Förtroendet är noll för livsmedelsinspektionen

NYHET Publicerad

REGELKRÅNGEL "Vårt förtroende för Leksands kommuns livsmedelsinspektion är noll. Miljöavdelningen borde föra en dialog med oss istället för att komma med fullständigt orealistiska krav som saknar verklighetsanknytning", säger Jesper Ehlis, styrelseordförande i Tällbergsgården. Nu får han hjälp av föreningen Tillväxt och Tillsyn.

Jesper Ehlis 2

Jesper Ehlis, styrelseordförande i Tällbergsgården i Leksands kommun.

Foto: Sören Karlsson
Oscar Fredriksson

Oscar Fredriksson menar att Tillväxt och Tillsyn gynnar alla parter och ger en effektivare tillsyn av regelverket parallellt med att det lokala företagsklimatet får ett lyft.

Tällbergsgården är ett av åtta hotell i Tällberg i Leksands kommun. Sedan 1994 har verksamheten drivits som ett familjeföretag med huvudinriktning mot privatgäster, främst under sommaren. Ett speciellt fokus ligger på restaurangen som finns med i White Guide och som tillhör den exklusiva skaran på totalt tre professionella medlemmar i Dalarna i det gastronomiska sällskapet Chaîne des Rôtisseurs.

I september genomförde en livsmedelsinspektör från Leksands kommun en oanmäld kontroll på Tällbergsgården. I sin rapport till restaurangen några dagar senare konstaterade inspektören ett antal avvikelser.

På punkt efter punkt påpekade Tällbergsgårdens ansvariga att de angivna avvikelserna i stort sett saknade relevans. Då drogs den första rapporten tillbaka och en delvis reviderad sammanställning skickades istället, men från Tällbergsgårdens sida menade man att också denna nya version hade svag verklighetsförankring. Följden blev att även version två togs tillbaka. Nu väntar restaurangen på ytterligare en kontrollrapport.

– Inspektören letade med ljus och lykta efter något att anmärka på. Allt har präglats av ett synnerligen oprofessionellt beteende, betonar Jesper Ehlis.

Han vill inte tro att det är illvilja som styr agerandet.

– Däremot verkar inspektören ha missuppfattat sin roll, har fel inställning till sitt yrke och är dessutom djupt okunnig om restaurangbranschen och vad som är praktiskt genomförbart, förklarar Jesper Ehlis.

Hjälp av Tillväxt och Tillsyn

Tällbergsgården har i sitt arbete med det här ärendet fått hjälp av föreningen Tillväxt och Tillsyn. Enligt föreningens kontaktperson är den mest hårresande kritiken från livsmedelsinspektören punkten om hanteringen av färsk abborre. Här kräver inspektören en uppvärmning till 72 grader för att inga parasiter ska kunna överleva.

– 72 grader gör fisken torr, oaptitlig och hård. Ingen kund är naturligtvis beredd att betala för en sådan abborre. Kommunen övertolkar reglerna och ställer orimliga krav på tillagningen. Jag har fått berättat för mig att HACCP, som värmebehandlingskontrollen heter, utvecklades av NASA för livsmedelskontroll i rymden, understryker Jesper Ehlis.

Att leva upp till det som regelverket föreskriver är en självklarhet för Tällbergsgården.

– Det värsta som kan hända oss är naturligtvis att våra gäster skulle bli sjuka. Genom Anticimex gör vi egenkontroller för att förvissa oss om att allt är i sin ordning. Vi har verkligen ingenting emot kommunens livsmedelskontroller, men med den nuvarande uppläggningen finns inget sunt förnuft och ingen konstruktiv dialog.

Genom kontakter med kolleger i andra kommuner vet Jesper Ehlis att attityderna där är helt annorlunda.

– Företagen har en dialog med kommunen. Den borde finnas också i Leksand. Utan en någotsånär enhetlig bedömning blir konkurrensen snedvriden, säger Jesper Ehlis.

Vill modernisera den kommunala tillsynen

För att överbrygga klyftorna mellan kommuner och företag startades nyligen den ideella föreningen Tillväxt och Tillsyn. Sedan tidigare finns en arbetsmodell med namnet Tillväxt och Tillsyn och modellen tillämpas helt eller delvis på olika håll i landet. Målet med modellen är att få kommunernas tillsyn av företagens regelefterlevnad och arbetet för att skapa en uthållig tillväxt att gå hand i hand.

– Genom att bilda en ideell förening där såväl företag som kommuner kan vara medlemmar hoppas vi kunna driva på arbetet med att modernisera den kommunala tillsynen, säger Oscar Fredriksson, som är ordförande i föreningen och en av initiativtagarna.

Han har själv lång erfarenhet av förenklings- och förändringsprojekt inom kommunal förvaltning och understryker behovet av att samla olika kompetenser på området.

– Det är viktigt att binda ihop skilda perspektiv när det gäller samspelet mellan tillväxt- och tillsynsarbetet inom kommunerna. Ibland kan det vara lite spretigt när olika delar i kommunen ger olika besked. Därför är det nödvändigt att hitta och utveckla fungerande arbetssätt och former för dialog.

Oscar Fredriksson nämner också internationella studier, bland annat från OECD, som i sina rekommendationer ligger i linje med det som Tillväxt och Tillsyn verkar för.

– OECD fokuserar mycket på vikten av råd och stöd till företagen som en mer effektiv tillsynsmetod som dessutom bidrar till tillväxt, säger Oscar Fredriksson.

Läs mer om Tillväxt och Tillsyn

Sören Karlsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Mod och nyfikenhet lyfter företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT "Mod, nyfikenhet och vilket perspektiv vi väljer är avgörande faktorer i arbetet med att förbättra företagsklimatet. Här gäller det att lära av varandra, att lära av de bästa", säger Christer Östlund, ansvarig för Svenskt Näringslivs kommunrelationer, på inspirationsdagen på Arlanda för 150 politiker och tjänstemän från kommuner runt om i Sverige.
NYHET Publicerad:

Gotland sätter fokus på företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Gotland har länge suttit fast i bottenskiktet i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Vid den senaste mätningen blev det placering 253 bland landets 290 kommuner. Ungefär i detta härad har Gotland befunnit sig under en lång rad år.
NYHET Publicerad:

Lågt betyg på företagsklimatet fick Svedala att agera

FÖRETAGSKLIMAT På sju år har Svedala sjunkit från plats 63 till 189 på Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. De negativa mätningarna har fått kommunen att reagera, bland annat genom att starta upp ett näringslivsråd och utbilda kommunrepresentanter i bättre bemötande. ”Vi har alla ett gemensamt ansvar för att se till så företagsklimatet förbättras”, säger Thomas Carlsson, näringslivs- och turismutvecklare i Svedala kommun.
NYHET Publicerad:

Förenklingar och dialog ska lyfta Dalarnas näringsliv

UPPHANDLING Genom att arbeta strategiskt med upphandlingsfrågor kan kommuner både förbättra det lokala företagsklimatet och få större nytta för skattemedlen. Det har man insett i Dalarna och nu börjar Upphandlingscenters arbete märkas hos företagen.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer snabbast i Jokkmokk

FÖRETAGSKLIMAT Jokkmokk kan stoltsera med Sveriges snabbast växande företagsamhet. Dessutom har kommunen landets sjunde högsta nyföretagsamhet och den tolfte högsta överlevandegraden. "Kommunens uppgift är att möjliggöra, inte att vara ett hinder", säger Stefan Andersson, tillväxtchef i Jokkmokks kommun.
NYHET Publicerad:

Nyföretagsamheten på rekordlåg nivå

FÖRETAGSKLIMAT Samtidigt som Sverige behöver fler och växande företag för att säkra tillväxt och välstånd sjunker andelen personer som väljer att starta företag. "Det är anmärkningsvärt och oroväckande. Nyföretagsamheten för kvinnor är särskilt bekymmersam eftersom den fortsätter att sjunka från en redan låg nivå", säger projektledare Jakob Steinstö.
NYHET Publicerad:

Företagen gillar när han drar i kommuntyglarna

FÖRETAGSKLIMAT Han är kommunalrådet som var med om att varsla 55 anställda, avvecklade näringslivskontoret och uppmanar företagare att ringa till honom. Möt Hans Unander (S) som leder Malung/Sälen, kommunen som har byggboom och attraherar flera livskraftiga företag.
NYHET Publicerad:

Handfasta råd till kommunpolitiker

FÖRETAGSKLIMAT Alla kommuner vill ha ett bra företagsklimat. Svårigheten är att veta vad man ska göra. Svenskt Näringsliv publicerar därför en serie guider riktade till kommunala politiker och chefer.
NYHET Publicerad:

"Det handlar om att använda vanligt bondförnuft"

GISLAVEDS FÖRETAGSRESA I två och ett halvt år har Gislaveds kommun arbetat aktivt för att stärka servicenivån i myndighetsutövningen. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Företagen uppskattar den nya inställningen och grannkommunen Tranemo har inlett ett samarbete med Gislaved över länsgränsen.
NYHET Publicerad:

Så blev Nordmaling topp tio

FEM FRAMGÅNGSFAKTORER Från botten till toppen på drygt fyra år. Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande, redogör för faktorerna bakom Nordmalings förbättrade företagsklimat. 
NYHET Publicerad:

Kundfokus gav kortare bygglovstider i Eslöv

MYNDIGHETSUTÖVNING År 2014 tog det i genomsnitt fyra månader att få svar på sitt bygglov i Eslöv. Nu har handläggningstiden sjunkit till 5,7 veckor, även om företagsärenden i snitt tar längre tid, 6,9 veckor. "Även om vi tillämpar myndighetsutövning är företagen våra kunder som vi måste värna om", säger Lars Persson, näringslivschef i Eslövs kommun.
NYHET Publicerad:

Så tydliga är kommunerna med sina mål om företagsklimatet

KARLÄGGNING Det ska vara enkelt för en företagare att se vilka mål kommunen satt upp för att förbättra företagsklimatet. Svenskt Näringslivs studentmedarbetare Emma Supponen har genomfört ett projekt där hon kartlagt hur tydliga kommunerna är med sina mål.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.