerad återvinning konkurrerar Region Gotland ut de lokala företag som har som affärsidé att ta hand byggavfall. Men kommunen slår ifrån sig och en lösning på problemet dröjer. ”Det är helt snett”, säger Daniel Björkman som driver företaget Returbagen.
NYHET Publicerad:

Skolan och bredband fick Orsa att backa

FÖRETAGSKLIMAT Försämrade kontakter mellan skolan och företagen ser Lars Ohlsson som en förklaring till att Orsa backat kraftigt i Svenskt Näringslivs ranking 2014 av det lokala företagsklimatet. En bredbandsutbyggnad som gått i stå tror han kan vara en annan orsak. Men på båda punkterna menar Lars Ohlsson att förbättringar är i sikte.
NYHET Publicerad:

Företagsenkät ger fakta när insatser diskuteras

FÖRETAGSKLIMAT Nu är årets enkät utskickad till 67 000 företagare i Sverige. "Svenskt Näringslivs enkät om det lokala företagsklimatet betyder väldigt mycket för oss företagare. I diskussioner med politiker måste vi ha något konkret att peka på", säger Monica Falkner på Storumans Tryckeri & Reklam.
NYHET Publicerad:

Lika villkor nödvändigt för företagande

GAGNEF Politiker och tjänstemän i Gagnef får bra betyg av kommunens företagare. Samtidigt betonar Sofia Jarl (C), kommunstyrelsens ordförande, att det finns utmaningar. "Om nya företag ska kunna etablera sig krävs lika villkor mellan privata utförare och kommunens egen verksamhet", säger hon.
NYHET Publicerad:

"Kommunen struntar i våra utmaningar"

KONKURRENS Kuskatorpet i Halmstad utmanar kommunens avfalls- och återvinningsarbete. "Men kommunen ignorerar våra utmaningar och ger istället uppdragen direkt till det egna bolaget Halmstad Energi och Miljö, HEM", säger Per Nilsson, vd på Kuskatorpet. HEM planerar nu att bygga en soptipp för omkring 350 miljoner kronor.
NYHET Publicerad:

"Vi är många som vill bidra"

FÖRETAGSKLIMAT "Vi har en viktig roll i att skapa arbeten. Det gör vi direkt via medarbetare på Olofsson Bil men även indirekt via investeringar. I och med att vi investerar mycket i våra anläggningar anlitar vi andra företag som i sin tur växer." Så svarar Maria Olofsson, som driver Olofsson Bil, på frågan om företagets betydelse i kommunen.
NYHET Publicerad:

Företagens betydelse i kommunen

FÖRETAGSKLIMAT Under våren genomförs framtidsdialoger med företagare, politiker och tjänstemän i 58 av landets 290 kommuner. Syftet är att öka förståelsen för företagens betydelse och deltagarna ges stort utrymme att komma med förslag och idéer på hur kommunen ska möta utmaningarna framöver. Christina Nilsson, vd på företaget Meritum, har gett sin syn på företagens betydelse i Sölvesborg.
NYHET Publicerad:

7000 fler jobb i Malmö

INTEGRATION Det skulle kunna bli verklighet om företagsklimatet låg i paritet med de bästa kommunerna i Svenskt Näringslivs ranking. Företagsamheten är en nyckel för att skapa en inkluderande arbetsmarknad menar Li Jansson, nationalekonom.
NYHET Publicerad:

Företagaren som fick nog

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Färgelanda var så dåligt att det drabbade företagaren Dick Jonefelt personligen. Då fick han nog och startade en studiecirkel för bättre företagsklimat. Politiker, tjänstemän och företagare träffas för att prata om hur förutsättningarna kan bli bättre i kommunen. Man har även bjudit in Dals Ed och Markaryd för att lära mer av hur de arbetar med frågan.
NYHET Publicerad:

"Botkyrka har endast plats för fina företag"

FÖRETAGSKLIMAT Botkyrka vill att fler företag etablerar sig i kommunen och det startar faktiskt en hel del nya företag. Men alla företag är inte välkomna, anser Bosse Palmquist, som driver entreprenadfirman TBS i Tullinge, Botkyrka. "Vi företagare med blåställ och entreprenadmaskiner har fel profil för kommunen", säger han.
NYHET Publicerad:

Det goda företagsklimatet - ett gemensamt ansvar

FÖRETAGSKLIMAT Förra året hyllades Ragunda kommun som Jämtlands klättrare i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. I år har kurvorna på istället vänt neråt. Vad beror det på och vad gör man åt det?
NYHET Publicerad:

Bjurholm sticker ut

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm är en av tre kommuner i landet som förbättrar sig bäst när företagen sätter betyg på företagsklimatet i landet. Det visar Svenskt Näringslivs senaste enkät om företagsklimat. Vi ringde Ingemar Nyman, kommunalråd (M) i Bjurholm och ställde frågor och öppnade med en typisk sportfråga: Hur känns det?
NYHET Publicerad:

Rättvik på rätt väg

FÖRETAGSKLIMAT Det händer saker i Rättvik. Förra året startades nästan 80 nya företag och kommunen klättrade kraftigt i rankningen av det lokala företagsklimatet. ”Jag hoppas att vi ska kunna klättra ännu mer till nästa år”, säger företagaren Maria Werpers Dahl.
NYHET Publicerad:

Så hittar du framgångsexempel

FILM För att hjälpa dig att hitta framgångsexempel har vi skapat något som heter "märken". Märken ges till kommuner som presterat bäst i de olika kategorier som undersöks och till kommuner som genomfört vissa åtgärder.
NYHET Publicerad:

Så vässar du din kommun

FILM På företagsklimat.se har du tillgång till enkätsvar och statistik på ett enkelt sätt. Här kan du jämföra kommuner sinsemellan och kika på utmärkelser som ges till kommuner som presterat allra bäst. Se filmen för att komma igång.
NYHET Publicerad:

Företagsklimat på nätet

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringsliv sjösatte nyligenen en faktasajt om företagsklimat. Interaktiva funktioner ska generera fler besökare. Samtidigt försämras förutsättningarna för företagande i en majoritet av landets 290 kommuner, enligt en ny undersökning.
NYHET Publicerad:

Satsning på företagsklimat bär frukt

FÖRETAGSKLIMAT Företagshotell, företagslots och fler mötesplatser för företagare. Det är några av de förslag som Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i Knivsta lagt fram i en gemensam motion för att förbättra företagsklimatet i kommunen.
NYHET Publicerad:

Nya enkätsvar och ny sajt på måndag

ENKÄTUNDERSÖKNING Var i landet är företagen mest nöjda med servicen? Upplever företagen att företagsklimatet har blivit bättre eller sämre än förra året? Tycker politikerna i kommunen likadant?